Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        - PARİS -

        CUMARTESİ kim bilir hangi köşede uyandığında 22 yaşındaki mülteci Mamudu kaçaktı. Yakalanmadan bir gün daha geçirmeyi umuyordu.

        O gün “kâğıtsız” mültecilerin de bulunduğu “halk seli”nde oturma izni talep eden “siyah çocuklar” arasında mıydı?

        Cumartesi akşamdan pazar sabahına Mamudu Gassama sadece mültecilerin değil, “Fransa’nın kahramanı” oldu.

        Pazartesi sabah karşısında polis değil, Fransa Cumhurbaşkanı vardı; başını sokacak yeri yoktu ama Elysee Sarayı’ndaydı.

        Karşısında cumhurbaşkanı, arkasında vatandaş olabilmesi için devreye girmiş siyasiler, Paris Belediye Başkanı, binlerce imzalı dilekçe.

        TEREDDÜT ETMEDİ

        Cumartesi akşamı gölge gibi dolaşıyordu belki sokaklarda.

        Çığlıklar, bağırmalar, klakson, imdat sesleri duydu. Koştu. O andan sonra hiç tereddüt etmeyecek, hiç durmayacaktı.

        Kiminin 4 dediği bir 3. kat balkonunda küçük çocuk boşluğa sallanıyordu.

        4 yaşındaki çocuk da güçlü olmalı hayata asılı durabiliyor, lakin takati tükeniyordu. Üstelik, sonradan anlaşıldı ki, bir kat da düşmüştü. İtfaiye henüz ortada yoktu. Bir Mamudu vardı!

        Hiç düşünmeden atladı, zıpladı, uçtu; sonra takılan adla, “Örümcek Adam” düz duvara, her girinti, çıkıntıya tırnak geçirip kat kat tırmandı. Ahalinin soluğu kesilmişti. Kimsenin cesaret edemediğini, zorlu göç yolundan sağ gelmeyi başarıp umuda sarılmış, ama şimdi hayatını hiçe sayan Malili yapıyordu.

        Çocuğu evde yalnız bırakan aileden baba gözaltına alınacaktı.

        VATANDAŞLIĞI VE İŞİ KAPTI

        Fransa’da 3 kat tırmanan bir çocuğu düşmekten kurtaran Malili Mamudu Gassama, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından kabul edildi. Gassama’nın Fransa vatandaşlığına alınacağı ve Paris İtfaiyesi’nde iş verileceği açıklandı.

        İNSANLIK DERSİ

        Dünya bu kahramanlığa yine göçmen kökenli Habib Bibu’nun çektiği görüntülerle tanık oldu.

        Irkçıların, yabancı düşmanlarının, Milliyetçi Cephe’nin, sağın, “Tek Kimlik”çi faşoların, İtalya’nın yeni cephesinin, Fransa mülteci yasasını kotaranların bir kısmının açık nefret ettiği, bir kısmının kovmak istediği bir “kaçak” muhteşem insanlık dersi veriyordu.

        “Özgür” sayılmazdı; “eşit” hiç değildi; “kardeşlik”te ise Cumhuriyet’in zirvesine tırmanmıştı işte!

        “Zor yolculukta Mali’den Burkina Faso’ya, oradan Nijer’e, sonra Libya’ya geçip bir tekneyle gelmiştim eylülde” diye anlatıyordu: “Çok şükür o çocuğu kurtardım!”

        77 YIL SONRA

        Mamudu’nun çocuğu kurtardığı sokak Max Dormoy’un adını taşıyordu: Alman işgalinden önceki Fransa Halk Cephesi hükümetinin Sosyalist İçişleri Bakanı. Darbeci faşist “La Cagoule” yani “Kar Maskesi” hareketinin üyelerini tutuklatmış, 2 ton bomba, binlerce ağır silah ele geçirmişti.

        Nazi işgalinde işbirlikçi hükümete teslimiyeti reddetmiş, tutuklanıp ev hapsine atılmışken, “Maskeli”nin bombasıyla can vermişti. Bunlara rağmen “Doğu Avrupalı mültecilerin gelişine karşı oluşu”yla da biliniyordu.

        77 yıl sonra o sokakta, Malili bir genç, cesareti ve insanlığıyla faşizme karşı önemli bir zafere imza atıyordu, çok da düşünmeden.

        Mamudu kahraman olduğu sıra, Alpler’de İtalya sınırında bir siyah mülteci cesedi daha bulunmuştu. Hapsi göze alıp bir yılda 3 bin 600 mülteciyi Fransa’ya geçiren, İtalya sınırından İngiltere açıklarına yürüyen “Dayanışmacı Gönüllüler” yetişememişti.

        10 gün önce Mamudu’nun “Ne şanslısın” diyebileceği, vatandaş olmuş bir Burkina Fasolu parkta 12 çocuk -evet çocuk- tarafından linçle öldürülmüştü.

        Fransa’nın kuzeyinde spor salonuna yerleştirilmiş Kürt mültecileri taşıyan kamyonete sınırın öte yanında Belçika polisi ateş açmış, 2 yaşındaki çocuk ölmüştü.

        Tüm çocuklar bir kahraman bulamıyor, tüm mülteciler kahraman olamıyordu değil mi!

        YÜZLERCE ÇADIR

        Pazar sabahı, soğuğu ayrı dert, koku, pislik, sineklerle yazı felaket “Kanal Mültecileri” kampına gittim.

        Az ilerisi “Bilim Kenti”, suyun iki adım sonraki kıyılarında gençlerin güneşlendiği, sevgililerin birbirine sokulduğu Saint Martin ve Ourcq kanalları. İki kıyıda genellikle gönüllülerin verdiği yüzlerce çadır; siyah, beyaz, namaz kılan, pis suyla yıkanan, bir ötekine sarılmış yüzlerce mülteci.

        Köprüden izleyen yaşlı bir kadın ağlıyordu. Yarım İngilizce’yle, Hollandalı olduğunu söyledi: “Dünyanın bu hali çok acı değil mi? Keşke elimden çok şey gelebilse.” Genç bir kız geldi, belki torunu, sarıldı, sarıldı!

        İTFAİYECİ OLACAK

        Paris’in Sosyalist Belediye Başkanı Anne Hidalgo’nun Komünist yardımcısı Brossat tweet attı, faşoların üstüne:

        “Her daim mültecileri ağızlarına sakız yapanlara kapak olsun. Sağ olasın Mamudu Gassama!”

        Cumhurbaşkanı’yla görüşmesinde Mamudu hem vatandaşlık hem iş buldu:

        Hayat kurtaran bir itfaiyeci olacaktı!

        Diğer Yazılar