Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        “Ortadoğu için barış” temasıyla yazıp bestelediği “Middle East (Ortadoğu)” şarkısını geçtiğimiz yıl Medeniyetler Korosu ile birlikte seslendiren Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şansın Tüzün, bu kez de “Gelibolu / Gallipoli Projesi” için kolları sıvadı. Avustralyalı müzisyen Adam Dunning ile gerçekleştirdiği “Gelibolu / Gallipoli” şarkısının Çanakkale Savaşı’nın 2015’deki 100. yılına yetiştirilmesi amaçlanıyor. Müzik ve edebiyat çalışmalarını ABD’de de sürdüren ve orada “ChanCe” (Şanse) adıyla tanınan Tüzün, Adam Dunning ile yaptıkları iki ayrı proje için kendi deyimiyle “kıtalararası” çalışıyor. Tüzün, Dunning ile yaptıkları projeyi şöyle özetledi: “İki şarkı var. Birinci şarkı ‘Ordinary’. Adam, İstanbul’un büyüsü ve egzotikliğini, Batı normlarıyla birleştirdiği bir şarkı besteleyip benimle düet yapmak istedi. Adam Dunning’in yazıp bestelediği şarkıya düet yaptık. Bu düete çalışırken ‘Gelibolu / Gallipoli Projesi’ ortaya çıktı. Türkü formatına yakın olan bu parçanın bestesi ve Türkçe sözleri bana, İngilizce sözleri Adam’a ait. Bu çalışmanın sonucunda yarı Türkçe, yarı İngilizce bir ağıt çıktı ortaya. Çanakkale’de şehit olan askerlerimiz ve Anzaklar için yazıldı bu ağıt. Proje Çanakkale Savaşı’nın 100. yılına denk gelen 2015’te sunulacak ama şarkı tamamlandı.” İkilinin “Ordinary” adlı çalışması, 2 Nisan’da tüm dünyada yayınlanacak.

        ‘ATATÜRK’ÜN SÖZLERİ BENİ AĞLATTI’

        İstanbul’a daha önce birkaç kez geldiğini ancak Gelibolu’ya ilk kez bu yıl gidebildiğini anlatan Adam Dunning, “Atatürk’ün ‘Uzak diyarlardan evlatlarını harbe gönderen analar! Gözyaşlarınızı dindiriniz. Evlatlarınız bizim bağrımızdadır. Huzur içindedirler ve rahat uyuyacaklardır. Onlar bu toprakta canlarını verdikten sonra, artık bizim de evlatlarımız olmuşlardır’ Sözünü okuyunca gözlerim yaşardı. Çok etkilendim” dedi.

        Avustralyalılar için 25 Nisan’daki anmanın önemini anlatan Dunning, “Avustralya’da son 20 yılda farklı bir bilinç oluştu. Herkes akıllı telefonlarına o güne özel bir program yüklüyor. Telefon, bir gün öncesinden hatırlatma yapıyor ve aynı gün erkenden herkesi uyandırıyor. Avustralyalı askerlerin Gelibolu’ya çıktığı saatle eşzamanlı olarak sabah 5’te bir seremoni yapıyoruz. Anzakların bir bölümü de Çanakkale’ye geliyor. Bu konuda sosyal bir bilinç var. Bir Avustralyalının gözünde bu konu din gibi. Çünkü orada ölen insanlar çok gençti, çocuktu. Çok uzak bir ülkeden bilmedikleri bir ülkeye geldiler. Farklı bir anlamı var. Bu Avustralya’nın kendini bir ulus olarak hissetmesini de sağladı” diye konuştu.

        AĞITIN SÖZLERİNDEN...

        Gelibolu Gallipoli Ayrıldın yurdundan kapıldın bir düşe Elveda diyerek evine ve eşe Hesapsız kitapsız katıldın bu işe Çocuktun bilmeden atladın ateşe Ali’si İdris’i Johnny’si Billy’si Yatıyor yan yana burada can cana Yatıyor Arslanlar Gelibolu’da Yatıyor Anzaklar Gelibolu’da

        Diğer Yazılar