Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Değerli dostlar, konu hakkında yaptığım geniş araştırmayı birkaç yazı halinde sizlere aktarmış ve ulaştığım "ilginç sonuçları" sizlerle paylaşmıştım... Bu yazıyı yazmamdan birkaç saat önce de katıldığımız bir yemekte, Sanayi Bakanı Nihat Ergün ile aramızda "petrol var mı, derinde mi" şeklinde bir konuşma geçti... Bu sözleri daha unutmamıştım ki; haberturk.com'da aşağıda bazı detaylarını okuyacağınız yazı çıktı. Geçmişte yaptığım araştırma ile "ortak noktaları" olduğu için iki yazıdan da "ortak bölümleri" alıntılar halinde paylaşmak istiyorum... İşte haberturk.com'da bulabileceğiniz Barış Erkaya imzalı yazıdan bölümler:

        "... Son dönemde sıklıkla duyduğumuz haberlerden birkaçı... Diyarbakır Ergani'deki Güney Kırtepe-7 kuyusunda petrol bulundu. Bulunduğu derinlik 1.405 metre... Diyarbakır Ergani'deki Karacan-5 kuyusunda petrol bulundu. Bulunduğu derinlik 1.713 metre... Diyarbakır Hani'de Beyazçeşme-1 kuyusunda petrol bulundu. Bulunduğu derinlik 1.800 metre... Diyarbakır Taşdan Köyü'nde petrol bulundu. Bulunduğu derinlik 1.800 metre... Manisa Alaşehir'deki Sarıkız-2 kuyusunda petrol bulundu. Bulunduğu derinlik 1.850 metre... Adıyaman'daki Şambayat-3 kuyusunda petrol bulundu. Bulunduğu derinlik 1.584 metre... Diyarbakır Bismil'deki Arpatepe-2 kuyusunda petrol bulundu. Bulunduğu derinlik 2.450 metre... Kuyular Diyarbakır, Manisa, Adıyaman, Batman'da... Sadece son yıllardaki örnekler olarak verdiğim bu petrol keşiflerinde petrolün bulunduğu derinlik ortalama 1.800 metre. Bismil ve Batman'daki kuyular bu ortalamanın üzerine çıkıyor. Fakat oralarda bulunan petrolün gravitesi 32 ve 34. Yani yüksek kalitede petrol... Çok uzağa gitmeye gerek yok. Hemen kapı komşumuz Irak'a bakalım. Irak'ın kuzeyinde açılan ve bir Türk şirketinin yabancı ortağıyla keşfettiği petrol rezervinin (Taq Taq sahası) tespit edildiği derinlik 3-4 bin metre. Dünyanın birçok ülkesi bir yerde kayda değer petrol rezervi bulunduğuna yönelik en ufak inanç taşıyorsa sondajını 6 bin metrelere indiriyor. Hatta ABD'nin Teksas eyaletinde petrole ulaşabilmek için 7 bin 724 metreye kadar inilmiş kuyu bulunuyor. Peki bizde son günlerde petrolle buluşulan ortalama derinlik ne kadar? Ortalama 1.800 metre... Hal böyle olunca ister istemez o bir türlü ispatlanamamış efsane geliyor insanın aklına. Zamanında Türkiye'yi delik deşik edip tüm kuyuları kapattıktan sonra çekip giden ABD'li petrol devlerinin bulguları için söylenen o laf: Türkiye, 4-5 bin metre altındaki bir petrol okyanusunun üzerinde duruyor... Aslında son yapılan keşiflerle ilgili ilginç bir 'tesadüf' daha var. Sultan II. Abdülhamid'in Alman Maden Mühendisi Paul Groskoph ve Habib Necip Efendi'nin başkanlığındaki araştırma birimine 1901 yılında yaptırdığı bir petrol haritası geçen yıl Aksiyon Dergisi tarafından ortaya çıkarılmıştı. 109 yıl önce hazırlanan bu haritada zamanın Osmanlı toprakları içerisinde yer alan Musul, Erbil, Süleymaniye, Tikrit, Kerbela gibi şu anda Türkiye sınırlarında olmayan birçok yerde de güçlü petrol rezervleri olduğu görünüyor... Arama çalışmaları böyle sürerse, yıl içerisinde daha birçok 'Petrol bulundu' haberi okumamız kimseyi şaşırtmayacaktır. Eğer daha derinlere inilecek finansman gücü bulunursa doğru orantılı olarak 'Türkiye'nin en büyük rezervleri bulundu' haberini okumaya biraz daha yaklaşma ihtimalimiz artacak..." Değerli dostlar, yazının "yerimiz uygun olduğu kadarını" aktardık. Bu noktada geçmişte yazdığım yazılara dönmek ve "petrol ile ilgili düştüğüm" notlara değinmek istiyorum. Bakın geçmişte neler yazmışım:

        "... Yıllardır 'Türkiye'de petrol var mı' başlığı altında 'petrol ile ilgili araştırmalarımı sizlerle'

        paylaşıyorum. İddiam açık ve net: Türkiye'de petrol olma ihtimali çok yüksek! Bu yazıyı yazdığım sabah, gazetelerde çıkan bir haberden kısa bir alıntı yapmak istiyorum: X Grubu petrol ve doğalgaz arama ve üretim operasyonlarını ABD'li Transatlantic Petroleum firmasına devretmek için görüşmeler yürütüyor... X Grubu Yönetim Kurulu Başkanı'nın yaptığı açıklamayla ortaya çıkan görüşmeler henüz karar aşamasına gelmiş değil... Haber aynen böyleydi. Ve şöyle bir not düşülmüştü: 'Türkiye'de petrol yok ama nedense Amerikalılar petrol sahalarını istiyor!' Bu noktada özellikle bu haber sonrası 'petrol vardır ama' tezime dönmek ve 'petrolün varlığına dair' tezimin bazı detaylarını aktarmak istiyorum: Saros Körfezi'nden Akdeniz kıyılarına, Karadeniz'in çeşitli noktalarından Güneydoğu'ya kadar daha birçok noktada inanılmaz petrol ve doğalgaz rezervi ortaya çıkacak. Aslında potansiyelimiz sadece bilinen klasik kaynaklar ile de sınırlı değil. Türkiye petrol taşı rezervinde Amerikalı yetkililere göre dünya üzerindeki en önemli 14 merkezden biri. Bakın bu konuyla ilgili Amerikan ve Türk gazetelerinde çıkan bir haber: Türkiye'de varlığı uzun yıllardır bilinen 5.8 milyar ton rezerve sahip petrol taşlarını gündeme getirdi. ABD Jeolojik Araştırmalar Servisi'nin (USGS) hesaplamalarına göre, Türkiye petrol taşı rezervinden 284 milyon tonluk petrol üretebilecek kapasiteye sahip. Rezervin 115 milyon tonu Bolu Göynük'te... USGS'nin raporunda Türkiye, petrol taşı bakımından önem taşıyan 14 ülke arasında değerlendiriliyor... Yıllardır iddia ettiğimin tersine 'Türkiye'de petrol yoksa' neden Amerikalı şirketler 'bu sahaları almak için' bu kadar uğraşıyorlar! Türkiye'de petrol olduğunun en önemli kanıtlarından biri de 'TBMM'den zorla geçirilen ve Cumhurbaşkanı'na takılarak hayata geçmeyen petrol kanunu'.

        Yabancı lobiler bu düzenleme için o kadar çok bastırdılar ki; inanılmazdı... "

        Değerli dostlar, bugün yerim kalmadı ama bir sonraki yazımda, "önceki çalışmalarda" aktardığım çok çarpıcı detayları paylaşmaya devam edeceğim ve soracağım: Türkiye'de petrol var mı?

        Diğer Yazılar