Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        HER caddesi, her sokağı ayrı bir dünya olan Beyoğlu, İstanbul’un en hareketli ilçesi değil mi sizce de? Yaşaması büyük bir keyif, yönetmesi bir o kadar zor olan bu özel semtin gösterdiği başarılı grafik elbette tesadüf değil. Geçmişe dönüp baktığımızda hep böyle olmuş. Kadir Topbaş, Beyoğlu Belediye Başkanı’yken son üç dönemdir İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapıyor. Çünkü Beyoğlu çok zor bir iş, her gün yaklaşık 1 milyon 500 bin turist alan bir yer. Yerli, yabancı turiste ek olarak kendi halkını düşünün. Orada yaşayan, çalışan... Beyoğlu, İstanbul’un kalbi değil de ne? Her türlü insan yaşıyor. Her semtte ayrı bir hava var. Kasımpaşa başka bir kültür, Karaköy başka bir kültür. Cihangir çok ayrı bir yer. Tophane keza öyle. Yaşamını burada sürdüren yabancı sayısı da hiç az değil. Galata ve Cihangir tarafında binlerce yabancı yaşıyor. Çünkü New York’un Soho’su bence Beyoğlu, hatta Cihangir. Cihangir çok başka bir dünya. Her kesimden insan var. Hoşgörülü olanı da var olmayanı da... Emekli memur gibi kaldırım taşları ile kavga eden de var. Ama Cihangir gün gelecek İstanbul’un eğlence kalbi olacak. Eğlenceye, kültür-sanat aktivitelerine ev sahipliği yapacak. Sadece halkın bir bölümünün anlayış göstermesi gerekiyor. Düne kadar 300 bin TL olan evler bugün 2 milyon TL’ye satılıyor. Bunları göz ardı etmemek lazım. Geçtiğimiz günlerde yazarımız Esin Övet ve Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan ile küçük bir Beyoğlu turu yaptık. İlk durağımız festival alanıydı.

        FESTİVAL HAREKETLİLİĞİ

        Herkesin kendinden bir parça bulabildiği Beyoğlu, bunu daha da perçinlemek için bu yıl ilk kez Beyoğlu Festivali düzenledi. 50 gün planlanan festival serisi, 12 Kasım’da Bilim Şenliği ile son buluyor. Toplam 7 etkinliğe, 63 antikacı, 90 sahaf, 50 tasarımcı, 70 el sanatçısı ve bilim insanı katılıyor. Antika Festivali’nin yanı sıra Altıneller Festivali ve Film Festivali de projede yer bulmuş. Tasarım Festivali 23 Ekim’e kadar devam ediyor. 60’ın üzerinde tasarımcı, tasarım ofisi ve kurum yer alıyor festivalde. Devamında Sahaf Festivali var, 24 Ekim-6 Kasım arasında. Onlarca sahaf ve on binlerce kitap 14 gün boyunca Taksim Meydanı’nda okuyucularla buluşacak. Son olarak da Bilim Festivali var. İTÜ Bilim Merkezi ile birlikte gerçekleştirilecek festivalde, bilim gösterileri, tematik atölye çalışmaları ve yarışmalar düzenlenecek.

        YENİLENEN YÜZÜYLE CİHANGİR

        Turumuza Cihangir’e doğru yaya olarak devam ettik. Her zaman kirliliğiyle konuşulan yollar pırıl pırıl, her yer tertemizdi. Cihangir baştan sona yenileniyormuş. Bütün yollar ve kaldırımlar yapılıyor. Galatasaray’dan yürüyüp Cihangir’e girmek 5 dakika. Bu kadar keyifli bir yürüyüş olamaz. Antikacılar, kafeler, modacılar... Aklınıza ne geliyorsa yol üstünde. Cihangir ile harika bir uyum yakalanmış. Düşünün İstiklal’den Galatasaray Hamamı’nın oradan girip 5 dakikada Cihangir’e çıkıyorsunuz. İlk olarak Cihangir’in yeni popüler mekânı Hazine’de bir kahve için soluklandık. Biraz sohbet ettik, biraz başkanın yaptıklarını dinledikten sonra tekrar yola düştük. Ben buraları çok bilmediğim için sadece dinliyorum. Esin konuya daha hâkim. Cihangir’de bir katlı otopark yapılmış. Üst kısmında çocuk oyun alanı, köpek gezdirme parkuru, çocuklar için kreş, basket sahası... Burası yapılırken kıyamet kopmuş ama bugün bütün mahalleli çocukları ile orda top oynuyor. Başkan “Projeyi bilmeden muhalif olanlar var” diyor. “Dinlemek istemiyor. Baştan tavrı belli olduğu için yapacak bir şey kalmıyor” diyor. Şimdi de yollar yapılıyor. Çıkıp “Niye yapıyorsunuz” diyen varmış. Böyle şey olur mu Allah aşkına? Verilen hizmete bu kadar anlamsızca karşı olmak niye, merak ediyorum doğrusu. Başkan “Oy veren, vermeyen bizden aynı hizmeti alır. Kasımpaşa’ya yaptığımızın aynısını Cihangir için de yapıyoruz. Okmeydanı için yapılan Karaköy için de yapılıyor. Hizmet götürmekte ayrımcılık olmaz. Zaman zaman hevesimizi kırmaya çalışanlar var, onları da görmezlikten geliyoruz artık” diyor. Gerçekten baktığımızda ben bunu görüyorum. Demircan gerçekten çok çalışkan, gecesini gündüzüne katıyor. Başkan sen bildiğini yapmaya devam et. O gün gezip gördükten sonra ne işler yaptığınızı fark ettim. Emek Sineması için kazan kaldıranlar simdi gidin nasıl bir yer yapılmış görün. Ben gördüm ve çok mutlu oldum. Muhteşem bir salon. Ahmet Misbah Demircan’ı tebrik ediyorum. Daha iyi yerlere geleceğinden hiç şüphem yok.

        Diğer Yazılar