Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Sezona “Özbek-Tudor istifa” ile başladı Galatasaray; Fenerbahçe “Kocaman gurur”la.

        İki hafta sonra “Özbek-Tudor lider” ve hayat güzeldi. Fenerbahçe’de ise “istifa” talebi bir yana, “kararı” bile çıkıyordu.

        Geldik 16’ya. Tudor “istifa” ettirildi; “Kocaman gurur” ikinci!

        Galatasaray ve Fenerbahçe “seri hoca” elemelerinden sonra, biri Karabük’te diğeri Konya’da “Türk futbolu için iyi işler yapan” bu iki teknik direktörü kaptılar.

        İki takım da iyi gidiyordu; belki yeni Ömer Ali’ler çıkacaktı! Şimdi ikisi de parlak değil. İkişer üçer teknik direktör değiştirdiler.

        Bu kopgel, istifa aculluğundan şampiyonluk bekleniyor, olabilir; ama hayır beklememek lazım!

        *

        Hırvatistan’ı yendik gerçi, lakin Dünya Kupası’na onlar gitti.

        Hırvat modeli mesela, “oyuncu yetiştir, gitsin, kazan, yenisini yetiştir” üstüne. Biz Almanya’da yetişmiş birkaç genç, Avrupa’da yedek 3 genç, Süper Lig’den bir iki 11 oyuncusu ve epey kulübe oyuncusu ile milli takım kuruyoruz…

        Hırvat Milli Takımı toptan “Avrupa” da: Monaco, Liverpool, Sampdoria, A.Madrid, Inter, Napoli, Everton, Milan Juventus, Hoffenheim yetmiyor; orta sahanın iki beyni Modric ve Rakitic de yıllardır El Classico oynuyor!

        *

        Peki, bir başka model. Dünya mütevazısı Arnavutluk. Hazırlık mazırlık; geldi, yendi.

        Bir başka model. Bizim “Almanya’da pişsin, bize düşsün modeli”ne benziyor ama daha radikal.

        Çünkü neredeyse iki milli takım çıkartıyor: Arnavutluk ve İsviçre. Hatta Kosova ve Makedonya da.

        İsviçre neredeyse hepsini kendi altyapısında yetiştiriyor (Belçika gibi). “Vatandaş”ın bir kısmı, diğer göçmen çocuklarla birlikte İsviçre milli takımına, diğerleri “anavatan”a!

        İşte İsviçre Milli Takımı: Arnavut G.Xhaka, Kosovalı Arnavut Behrami ve Şakiri, Makedon Arnavut Mehmedi, Dzemaili, Bosnalı Seferoviç, Hırvat Gavranoviç… Nijeryalı, Şilili, Yeşil Burunlu, Kongolu, Portekizli gençler!

        Yanlış anlaşılmasın. Bunlar oralarda yetişip İsviçre’de vatandaş olmuyor. Ya doğmuş ya göçmen, ama ille İsviçre altyapısında yetişiyor.

        *

        Altyapıdaki takım arkadaşları, hatta diğer Xhaka gibi kardeşleri de Arnavutluk, Kosova, Makedonya milli takımlarına dağılıyor mesela,

        İşte “bizi burada yenen” Arnavutluk: Ajeti, Veseli, Djimsiti, Aliji, T.Xhaka, Abraşi, Başa hemen hepsi İsviçre doğumlu ama hepsi İsviçre altyapılarında yetişmiş. Onlara Norveç, İsveç, İspanya altyapılarında yetişmişler de ekleniyor.

        Ve o Arnavut çocuklar, İsviçre altyapı vizesiyle, Milan, Udinese, Frankfurt, Mönchengladbach, West Ham, Stoke, Schalke, Benfica, Leverkusen, Arsenal, Lazio, Hamburg, Napoli, Basel, Freiburg gibi takımlara dağılıyor. Hani Çağlar oynadı diye, Hakan gitti diye, Cengiz, Emreler yedek kaldı diye “Avrupa’da temsil edildiğimiz” takımlar!

        Sonra Galatasaray bir bakıyor: “Aaa Malatyalı Sadık meğer bizden çıkmış!”

        *

        Sihirli kelimemiz “istifa”… Başkalarınınki “istifade” herhalde! Aradaki farkın adı da “akıl”.

        Diğer Yazılar