Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        - PARİS -

        EN son 2. Dünya Savaşı’nda “düşman” olmalılar. Savaşı öyle bitirmediler tabii. İkisi de “Nazi ve faşist işgalden kurtarıldı”.

        İkisinde de faşistler, işbirlikçiler vardı; ikisinde de saygın direnişçiler, partizanlar.

        Tarihin ilginç bir diliminde, Fransa’nın sömürgelerinden toplanmış Mağripli, Afrikalı askerler “İtalya’nın kurtarılışı” nda, Almanların Gustav hattının yarılışında görev yaptılar. Hani bugün “mülteci” denen ve iki ülke sınırında sorun olanların ataları.

        Bu tarih diliminin bir şanlı, bir kanlı, bir de savaş suçlarıyla dolu gizli tarihi vardı. Bir de “Indigenes” adıyla bir film kaldı!

        TARİHİN TEKERRÜRÜ

        Şimdi tarih bir başka biçimde tekerrür ediyor.

        İtalyanlara göre, hem de sağdan sola, tüm siyasi partilere ve medyaya göre “Fransa ve Macron işgalci!”

        Seçimden darmadağınık çıkmış, hükümetsiz İtalya, “işgalci Fransa” karşısında birleşiyor. Hem de “mülteci meselesi” vesilesiyle!

        KRİZ ÇIKTI

        30 Mart’ta, Alpler’de, tam iki ülke sınırının İtalya tarafında, silahlı Fransız gümrük polisi bir “operasyon” yaptı.

        Milano-Paris hızlı treninin de geçiş tüneli olan, İtalya’nın en batı ucu küçük kayak merkezi Bardonecchia’da mültecilerin bulunduğu bir merkeze giren Fransızlar, uyuşturucu trafiği şüphelisi addettikleri bir Nijeryalıyı sardılar, iddialara göre tartakladılar ve zorla idrar örneği aldılar.

        İdrarda uyuşturucu çıkmadı ama Fransa-İtalya krizi çıktı.

        MEDYAYA GÖRE İŞGAL

        İtalyanlara göre bu bir sınır ihlaliydi. İtalyan partileri ve medyaya göreyse “işgal”.

        “Fransa’nın ve Macron’un kibri, Fransızların mülteci meselesindeki ikiyüzlülüğü, sözde dayanışma nutuklarının boşluğu” bu olayla ortaya çıkmıştı!

        “Kaba, otoriter, silahlı, kelepçeli Fransızlar”ın eylemine karşı, İtalyan seçimlerinin galiplerinden “faşizan, mülteci düşmanı” Lega’nın lideri Salvini, “Rus diplomatlar yerine Fransız diplomatları sınır dışı etmeli. İtalya bizimle başını dikleştirecek. Macron ve Merkel’den alacağımız ders yok” dedi.

        Komünist gazete Il Manifesto da “Gerçeğin sınırındayız. Kabul edilemez bir egemenlik ihlali” diye yazarken, “Yeter” manşetleri atıldı.

        Yorumlarda, “Fransa, mülteci meselesinde; Macaristan, Polonya, Slovakya gibi davranıyor. Macron’un gerçek yüzü” dendi.

        ÖZÜR BEKLENİYOR

        Fransa Büyükelçisi, İtalya Dışişleri’ne çağrıldı. Torino savcılığı hemen soruşturma başlattı: “Şiddet uygulama, nüfuz suiistimali, haneye tecavüz”den.

        Fransa’ya göre 1990’daki bir anlaşma, söz konusu merkeze Fransız görevlilerin girişine de yetki veriyordu. İtalyanlar ise, “O geride kaldı. Çünkü bu bina artık devletin değil, mültecilerle ilgilenen sivil toplum örgütü Rainbow4Africa’ya verilmişti. Dolayısıyla bu egemenlik ihlali” dediler.

        Tatildeki Fransa İtalya’nın sert tepkisiyle afallarken, “önceki yıllarda nüfuz kullanarak tecavüz etti” iddialarıyla zaten başı dertte olan gümrüklerden de sorumlu bakan Darmanin, İtalya’ya gitme kararı verdi. Özür için değil, anlatmak için! Ama İtalyanlar özür, hatta daha fazlasını bekliyor.

        İLHAM VERMİŞTİ

        Bardonecchia bir anda kriz merkezi olurken, bugünden itibaren ara ara kafasını da dinleyecek; çünkü Fransız hızlı treni TGV’lerin büyük kısmı, seri, kararlı “demiryolcu grevi” yüzünden bazı günler duracak.

        Fransızca adıyla Bardoneche, “İspanya tahtı savaşları”nın ardından Fransa’nın 1713 Utrecht Anlaşması çerçevesinde yaptığı çok sayıda anlaşmayla, 19. yüzyıl ortasında İtalya’yı birleştirecek Savoie Düklüğü’ne verilmişti. Sicilya ve Nice’in de onun toprağı olduğunu kabul ederek.

        İtalya’nın birleşmesinde hep “Fransa’nın ve devrimlerinin verdiği ilham”ın altı çizilmişti. Tabii Napolyon’un, bir dizi cumhuriyet kurdurarak sürdürdüğü İtalya işgalinin de!

        Diğer Yazılar