Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Bu yaz denizle buluşan yelkenli süperyat Music’in hikâyesini tasarımcı Turan Soyaslan’la konuştuk Music, 33.53 metrelik, uzun seyirler için tasarlanmış çok zarif bir yelkenli süperyat. Tasarımcısı Turhan Soyaslan ise Haliç’ten Tuzla Tersaneler Bölgesi’ne, küçük ahşap teknelerden gemilere ve nihayetinde süperyatlara uzananmeslek yaşamına çok şey sığdırmış bir isim.

        İlk süperyatların inşasına, Türk yat sektörünün yükseliş devrine, küresel krizin etkilerine ve pek çok önemli aşamaya tanıklık eden Soyaslan, Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği başkan yardımcılığı göreviyle de Türkiye’nin yat inşasında daha etkin olması için emek sarf ediyor. Soyaslan ile Music’i, yelkenli süperyat kavramını ve projelerini konuştuk...

        YELKENLİNİN DUYGUSAL ÜSTÜNLÜĞÜ

        Tasarımcı için yıllarca emek verdiği tekneyle denize çıkmak, onu seyirde görmek, kusurlarını düzeltmeye vakit bulmak çok önemli. Soyaslan, tekne denize indikten sonraki süreci, “Bir dakika! diyene kadar sahibi aldı tekneyi gitti, bütün yaz Ege’de gezdi. İstanbul’da sadece bir gün teknedeydik, neyse ki yazın Bodrumve Göcek’te denize çıkabildik, yapılması gereken ince ayarları gözlemledik. Bugüne kadar işler devametti. Şakamaka 33.53 metrelik bir tekneden bahsediyoruz. ‘Yaptım, oldu’ demek kolaycılık; tek tek kontrol etmek, kurcalamak lazım” diye anlatıyor. Yelkenli süperyat inşa ettiren yatırımcıları takdir etmek gerektiğini de vurguluyor Turhan Soyaslan.

        “Yelken küçük tekneler için pratik amamegayatı yelkenli yaptığınız zaman bunumarjinal bir davranış olarak nitelendirebiliriz. Teknik donanımı yüzünden yelkenli yatmotoryattan daha pahalıyamal olabiliyor. O yüzdenmegayatlarda yelkenli sayısı çok az. Bir de acı gerçek var ki yelkenlimegayatlar ancak seyirlerinin yüzde 10’unda, haydi torpil yapayımyüzde 25’inde yelken açıyor. Genel olarakmotoryat daha barışçıl, herkes ne istiyorsa yapar. Yelkenlide koşullar uygun değilse güneşlenemez, hatta hareket bile edemezsiniz. Ancak yelkenlinin duygusal olarak çok daha üstün olduğuna hiç kuşku yok.”

        Music’in direği 46.5metre boyunda, yelken alanı 450metrekare. Vinçler hidrolik olduğu için üç kişiyle idare edilebiliyor. İkisi ana, ikisi misafir dört kamarası var. Ayrıca dört personel kamarası ve yemek salonumevcut. 450 metrekare yelken alanı bulunan teknenin ön yelkenleri sarma sistemli, ana yelkenimanuel. “Levent Karabeyoğlu’nun yaptığı 46.5metre boyundaki direk en azMusic kadar ünlü, tekneye değer katıyor” diyor Soyaslan.

        Turhan Soyaslan, küresel krizin etkilerini en derin hissedenlerden biri. Yıllar önce inşasına başladığı 67 metrelik megayat Pheorusa, sahibinin iflas etmesi nedeniyle yarım kalmış. “Sonuçta sahibi olmayan bir teknem var ve bu dünyanın en büyük 100 teknesinden biri. 40-50 metre bir yat olsa başka pazar arayışına girersiniz ama ilk 100 içinde olunca iş değişiyor diyor.

        Diğer Yazılar