Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Daha önce “Pasi Sahlberg”ten ve Fin eğitim sisteminden bahsetmiştim. Eğitimde öne çıkan başarılar belli bütünsel girişimler sonucu gelir. Bu girişimler, ticari ve yenilikçi yatırımların tüm alanlarda sağlanmasıyla kolaylaşabilir. Örneğin Finlandiya dijital oyun sektöründe de öne çıkan bir ülke. Bu konuda Sahlberg, kendi ülkesini nitelerken “Angry Birds”ü çıkardık (“Kızgın Kuşlar”) ama insanlarımız tabi ki mutlu diyor. Finlandiya’nın ‘büyüsünü’ kuran yalnız derslerde ‘çocukların çıplak ayakla dolaşması’ ya da “Grigory Petrov”un “Beyaz Zambaklar Ülkesi” kitabında tasvir ettiği toplumsal kalkınma mücadelesi değil, başarılı ve isabetli girişimlerdir. 2017’de Finlandiya, bağımsızlığının 100. Yıldönümü’nü kutlamak için “HundrED” adında yeni bir eğitim girişimi kurdu.

        REKLAM

        100 EĞİTİM FİKRİ

        Dünyanın her yanında etkileşime dayalı “kültürel işbirlikleri” kurmayı amaçlayan, verimli uygulamaları deneyen ve eğitim kurumlarını cesaretlendiren ülkelerarası yenilikçi ağlara ihtiyaç duymaktayız. Finlandiya’da son bir yıllık süreçte, dünyadaki farklı ilk ve ortaöğretim kurumlarından yüz heyecan verici fikir toplanarak pilot okullarda denendi ve bu fikirler tüm öğretmen ve idarecilere açık hale getirildi. Bu biçimde örgütlenen ağlardan çıkacak fikirler sistem boyutunda ya da öğrenme ortamı boyutunda değişimler gerektirebilir. Önemli olan yeni fikirlerin bir değişim yaratması ve ihtiyaçlara göre farklı yerlerde yeniden şekillendirilebilir olması. Toplanan fikirler çok başarılı bulunduğu için, organizasyon her yıl tekrarlanacak.

        HUNDRED 2018

        REKLAM

        HundrED 2018 aynı anlayışla, durmadan değişen küresel eğitimin kavranması için tüm dünyada yüz yenilikçi eğitim fikrini belirleyip yaygınlaştırmayı amaçlıyor. Bu açıdan ayrıca “Yüz Elçi Programı”yla, eğitimin yenilikçi öncüleri seçilerek, hem HundrED uygulamalarının başka ülkelerde tanıtılması hem de özgün yerel uygulamaların paylaşılması özendiriliyor. Henüz Türkiye’den çıkmış özgün bir proje yok. Ama 2018 için, “Ali Koç” Türkiye elçisi seçildi. “Fide Okulları”nın ve “Eğitimpedia”nın kurucusu Ali Koç, dünyada eğitimi takip eden ve yenilik yaratmak isteyen bir yönetici ve eğitimci. Her öğrencinin bireysel ve özgün beceri ve yetenekler kazanması için olanaklar sunan bir “kültür ortamı” kurmayı istiyor. Bu açıdan, geleneksel eğitimden yenilikçi olana geçerken, bir taban hareketi kurmak ve kendi kriterlerine uyabilen girişimleri değerlendirmek isteyen HundrED projesine dâhil olmuş.

        HUNDRED KAYNAKLARI

        “https://hundred.org” adresinden, pek çok HundrED kaynağına ulaşabilir. İçinde takipte kalmanız için bağlantılar olduğu gibi, çeşitli konular, makaleler, haberler, yenilikçi fikirler için katılım sayfası ve kimi başarılı uygulamalar var. Konu olarak “Zehirli Erkeksilik”, “Geleceği Kodla”, “BlokAkıl”, “Cetvel Yaklaşımı”, “Luminaria Eğitim Modeli”, “Akademik Maceralar”, “Çöpün Kahramanları”, “ÖğrenKazan”, “Hocana Öğret” ve “Stressiz Alan” gibi ilginç başlık ve siteler var. Tica/t olarak geliştirilmiş ve gelir elde eden içerikler ayrıca sınıflandırılmış. Bunlar arasında “Kahoot!”, “Pobble”, “Evren Bilinci”, “Pi-Top”, “Kendi Kendine Öğrenme Ortamları”, “Horizon 2020”, “Geleceğin Sınıf Ağı”, “Müzikal Gelecekler”, “Oyun Sahası Fikirleri”, “Küresel Birlik Projesi” ve “GlobalLab” gibi aktifleşmiş projeler de var. “Kahoot!”, ülkemizde özellikle K-12 ortamında ve üniversitelerin hazırlık sınıflarında ve hatta çalıştaylarda da kullanılıyor. Bir yarışma havası yaratan uygulama, akıllı telefonlarla uyumlu çalışarak sınıf ortamında hem bireysel hem de grup olarak aktivite düzenlemeyi kolaylaştırıyor. “Pobble”sa, ödüllü bir girişim ve öğrencileri yazar yapmayı hedefleyen zevkli bir öğrenme uygulaması. Öğretmenlere kaynaklar sunan, öğrencilerin dünya üzerindeki akranlarıyla ya da ailesiyle buluşmasını ve eleştiri almasını sağlayan ve güvenli biçimde özgünlüğü koruyan bir uygulama.

        REKLAM

        DİĞER GİRİŞİMLER

        HundrED, Finlandiya’nın dâhil olduğu ve eğitimde yenilik fikirlerini bir araya getirmeye çalışan girişimlerden birisi. Bunun yanında NPDL, ARC ve FINAL gibi girişimler de mevcut. “NPDL” (“Derin Öğrenme İçin Yeni Pedagojiler”); ABD, Uruguay, Hollanda, Kanada, Avusturalya, Finlandiya ve Yeni Zelanda gibi ülkelerde 1.000 okulu kapsayan bir uygulama ve araştırma programı. “ARC” (“Atlantik Kıyısı İşbirliği Laboratuvarı”); Aruba, California, İzlanda, İrlanda, Ontario, İskoçya, Vermont ve Finlandiya eğitim sistemlerinin oluşturduğu bir birlik. Hakkaniyeti, demokrasiyi, etik değerleri ve üstün nitelikli bir öğrenimi ön plana çıkarmayı amaçlıyor. “FINAL”se; Finlandiya ve Kanada-Alberta Eyaleti’nden 25 okulunun oluşturduğu ve okuldaki tüm personelin araştırmalara katıldığı bir “herkes için öğrenme ortamı” projesi.

        “HundrED Tica/t Zirvesi-2017”, 4-6 Ekim tarihleri arasında Helsinki’de yapıldı ve ilk yüz fikir seti açıldı. Finlandiya en çok yenilikçi eğitim uygulaması çıkaran ülkeyken (19) onu ABD ve İngiltere takip etmekte. Umarım bizim ülkemizde de bu girişimin kriterlerini tutturan ve başarılı olan uygulama ve start-up’lar çıkar ve öteki zirvelerde yer alırız. HundrED, Fin eğitim sisteminin detaycı, esnek ve plancı yönünü vurgulamakta. Eğitimde amaç, “ne olursa olsun her çocuğun gelişimine yardım etme” yolu bulmaya çalışmaktır. Bu yüzden bu tarz yenilikçi, bütünsel ve adapte edilebilir projelerde var olmalı.

        Diğer Yazılar