Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Çevre Koruma ve Ambalaj Atıklarını Değerlendirme Vakfı (ÇEVKO) geçtiğimiz Perşembe günü İzmir’deydi.

        Konak Belediyesi ile yapılan işbirliği ve birlikte yürütülen proje kapsamında ambalaj atıklarını çöpe atmayarak, kaynağında ayrı toplayan 100 işletme teşekkür belgesiyle ödüllendirildi. Aslında sıradan ve bürokratik bir eylem gibi görünüyor. Ancak bir sonraki yazımda şu ünlü “Kıbrıs Şehitleri Caddesi” ile ilgili hayalimi yazacağım ama gerçekleştirilen bu işbirliği beni çok ilgilendiriyor.

        Çok kullandığım ve büyük bir keyif alarak zaman geçirdiğim bir cadde orası ve işleyiş tarzından çok rahatsızım. Ancak Konak Belediyesi ve Çevko işbirliği sonucu atıkların ayrışması ve değerlendirilmesi projesinin sonuç verdiğini görünce çok mutlu oldum.

        Yaşadığım şehrin kalbindeki tıkanmış en önemli damarına anjiyo yapılmış gibi geldi bana..

        Ferahladım..

        İzmir’in en işlek caddesidir orası..

        Kıbrıs Şehitleri ve ona bağlı sokaklarda hizmet veren kafe, restoran ve pastanelerin içinde yer aldığı tam 100 işletmeye; geri dönüşüme katkıda bulunarak çevreyi koruduklarını gösteren belgeler verildi.

        Bizzat Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş verdi bu çok onurlu belgeleri.

        ÇEVKO Vakfı Genel Sekreteri Mete İmer ve ÇEVKO Vakfı İktisadi İşletmesi Genel Müdürü Yaşar Nadir Atilla hazır bulundu ve belgeler zaten onlar tarafından takdir edilmişti..

        ÇEVKO’YA TAKTIM

        Haziran ayında başlatılan uygulama kapsamında pilot bölge seçilen Alsancak semtinde 100 işletmeye 200 adet geri dönüşüm kutusu verilmişti. Her işletme cam, kağıt ve metal türü ambalaj atıklarını çöplerden ayırarak bu kutularda topladı. Konak Belediyesi ve ÇEVKO Vakfı ile imzalanan protokole göre toplama ve ayırma faaliyetlerini sürdüren lisanslı firmalar Muzaffer Pınarbaşı İşletmeleri ve Özmüşler tarafından restoran, kafe ve diğer işletmelerden alınan ambalaj atıkları geri dönüşüme tabi tutularak ekonomiye geri kazandırıldı. Konak Belediyesi ve ÇEVKO arasında 2011 yılından beri yürütülen işbirliği kapsamında ise bugüne kadar 27 bin ton ambalaj atığı toplanırken, 2014 yılında toplanan atık miktarı ise ilk iki yılın ortalamasına şimdiden yaklaşarak 7 bin tona ulaştı. İki yılda toplanan cam atık miktarı ise 6 ton 700 kilogram oldu. Bu da projenin istatistiksel değerlendirmesidir..

        Dün bu çok yararlı ve doğru eylemin Buca versiyonu yapıldı. Geri dönüşüm deyip geçmemek gerekiyor.

        İzmir’in en çok ziyaret edilen, en hareketli ve tabii ki de en bereketli ve üstelik kalbine giden en büyük atardamarın tertemiz olmasının ne kadar önemli olduğunu idrak etmemiz gerekiyor.

        Gerisi biz; orayı kullananlara kalıyor..

        İyi ki varsın ÇEVKO..

        İzmir Fuarı deyince

        Hemen şunu söylemeliyim ki, tam üç sezon tek kanala sahip olduğumuz dönemlerde yarı belgesel yarı eğlence içeren fuar özel programlarını ben sunmuştum TRT televizyonunda..

        Mantığını içinde yaşamışlığım çoktur..

        Dünyadaki enternasyonal fuarların içinde bir de rekora sahip olduğunu bilir misiniz?

        Bu rekor ne katılım ne izleyici sayısı ne de alan genişliği ile ilgilidir. Bu tamamen ‘kayıp çocuklar’ anonsuyla ilgilidir.

        Dünyada en çok ‘4-5 yaşlarında bir kız çocuğu bulunmuştur”, ya da ‘7 yaşlarında bir erkek çocuk bulunmuştur. Müracaat..” diye devam eden anonsların yapıldığı fuardır.

        Günde 1000’in üzerine çıktığı olurmuş kayıp anonslarının.

        Bu arada; İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Enternasyonal Fuarı’nı (İEF) ziyaret edecek vatandaşların ulaşımını kolaylaştırmak için metro, vapur ve otobüs seferlerini artırdı.

        “Lojistik” temasıyla bu yıl 83. kez düzenlenecek İEF, 29 Ağustos-7 Eylül tarihleri arasında açık kalacak ve kent kültürünün önemli motiflerinden biri olan Enternasyonal Fuar’ına gidecek vatandaşlar; önünde “Fuar” levhası yer alan otobüslere binerek ulaşımlarını sağlayacak.

        90 dakika içinde ilk biniş sonrasındaki tüm binişlerin ücretsiz olduğu “limitsiz biniş” uygulaması kapsamında yolcular, bulundukları noktadan fuar alanına aktarmalı ve ekonomik bir şekilde ulaşabilecek.

        Otobüs seferleri raylı sistem saatleriyle uyumlu olacak. Metro ise gece yarısından sonra 1. 20’de son seferini yapacak.

        Ulaşımda aksama yaşanmaması amacıyla, gece 01:30’a kadar ESHOT Ulaşım Dairesi Başkanlığı’nda nöbetçi Bölge Ulaşım Şube Müdürleri ve şefleri bulunacak.

        Ayrıca Çankaya, Montrö, Lozan ve Basmane gibi Fuar çevresindeki önemli noktalarda koordinasyon için motorize ekipler görev alacak.

        Konak Bahribaba bağlantılı Balçova, Buca, Bornova, Karşıyaka ve Gaziemir’e gece servisleri (Baykuş seferleri) ise 00.00-06.00 saatleri arasında devam edecek.

        Yani ne yapıp edin çocuğunuzu kaybetmemeye çalışın çünkü belediyenin aldığı tedbirler sayesinde sizler asla kaybolmazsınız.

        İsteseniz de kaybolamazsınız.

        Düz mantık

        Biraz aktif kalabalık oluşan her yerde; neden hemen bir fast-food açıp, önüne bir midyeci kondurup, yanına iki de dilenci yerleştirip bir de Afrika’dan gelmiş sığınmacı saat satıcısı koyar ve sonra da insanlar oraya uğramaz olunca ‘iş çok zayıfladı, iş olmuyor abi’ diye ağlaşırız..

        (Not: Bu konunun açılımı bir dahaki yazımda)

        Diğer Yazılar