Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Şimdilik ortada açık seçik bilinen tek Çankaya adayı var: Ekmeleddin İhsanoğlu...

        Adı çok sık dolaşmasına rağmen hala açıklanmış ikinci veya üçüncü aday ismi yok. Dolayısıyla her şey şimdilik sadece spekülasyon ortamında demlendiriliyor.

        Çok uzun süredir. Tayyip Beyin adaylığı dillerde dolaşmaktaydı. Neredeyse Tayyip Bey ismine, AKP’nin tek Çankaya adayı olarak kesin gözle bakıyoruz.

        Seçimin bu iki aday arasında cereyan edeceği genel kabul görmüş durumda.

        Ekmel Beyin ismi, AKP’de hiç beklenmeyen bir isim olmalı ki, adı ilan edilince AKP stratejistlerini hızla endişeye sevk etti. Örneğin birinci tur hayalleri tamamen kayboldu.

        *

        Tayyip Bey yurtdışı gezilerini zenginleştiren bir seyahat programı uyguluyor. Etrafa demek istiyor ki, “yeni adaylar yurt içinde önce kendilerini tanıtsınlar. Ama ben görüyorsunuz ki Avrupa’nın dev başkanları ve başbakanları tarafından büyük saygıyla karşılanıyorum. Öteki isimler bu kadronun eşiğine bile ulaşamazlar...” Bu acaba etkili bir yöntem mi?

        Yakında göreceğiz; ama Ekmel Beyin takdiminde ve iç piyasa etkinliğinde yeteri kadar hızlı hareket ile istenen tesir alanı yaratılamadı.

        *

        Siyaseten tartışma zeminlerinde HDP’nin nasıl yol izleneceği henüz açıklığa kavuşmuş değil. HDP, ancak ikinci tur seçim aşamasında oy etkinliği kazanarak cumhurbaşkanı seçimlerinde etkili olabilecek kadrodur. HDP aday belirlemesi için bir komisyonu görevlendirmiş. Bu komisyon çalışmalarında muhtemel cumhurbaşkanı adayı isimlendirmesinin belirlenmesi istemiş. Bu çalışmalar belki en son aşamasına gelmemiş olabilir ama bazı isimler ortaya çıkmış.. Baştaki isim Selahattin Demirtaş. İkinci muhtemel isim Levent Tüzel olarak belirlenmiş. Bu arada Osman Baydemir, Hatip Dicle, Gençay Gürsoy, Ayşe Berktay, Büşra Ersanlı isimleri de gündeme getirilmiş.

        Öyle anlaşılıyor ki HDP henüz işin gürültülü aşamasındadır ve sakin bir zihin ile aday belirlemesini yapacak konuma gelmemiştir.

        Sonuçta isim kim olursa olsun HDP’nin Türk seçim sistemindeki oy etkinliğinin en isabetle değerlendirilebileceği seçim bu olacaktır.

        Birinci turda sıfır ihtimal vardır. Ama ikinci turda yüze elli cumhurbaşkanı belirleme etkinliğini ele geçirebilir.

        *

        Çatı aday girişimi ile CHP, açık ve hızlı bir hareket ile AKP’nin siyaset alanına girdi. Etkili olacağı fark edildi ve AKP’de endişe yarattı. Çünkü bu hareket sadece bir isimlendirme değil, aksine bir siyaset üslubu olarak sunuldu. Şimdi CHP, bu alandaki hedeflerini gerçekleştirme yoğunluğu kazanmaya çalışıyor. Birinci turda başarırsa, ikinci turda HDP oylarının Ekmel Bey üzerinde yoğunlaşmasını talep etme etkinliği kazanacaktır.

        CHP şimdiden, HDP siyaset alanına da girerek seçim stratejisini sadece ilk tura göre değil, seçimin bütün turlarına müessir olacak şekilde planlamaya başlamalıdır.

        Çünkü HDP, ikinci turda etkinliğini iki adaydan biri lehine siyaseten pazarlamaya kararlıdır ve niyet beyanında bulunmuştur.

        Bu fırsatı kaçıran, Çankaya’yı kaçırıyor demektir...

        Diğer Yazılar