Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        “BODRUM, Bodrum olalı böyle zulüm görmedi” diye insanlar kendi aralarında espri yapıyor. Bodrum’un bu sene kötü bir sezon geçirdiğini duymayan kalmadı. Bana göre Bodrum kötü bir sezon geçirmiyor. Türkbükü bölgesinde bulunan mekânlar aşırı pahalılıktan nasibini alıyor. Daha önce çok popülerken insanların akın ettiği mekânlar şimdi sinek avlıyor. Böyle mekânlarda çalışan garsonlar, komiler hayal kırıklığına uğradı. En büyük zararı şimdilik çalışanlar görüyor. Bodrum Türkbükü ahalisi bayramda sezonun açılacağını düşünüyor. Bence Bodrum’da sezon çoktan açılmış ancak Türkbükü’ne uğramamış. Uğrayacak gibi de görünmüyor. Her yerin ateş pahası olduğu kulaktan kulağa dolaşınca bunların olacağı belliydi. Peki, ne yapmalı; Türkbükü esnafı acil toplanıp önlem almalı. Yeni bir yapılanmaya, yeni bir slogana, yeni halk tipi yerlere ihtiyaç var. Maça Kızı ile başlayan Divan’da biten alandan sonra bir ağaçlık var. Burası tam halk tipi. Zaten hemen girişte bir köy kahvesi var. Sol taraf deniz, sağ tarafta mekânlar. Şimdi buralar az çok iş yapıyor. Köprüyü geçince fiyat yüzde elli düşüyor. Aradaki köprü fiyat politikasını belirlemiş. Çünkü Maça Kızı ile Divan arasında yer alanlar birbirlerini örnek almışlar. Madem o bir içkiyi bu kadara satıyor ben de aynı fiyata satarım diye bir yarış vardı. Maalesef müşteri olmadığı için o yarış yok artık. Yarın müşteri olsun yine aynı şeyler yaşanacak. Aslında Bodrum dolu; Gümbet, Bitez, Gümüşlük, Turgutreis, Gündoğan bu saydığım bölgelerde adım atacak yer yok. Dükkânlar, plajlar çok iyi iş yapıyor. Buralarda sezon çoktan açılmış. Bir ay sonra kapatırlar. Ancak Türkbükü, Yalıkavak gibi yerlerde ise sezon açılmamış.

        İŞLER YOLUNDA GİTMİYOR

        Bodrum’un turizm merkezi olmasını istiyorsak yeniden bir yapılanma gerekiyor. Sivil toplum örgütlerinin bir araya gelip elini taşın altına koyması gerekiyor. Laf ebeliği yaparak kimse bir yere varamaz. Geçtiğimiz haftaki Mikonos yazımdan örnek vermek istiyorum. Trafik yok, çevirme yok, kontrol yok. Pasaporttaki polis yeşil tişörtlü. Niye acaba? Gelen adam girişte gerilmesin diye üniforma giydirmiyorlar. Bizde bütün havaalanlarında polisler resmi kıyafetli ve birçoğu da çok sert. Bu kadar sert olmanın bir anlamı yok. O kapıdan milyon dolarlık adamlar geliyor. İşte bu sertlik yüzünden cezasını ülke olarak hepimiz çekiyoruz. Bodrum’da bizim taksiciler ralli yapıyor. Hepsi kazıkçı. Yalıkavak, Türkbükü git gel 150 TL. Bindiğin takside koltuk yayları bir yerine batıyor. Ama ücrete gelince sanki Mercedes ile seyahat etmişim gibi para alıyorsun. Bunun gibi yüzlerce sorun var. Daha havaalanına adım attığında başlıyor, gidene kadar herkes seni kazıklamaya çalışıyor. Bırakın artık bunları, sezon 5 ay olsun. İnanın daha çok para kazanacak herkes. Şimdi bayram geliyor, yollar tıkanacak, iğne atsan yere düşmeyecek ama bayramdan bayrama iş yapan bir yer olmaktan çıkarın Bodrum’u. İnanın ben yardım etmeye hazırım. Ne yapılması gerektiğini söyleyeceğim. Hepsi kafamda hazır. Dubai modeli yapmamız gerekiyor. Ya da bölgelere ayırmamız gerekiyor.

        Maki’de kriz devam ediyor

        MAKİ’DE büyük kriz yaşanıyor. Mal sahipleri ile orayı kiralayan ve işletmeci arasında. Bu yüzden Ergun Yıldız birkaç günlüğüne iş bıraktı. Herkes üç beş gün takılır sonra işe geri döner dese de öyle olmadı. Ergun Yıldız pılısını pırtısını toplayıp İstanbul’a döndü bile. Sezon ortasında böyle kavgalar yersiz geliyor bana. Kardeşim iki aydır altyapı, üstyapı yatırımlarıyla müşteriye hazırlık yapıyorsun. İşin başındaki adam ile takışıyorsun. Sonra ben iş yapamıyorum diyorsun, böyle olmaz. Biliyorum ki Ergun sezon sonunu getirmek için elinden geleni yapacaktı. Ama şimdi böyle tatsız bir ayrılığın kimseye faydası yok. Yeniden bir işletmeci ara bul. Zaten Maki birkaç yıldır düşüşte. Bu sene belki eski havasını yakalar diye herkes bekliyordu. Çünkü gidişat onu gösteriyordu. Ama maalesef olmadı. Gemi kaptansız kaldı. Kaptansız kalan gemi batmak zorunda. Ergun gibi düzgün çalışan kaç işletmeci var çok merak ediyorum.

        Marinada son durum

        MARİNA bu sene oldukça hareketli. Ancak mekânların hepsi birbirini vuruyor. En çok iş yapanların başında Sait geliyor. Her gece dolu. Adam gece gündüz çalışıyor, işinin başında. Ailecek işe sahip çıkıyorlar. Bu arada Sait’i kıskananların dedikodusunu çok yaptıklarının altını çizmek isterim. Sait’ten sonra en çok Cook Shop iş yapıyor. Tamam, iş yapıyor da çay kahve ile ne kadar ciro yapar demeyin. Günde iki bin kişi giriyor mekâna. O yüzden iyi ciro yapıyor. Bunların dışında çok sayıda yer var. İnanın hiçbirinin işleri o kadar iyi değil. Sadece hafta sonu iş yapmakla bütün sezonu kurtarmak mümkün değil. Personel var, yatırım var. Personelin konaklaması var. Hepsi İstanbul’dan gittiği için kalacağı yeri işveren ayarlamak zorunda. Bir de gezip tozup fotoğraf çeken bir kesim var. Bu kalabalık kimseyi yanıltmasın. Geçen sene çok iyi iş yapan mekânların bu sene sesi soluğu çıkmıyor. Marina yönetimi bir an önce önlem almalı. Türkbükü’ne olanlar iki üç sene sonra maazallah marinanın başına gelmesin. Marina sekiz ay iş yapacak kapasiteye sahip. Ancak fiyat politikası her zaman önem kazanıyor.

        Diğer Yazılar