Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Bu hafta sonu 31. Uluslararası İstanbul Boat Show açıldı. Yüzlerce tekne arasında en "anlamlısı" Oasis isimli "engelsiz" motor yat. Bu projenin kahramanı Tunç Tonger, engelli denizseverleri yepyeni ufuklara taşıyor

        Kimi teknelerin engelli kişiler için dönüştürülmesi az da olsa duyduğumuz bir haber. Ancak tekerlekli sandalye kullanan engelliler için tekne tasarlanması, hele bu teknenin charter yaparak masraflarını çıkarıp maddi olanağı olmayan engellilere hizmet verecek olması, dünyada ilk. Bunu gerçekleştirense, ODTÜ Makine Mühendisliği üçüncü sınıf öğrencisiyken geçirdiği kazayla omuriliğinden yaralanan ve tekerlekli sandalyede yaşamını sürdüren işadamı Tunç Tonger. Kendisi ve Türkiye'deki engelliler için bir tekne yaptırmayı yıllardır hayal eden Tonger, projenin ortaya çıkışını anlattı.

        Proje nasıl ortaya çıktı?

        Ereğli'de başlanmış ama yarım kalmış bir çelik tekne gördüm. O tekneyi engellilere uygun hale getirmek için kafa yormaya başladık. O sırada Hacı Bey'le tanıştım. Tekneyi sihirli değneğiyle prensese dönüştürdü. Sonra Ustaoğlu Tersanesi'ne gittik

        Tasarım ve üretim aşamasında nasıl bir yol izlediniz?

        Ben yaşayan kişiyim, Hacı Bey tasarım üstadı; ancak onun da engellilerle ilgili bilgisi yok. Bir tasarım yapılırken, "Engelli şuraya da gitmeyiversin" deniyor. Bunu kırmak istiyoruz. Bu projeyle engellilerin, en uç örnek diyebileceğimiz bir charter teknesinde bile özgürce dolaşabileceğini göstermek istedik. Bu teknede engelli, yardım almadan her yerine gidebilecek; hatta tekneyi kullanabilecek. Denize karga tulumba veya vinçle değil, platform yardımıyla girebilecek, yine denizden kendi çıkabilecek. Sembolik anlamı var. İnsanlara "Denizde bile olabiliyorsa, bu özgürlük neden oyun parkında ya da restoranda olmasın" dedirtmek istiyoruz.

        Oasis'i kimler kullanabilecek?

        Yılın bir-iki ayı para ve imkân sahibi yerli ve yabancı engellilere charter için kiralayacağız. Gelen parayla maddi imkânı olmayan, hayatı evinin penceresinden gökyüzünü seyretmekle sınırlı, tekerlekli sandalye kullananlarla özel başarı gösteren engellileri ücretsiz gezdirmeyi planlıyoruz. Proje dünyada bir ilk. Parası olanın vardır ama engellilerin denizin imkânlarından faydalanabileceği bir tekne yok.

        Diğer Yazılar