Yerel Haber Hattı 0536 266 79 69
KONUŞMAYI BAŞLAT
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

PERVİN KAPLAN / HABERTÜRK

YAZI DİZİSİ 1

YGS’yi aştınız şimdi önünüzde 5 oturumlu LYS’ler var

Üniversite sınavlarında ilk aşama olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS), geçtiğimiz 15 Mart’ta yapıldı. Bu hafta sonundan itibaren 5 oturum halinde yapılacak Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) var. Bu sınavlara YGS’de 6 puan türünden herhangi birinden 180 ve üzerinde puan alan adaylar katılacak. İlki 13 Haziran Cumartesi günü başlayacak 5 LYS, 2 hafta sonunda tamamlanacak. Bu sınavların ardından ise elinizde tercih yapmanız için kullanacağınız hem YGS hem de LYS yerleştirme puanlarınız olacak. Yerleştirme puanlarının açıklanmasının ardından da barajı aşan adaylar için tercih süreci başlayacak. YGS sonuçlarıyla açıköğretim, önlisans ve bazı lisans programları tercih edilirken, LYS’lerin sonuçları ise fakültelerin lisans programlarına yerleştirmelerde kullanılacak. İşte bu sınavlar öncesinde HABERTÜRK olarak geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi yine hazırladığımız bu yazı dizisiyle sizlere rehberlik yapacağız. Sınavların yapısını, geçmiş yıllarda sınavlarda çıkan konuları, testlerin değişen ağırlıklarını, hangi bölümü okumak istiyorsanız çözmeniz gereken soruları, hangi sorulardan ne kadar puan kazanabileceğinizi bu yazı dizisinde bulacaksınız. Sınavların ardından yerleştirme puanları açıklandıktan sonra da tercih döneminde sizlere yine rehberlik etmeye devam edeceğiz.

LYS’lerde her testte çözeceğiniz soruların tercih edeceğiniz bölümlere yerleşmek için oluşacak puana katkısı farklı olacak. Bu yıl ise en büyük değişiklik TM puanıyla öğrenci alan bölümlerde. Hukuk başta, bu bölümlerde okumak istiyorsanız daha çok edebiyat sorusu çözeceksiniz

LİSANS Yerleştirme Sınavları’nın (LYS) özelliğini, adayların okumak istedikleri alanlara göre sınavlarını seçerek girmeleri oluşturuyor. Bu sınavlar sonucunda çıkacak puan türlerine göre de bölüm tercihi yapacaksınız. Ancak her programın farklı bir puan türü olacak. Örneğin mühendislik, tıp, matematik gibi alanların tümü sayısal puanla öğrenci alacak ancak her bölüm için farklı bir sayısal puan türü kullanılacak. Bu yüzden de okumak istediğiniz alana göre çözeceğiniz testler önemli olacak. Çünkü her testteki soruların bu puan türlerini oluşturmada ağırlık katsayıları da farklı.

KATSAYILARI DEĞİŞTİ

Bu yıl LYS’lerde en önemli değişikliklerin başında testlerin katsayılarının ve bazı bölümlerin öğrenci alacağı puan türlerini değiştirmesi oldu. Örneğin bu yıl hukuk fakültelerine öğrenciler eşit ağırlık olarak nitelendirilen Türkçe Matematik (TM) puan türlerinden TM-2 ile girerken, bu yıl puan türü TM-3 oldu. Bunun anlamı ise hukuk tercihlerinde edebiyat soruları matematik sorularından daha değerli hale geldi. Size bu yıl daha çok puanı edebiyat soruları getirecek. Değişiklik sadece hukuk fakülteleriyle de sınırlı kalmadı. İşletme, sosyoloji, ekonomi, uluslararası ilişkiler gibi programlara öğrenci alınırken kullanılacak olan Türkçe Matematik (TM) puan türünü oluşturan testlerde bu değişiklikler oldu.

TM’CİLER DİKKAT

Gelin bu farklılıkların nasıl etki yapacağına bakalım. TM puan türünü oluşturabilmek için girmeniz gereken iki sınav var. Bunlardan biri Matematik (LYS-1) diğeri de Edebiyat Coğrafya (LYS-3) sınavı. LYS-1’de matematik ve geometri, LYS- 3’te ise Türk dili ve edebiyatı ile coğrafya-1 testleri yer alıyor. Bu sınavlardan TM-1, TM-2 ve TM-3 olmak üzere 3 farklı puan türünüz hesaplanacak.

Değişiklik ise bu sınavların içinde yer alan bu testlerin ağırlıkları ile ilgili oldu. İşletme, maliye, uluslararası ticaret gibi TM-1 puanıyla öğrenci alan programlar için yapılan hesaplamada matematik sorularının etkisi geçen yıl olduğu gibi yüzde 25 olacak. Ancak geometri soruları yüzde 10 değil, yüzde 8, Türk dili ve edebiyatı soruları yüzde 18 değil yüzde 20 etkili.

Küresel siyaset ve uluslararası ilişkiler gibi TM-2 puanıyla öğrenci alan programlarda LYS’nin matematik sorularının etkisi yine yüzde 22, ama geometrinin etkisi yüzde 8’den 6’ya düştü. Türk dili ve edebiyatı soruları ise yüzde 22 değil ama yüzde 24 etkili. Bu bölümler için de edebiyat sorularının önemi arttı.

‘MATEMATİK’in ETKİSİ AZALDI

Psikoloji, sosyoloji gibi artık hukuk fakültelerinin de öğrencilerini seçerken kullanacağı TM-3 puanında matematik sorularının etkisi yine yüzde 18. Ancak bu puan türünün oluşumunda geometrinin etkisi yüzde 7’den yüzde 5’e düştü. Türk dili ve edebiyatı sorularının etkisi ise yüzde 25’ten yüzde 28’e yükseldi. Coğrafya-1’in etkisi de yüzde 10’dan yüzde 9’a düştü. Bu programları tercihlerde de edebiyat soruları daha önemli olurken, geometri sorularının etkisi azalmış oldu.

HUKUKTA PUAN TÜRÜ FARKLILAŞTI

TM-2 ile öğrenci alan hukuk fakültelerine bu yıl TM-3 puan türü ile öğrenci yerleştirilecek. Bu yıl hukuk okumak isteyen gençler daha çok edebiyat sorusu çözecek. Çünkü hukuk fakültelerine girişte kullanılacak olan TM puan türünde Türk dili ve edebiyatı testinin ağırlığı yüzde 25’ten yüzde 28’e çıkarıldı. Geometri testinin ağırlığı ise 7’den 5’e düştü.

Kaç öğrenci LYS’lere girecek bilinmiyor

GEÇTİĞİMİZ mart ayında yapılan ve sıfırcılar, şampiyonlar ile barajı aşabilenlerin sayılarının açıklanmadığı Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nın (YGS) sonuçlarına göre LYS’ler için elenen aday sayısı 618 bin 337 aday oldu. Bu adaylar 180 puan barajını aşamadıkları için bu sınavlara girme hakkını kaybetti.

YGS’de 180 puan barajını aşarak LYS’lere girme hakkını kazanan aday sayısı ise 1 milyon 369 bin 147 oldu. Ancak bu adaylardan kaçının LYS’lere katılmak için başvurduğunu ÖSYM açıklamadı.

1.369.147

YGS’de 180 puan barajını aşarak LYS’lere girme hakkını kazanan aday sayısı ise 1 milyon 369 bin 147

LYS BELGENİZE DİKKAT EDİN

Lisans Yerleştirme Sınavları’na (LYS) gireceğiniz yerleri gösteren sınav giriş belgenizi ÖSYM’nin internet sitesinden, TC kimlik numaranız ve aday şifrenizle alabiliyorsunuz. Sınav giriş belgesi olarak kullanılacak bu belgeden çıkış alırken fotoğrafınızın görünür olmasına dikkat etmelisiniz. Sınav günü giriş belgenizdeki fotoğraf ile şu anki haliniz birbirine benzemeli. Aksi halde sınava başkasının girdiği kuşkusu ile salona alınmazsınız. Saç rengini değiştirdiği için sınava giremeyen adaylar oluyor. Sınav günü yanınızda ÖSYM’den aldığınız bu belgenin bulunması gerekiyor. Belgenin üzerinde ise herhangi bir yazı, resim veya işaret olmamalı. Aksi halde sınava giremezsiniz.

 

YAZI DİZİSİ 2

Tıpta biyoloji, mühendislikte matematik soruları önemli

LYS’lerde çözeceğiniz her soru okumak istediğiniz bölümler için farklı katkı yapacak. Mühendislik okumak isteyen için matematik ve fizik soruları, tıp ve eczacılık tercih edecekler için ise biyoloji ve kimya soruları en çok puan getirecek

LİSANS Yerleştirme Sınavları (LYS) sonucunda dil puanı hariç tüm lisans programlarına yerleştirmeler sayısal (Matematik- Fen) eşit ağırlık (Türkçe-Matematik) ve sözel (Türkçe-Sosyal) puanlara göre yapılacak. Ancak bu 3 puan türü kendi içlerinde farklı puan türlerine ayrılacak. Her puan türü için de adayların çözdüğü soruların değeri farklı olacak. Örneğin mühendislik, tıp, eczacılık, matematik gibi tüm sayısal bölümler için Matematik- Fen (MF) puanları kullanılacak ancak mühendislikler MF-4, tıp fakültelerinin de içinde olduğu sayısal bölümler MF-3, fizik, kimya gibi temel bilimler MF-2, matematik ve finans gibi bölümler ise MF-1 puanlarıyla öğrenci alacak.

Sayısal puanlar için adaylar matematik ve geometri testlerinden oluşan Matematik (LYS-1) ile fizik, kimya ve biyoloji testlerinin yer aldığı Fen Bilimleri (LYS-2) sınavlarına girecek. 2 sınavdan adayların elinde 4 farklı MF puanı olacak. Ancak tüm bu puan türlerinin oluşmasında ise her sorunun getireceği puan da farklı olacak. Örneğin tıp, eczacılık, diş hekimliği gibi sağlık programlarında okumak isteyen öğrenci için biyoloji ve kimya sorularının getirisi daha yüksek olacak. Çünkü bu bölümler için bu soruların ağırlık katsayıları daha yüksek.

Buna karşılık mühendislik okumayı isteyen öğrenci için ise matematik, fizik ve geometri soruları daha fazla katkı sağlayacak. Bu soruların ağırlık katsayıları biyoloji ve kimya sorularına göre daha yüksek olacak. Bu yüzden de okumak istediğiniz bölüme uygun olarak çözeceğiniz her soru, sizin diğer sorulardan daha yüksek puan almanızı sağlayacak.

12 FARKLI PUAN TÜRÜ ÇIKACAK

LYS’ler Matematik (LYS-1) Fen Bilimleri (LYS-2) Edebiyat Coğrafya (LYS-3), Sosyal Bilimler (LYS-4) ve Yabancı Dil (LYS-5) olmak üzere 5 ayrı oturum halinde yapılacak. Her iki sınavdan tercihlerde kullanılacak 4 ana grupta toplam 12 puan türü çıkacak.

SINAVLAR PUAN TÜRÜNÜ BELİRLEYECEK

Sayısal puanları tercih edecek adaylar LYS-1 ve LYS-2 sınavlarına girerken, Türkçe Matematik TM puanları için LYS-1 ve LYS-3’e, Türkçe Sosyal (TS) puanlar için de LYS-3 ve LYS-4 sınavlarına katılacak. 3 farklı dil puanı ise LYS-5’te elde edilecek.

HANGİ PUAN TÜRÜ İÇİN HANGİ TEST SORULARI ÖNEMLİ

LYS’lerde 4 ana grupta çıkacak 12 farklı puan türü ile tercih edebileceğiniz ve bu türlerin oluşmasında etkisi olacak testler ve ağırlıkları şöyle:

MF PUANLARI

MF-1: Matematik ağırlıklı temel bilim programları. Matematik, finans matematiği, matematik öğretmenliği, astronomi ve finans bilimleri gibi bölümleri tercih edebileceksiniz. Bu puan için en fazla puan yüzde 26 ağırlık ile matematik sorularında. Bunu yüzde 13 ile geometri, yüzde 10 ile fizik, yüzde 6 ile kimya, yüzde 5 ile biyoloji izliyor.

MF-2: Fen ağırlıklı temel bilim programları. Fizik, fizik öğretmenliği, kimya, biyoloji gibi bölümleri tercih edebileceksiniz. En yüksek getiri yüzde 16 oranıyla matematik, yüzde 13 ile fizik, yüzde 12’şer ile kimya ve biyoloji, yüzde 7 oranıyla geometri sorularında.

MF-3: Tıp, diş hekimliği, eczacılık, genetik gibi sağlık programları tercih edilecek. En yüksek puan getirecek sorular yüzde 15 ile biyoloji, yüzde 14 ile kimya, yüzde 13 ile fizik ve matematik, yüzde 5 ile geometri.

MF-4: Mühendislik ve teknik programlar tercih edilecek. En yüksek puanlar yüzde 22 ile matematik, yüzde 13 ile fizik, yüzde 11 ile fizik sorularından gelecek.

TM PUANLARI

TM-1: İktisat, işletme, istatistik, ekonometri, maliye gibi programları tercih edebileceksiniz. En yüksek puanı yüzde 25 ile matematik ve yüzde 18 ile edebiyat sorularından alacaksınız.

TM-2: Kamu yönetimi, siyaset, uluslararası ilişkiler gibi programları tercih ederken eşit katkı yüzde 22 oranıyla matematik ve edebiyat sorularından gelecek.

TM-3: Hukuk, psikoloji, sosyoloji, antropoloji gibi bölümler tercih edilecek. En yüksek katkı yüzde 25 oranıyla edebiyat sorularından gelecek.

TS PUANLARI

TS-1: Reklamcılık, coğrafya, iletişim, medya ve iletişim gibi programlar tercih edilebilir. En yüksek katkı yüzde 15’erlik ağırlıkla edebiyat, tarih ve felsefe grubu sorularından sağlanacak.

TS-2: Tarih, edebiyat gibi bölümleri tercih edebilirsiniz. En yüksek puan yüzde 25 ağırlık ile edebiyat sorularından alınacak.

DİL PUANLARI:

DİL-1: Almanca, İngilizce, Fransızca öğretmenlikleri ve edebiyatları gibi Batı dilleri tercih edilecek. Bu puanın oluşmasında 80 soruluk dil sınavının katkısı yüzde 65, YGS’nin yüzde 35 olacak.

DİL-2: İspanyolca, Yunan dili, Latin dili ve edebiyatı gibi diğer Batı dilleri tercih edilirken dil sınavı yüzde 50, YGS puanları yüzde 50 etkili olacak.

DİL-3: Çince, Japonca, Arapça gibi Doğu dilleri tercihlerinde dil sınavı sorularının etkisi yüzde 20 iken, YGS etkisi yüzde 80.

LYS BELGENİZE DİKKAT EDİN

LİSANS Yerleştirme Sınavları’na (LYS) gireceğiniz yerleri gösteren sınav giriş belgenizi ÖSYM’nin internet sitesinden, TC kimlik numaranız ve aday şifrenizle alabiliyorsunuz. Sınav giriş belgesi olarak kullanılacak bu belgeden çıkış alırken fotoğrafınızın görünür olmasına dikkat etmelisiniz.

Sınav günü giriş belgenizdeki fotoğraf ile o anki haliniz birbirine benzemeli. Aksi halde sınava başkasının girdiği kuşkusu ile salona alınmazsınız. Saç rengini değiştirdiği için sınava giremeyen adaylar oluyor. Sınav günü yanınızda ÖSYM’den aldığınız bu belgenin bulunması gerekiyor. Belgenin üzerinde herhangi bir yazı, resim veya işaret olmamalı. Aksi halde sınava giremezsiniz.

 

YAZI DİZİSİ 3

Sabırsızlık ve dikkatsizlik matematikte hata yaptırıyor

50 soruluk matematik testinin yapılma ortalaması geçen yıl 9.72, geometrinin ise 5.47 oldu. Sayısal puanların oluşmasında etkili Matematik Sınavı’nda (LYS-1) hataların nedeni acele etmekten, dikkatsizlikten ve işlem hatalarından kaynaklanıyor

SAYISAL puanlar olan Matematik- Fen (MF) puanlarının oluşmasında girilmesi gereken iki sınavdan birini Fen Bilimleri (LYS-2) diğerini de Matematik Sınavı (LYS-1) oluşturuyor. LYS-1’de 50 matematik, 30 da geometri sorusu yer alıyor. Geçen yıl 725 adayın katıldığı bu sınavda matematik sorularının yapılma ortalaması tüm adaylar için 9.72 olurken, geometri testinde ise 5.47’de kaldı.

Tıp, diş hekimliği, mühendislik, eczacılık, finans gibi sayısal puanlarla öğrenci alan bölümleri tercih etmek için kullanılacak MF puanlarının oluşmasında katkı sağlayacak LYS-1 üniversite ikinci basamak sınavlarının ikinci oturumunu oluşturuyor.

MATEMATİK İÇİN 1.5, GEOMETRİ İÇİN 2 DAKİKA SÜRE

Sınav 14 Haziran Pazar günü saat 10.00’da başlayacak. Tek oturumda uygulanacak sınav toplam 135 dakika sürecek. LYS-1’de matematik testinde 50 soru bulunacak ve 75 dakika cevaplama süresi verilecek. Yani her soru için 1.5 dakikanız olacak. Geometri testinde ise 30 soru yer alacak, yanıtlamak için 60 dakika süre tanınacak. Her bir test ayrı soru kitapçığında bulunacak ancak tek cevap kâğıdı kullanılacak.

LYS-1’de ilk testin yani matematik testinin cevaplama süresi içinde ve ikinci test geometrinin de ilk 15 ve son 15 dakikasında sınav salonundan ayrılamayacaksınız.

EN ÇOK NEREDE HATA YAPILIYOR?

FEN Bilimleri Dershanesi uzmanları matematik ve geometri testlerinin yer aldığı Matematik Sınavı’nı (LYS-1) değerlendirdi. İşte yapılan hatalar ve dikkat etmeniz gereken noktalar:

BİLMEYEN HEYECANLANIYOR: Öğrencilerin sınavda hata yapmalarına neden olan temel etken o soruya ait konunun iyi öğrenilip kavranılmaması. Özellikle soru analiz sentez düzeyinde ise ne yapacağını bilemeyen öğrenci heyecanlanarak hata yapmaya başlar ve sonra gelen sorularda da bu durum devam eder. Bu durumu aşmanın en iyi yolu konulara hâkim olmaktır bu da öğrenciye güven verir.

FAZLA GÜVEN DE HATA YAPTIRIR: Ancak fazla güvenin ‘Nasılsa yaparım” düşüncesine ve inancına da kaymaması gerekir. Çünkü bu kez de fazla güven dikkat eksikliği doğurabilir. Onun için her soru ciddiye alınmalı.

HIZLI ÇÖZMEK İSTEĞİ: Bunun dışındaki bazı hatalar aritmetiksel işlem hataları. Bu da genellikle hızlı çözme isteğinden kaynaklanıyor. Soruyu çok çabuk ve anlamadan okumak, hatta okumayı üstünkörü yapıp çözmek de hata yapmaya neden olur.

GEOMETRİDE SABIR ŞART: Geometri dersi için önce sabırlı olmak gerekiyor. Çünkü geometri, bilgi sahibi olmanın yanında görmeyi de gerektiren bir ders. Bu özelliği kazanmanın yolu ise daha çok soru çözerek farklı bakış açıları geliştirmekle mümkün.

HANGİ SINAVDA HANGİ TESTLER VAR?

MATEMATİK SINAVI (LYS-1)

14 Haziran Pazar günü yapılacak olan LYS-1, sabah saat 10.00’da başlayacak, tek oturumda uygulanacak ve toplam 135 dakika sürecek. LYS-1’de, Matematik Testi ve Geometri Testi yer alacak. Matematik Testi’nde 50 soru bulunacak ve 75 dakika cevaplama süresi verilecek. Geometri Testi’nde 30 soru bulunacak ve 60 dakika cevaplama süresi verilecek.

FEN BİLİMLERİ (LYS-2)

20 Haziran Cumartesi günü yapılacak. Sabah saat 10.00’da başlayacak, tek oturumda uygulanacak ve toplam 135 dakika sürecek. LYS-2’de, Fizik Testi, Kimya Testi ve Biyoloji Testi yer alacak. Testlerde 30’ar soru bulunacak ve 45’er dakika cevaplama süresi verilecek.

EDEBİYAT-COĞRAFYA (LYS-3)

21 Haziran Pazar günü yapılacak. Sabah saat 10.00’da başlayacak, tek oturumda uygulanacak ve toplam 120 dakika sürecek. LYS-3’te, Türk Dili ve Edebiyatı Testi ile Coğrafya-1 Testi yer alacak. Türk Dili ve Edebiyatı Testi’nde 56 soru bulunacak ve 85 dakika cevaplama süresi verilecek. Coğrafya-1 Testi’nde ise 24 soru bulunacak ve 35 dakika cevaplama süresi verilecek.

SOSYAL BİLİMLER (LYS-4)

13 Haziran Cumartesi günü yapılacak olan LYS-4, sabah saat 10.00’da başlayacak, tek oturumda uygulanacak ve toplam 135 dakika sürecek. LYS-4’te, Tarih Testi, Coğrafya-2 Testi ve Felsefe Grubu ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Testi yer alacak. Tarih Testi’nde 44 soru bulunacak ve 65 dakika cevaplama süresi verilecek. Coğrafya-2 Testi’nde 14 soru bulunacak ve 20 dakika cevaplama süresi verilecek. Felsefe Grubu ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Testi’nde ise 32 soru bulunacak ve 50 dakika cevaplama süresi verilecek.

YABANCI DİL SINAVI (LYS-5)

14 Haziran Pazar günü yapılacak ve saat 14.30’da başlayacak, tek oturumda uygulanacak ve toplam 120 dakika sürecek. Sınavda adaylara 80 soru sorulacak. Yabancı Dil Sınavı Almanca, Fransızca ve İngilizce olmak üzere üç dilde yapılacak. Yabancı dil testinde her dil için ayrı bir soru kitapçığı bulunacak. Sınavda adaya LYS başvurusunda bildirdiği yabancı dile ait soru kitapçığı verilecek.

 

YAZI DİZİSİ 4

‘Fen’de kolay soru olacağına inanmayıp yanlış yapıyorlar

Öğrencilerin Fen Bilimleri Sınavı’nda hata yapmalarına ‘çok kolay’ sorular neden oluyor. “Bu kadar kolay soru olmaz” diyen öğrenciler, sorunun kolaylığına inanmadıkları için hem çözerken zaman kaybediyor hem de yanlış cevabı işaretliyor. Oysa sıralama sınavlarında kolay soru da oluyor

SAYISAL puanların oluşmasında Matematik Sınavı (LYS-1) gibi Fen Bilimleri Sınavı (LYS-2) de etkili oluyor. Fizik, kimya ve biyoloji olmak üzere 3 ayrı testten oluşan bu sınavda gençlere “kolay sorular” hata yaptırıyor. Çünkü bu sınavda kolay soru olmayacağına inandıkları için karşılarına bu tür soru çıktığında “Bir yerde hata vardır, bu kadar kolay olamaz” diyerek hem soruda zaman kaybediyorlar hem de “bit yeniği” arıyorlar. Oysa unutmayın ki üniversiteye giriş sınavları birer sıralama sınavıdır. Bu tür sınavlarda da öğrencileri sıralayabilmek için çok zor sorular gibi kolay sorular da yer alır. Bu yüzden de karşınıza “kolay” soru çıktığında buna inanın ve soruda hata aramaya çalışmayın.

HER SORUYA 1.5 DAKİKA

Matematik-Fen (MF) puanlarıyla tercih yapmanızı sağlayacak puan türünün oluşmasında etkili olacak Fen Bilimleri Sınavı, 20 Haziran Cumartesi günü yapılacak. Sınav saat 10.00’da başlayacak, tek oturumda uygulanacak ve toplam 135 dakika sürecek. Fizik, kimya ve biyoloji testi olmak üzere 3 test yer alacak. Testlerde 30’ar soru bulunacak ve 45’er dakika süre tanınacak. Her bir test ayrı soru kitapçığında bulunacak, tek cevap kâğıdı kullanılacak. Adaylar fizik ve kimya testlerinin süresi içinde ve üçüncü test olan biyolojinin ilk 15 ve son 15 dakikası içinde sınav salonundan çıkamayacak. Her soru için adayların 1.5 dakika süresi olacak.

EN FAZLA 9 SORU YAPILIYOR

LYS-2, tıpkı Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nda (YGS) olduğu gibi öğrencilerin en az doğru soru yanıtladıkları sınavların başında geliyor. Bu sınavın 30 soruluk fizik testinin geçen yıl yapılma ortalaması tüm adaylar için 5.28 oldu. Bu oran kimya testinde 7.54, biyoloji testinde ise 9.33 oldu.

İŞLEM HATALARINA VE ALTI ÇİZİLİ KELİMELERE DİKKAT

FİNAL Dergisi Dershanesi uzmanları, Fen Bilimleri Sınavı’nda (LYS-2) yer alan 3 testte yapılan hataları şöyle sıraladı:

BİYOLOJİ: Sınavda süre kaygısıyla soruyu sonuna kadar okumadıkları için anlamadan çözmeye çalışıyorlar. Sınava hazırlanma sürecinde bazı öğrenciler çözdükleri soruları ezberliyor. Sınav sırasında da karşılaştıkları soruları daha önceden ezberledikleri soruya uyarlamaya çalışırken hata yapıyorlar. Sınav sırasında paniklememek ve kaygıyı azaltmak hata oranını da azaltacaktır. Bu yıl sınavda evrim konusunun sorulmayacağını düşünüyoruz. Sınav soruları arasında bitki fizyolojisi ağırlıklı olacak.

FİZİK: Fizik sorularında yanlış yapılmasının nedeni soruları okumamak, dikkatsizlik ve işlem hatalarıdır. Öğrenciler soruyu çok hızlı ve eksik okuyor. Çözülen sorunun cevabını optik kâğıda yanlış kodluyorlar. Soruda istenilen birime dikkat etmiyorlar. “Kesinlikle doğrudur” gibi özel vurgulu soruları dikkatli okumadıkları için vurguyu kaçırıyorlar. İşlem gerektiren sorularda yapılan basit matematiksel hataların nedeni dikkatsizlikten kaynaklanıyor. Sınav anında soruları çok dikkatli okuyup soru ve şekil arasındaki bağıntıyı iyi kurmak gerekiyor. Seçenekleri okurken cevap ile örtüşmeyen seçeneği eleyip zamandan kazanabilirsiniz ve özellikle altı çizili kelimelere dikkat etmek gerekir.

ÖRNEĞİN: .......... yüzücünün suya göre hızı..... ya da .......... hangileri kesinlikle yanlıştır?

Öğrencilerin bir başka hatası da sınavda çok kolay sorular olabileceğine inanmamaları. Oysa sınavlarda çok kolay sorular da çıkabiliyor.

KİMYA: Soruları anlamak değil tanımak için okuyorlar, soru kökünü destekleyen vurgulu sözcükler yakalanamıyor ve soru kökünü anlamadan çözmeye çalışıyorlar. Konuyu tam bilmedikleri için cevabı tahmin etmeye çalışıyorlar. Verilen bilgilerle istenenler arasında ilişki kurulamıyor. Öğretilen temel ilke ve kavramlara yönelik modellemeler yani benzeştirmeler yapılamıyor. Çözümlerde kullanılacak ölçme birimleri ve dönüşümleri tam bilinmiyor ya da dönüşüm hataları yapılıyor. Kavramlar arasında ilişkilendirme yapılamıyor. Hâlâ 4 işlem hataları yapılıyor. Cevap bulunurken neden-sonuç ilişkisi irdelenemiyor. Bu yıl sorular, işlem ağırlıklı olmak yerine düşünsel analiz ve yoruma dayalı olabilir ve birden çok konuyu kapsayabilir.

BUNLARA DİKKAT EDİN

- Soruları anlamaya çalışın.
- Soruyu sonuna kadar ve dikkatli okuyun.
- Soru köküne ve altı çizili kelimelere dikkat edin.
- Cevabınızın soru köküne uygun olduğunu kontrol edin.
- Sınavdan önce bir kez daha konuları gözden geçirin.
- Son günlerinizi deneme sınavlarıyla geçirin.
- Eksik olduğunuzu düşündüğünüz konuları tekrar edin.
- Sorular işlem ağırlıklı olmayabilir yorum ve analiz yaparken dikkatli olun.

 

YAZI DİZİSİ 5

Sorunun cevabı metnin içinde olabilir; kaçırmayın

5 oturumlu LYS’lerin ilk sınavı yarın LYS-4 ile başlıyor. Pazar günü ise LYS-2 ve LYS-5 var. Sosyal Bilimler Sınavı’nda gençlerin önemli olayları bilmemesi, metnin içinde yer alan cevapları görememeleri ve grafikleri okuyamamaları yanlış şıkkı işaretlemelerine sebep oluyor

5 oturumlu Lisans Yerleştirme Sınavları’nın (LYS) ilki yarın Sosyal Bilimler Sınavı (LYS-4) ile başlıyor. Bu sınav tarih, iletişim gibi bölümleri tercih ederken kullanılacak sözel puanların oluşmasında etkili olacak. Yarın saat 10.00’da başlayacak ve tek oturumda uygulanacak sınav, toplam 135 dakika sürecek. LYS-4’te, Tarih Testi, Coğrafya- 2 Testi ve Felsefe Grubu ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Testi yer alacak.

Tarih Testi’nde 44 soru bulunacak ve 65 dakika cevaplama süresi verilecek. Sınavlar arasında en yüksek doğru yanıtlanma oranı bu testte. 44 soruluk bu testin yapılma ortalaması tüm adaylar için geçen yıl 12.78 oldu. 14 soruluk Coğrafya-2 Testi’nin ise geçen yıl doğru yapılma oranı 5.24 oldu.

FELSEFE GRUBU’NDA DİKKATLİ OLUN

Felsefe Grubu ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Testi’nde ise 32 soru bulunacak ve 50 dakika cevaplama süresi verilecek. Bu testte dikkatli olmanız gerekiyor. Tüm adaylar Felsefe Grubu’nda yer alan 8’er soruluk psikoloji, sosyoloji ve mantık sorularını yanıtlamakla yükümlü. Ancak Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi’nden yöneltilecek 8 soruyu yalnızca din dersini zorunlu alan öğrenciler yanıtlayacak. Gayrimüslüm öğrenciler ise din soruları yerine alternatif soruları yanıtlayacak. Geçen yıl bu testin yapılma ortalaması 10.68 oldu.

FEM Yayınları uzmanları, LYS-4’te en çok yapılan hataları ve dikkat etmeniz gereken noktaları şöyle sıraladı:

TARİH: Önemli tarihi olayların yer ve zamanları konusunda bilgili olun. Öğrencilerin birçoğu dünya tarihini değiştiren olaylar hakkında bilgi sahibi değil.

COĞRAFYA: Coğrafya soruları; genel ve beşeri coğrafya bilgilerinin ölçülmesi ve yorumlanması, sebep sonuç ilişkilerinin kurulması, olayların Türkiye ve dünya üzerindeki dağılışı, ülke ve bölge ekonomisine etkilerinin ölçülmesi gibi konu ve kavramları içerir. Coğrafya sorularında bazı soruların cevapları, verilen metinde gizli. Bunu kaçırmayın, soru köklerini dikkate alın. Özellikle grafik okuma ve yorumlama sorularında hata yapılıyor. Oysa sizden grafikte verilen bilgileri okumanız isteniyor. Dünyada önemli yer adlarını bilin. Coğrafi olayların nedenlerini ve bunlardan sonuç çıkarmayı öğrenin.

FELSEFE: Okuma ve anlama hataları yapılıyor. Metnin tümü okunmuyor. Soruyu anlamadan seçeneklere geçmeyin. Sorular çözülürken önce soru kökü okunmalı, ardından paragrafa geçilmeli.

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ: Sorular daha çok inanç, ibadet, Hz. Muhammet’in hayatı, vahiy, akıl, ahlaki değerler, din ve laiklik, din, kültür, medeniyet, İslam ve bilim konularından oluşuyor. Özellikle ayet ve hadislerle ilgili sorularda, sadece verilenlere göre ayet ve hadislerden çıkarım yapın.

SINAV YERİNİZİ GÖRÜN

SINAVA gireceğiniz binayı sınav öncesinden görmek sınav sabahı size rahatlık sağlayacaktır. Ayrıca her sınav için ayrı LYS sınav giriş belgeniz olacak. Yanınızda doğru sınav için olan belgeyi götürdüğünüzden emin olun. Nüfus cüzdanınızı ya da geçerliliği olan pasaportunuzu unutmayın.

İLK VE SON 15 DAKİKA YASAĞI BULUNUYOR

LYS-4’te toplam 3 test yer alacak. LYS- 4’ün birinci ve ikinci yani Tarih ve Coğrafya-2 Testi’nin cevaplama süresi içinde ve üçüncü test Felsefe Grubu’nun ilk 15 ve son 15 dakikası içinde sınav salonundan ayrılamazsınız.

BESLENME ALIŞKANLIĞINIZI DEĞİŞTİRMEYİN

SINAVA sayılı günler hatta saatler kala beslenme alışkanlıklarınızda değişikliğe gitmeyin. Sınav sabahı daha önce hiç denemediğiniz gıdaları tüketmeyin. Bir gece öncesinden ve sabahında fazla sıvı tüketmeyin çünkü sınavda “tuvalet izni” yok. Salondan çıkarsanız bir daha geri dönemezsiniz.

BUNLARA DİKKAT EDİN

- Sorunun tümünü okuyun, acele etmeyin.
- Soru köklerine dikkat edin.
- Altı çizili kelimelere göre soruyu yanıtlayın.
- Metinde hangi bilgi veriliyor ve hangi bilgi soruluyor anlayın, bilgiler hakkında yorum yapmayın.
- Bütün şıkları okumadan doğru olduğuna inandığınız seçeneği işaretlemeyin.
- Cevaplarınızı geçirirken dikkatli olun, kaydırma yapmayın.
- Cevabını bilmediğiniz soru üzerinde oyalanmayın, işaretleyip geçin, tüm soruları bitirdikten sonra tekrar bakabilirsiniz.

 

YAZI DİZİSİ 6

Edebiyat ve coğrafi bilgisi olan sınav sorularında zorlanmıyor

Edebiyat Coğrafya Sınavı’nda öğrenciler hem grafikleri okuyamıyor hem de Türkiye ve dünyanın önemli yerlerinin nerede olduğunu bilmiyor. Coğrafi bilgisi olan güncel edebiyatı takip eden ve okuyan öğrenciler bu sınavda başarılı oluyor

ULUSLARARASI sınavlarda olduğu gibi ulusal sınavlarda da Türk öğrencileri grafik sorularını yanıtlamakta zorluk çekiyor. Grafikle bilginin verildiği ve sorgulandığı bu tür soruları çözerken hata yapıyorlar. Lisans Yerleştirme Sınavları’ndan Edebiyat Coğrafya (LYS-3) Sınavı’nda da coğrafya sorularında bu hataları tekrarlıyorlar. Bir başka eksik oldukları konu ise Türkiye’de ve dünyada önemli yerleri bilmiyorlar. Edebiyatta ise en büyük sıkıntıyı güncel edebiyat sorularında yaşıyorlar. Metinleri sonuna kadar okumamak ve soru köküne dikkat etmeden soru çözmeye çalışmak da bir başka hata.

HEM SÖZEL HEM EŞİT AĞIRLIK PUANLARI

LYS-3 önümüzdeki hafta 21 Haziran Pazar günü yapılacak. Sınavda iki test yer alacak. Biri 56 sorunun yer aldığı Türk Dili ve Edebiyatı Testi. Geçen yıl bu testin yapılma ortalaması tüm adaylar için 18.73 oldu. Sınavın ikinci testi ise Coğrafya-1 Testi. Bu testte de 24 soru yer olacak. Geçen yıl testin yapılma ortalaması 8.7 olarak gerçekleşti. Bu testin sonuçları hem sözel Türkçe Sosyal (TS) hem de eşit ağırlık Türkçe Matematik (TM) puanlarının oluşmasında etkili.

GÜNCEL EDEBİYAT SORULARI ÇIKIYOR

Fen Bilimleri Dershanesi uzmanları LYS-3’te adayların en çok hata yaptığı soruları ve dikkat etmeleri gereken noktaları şöyle anlattı.

TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI: Son yıllarda Cumhuriyet dönemi ve güncel edebiyat konularından çok soru geliyor. Adaylar son tekrarlarında Cumhuriyet dönemi ve güncel edebiyat konularına ağırlık vermeli. Edebiyat sınavında yapılan hataların başında; eser adına bakıp sadece sanatçıya odaklanıp soruyu yanıtlamaları geliyor. Bu tür sorularda dönem özelliklerini, sanatçının özelliklerini bilmek gerekebilir. Soruları çözerken soruyu eksiksiz okuyup soru kökünü çok iyi anlamaları da önemli.

Edebiyat sınavında YGS Türkçe konularından da 20-23 arası soru geliyor. Öğrenciler en çok anlam sorularında hata yapıyor. Anlam bilgisinde en çok dikkatsizlikten soru yapılamıyor. Bu sorular öğrencilerin kelime dağarcığını yoklayacak; sanatsal ve edebi kültürünü yoklayıcı sorulardan oluşuyor. Belli bir kültür birikimi olan öğrencinin zorluk çekmeyeceği ancak bundan yoksun olanları eleyen sorular bunlar.

COĞRAFYA-1: Öğrenciler “Ne? Nerede?” sorularında hataya düşüyorlar. Bu nedenle yer kavramı ile ilgili sorularda adayların daha dikkatli olmaları gerekiyor. Türkiye ve dünyadaki önemli yerlerin nerede olduğunu bilmiyorlar. Özellikle grafik veya tablo sorularında üstte verilen bilgiyi okumadan soruyu çözmeye çalışıyorlar. Türkiye’nin ekonomik faaliyetleri ve hem Türkiye’nin hem de dünyadaki diğer bölgelerin yer kavramı ile ilgili bilgileri tekrarlamaları gerekir.

 

YAZI DİZİSİ 7

Coğrafyada şekilli ve uzun sorular öğrencileri yordu

Dün 5 oturumlu LYS’lerin ilki olan Sosyal Bilimler Sınavı (LYS-4) yapıldı. Tarih, coğrafya, felsefe ve din sorularından oluşan sınavda öğrenciler uzun metinli sorular ile coğrafyada ‘şekilli’ sorulardan yoruldu. Bu akşam saat 21.00’den sonra sınava giren öğrenciler soruların tümünü ve kendi cevap anahtarlarını görebilecek. ÖSYM, soruların yüzde 20’sini kamuoyuna açıklayacak

LİSANS Yerleştirme Sınavları’nın (LYS) ilk oturumu, dün Sosyal Bilimler Sınavı (LYS-4) ile tamamlandı. Sözel puanların oluşmasında etkili olacak bu sınavda öğrencileri en fazla yoran, uzun paragraflar ile coğrafyada “şekilli” sorular oldu.

Dün 81 il merkezi ile Lefkoşa’da saat 10.00’da başlayan sınava 473 bin 441 aday girdi. 1624 binada gerçekleştirilen sınav, tek oturumda uygulandı ve 135 dakika sürdü. LYS-4’te 44 soruluk Tarih, 14 soruluk Coğrafya-2 ve 32 soruluk Felsefe Grubu ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Testi yer aldı.

Adayların bir kısmı soruların kolay olduğunu söylerken, bir kısmı da uzun paragraf ve şekilli sorulardan yakındı. Fen Bilimleri ile FEM Yayınları uzmanları ise sınav sorularını öğrencilerden aldıkları bilgilere göre şöyle değerlendirdi:

TARİH TESTİ: Bilgi soruları yoğunlukta. Soruları çözebilmek için bilgiyi yorumla harmanlamak gerekir. Kronoloji ile ilgili sorular sorulmuş. Soğuk Savaş, yumuşama dönemi soruları kolay; kronoloji, Atatürk dönemi eğitimi ile ilgili sorular zor. Bilgi ve yoruma dayalı kısa sorulardan oluşmuş. Seçeneklerde güçlü çeldiriciler yok. Müfredat dışı soru çıkmamış.

COĞRAFYA-2: Coğrafyada sorular bilgi ağırlıklı sorulmuş, harita ve iklim bilgisi ile ilgili sorular yoğunlukta, 3-4 tane harita bilgisi ile ilgili soru sorulmuş. Haritada hangi bölgede hangi eser yoktur, iklim ve sıcaklık farkı ile ilgili sorular yer almış. Genel anlamda şekilli ve uzun sorular sorulmuş. YGS müfredatından da 3 soru olmuş. Özellikle beşeri ve ekonomik coğrafya ağırlıkta.

FELSEFE GRUBU: Psikoloji soruları yoruma dayalı, kolay paragraf sorularından oluşmuş. Psikoloji terimi ile ilgili yorumla çözülebilecek sorular sorulmuş. Sosyoloji soruları uzun metinlerden oluşmuş ama kolay. Pozitif ayrımcılık ile ilgili soruda şıklar birbirine yakın olduğu için çelişkiye düşülmüş. Mantık sorularını çalışkan öğrenciler kolay çözmüş. Sorular klasik mantık ağırlıklı, sembolik mantık ile ilgili 1-2 soru sorulmuş. Din kültürü ve ahlak bilgisi soruları belli bir düzeyde din kültürü bilgisi gerektirdi. Özellikle Kuran-ı Kerim’in itikadi yorumları, soruları öğrencileri zorlayacak nitelikteydi.

Testlerde yüzde 20 başarı gösterin, barajı aşın

LİSANS programlarını tercih edebilmek için Lisans Yerleştirme Sınavları’ndan (LYS) 180 ve üzerinde puan almanız gerekiyor. LYS’lerin testlerinde yüzde 20 başarı gösterirseniz lisans programlarını tercih edebilmek için gereken 180 puan barajına ulaşırsınız. 5 ayrı oturum halinde yapılacak LYS’ler, Yabancı Dil Sınavı hariç 2 ya da 3 testten oluşuyor. İşte bu testlerde yüzde 20 başarı oranını tutturursanız 180 puan barajına ulaşırsınız.

Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nda (YGS) yüksek puan alan bir aday, bu ortalamalardan daha az çıkararak da 180 puan barajını aşabileceği gibi testlerden farklı net sayıları çıkararak da aynı başarıyı gösterebilir. Ancak unutmayın, 180 puan size tercih yapma hakkı kazandırır, lisans programlarına kesin yerleşebilmek için ise daha yüksek puanları hedeflemelisiniz.

TIP VE HUKUKTA BAŞARI SIRASI VAR

Eğer tıp ve hukuk fakültelerini tercih edecekseniz bu yıl başarı sırası barajı olduğunu da unutmayın. YÖK’ün geçtiğimiz ocak ayında aldığı karara göre, bu yıldan itibaren öğrenciler ile ilgili puan türünde hukukta ilk 150 bin, tıpta ise ilk 40 bin başarı sırası içerisinde değillerse bu bölümleri tercih edemeyecek.

BARAJI KAÇ NETLE AŞARSINIZ?

YGS’de 180 puan aldıysanız her testten bu oranı tuturmak için çıkarmanız gereken net sayıları, testlere göre yaklaşık şöyle:

MATEMATİK SINAVI: (LYS-1): 2 test var. 50 soruluk Matematik Testi’nde 10 net, 30 soruluk Geometri Testi’nde 6 net.

FEN BİLİMLERİ SINAVI ( LYS- 2 ): Fizik, Kimya ve Biyoloji olmak üzere her birinden 30’ar soru yöneltilecek. Toplam 90 soru var. Her 3 testten 6’şar net.

EDEBİYAT-COĞRAFYA SINAVI (LYS-3): Türk Dili ve Edebiyatı Testi’nden 56, Coğrafya 1 Testi’nden 24 olmak üzere 80 soru var. Edebiyat’tan ortalama 11-12, Coğrafya’dan 5 net.

SOSYAL BİLİMLER SINAVI (LYS -4): Tarih Testi’nden 44, Coğrafya 2 Testi’nden 14, Felsefe Grubu ve Din Grubu’ndan 32 soru var. Sınavın toplam soru sayısı 90. Tarih için 9, Coğrafya için 3-4, Felsefe grubu için de 6-7 net.

YABANCI DİL SINAVI (LYS-5): Toplam 80 soru bulunuyor. 16 nete ihtiyacınız var.

Bugün 2 LYS var, geriye 2 tane daha kaldı

ÜNİVERSİTEYE geçişin ikinci aşaması olan Lisans Yerleştirme Sınavları’nın ilki dün Sosyal Bilimler (LYS-4) sınava ile başladı. Bugün ise hem Matematik (LYS-1) hem de Yabancı Dil (LYS-5) sınavları var. Önümüzdeki hafta ise Fen Bilimleri (LYS-2) ile Edebiyat Coğrafya (LYS-3) sınavlarının yapılmasıyla LYS maratonu da son bulacak.

SAYISAL PUANLAR OLUŞACAK

Bugün ilk sınav olan LYS-1, sayısal puanlar olan Matematik-Fen (MF) puanlarının oluşmasında etkili olacak. Bu puanları başta tıp, eczacılık gibi sağlık bilimleri ile mühendislik gibi alanları tercih ederken kullanacaksınız. LYS-1’de 50 matematik, 30 geometri sorusu yer alıyor. Saat 10.00’da başlayacak sınav toplam 135 dakika sürecek. Bu sınavda en fazla hata dikkatsizlikten yapılıyor. Gençler basit işlem hataları yaptıkları ve acele ettikleri için yanlış şıkları işaretliyor.

3 DİLDE YAPILACAK

Bugün ikinci sınav ise 14.30’da başlayacak olan Yabancı Dil Sınavı. LYS-5; Almanca, Fransızca ve İngilizce olmak üzere 3 dilde yapılacak. Sınavın süresi toplam 120 dakika. Sınavda adaylara 80 soru sorulacak.

SORULARI NE ZAMAN GÖRECEKSİNİZ?

ADAYLAR soruların tümünü görebilecek, ÖSYM kamuoyu ile yalnızca soruların yüzde 20’sini paylaşacak. Dün ve bugün gerçekleştirilen Matematik (LYS-1), Sosyal Bilimler (LYS-4) ile Yabancı Dil (LYS-5) sınavlarının tüm sorularını ve kendi cevap kâğıtlarını öğrenciler ÖSYM’nin Aday İşlemleri Sistemi’nden kendi şifreleri ve kimlik numaralarıyla bugün saat 21.00’den itibaren görebilecek. Önümüzdeki hafta yapılacak LYS-2 ve LYS-3 sınavlarının sorularına ve cevap kâğıtlarına da 21 Haziran’da saat 16.00’dan itibaren ulaşabilecek.

SONUÇLAR NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ömer Demir, sonuçların açıklanması konusunda bir sürpriz yapmayacaklarını söyleyerek, “Makul bir sürede açıklayacağız” dedi.

ÜNİVERSİTELERE KAYITLAR NE ZAMAN?

HER yıl eylül ayının ilk haftasında olan üniversite kayıtları, bu yıl erken tarihe, ağustos ayına alındı. ÖSYM henüz kayıt takvimi ile ilgili açıklama yapmadı. Ancak üniversitelere sözlü olarak kesin kayıtların 3-7 Ağustos tarihleri arasında yapılacağı bildirildi.

BAKMADAN GEÇME