Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Önemli buluşma öncesi maydanoz yiyin

        işyerinde stresi siyah çayla yenin

        Stresli misiniz? Tatlı atakları mı geçiriyorsunuz? Taylan Kümeli, ne zaman ne yenilmesi gerektiğini anlattı...

        İşyerinde sıkıntılı bir gün geçiriyorsanız:

        Ne yemeli: Tam tahıllı tost + siyah çay

        Tam tahıllı ekmek veya müsli gibi glisemik indeksi düşük yiyecekler, konsantrasyonunuzu artırmak için size yavaş yavaş dağılan bir enerji verir. Siyah çayda bulunan L-teanin maddesi de rahatlamanıza yardımcı olur.

        Spor salonuna gidiyorsanız:

        Ne yemeli: Taze patates ve salsa sosu

        Spora başlamadan 2 veya 4 saat önce, karbonhidrat açısından zengin bir yiyecek tüketmek, tüm seansları tamamlamak için ihtiyacınız olan enerjiyi vücudunuza kazandırmaya yardımcı olur. Spor öncesi çikolata, peynir, cips gibi fazla yağlı yiyeceklerden kaçının çünkü bu tür yiyecekler midenize yapışarak şişkin hissetmenizi sağlar.

        Şekerli veya tuzlu bir şeyler yemek istiyorsunuz:

        Ne yemeli: Kuruyemiş, peynir veya meyve

        Evde çikolata veya cips bulundurmak belayı ayağına çağırmak gibidir. Yeme atakları başladığı zaman karşı koyması güç olabilir. O nedenle, tatlı için çıldırdığınız zamanlarda yabanmersini yemelisiniz. Hala çikolata yemek istiyorsanız markete gidip ihtiyacınız olan çikolatanın en küçük boy olanını alıp orada hemen yiyiniz. Burada "porsiyon kontrolü" anahtar kelimedir.

        Hamilesiniz

        Ne yemeli: biftek, yeşil yapraklar, yoğurtHamile kadınların en çok ihtiyacı olan yiyecek yağsız protein, az yağlı süt ürünleri ve normalden fazla yeşil yapraklı sebzelerdir. Çünkü demir ihtiyaçları her zamankinden daha fazladır. Folik asit suplementasyonu bu konuda size yardımcı olabilir.Önemli bir buluşma öncesi gerginlik yaşıyorsunuz:Ne yemeli: Maydanoz ve salataMaydanoz, doğal nefes tazeleyici olarak bilinir. Özel buluşma günlerinde kremalı makarna gibi ağır yiyeceklerden kaçının çünkü böyle yiyecekler heyecanlı ve gergin olduğunuzda midenizi ekstra yorar.Dışarıda bir geceye davetlisiniz

        Ne yemeli: Sebze tabağı veya spagetti bolonez

        Bara doğru yönelmeden önce sağlam bir şeyler yiyin ve açık büfe seçeneklerinden mümkün olduğunda uzak durun. Bu yöntem alkolün kan akışındaki emilimini yavaşlatacaktır, ayrıca tuzdan uzak durun çünkü bütün gece boyunca susuzluk yaşayabilirsiniz.

        KUTU 1:

        Acı detoks

        UYANINCA

        1 bardak su içine, 1 dilim limon, 1 dilim elma, 1 parça kabuk tarçın, 1 ç.k elma sirkesi

        5 DAKİKA SONRA

        1 y.k biber salçası , 1 adet ceviz içi, 1 tutam maydanoz (ince ince doğrayın), 1 k.k light beyaz peynir. Tüm malzemeleri karıştırın. 2 dilim diyet etimek Domates Salatalık çay kahve serbest

        2 SAAT SONRA

        Sınırsız Göbek marul Salatalık Roka Kıvırcık Limon veya 1 çay bard. diyet kefir veya ayran

        ÖĞLE:

        Haftada 4 Gün

        4 y.k haşlanmış kinoa, Yeşil Salata, 1 su bard. kinoa'yı 2 su bard. sıcak suyla 15 dk. Islatın. Yeşil salatanın içine, 4 y.k dolu dolu kinoa ekleyin.Sos: Limon + 1 y.k zeytinyağı + nar ekşisi

        Haftada 3 gün

        Ezogelin Çorbası Pul biber Limon 1 dilim diyet Etimek

        2 SAAT SONRA

        Salatalık

        2 SAAT SONRA

        Kırmızı dolmalık biber, 1 k.k peynir

        AKŞAM

        Haftada 4 gün (Kinoa Günü)

        150 gr. Terbiyeli Kuzu Şiş Salata Terbiye için: Pul biber, 1 y.k yoğurt, biber salçası, 1 y.k zeytinyağı, malzemeleri tavukla beraber karıştırıp 1 saat bekletin

        Haftanın 3 günü

        Kıymalı Patlıcan yemeği 200 gr. Diyet yoğurttan yapılmış cacık

        2 SAAT SONRA

        1 top diyet dondurma

        KUTU 2:

        Diyetlerin başarısız olmasının 10 temel nedeni

        1-Hızlı diyetlere başvurmak

        10 kiloyu hızlı bir şekilde vermek için hızlı bir diyet programı planlarsınız. Tabii ki planladığınız diyet her gün greyfurt veya lahana çorbasından başka bir besin içermez. Günlük aldığınız kalori miktarını 1000'e düşürürsünüz ve tabii ki kilolarınız eriyip gider. Ancak ne kadar az kalori tüketirseniz, metabolizmanız o kadar yavaşlar. Ve diyet sona erdiğinde kalorileri yavaş yavaş yakan bir vücuda sahip olursunuz ve verdiğiniz kiloları genellikle geri alırsınız.

        2-Kahvaltıyı atlamak

        Kahvaltıyı atlamak kalorileri azaltmanın kolay bir yolu gibi görünebilir, fakat sonucunda tüm gün boyunca durduramayacağınız açlık ve mide kazınması size eşlik eder. Bu durum ofiste planlanmamış atıştırmalar veya öğle yemeğinde yenen mega boy yiyeceklere dönüşerek gereksiz ve fazla kalori almanıza yol açar. Ancak lif ve protein oranı yüksek bir kahvaltı ile güne başlamak gün içindeki açlık ataklarını bastırır. Aslında, araştırmalara göre her sabah kahvaltı eden kişilerin sağlıklı kilolarını korumaları daha muhtemel görünüyor.

        3-Ara öğün takibini kaybetmek

        Belki her öğünde titizlikle kalori hesabı yapıyorsunuz, ancak aralarda tırtıkladığınız yiyecekler ne olacak? Mesela masanızda büyük paket kraker veya ofis partisinden kalan bir dilim pasta. Tüm bu planlanmamış abur cubur eklentileri, iyi planlanmış ve yolunda giden diyetinizi sabote edebilir. Eğer kalori hesabı konusunda ciddi iseniz, yediğiniz her lokmayı bir deftere not almakla başlayabilirsiniz.

        4-Ara öğün yememek

        Planlanmayan atıştırmalıklar bel bölgesine yağ olarak geri dönüş sağlarken, planlı ara öğünler tam tersini yapar. Gün içinde birkaç küçük öğün ve atıştırmalık tüketen kişiler açlığı daha fazla kontrol edebilip, daha kolay kilo verebilirler. Ara öğün tüketmek metabolizmanızı yüksek seviyede tutmaya yardımcı olur, özellikle yedikleriniz protein ağırlıklı ise. Kuruyemişler de aynı zamanda iyi, yüksek protein içerikli bir seçimdir ve araştırmalar ara öğün olarak kuruyemiş tüketenlerin tüketmeyenlere göre daha ince olduklarını gösteriyor.

        5-''Düşük yağlı'' ürünler tüketmek

        Az yağlı ürünler diyette önemli bir rol oynar. Ancak unutmamanız gereken bir şey var ki o da, az yağlı yiyecek az kalorili olan ile aynı olmayabilir. Eğer tabağınızda kocaman bir ''az yağlı'' pasta duruyorsa normal pastanın ince bir dilimini yiyerek alacağınız kaloriden daha fazlasını alabilirsiniz. Yediğiniz yiyeceğin ne kadar yağ, şeker ve kalori içerdiğini öğrenmenin en güzel yolu besin öğelerini kontrol etmektir.

        6-Çok fazla kalori yudumlamak

        Kalori hesabı yapıyorken, çoğumuz içeceklerde ne olduğunu göz ardı etme eğilimindeyizdir. Bazı aromalı kahveler ve alkollü içeceklerin 500 kaloriden fazla olabileceğini göz önünde bulundurursak, bu büyük bir hatadır. Hatta meyve suları ve gazlı içeceklerdeki kaloriler de buna dâhildir. Kötü olan ise sıvı kalorilerin açlığı bastıramamasıdır.

        7-Çok az su içmek

        Bu düzeltmesi en basit diyet hatalarından biridir. Su, kalori yakmak için en gerekli içecektir. Eğer vücudunuzu susuz bırakırsanız, metabolizmanız sürüklenir ve bu kilo vermenin yavaşlaması manasına gelir. Araştırmalar günlük sekiz bardak su içen yetişkinlerin, içmeyenlere göre daha fazla kalori yaktığını göstermektedir. Bu nedenle her yemek veya ara öğününüzün yanına bir bardak su eklemeyi unutmayın.

        8-Süt Ürünlerini Kesmek

        Tam yağlı süt, peynir ve dondurma birçok diyet için tabudur, fakat süt ürünlerini kesmek tam ters tepki getiriyor olabilir. Bazı araştırmalar vücudun kalsiyum aldığı zaman daha fazla yağ yakıp kalsiyumu kestiğinde daha fazla yağ ürettiğini göstermektedir. Kalsiyum suplementasyonları aynı faydaları sağlıyor gibi görünmemektedir, o nedenle süt ürünündeki bileşenler birlikteyken iyi işler çıkartabilir. Az yağlı veya yağsız seçenekleri deneyebilirsiniz.

        9-Her gün tartılmak

        Her gün kendi kendinize tartılmak bir hayal kırıklığı sebebidir ve yararlı bilgiler elde etmenizi sağlamaz. Tartımlarınızı her hafta düzenli olarak yapmak daha uzun vadeli sonuçlar alabilmeniz açısından önemlidir. Eğer hedefiniz haftada 1-2 kilo arası vermekse, her hafta tartıya çıktığınızda giden kiloları görmek sizi daha fazla memnun edecektir. Sonuç olarak bu yöntem, günlük inip çıkmaları görerek hayal kırıklığına uğramaktansa daha motive olmanızı sağlayacaktır

        10- Gerçekçi olmayan hedefler belirlemek

        Eğer kendinizi ilk hafta 10 kilo gibi bir rakam kaybetmeye programlarsanız, bu hedef muhtemelen başarısızlıkla sonuçlanacaktır. Eğer bunu yapmanın mümkün olmayacağını bilirseniz, ilk etapta diyete başlamak istemeyeceksinizdir. Eğer diyetinizi düzgün bir şekilde yapar ancak bir haftada sadece 2 kilo kaybederseniz, bunu kutlamak yerine hedefe ulaşamadığınız için hayal kırıklığı yaşarsınız. Bu nedenle gerçekçi hedefler başarılı bir diyetin en önemli kuralıdır. Eğer hedefinizin ne olması gerektiğini bilmiyorsanız, bir diyetisyenden yardım alabilirsiniz.

        Diğer Yazılar