Yerel Haber Hattı 0536 266 79 69
KONUŞMAYI BAŞLAT
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

Pervin KAPLAN /YAZI DİZİSİ 1 / GAZETE HABERTÜRK

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ömer Demir sınav sorularının her birinin 3 akademisyen tarafından kontrol edildikten sonra ‘şifreli’ soru havuzuna alındığını söyleyerek, “Bu soruları ÖSYM Başkanı olarak ben bile göremem” dedi

Üniversiteye geçiş sınavlarının ilk aşamasını oluşturan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) 13 Mart Pazar günü yapılacak. 2 milyon 178 bin 563 aday üniversiteli olma yolculuklarında ilk olarak bu sınavın barajlarını aşmak zorundalar. Sınav 173 il ve ilçe sınav merkezinde, yaklaşık 7 bin 300 binada 117 bin salonda gerçekleştirilecek. Sınavda toplam 303 bin kişi görev yapacak.

YGS’ye sayılı günler kala ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ömer Demir, Habertürk’e YGS sorularının nasıl hazırlandığını anlattı. Demir, sınav için hazırlanan soruların yazıldıktan sonra her birinin 3 farklı akademisyen tarafından incelendiğini, sorulacak soruların her birinin sayısının 10 katı kadar sorunun “şifreli soru havuzuna” alındığını söyledi. Demir, havuzdaki sorulara “kriptolu cihazlarla” ulaşıldığını belirterek “Başkan dahil sorular kimsenin erişimine açılamaz. Soruları ben de göremem” diye konuştu.

10 KAT FAZLA SORU HAZIRLANIYOR

Demir, sınav sorularının nasıl hazırlandığı ve güvenliğinin nasıl sağlandığını Demir şöyle anlattı: Sınav, akademisyenlerden oluşan bir kurulun testin içeriğini belirlemesiyle başlar. Belirlenen içerik doğrultusunda soru yazımına ve yazılan bu soruların denetlenmesine geçilir. Her soru en az 3 farklı akademisyen tarafından denetlenir. Denetimi geçen sorular soru havuzuna aktarılır. Kurumumuz çalışanlarından oluşan alan uzmanları, akademisyenlerle birlikte soru hazırlama sürecinin her aşamasında çalışmaktadırlar. Sınavda çıkacak sorular matbaa aşamasında seçilmekte olup matbaaya gönderilen soru bankası, ilgili sınavda çıkacak soru sayısının yaklaşık 10 katı kadar soru içerecek şekilde hazırlanmaktadır. Öncelikle, bilimsel denetim ve dil denetiminden geçen sorular, fiziki bakımdan güvenliği sağlanmış, internet bağlantısı olmayan, birden çok yetkilinin aynı anda bulunmasını gerektiren şifreleme sistemi ile girilebilen bir mekânda soru havuzunda saklanır. Soru havuzundan soruların seçilmesi ve sisteme erişim kriptolu cihazlarla sağlanır.

BAŞKAN DAHİL KİMSE ERİŞEMEZ

Soru havuzundaki sorular hiçbir koşulda kısmen ya da tamamen hiç kimseye verilemez, Başkan dahil hiç kimsenin erişimine açılamaz. Basılı ortamda yapılan sınavlarda soru kitapçıkları kapalı dönemde basılır. Kapalı dönem ise, ilgili sınavın bitmesiyle birlikte sona erer.

ÜNİVERSİTE SINAVLARINDA GENÇLERİ YENİ BARAJLAR BEKLİYOR

Üniversiteye girebilmek için iki aşamalı sınavlar dizisinden başarıyla geçmeniz gerekiyor. Bu sınavların ilk aşamasını 13 Mart’ta yapılacak Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) oluşturuyor. Bu sınavda başarılı olanlar haziran ayında 5 ayrı oturum halinde yapılacak Lisans Yerleştirme Sınavları’na (LYS) katılacaklar. Her yıl olduğu gibi bu yıl da sınavlarda sizleri değişiklikler bekliyor. Bunlar puan türü değişikliklerinden başarı sırası barajlarına ve tercih sistemine kadar geniş bir yelpazeyi içeriyor. Tüm bu değişiklikleri bilmek sizin hem sınavlara daha iyi hazırlanmanızı hem de hangi testlerde neden dikkatli olmanız gerektiğini anlamanızı sağlayacak. Her yıl olduğu gibi bu yıl da YGS’ye sayılı günler kala hazırladığımız bu yazı dizisinde sizlere hem bu değişiklikleri aktaracağız hem de sınavda sık karşılaşılan soruları ve dikkat etmeniz gereken soru tiplerini anlatacağız.

ŞIRNAK’TA YGS YOK

Geçen yıl Şırnak’ın Cizre, İdil ve Silopi ilçelerinden yaklaşık 4 bin öğrenci YGS’ye Cizre’de girecekti. Ancak ilçedeki sınav merkezleri güvenlik gerekçesiyle Şırnak merkeze bağlı Cudi ve Gabar dağlarının eteklerinde bulunan belde ve köylere aktarıldı. Bu yıl da Şırnak’ta sınava girecek öğrenciler yine başka illere gönderiliyor. Bu yıl sadece 3 ilçesinde değil, kentin merkezi de dahil hiçbir ilçesinde YGS yapılmayacak. ÖSYM, güvenlik gerekçesiyle YGS’nin Şırnak’ta yapılmayacağını, öğrencilerin İçişleri Bakanlığı’nın güvenlik içerikli yazısı doğrultusunda Gaziantep merkez, Gaziantep Nizip, Batman ve Siirt sınav merkezlerinden birinde sınava girebileceklerini açıkladı. Öğrenciler ise “güvenlik nedeniyle” aylardır okullarına gidemediklerini ve sınavlara hazırlanamadıklarını söyleyerek “Zaten eşit olmayan bir yarışa giriyoruz, bir de başka illere gitmek zorunda kalıyoruz. Doğu’daki öğrenciler için YGS de TEOG da artık eşit şartlarda yapılan bir sınav olmaktan çıktı” diye tepki gösteriyor.

TIP VE HUKUK BARAJI SÜRECEK: 2015 yılında üniversite sınavlarına giren ve hukuk ile tıp fakültelerini tercih edecek gençler ilk kez başarı sırası barajına takılmıştı. Bu yıl da tıp ve hukuk için baraj geçerli. Tıp fakültesini tercih edecek gençlerin MF-3’te ilk 40 bin, hukuk seçeceklerin de TM-3’te ilk 150 bin başarı sırasında yer almaları gerekecek.

KKTC MUAFİYETİ SON BULDU: Geçen yıl tıp ve hukuk fakültelerinde okumak isteyen gençler eğer KKTC üniversitelerini tercih ederse başarı sırası barajına takılmıyordu. Bu yıl uygulama kaldırıldı. Tıp, hukuk, mühendislik ve mimarlık için gelen başarı sırası barajları KKTC üniversiteleri için de geçerli olacak.

BU YIL HANGİ DEĞİŞİKLİKLER OLDU?

BARAJ PUANI 150’YE ÇIKTI: Bu yıla kadar YGS’nin ilk barajı olan ve geçenlere açıköğretim ile önlisans programlarını tercih etmelerini ve özel yetenek sınavlarına girmelerini sağlayan baraj, 140’tan 150’ye çıkarıldı. 2015 Aralık ayında yapılan YÖK Genel Kurulu’nda barajın 10 puan yükseltilmesi kararı alındı.

TERCİH SAYISI DÜŞÜRÜLDÜ: Şubat 2016’da ise YÖK bu kez “tercihlerle” ilgili yeni bir düzenleme yaptı. Adayların 30 tercih hakkını 24’e indirdi. Adayların açıkta kalma korkusuyla kazandıklarında gitmedikleri programları da tercih listelerine koyduklarını söyleyen YÖK, “Kontenjanlar yakılmasın” diyerek bu kararı aldığını açıkladı.

EK PUAN KALKTI, 900 BİN ADAYIN PUANI UÇTU: Bu yıl üniversite sınavına girecek ve aralarında öğretmen, imam hatip, güzel sanatlar ve spor liseleri öğrencilerinin bulunduğu 900 binden fazla öğrenci bu yıl ek puan uygulamasından yararlanamayacak. Uygulamanın kaldırılmasıyla bu öğrenciler 15 ile 30 arasında puan kaybedecek. Tüm öğrenciler gibi meslek liselilerin de yerleştirme puanları Ortaöğretim Başarı Puanları’nın (OBP) 0.12 katsayı ile çarpılması sonucunda hesaplanıyordu. Bu öğrenciler eğer kendi alanlarında lisans programlarını tercih ederlerse bu kez yerleştirme puanlarına 0.06 ek puan katılıyordu. İşte bu yıl bu haktan yararlanamayacaklar. Meslek lisesi öğrencilerinin sınavsız geçiş hakkı ise sürüyor.

MİMARLIK İÇİN BAŞARI SIRASI ŞARTI: Mimarlık fakültesi tercih edecek gençler bu yıl başarı sırası barajı ile karşılaşacak. MF-4 puan türünde ilk 200 bin içinde yer almayanlar bu yıldan itibaren artık mimarlık fakültelerini tercih edemeyecek.

MÜHENDİSLİKTE 240 BİN ARANACAK: Bu yıl baraja takılacak bir başka grup ise mühendislik tercihi yapacak gençler olacak. Onlar da MF-4’te ilk 240 bin başarı sırasında değillerse tercih yapamayacak. Ancak ziraat, su ürünleri ve orman fakülteleri tercihlerinde bu baraj geçerli olmayacak.

6 YILDA YARIM MİLYON ARTTI

ÖSYS’ye başvuran öğrenci sayısı her geçen yıl artıyor. 2010 yılında YGS’ye girmek için başvuran aday sayısı 1 milyon 512 bin 519 iken bu yıl sayı 2 milyon 178 bin 563 oldu.

 

YAZI DİZİSİ 2

İlk 40 saniyede soruyu çözemediyseniz geçin sonra deneyin

Yüksek Geçiş Sınavı’nda (YGS), adaylara Türkçe, Temel Matematik, Fen Bilimleri ve Sosyal Bilimler’den oluşan 4 farklı testin her birinden 40’ar olmak üzere toplam 160 soru yöneltiliyor.

Adayların en başarısız oldukları testlerden birini matematik oluşturuyor. Geçen yıl 40 soruluk Matematik Testi’nin yapılma ortalaması 5.2 oldu. Özellikle geçen yıl matematik soruları önceki yıllara göre daha zor ve çok işlemliydi. Adaylar bu soruları çözerken çok zaman kaybetti. Doğru okumayı ve matematiksel yorum yapmayı içeren eleyici sorulardan oluşan testte sözelciler zorlandı, eşit ağırlık öğrencileri zaman kaybetti. Zekâya dayalı yorum soruları sayısalcılara de ter döktürdü. Geçen yıl geometri soruları ise önceki yıllara göre kolay oldu. YGS’nin matematik soruları giderek ALES tarzına benzemeye başladı.

MATEMATİKTE SAYILARA VE PROBLEMLERE DİKKAT

Fen Bilimleri Eğitim Kurumları Rehberlik Koordinatörü Cihan Yeşilyurt, Matematik Testi’nde sayılar ve problemler konularının çok önemli olduğuna dikkat çekerek adaylara uyarılarını şöyle sıralıyor.

 

ÇOK HIZLI GEÇMEYİN

Adaylar soruları çözerken okuduğunu anlamalı, sonra çözmeli. Bazen adaylar metinleri çok hızlı geçiyor. Bu hatayı yapmayın, dikkatli okuyun.

UZUN SORU ÇIKABİLİR

Soruların uzun ve çok işlemli olması adayları ürkütüyor. Bu tür sorular sizi ürkütmesin. Sorulardaki işlem hatalarına da dikkat edilmeli.

EN ÇOK HATA YAPTIRAN SORULAR

Problem tarzı güncel sorularda öğrenciler soruyu hatalı kuruyor ve sonuca ulaşamıyorlar. Ayrıca daha çok okuduğunu anlama, anladığını işleme geçirebilme becerisi ve hızlı olmayı gerektiren sorularda da hata yapılıyor.

SORULARIN NİTELİĞİ DEĞİŞİYOR

Matematik Testi’ndeki soruların niteliği değişti. Sorular daha hacimli, anlatılan bilgiyi kavrayıp kavramadığına yönelik oldu. Yani aday okuyacak, anlayacak, işleme geçirecek ve vazgeçmeden ısrarcı bir şekilde soruyu çözecek.

ÇOKLU İŞLEM GEREKTİRİYOR

Sorular kolay değil son birkaç yıldır çok işlem içeren sorular çıkıyor. Birbirinin içine geçmiş konular var. Eleyici, ispat isteyen, bir şeyin nedenini irdeleyen sorular yer alıyor.

TAKILIP KALMAYIN

Sınav anında belli sorulara takılıp kalmamak gerek. İlk 40 saniye soru çözümüne yönelik bir şey yapamıyorsa o soru geçilmeli. Ancak soruları çözmeye gayret etmeden de boş bırakmamalı.

MATEMATİK DİLİNİ BİLMEK ÖNEMLİ

Problem modeli sorular çok çıkıyor. Türkçe’yi matematik diline ve sonuçta işleme çevirmek gerekiyor. Matematik dilini bilmek bu noktada önem kazanıyor. Son 2-3 yıl çıkmış sınav sorularını çözmeleri sınav başarısına katkı sağlar. Ayrıca uzun sorularda sabırlı olmaları önemli.

BARAJI AŞAMAYANLARIN SAYISI ARTACAK

YGS’ye girecek 2 milyondan fazla gencin tercih hakkı kazanması ve üniversiteli olabilmesi için aşmaları gereken iki farklı baraj var. Bu barajlardan birini aşanlar önlisans programlarını tercih edebilecek, diğerini aşanlar ise önümüzdeki haziran ayında yapılacak Lisans Yerleştirme Sınavları’na (LYS) girecekler.

YÖK, YGS’nin ilk barajı olan 140’ı, geçtiğimiz aralık ayında 150 puana çıkardı. Uzmanlara göre adayların önlisans ve bazı lisans programlarını tercih etmelerini ve özel yetenek sınavlarına girmelerini sağlayan YGS barajının 10 puan yükseltilmesi, baraj altında kalanların sayısını 200 binden 400 bine çıkaracak. Final Eğitim Kurumları Rehberlik Koordinatörü Celil Vardar, “10 puanlık bir yükselmenin anlamı 4 net daha fazla çıkarmak. Yaptığımız hesaplamalara göre geçen yıl 140 puan barajının altında 207 bin aday kalmıştı. Bu yıl ise sayı 400 bini bulur” diyor.

SINAVIN TABAN PUANLARI

SINAV sonuçları 2 taban puan çıkaracak. YGS puan türlerinden en az birinden 150.000-179.999 arasında puan alanlar meslek yüksekokulu önlisans programları ile açıköğretim programlarını tercih edebilecekler. LYS’lere katılamayacaklar. YGS puanlarından en az biri 180 ve daha yüksek olanların ise iki hakkı var. Birincisi LYS’lere girecekler. İkincisi de hem meslek yüksekokulu önlisans programları ile açıköğretim programlarını hem de YGS puanıyla öğrenci alan lisans programlarını tercih edebilecekler.

150 PUAN BARAJI NASIL AŞILACAK?

Sınav sonucunda 150 puanı aşanlar açıköğretim ve önlisans programları ile bazı lisans programlarını tercih edebilecekler. Bu adaylar üniversitelerin kendilerinin düzenlediği özel yetenek sınavlarına da katılabilecek. Bu barajı aşabilmek için 160 sorunun yer aldığı YGS’de her testte yüzde 12.5 başarı oranını yakalamanız gerekiyor. Her biri 40’ar sorudan oluşan 4 testten ortalama 5’er net olmak üzere toplam 20 net çıkarırsanız YGS’nin ilk barajı 150 puanı aşmış olursunuz.

180 PUAN BARAJINI AŞMAK İÇİN

YGS’nin ikinci barajı ise 180 puan barajı. LYS’lere katılmak için 180 puan barajına ulaşmanız gerekiyor. Bu barajı aşmanız için 160 soruda yüzde 20 başarı oranını yakalamanız gerekir. Bunun için 4 testten ortalama 8’er net olmak üzere 32 net çıkarırsanız LYS’lere girmek için gereken yüzde 20 başarı oranını da tutturmuş olursunuz.

150 PUANI AŞAMAYAN NE OLACAK?

YGS’de en az bir puan türünde 150 ve üzeri puan alamayanların, sınavsız geçiş hakkı bulunan meslek liseliler hariç bir yükseköğretim programını tercih etme ve LYS’lere girme hakkı bulunmuyor. Onların yerleştirme puanları da hesaplanmayacak.

'GİZLİ GÖZLEMCİ YGS'YE GİRECEK'

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ömer Demir, YGS ile ilgili gazetecilerin sorularını yanıtladı ve adayları hem kopyaya hem de kurallara karşı uyardı. ÖSYM çalışanlarının ‘gizli gözlemci’ olarak sınavlara gireceğini söyleyen Demir’in açıklamaları şöyle:

‘BİTTİ’ DENDİĞİ ANDA BIRAKIN: Kamera kayıtlarından bazı gözlemlerimiz var. Bazı adayların, sınav süresi bittiği halde soru kâğıtları toplanırken soruları yanıtlamaya devam ettiklerini tespit ettik. Görevlilerin ‘Bırakın’ demelerine rağmen. Bunların istemeden sınavlarını iptal ediyoruz. Çünkü bir kişiye ilave yarım dakika, 1 dakika süre vermek büyük bir haksızlık. İsteyerek ya da istemeyerek. Bu nedenle, adaylara çağrım şudur: ‘Sınav bitmiştir, cevap kâğıtlarınızı kitapçığın arasına koyun’ dendikten sonra soruları yanıtlamaya devam eden kişi, bütün emeğini zayi etmiş olur. Çok sayıda kişinin sınavını bu ihlalden dolayı iptal ettik.

KOPYAYA 2 YIL MEN: Kopyanın yaptırımları ağır. Bu durumda savcılığa suç duyurusunda bulunuluyor, aday 2 yıl sınavlara girmekten men ediliyor.

KURAL İHLALİ SINAV İPTALİ : Salonda diyelim ki yan oturup arkasındakine bakarsa ‘Kopya çektin’ demiyoruz., belki çekmemiştir, belki merhabalaşmıştır ama onun ses kaydını bilmiyoruz ama konuşmak, iletişim kurmak, sınav kurallarına aykırı. Dolayısıyla bunu gördüğümüz an kural ihlali nedeniyle sınavını iptal ediyoruz. Şu anda yaklaşık 7 bin 300 binada, 117 bin salonda sınav yapacağız. Bir de binaların girişlerinde, bina sınav sorumlularının odalarında da kameralarımız var.

BU BİR SIRALAMA SINAVI: Bu sınav, bir seviye tespiti değil, sıralama sınavı. Dolayısıyla zorsa sorular herkes için zor, kolaysa herkes için kolay.

20 SORU BARAJI GEÇİRİR : YGS barajının yükselmesiyle 20 soru yapılarak baraj geçilecek.

SINAVDA GİZLİ GÖREVLİ: Sınavlarda sadece aday kimliğiyle sınava girecek ÖSYM görevlileri gizli gözlemci olarak yer alacak. Bunları kimse bilmeyecek. Süreçlerimizin düzgün işleyip işlemediğini içeriden bir gözle görmek istiyoruz. Bizim kendi görevlilerimizin de tanımladığımız şekilde görevleri yapıp yapmadıklarını içeriden bir gözlemciyle daha görmek istiyoruz.

ŞIRNAK’TAKİ ÖĞRENCİ: Bu yıl sadece Şırnak’ta YGS yapılmayacak. Toplam 7 bin 593 öğrenci var. Sınav yerlerine kendi imkânlarıyla gidecekler; ancak yerel destek olabilir.

 

YAZI DİZİSİ 3

120 kelimelik Türkçe soruları gençleri isyan ettiriyor

Adayların en yüksek başarı gösterdiği test Türkçe. Buna rağmen 40 soruluk testin yapılma ortalaması 15.8. Türkçe’de 120 kelimeyi bulan sorular ise ‘dijital çağın’ gençlerini isyan ettiriyor

Yüksek Geçiş Sınavı’nda (YGS) yer alan 4 testten biri olan Türkçe, adayların en yüksek başarı gösterdiği test. Ancak “en başarılı” olunan bu testte bile adaylar yüzde 50 başarı sınırını aşamıyorlar. 40 sorunun yer aldığı bu testin geçen yıl yapılma ortalaması 15.8 oldu. Oysa 2010 yılında bu testteki ortalama 21.5 olmuştu. Adayları bu testte en çok zorlayan ise uzun paragraf soruları oluyor. Geçen yıl da tıpkı iki yıl önce olduğu gibi adayların karşısına 120 kelimeyi bulan paragraf soruları çıktı. Kısa mesajlarla haberleşen ve uzun yazıları okumaktan çabuk sıkılan, tüm dertlerini 140 karekterde anlatan günümüzün, “dijital çağın” gençleri ise bu sorulara tepki gösteriyor. Sosyal medyada da geçen yıl bu tür uzun sorular “Sonuna geldiğimizde unuttuk” diyen gençlerin büyük tepkisine yol açmıştı.

ALES TARZINA DÖNÜYOR

Üstelik Türkçe soruları son birkaç yıldır master ve akademik kariyer yapmak isteyen gençlerin katıldığı ALES tarzına daha yakın olmaya başladı. Yani bir okuma metninden 3 ayrı soru sorulmaya başlandı. Üniversite mezunlarına yöneltilen bu tür sorular henüz lise öğrencisi olan gençleri zorluyor ve çözerken zaman kaybettiriyor. Çünkü her soruyu çözmek için tanınan 1 dakikalık süre ne Türkçe ne de çok işlemli matematik sorularını çözmeye yetiyor. Geçen yıl ayrıca dil bilgisi sorularının sayısı da 8’den 5’e düştü.

 OKUDUĞUNU ANLAMA

Türkçe soruları, okuduğunu anlama ve yorumlamaya dayalı oldu. Fen Bilimleri Rehberlik Koordinatörü Cihan Yeşilyurt öğrencilerin en çok anlam sorularında hata yaptıklarına dikkat çekerek, soruların yapısıyla ilgili şu açıklamaları yapıyor.

ANLAM SORULARINA DİKKAT

Anlam soruları paragraf, sözcükte anlam ve cümlede anlamdan oluşuyor. Sınavdaki 40 Türkçe sorusunun yaklaşık 30 sorusu anlam bilgisinden çıkıyor. Anlam soruları uzun paragraflardan oluştuğu için konsantrasyon gerektiren sorulardandır. Türkçe’de anlam bilgisinde en çok dikkatsizlikten öğrenciler hata yapıyor ve yapabilecekleri soruları kaçırıyor. Bu sorular öğrencilerin kelime dağarcığını yoklayacak; sanatsal ve edebi kültürünü yoklayıcı sorulardan oluşuyor. Öğrencilerin öncelikle bu kullanımları bilmeleri gerekiyor. Belli bir kültür birikimi olan öğrencinin zorluk çekmeyeceği ancak bundan yoksun olanları eleyen sorular.

BİLGİ İÇEREN BÖLÜMÜ VAR

Dil bilgisi, ses bilgisi, yazım ve noktalama kurallarıyla ilgili sorular sınavın bilgi içeren bölümüdür. Bilgi soruları düzenli bir çalışmayı gerektiriyor. Bu sorular düzenli olarak çalışılırsa sınavda zorlanılmadan çözülebilecektir.

SÜRE TUTARAK ÇÖZMEK GEREK

Öğrenci anlam soruları için süre tutarak soru çözmeli, bilgi soruları için konu çalışıp testle pekiştirmeli. Türkçe soruları giderek sözcük sayısı olarak artmakta, kullanılan dilin kalitesi olarak iyileşmekte. Bu durum kısa sürede çok soru çözmeyi gerekli kılıyor.

SORULARIN TÜMÜ AÇIKLANACAK MI?

ÜNİVERSİTE sınavları başta olmak üzere bir süredir ÖSYM sınav sorularının tümünü açıklamak yerine yüzde 20’sini kamuoyu ile paylaşıyor. Gerekçesi ise daha sonraki sınavlarda kullanmak üzere “soru havuzu” oluşturmak. ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ömer Demir de aday şifresi ile girdiğinde bu soruları isteyen herkesin görebileceğini söyleyerek “Aday tüm soruları gördükten sonra o sorunun başka bir sınavda kullanılma şansı kalmadı. Dolayısıyla başlangıçtaki amaçlardan birisi tamamen ortadan kalktı. Tüm soruları açıklama konusunu bu hafta ÖSYM Yönetim Kurulu’nda görüşeceğiz” diye konuştu.

ÖĞRETMENLER HAZIRLADI

Eğitim Bakanı Nabi Avcı, TEOG’da olduğu gibi üniversite sınavlarında da öğretmenlerin soru hazırlayacağını söylemişti. Bu yıl adaylara sorulacak soruların bir kısmını lise öğretmenlerinin hazırladığı ortaya çıktı. ÖSYM Başkanı Demir, bu yıl ilk kez soru havuzunda lise öğretmenlerinin de katkısını almaya başladıklarını bildirdi. Kendi öğrencilerinin gireceği sınav için bir lise öğretmeninin soru hazırlamasının “yanlılık riski doğurabileceğini” kaydeden Demir, ancak soruların herhangi bir grup tarafından hazırlanmaması nedeniyle bu riskin bulunmadığını vurguladı. Demir, “Çünkü şu anda matbaada seçilmiş sorular içinde bir lise hocasının hazırladığı sorular da tesadüfen çıkabilir. Ama zaten bir sorudan fazla herhangi bir kişinin hazırladığı sorunun çıkma ihtimali yok. Dolayısıyla havuza lise hocalarının da katkısını almanın yeni metodolojide çok mahsuru olmadığını düşünüyoruz. Havuzu büyütmede, zenginleştirmede lise hocalarımızın da katkısını alacağız. Bu sınavda da lise hocalarının hazırladığı sorular çıkabilir” diye konuştu.

KAÇ SORUDA KAÇ PUAN ALIRSINIZ?

Her testten 40’ar sorunun bulunduğu YGS’de toplam soru sayısı 160. Eğer tüm soruları çözerseniz alacağınız puan 500 olacak. Her testten 36 soru olmak üzere toplam 144 netiniz olursa 460 puan alacaksınız. Her testten 8’er sorudan 32 nete ulaşırsanız puanınız 180 olacak ve Lisans Yerleştirme Sınavları’na (LYS) katılma hakkına sahip olacaksınız. Her testten 5 net çıkarmak ise sizin, 150 puan alıp YGS’nin ilk barajını aşmanızı sağlayacak.

BELGENİZDEKİ FOTOĞRAFA DİKKAT EDİN

Belgenin üzerinde adayın sınava gireceği merkez, bina, salon ile adayın fotoğrafı yer alıyor. Sınav giriş belgesinde mutlaka fotoğrafınızın bulunması gerekiyor. Bu yüzden sınav çıkış belgesini yazdırırken bu noktaya dikkat etmelisiniz. Sınav günü yanınızda yazıcıdan çıktısını aldığınız ve üzerinde fotoğrafınızın bulunduğu belgenin yanınızda olması gerekiyor. Bu belge yanında olmayan ya da üzerindeki fotoğrafı görünür olmayan adayların sınava girmelerine izin verilmeyecek.Belgenin ön ve arka yüzünde ÖSYM’nin belirlediği bilgiler dışında herhangi bir yazı, resim ya da işaret olmaması gerekiyor. Yanınızda sınav giriş belgesinin yanı sıra üzerinde fotoğrafınızın, TC kimlik numaranızın yer aldığı nüfus cüzdanı ve geçerliliği olan pasaport olması gerekiyor. Sürücü belgesi ya da mesleki kimlik kartları geçerli olmayacak. Askeri öğrenciler askeri kimlik belgesi kullanabilir. Tutuklu ve hükümlülerin de durumlarını kanıtlayan fotoğraflı resmi belgelerinin olması gerekiyor.

'CANINIZI SIKAN KİŞİLERLE GÖRÜŞMEYİN'

Uzmanlar YGS’ye girecek gençlere son günlerini eksikliklerini tamamlayarak ve deneme testleri yaparak geçirmeleri konusunda uyarıyor. Tarsus SEV Ortaokulu’ndan Psikolog Eray Varol da adaylara “Bugünlerde mümkün olduğunca canınızı sıkan, moralinizi bozan, sizi strese sokan ortam ve kişilerden uzak kalın. Bedeninizi aşırı yoracak veya sakatlanma riski oluşturacak ağır ve tehlikeli spor ve etkinliklerden uzak durun. Dikkat ve konsantrasyonunuzu, strateji oluşturma ve problem çözme becerilerinizi artıran zaman yönetiminizi güçlendiren egzersizler yapın, oyunlar oynayın veya bulmacalar çözün” dedi.

'HEYECAN NORMAL GÜVENİNİZİ YİTİRMEYİN'

İzmir Ekonomi Üniversitesi Psikolojik Gelişim ve Danışma Merkezi Koordinatörü Klinik Psikolog Merve Yavuz, YGS’ye girecek adaylara heyecanlı olmalarının normal olduğunu söyleyerek, “Olumsuz yönde düşünmek sizi daha fazla heyecanlandırır. Bu da fiziksel olarak kalp atışlarınızı daha fazla fark etmenize, ellerinizin terlemesine veya zihin donukluğuna yol açabilir” dedi. Yavuz adaylara önceden sınav yerlerini görüp, salonlarına girmelerini ve sıralarında oturmalarını da önerdi.

'BESLENME DÜZENİNİZİ DEĞİŞTİRMEYİN'

Uzmanlar YGS öncesi adayları, başta beslenme ve uyku düzeni olmak üzere alışkanlıklarını değiştirmemeleri konusunda uyarıyor. Maltepe Üniversitesi’nden Utku Şentürk, adaylara “Belirlediğiniz sınav stratejinizden vazgeçmeyin” diyerek şu uyarılarda bulunuyor: “Sınavdan önce hem psikolojik hem de bedensel sağlığınıza dikkat edin; sınavdan önceki günlerde bedeninizi aşırı yoracak aktivitelerden ve sporlardan kaçının. Sınavdan önce daha önce hiç yemediğiniz yiyecekleri tatmamaya, değişik ülke mutfaklarını denememeye özen gösterin. Sınav binasını önceden görün.”

İLK BAĞ HAYATI ÇEKİLLENDİRİYOR

Dünya geldikten sonra anne baba ile kurulan ilk sosyal ve duygusal bağ tıpkı bir lens gibi hayatı etkiliyor. Özyeğin Üniversitesi (ÖzÜ) Sosyal Bilimler Fakültesi Psikoloji Bölümü’nün “Bağlanma Araştırma Metotları ve Grup Bağlanma Temelli Müdahale” başlıklı seminerinde bağlanma teorisinin travma terapisinde uygulanması tartışıldı. Seminere bu alanda çalışan ABD New York’taki The New School’dan Prof. Dr. Miriam Steele ve Prof. Dr. Howard Steele konuk konuşmacı olarak katıldı.

YAZI DİZİSİ 4

Önyargılı olmayın, her testte çözebileceğiniz sorular olacak

Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS), bir sıralama sınavı. Adayları sıralayabilmek ve puanlar arasında yığılmayı önleyebilmek için YGS gibi sınavlarda hem çok zor hem de çok kolay sorular yer alır. İstatistikler de sıralama sınavlarındaki soruların yüzde 10’unun çok kolay, yüzde 10’nun da ilk bin ve 5 bindeki öğrencileri sıralayabilmek için çok zor sorulardan oluştuğunu gösteriyor. Bu durumda da her biri 40’ar sorudan oluşan Türkçe, Temel Matematik, Fen Bilimleri ve Sosyal Bilimler olmak üzere YGS’nin 4 testinde de mutlaka her adayın yapabileceği nitelikte 4-5 soru yer alıyor. Bu yüzden adayların 4 testin de tüm sorularına “Yapabilirim” diye bakması gerekiyor.

‘YAPAMAM’ DİYE YAKLAŞMAYIN

Uzmanlar da zaten adayları “Yapamam” diyerek testlere önyargılı yaklaşmamaları konusunda uyarıyor. Fen Bilimleri Eğitim Kurumları Rehberlik Koordinatörü Cihan Yeşilyurt, “Sıralama sınavlarının mantığını kavrayarak, öğrenciler her testten soru çözebileceklerini unutmasınlar. Mutlaka çözecekleri sorular olacak” diyor.

TÜM TESTLERDEN SORU ÇÖZÜN

“Yapamam” diye bazı testlere adayların hiç dokunmaması gibi bir başka sorun da “hesaplama hatasından” kaynaklanıyor. Çünkü sayısal öğrencileri sosyal, sözel öğrencileri de fen ve matematik testlerine “Alanımız değil” diyerek dokunmuyor. Oysa sayısal öğrencisi bile olsanız sosyal, sosyal öğrencisi de olsanız fen soruları sizin puanınızın hesaplanmasında etkili olacak.

BİR SORU KAÇ PUAN GETİRİYOR?

YGS sonunda her adayın 6 farklı puan türü hesaplanacak. Bunlar: YGS-1, YGS-2, YGS-3, YGS-4, YGS-5 ve YGS-6. Bu puanlardan YGS-1 ve 2 Sayısal, YGS-3 ve 4 Sözel, YGS-5 ve 6 ise Eşit Ağırlık puan türlerini ifade ediyor.

İşte sınavda çözeceğiniz her sorunun değeri de bu puanlara göre değişiyor. Çünkü testlerin ağırlık katsayıları her puan türünde farklı olacak. Örneğin sayısal puanların oluşmasında Temel Matematik yüzde 40, Fen Bilimleri yüzde 30 oranında etkili. Ama bu puanın oluşmasında Türkçe yüzde 20, Sosyal Bilimler de yüzde 10 oranında katkı yapıyor. Sadece matematik ile fizik, kimya ve biyolojiden oluşan fen sorularını çözen bir aday ise yüzde 20 ile yüzde 10 arasında katkı sağlayacak olan bu iki testten gelecek puandan vazgeçmiş oluyor. Aynı hatayı sözel öğrencileri de tekrarlıyor. Sözel puanların oluşmasında Türkçe ve Sosyal Bilimler testleri yüzde 40 ile yüzde 30 oranında etkili. Ama fen ve matematik sorularının da etkisi yüzde 20 ile yüzde 10 orasında değişiyor. Puanlarınız hesaplanırken de testlerin ağırlık katsayıları kullanılacak. Yani her sorunun puanınızın oluşmasında etkisi var. Örneğin geçen yıl sosyal sorularının sözel puanlarının oluşmasında 4.250 katkısı varken, sayısal puanlarının oluşmasında da 1.115 katkısı oldu.

'FEN'DE YORUM VE KAVRAM SORULARI

Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nın (YGS) başarısızlık oranı en yüksek olan testini Fen Bilimleri oluşturuyor. Geçen yıl 40 sorunun yer aldığı bu testin yapılma ortalaması 3.9 oldu. Geçmiş yıllarda da bu testte başarı oranının yüzde 10 olduğu yıllar 2010 ve 2011 yıllarıydı. 2011’de bu testin yapılma ortalaması 4.1, 2010 yılında ise 4.6 oldu. Her yıl bu testte ortalama yapılan soru oranı düşüyor.

YORUM VE KAVRAM SORULDU

Geçen yıl YGS soruları incelendiğinde geçmiş yıllara göre soruların matematiksel işlemlerden uzak, yorum ve kavram ağırlıklı olduğu görüldü. 14 fizik 13’er kimya ve biyoloji sorularının yöneltildiği geçen yılın sınavında kimya kolay, biyoloji biraz daha fazla bilgiye dayalı ve zorlayıcı olmuştu.

Uğur Eğitim Kurumları uzmanları; fizik, kimya ve biyoloji sorularından oluşan YGS’de dikkat etmeniz gereken noktaları şöyle sıraladı:

FİZİK: Öğrenciler fizik sorularının içeriğine dikkat etmeliler. Fizik soruları, ilköğretimden lise 1’inci sınıfa kadar öğrenilen temel bilgi ve becerilerin yorumlanması şeklinde olacaktır. Bundan dolayı adaylar fizik sorularını dikkatle okumalı, soru kökünde ya da soru metninde geçen altı çizili cümleleri özenle incelemeli. Fizik soruları son yıllarda, işlemden uzak yorum ağırlıklı ve çeldirici şekilde yer alıyor. Özellikle son yıllarda çıkmış sınav sorularına göz atmak faydalı olacaktır.

KİMYA: “Yanlıştır, doğru değildir, olamaz, bulunamaz, beklenmez, sıra ile, büyükten küçüğe, en iyi, belirsizdir, kesindir, doğruluğu kesin değildir, yazılamaz” gibi sözcükler altı çizilerek dikkatle okunmalı. Grafikleri dikkatli ve doğru okumamak, sorunun ne istediğini iyi anlamamak, acele etmek, iyi düşünmeden cevap vermek hataya neden oluyor. Çeldiricileri aşabilmek için diğer seçeneklerdeki benzerliklerine bakmak yarar sağlayabilir. Birbirinden farklı anlama gelen iki ifadeden biri yanlıştır. Aynı düşünceyi farklı şekilde sunan iki yargıda “Yanlış” ya da “Doğrudur” cevap olamaz.

BİYOLOJİ: Öğrencilerin soruları çözerken, soruların tam olarak hangi bilgiyi sorguladığına ve soru kökünün olumlu mu olumsuz mu olduğuna dikkat etmeleri gerekiyor. En çok hata yapılan sorular genellikle birden fazla kazanımı sorgulayan, uzun, grafik veya deney yorumlama soruları oluyor. Öğrenciler genel olarak soruları dikkatli okumadıkları için hata yapıyor.Öğrencilerin çeldiricileri aşabilmesi için öncelikle sorunun mantığını ve kendisinden ne istediğini çok iyi anlaması gerekiyor.

YAZI DİZİSİ 5

Sorularla inatlaşmayın, ‘turlayarak’ sınavı tamamlayın

Her soruyu çözmek için 1 dakikanız olacak. Cevaplamakta zorluk çektiğiniz soruyu geçin, tüm soruları tamamladıktan sonra yapamadığınız sorulara dönersiniz

Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nda (YGS) toplam 160 soru var, çözmek için de 160 dakikanız olacak. Yani her soruyu çözmek için 1 dakika ayırmanız gerekiyor. 1 dakikadan fazla zaman harcadığınız takdirde diğer sorular için ayrılan süreyi kullanmış olacaksınız. Bu yüzden yapamadığınız sorularda uzun zaman geçirmemeniz gerekiyor. Bunun için de “turlama tekniği” denilen yöntemi kullanabilirsiniz. Bu yönteme göre okuduğunuz, çözmeye çalıştığınız ancak belirtilen sürede çözemeyeceğinizi anladığınız soruyla inatlaşmaktan vazgeçip işaret koyabilir ve sıradaki soruya geçebilirsiniz. Sınav kitapçığındaki tüm soruları tamamladıktan sonra işaret koyarak geçtiğiniz bu sorulara tekrar dönebilirsiniz. İşte bu teknik “turlama tekniği” olarak adlandırılıyor.

CEVAPLAR NASIL İŞARETLENECEK?

Soru kitapçığındaki bütün sorular çoktan seçmeli olacak. Her soru için 5 farklı seçenek verilecek. Bu seçeneklerden yalnızca biri sorunun doğru cevabıdır. Cevaplar, cevap kâğıdına işaretlenecek. Cevapların mutlaka cevap kâğıdına işaretlenmesi gerekiyor. Soru kitapçığında işaretlenen cevaplara hiçbir işlem yapılmaz.

VAZGEÇTİYSENİZ İYİCE SİLİN

Sınav soruları çoktan seçmeli olacak, her sorunun 5 cevap şıkkı bulunacak. Şıkkınızı yuvarlak alanın dışına çıkarmayaçak şekilde işaretlemelisiniz. İşaretlediğiniz bir sorunun cevabından vazgeçtiğinizde şıkkı çok iyi silmelisiniz. Çünkü optik okuyucu iyi silinmemiş şıkları da okuyabiliyor. İyi silmezseniz aynı sorunun birden çok cevabı işaretlenmiş görünecek ve yanlış sayılacak.

HARİTALI VE GRAFİKLİ SORULARA DİKKAT

YGS’nin 4 testinden birini de Sosyal Bilimler Testi oluşturuyor. Bu testte 15 tarih, 12 coğrafya, 8 felsefe ve 5 din kültürü ve ahlak bilgisi, 5 alternatif felsefe sorusu olmak üzere toplam 45 soru yer alıyor, cevap kâğıdında da 45 alan bulunuyor. Ancak her aday 40 soru çözmek zorunda. Din dersinden muaf olanlar alternatif olarak felsefe sorularını çözecek.

SORULARI NASIL ÇÖZECEKSİNİZ?

YGS’ye giren tüm adaylar ilk 35 sorunun tümünden sorumlu. Aday Başvuru Formu’nda “Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi aldım” seçeneğini işaretleyenler ilk 40 soruyu yanıtlayacak. 41., 42., 43., 44. ve 45. felsefe alanı sorularını cevaplandırmayacak ve cevap kâğıdında bu soruların karşılığını boş bırakacak. Din dersinden muaf olanlar ilk 35 sorudan sonra 41., 42., 43., 44., ve 45. soruları çözecek, cevap kâğıtlarında bu bölümü işaretleyecek. Onlar da 36., 37., 38., 39. ve 40. yanıtlarını işaretlemeyecek.

Bu test YGS’de adayların Türkçe’den sonra en yüksek başarı gösterdiği test. Geçen yıl 40 sorunun yapılma ortalaması 10.7 oldu. Adaylar en fazla hatayı harita ve grafik sorularında yapıyor.

Uğur Eğitim Kurumları uzmanları, Sosyal Bilimler Testi’nde dikkat edilmesi gereken noktaları şöyle sıraladı:

TARİH: YGS’de tarih soruları ağırlıklı olarak bilginin yorumlanması şeklindedir. Yorum yapılırken günümüz değerleri değil, o günkü koşullara göre yorum yapılmalı. Tarihte en çok hata yaptıran sorular, çeldiricisi en yüksek olan öncüllü sorulardır. Genellikle iki seçenek arasında tercih yapılmak zorunda kalınır. Öğrenciler olaylar arasındaki neden-sonuç ilişkisini doğru olarak kuramadıkları için hata yaparlar.

COĞRAFYA: YGS’de coğrafya soruları çok zor olmuyor. Coğrafyada harita, grafik, tablo ve paragraf okuma, okuduğunu algılama ve yorumlama çok önemli. Coğrafyanın doğa-insan etkileşimini konu edindiği, dağılış, karşılıklı bağıntı ve sebep sonuç ilkeleri ile yakından ilgili olduğu unutulmamalı.

FELSEFE: Öğrenciler YGS’de felsefe sorularını çözerken okudukları paragrafın felsefenin hangi bölümü veya problemi ile ilgili olduğunu tespit etmelidir. Genelde felsefi akım isimlerinin yazılı olmadığı seçeneklerin her biri bir görüşü ifade etmektedir. Uzun paragraf demek mutlaka zor soru demek değildir. Bu önyargıyla yaklaşan öğrenci hata yapabilmektedir. Felsefe sorularında çeldiricileri aşmanın yolu, seçeneklere gelmeden paragrafı doğru yorumlamaya dayanmaktadır.

CEVAP KÂĞITLARINIZ DAĞITILACAK

Üzerinde fotoğrafınızın, TC kimlik numaranızın, ad ve soyadınızın yazılı olduğu cevap kâğıtları dağıtılacak. Her aday, sınavda kendi fotoğrafının ve kendi kimlik bilgilerinin bulunduğu kendisine ait cevap kâğıdını kullanmak zorunda.

POŞETTE GELECEK

Poşet içinde soru kitapçıkları dağıtıldığında hemen eksik sayfa olup olmadığını kontrol edin. Kitapçığın üzerindeki TC kimlik numarası, adı, soyadı, salon no. ile sıra no. bilgilerini boşluklara doldurmanız gerekiyor.

NUMARANIZIN OLDUĞU YERE

Sıra numaralarının bulunduğu yerlere oturtulacaksınız. Görevliler önce tek tek kimlik kontrollerini yapacak ve sınava giriş belgelerini toplayacak. Sonra salon başkanı kuralları açıklayacak.

KAREKODLAR YAPIŞTIRILACAK

Salon görevlileri soru kitapçığınız üzerinde yer alan soru kitapçığı karekod etiketini, salon aday yoklama listesinde bu kitapçığı kullanan adayın adının yer aldığı bölüme yapıştıracak.

CEVAP KÂĞIDINA GEÇİRİN

Sınav kitapçığının üzerindeki soru kitapçık numaranızı cevap kâğıdındaki ilgili alana kodlayın ve imzalayın. Bu kodlamayı yapmadığınız ya da yanlış yaptığınızda sınavınız değerlendirilmeyecek.

YGS NASIL UYGULANACAK, NELERE DİKKAT ETMELİSİNİZ?

YGS saat 10.00’da başlayacak, 160 dakika sürecek. Sınava gireceğiniz binanın kapısında en geç saat 09.00’da olmanız gerekiyor.

Sınav başladıktan sonra ilk 120 dakika ve son 15 dakika içinde sınav salonunu terk edemeyeceksiniz.

SADECE SU GÖTÜREBİLİRSİNİZ

Sınavda kullanacağınız kalem, silgi, kalemtıraş ile şeker ve peçete ÖSYM tarafından verilecek. Sınava yalnızca şeffaf pet şişe içinde su götürebilirsiniz.

DİKKAT : SINAVINIZ İPTAL EDİLİR

-Sınav süresince konuşursanız
-Kopya çekerseniz veya kopya verirseniz
-Salondaki görevlilere soru sorarsanız
-Yanınızda müsvedde kâğıt getirdiyseniz
-Soru ve cevaplarını başka bir kâğıda yazarsanız
-Soru ve cevapları cevap kâğıdının arkasına yazarsanız
-Birbirinizden kalem, silgi vb. şeyler alıp verirseniz
-Sınav düzenini bozacak davranışlarda bulunursanız
-Sınav kitapçığınızda bir sayfa bile eksik çıkarsa
-Sınav giriş belgenizi teslim etmezseniz
-Sınav süresi bittiği halde soruları okumaya ve cevap kâğıdında işaretleme yapmaya devam ederseniz
-Sınav düzenini bozacak davranışlarda bulunursanız

SAKIN GÖTÜRMEYİN

-Çanta, cüzdan, cep telefonu, saat, kablosuz iletişim sağlayan bluetooth gibi cihazlar
-Kulaklık, kolye, küpe, alyansı hariç yüzük, bilezik, broş, metal para gibi metal içerikli eşyalar (Basit başörtüsü iğnesi ve ince metal tokalı kemer hariç)
-Her tür elektronik, mekanik cihaz ve telsiz, fotoğraf makinesi vb. araçlar
-Her türlü plastik ve güneş gözlüğü dahil cam eşya (şeffaf, numaralı gözlük hariç), banka, kredi kartı, ulaşım kartı gibi kartlar
-Cep bilgisayarı, saat, sözlük işlevi olan elektronik aygıt, hesap makinesi gibi her türlü bilgisayar özelliği bulunan cihazlar
-Her türlü kesici ve delici alet, ateşli silah ve benzeri teçhizat
-Çağrı cihazı, telsiz, kalem, silgi, kalemtıraş, müsvedde kâğıdı, defter, kitap, ders notu, sözlük, dergi, gazete gibi yayınlar
-Pergel, açıölçer, cetvel, hesap makinesi vb. araçlar
-ÖSYM’ye daha önce bildirilmeyenler
dışında ilaç, alçı, sargı bezi, koltuk değneği gibi sağlık malzemeleri ve araçlar

MUTLAKA YANINIZDA OLSUN

Sınava Giriş Belgesi: ÖSYM’nin internet sitesinden alacağınız sınava nerede gireceğinizi gösteren belge. Renkli ya da siyah-beyaz çıktısı sınavda yanınızda olmalı. Belgenin arka yüzüne sakın bir yazı, resim, işaret yapmayın. Kopya sayılır ve sınavınız iptal edilir. Ayrıca bu belge üzerinde fotoğrafınız görünür olmalı.

Nüfus cüzdanı veya pasaport: Nüfus cüzdanında güncel fotoğraf ve TC kimlik numaranız bulunmalı, pasaportunuzun süresi geçerli olmalı.

BAKMADAN GEÇME