Yerel Haber Hattı 0536 266 79 69
KONUŞMAYI BAŞLAT
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

Pervin KAPLAN/YAZI DİZİSİ 1/GAZETE HABERTÜRK

Sonuçları başta Anadolu ve fen liseleri olmak üzere yabancı ve Türk özel okullara yerleştirmelerde de kullanılacak olan Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) sınavlarında son maratona gelindi. 8’inci sınıf öğrencilerinin Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile Yabancı Dil olmak üzere 6 dersten merkezi olarak girdikleri ve yılda toplam 12 sınavı kapsayan TEOG sınavlarının ilk 6’sı geçtiğimiz kasım ayında yapıldı. Bu sınavlarda bir fen sorusu iptal edildi.

Önümüzdeki hafta 27-28 Nisan tarihlerinde ise TEOG’un son 6 sınavı yapılacak. İki günde tamamlanacak sınavlara giremeyen öğrenciler için ise mazeret sınavları 14 ve 15 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirilecek. Her sınav öncesinde olduğu gibi TEOG sınavlarından önce de hazırladığımız bu yazı dizisinde sınavlarla ilgili merak ettiğiniz soruları yanıtlayacağız. Hangi soruların hata yaptırdığına, sınav aralarını nasıl geçirmeniz gerektiğine ve sınava sayılı günler kala nasıl bir çalışma yöntemi izlemenizin doğru olacağına ilişkin eğitimcilerin görüşlerine de yer vereceğiz

Önümüzdeki hafta 27-28 Nisan tarihlerinde 8’inci sınıfta okuyan 1 milyon 174 bin 427 öğrenci Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) sınavlarına girecek. Öğrencilerin de ailelerinin de hayalleri, sonuçları liselere geçişte kullanılacak sınavlardan iyi puanlar alabilmek ve iyi bir liseye yerleşebilmek.

İlk TEOG sınavları okullar açıldıktan yaklaşık 2 ay sonra yapılıyor. Bu yüzden de öğrencilerin sorumlu olduğu konular da az oluyor. Bu yüzden de öğrencilere ilk dönem TEOG sınavları daha kolay geliyor. Peki ikinci dönem sınavları zor olacak mı?


SORUMLU OLDUĞUNUZ KONULAR ARTTI

İkinci dönem sınavlarının en önemli özelliğini, bu sınavlarda öğrencilerin sorumlu olduğu konuların birinci sınavlara göre daha fazla olması oluşturuyor. İlk sınavın ardından işlenen ünite sayısı da konular da arttı. Üstelik bu sınavlarda öğrenciler ilk dönemin konularından da sorumlu olacak. Fen Bilimleri Eğitim Kurumları Rehberlik Koordinatörü Cihan Yeşilyurt, “Milli Eğitim Bakanlığı’nın da açıkladığı gibi ikinci dönemde yapılacak merkezi sınavda sorulacak soruların kapsamı, eğitim öğretim yılının başından ikinci dönem TEOG sınavlarının yapılacağı tarihe kadar işlenecek olan tüm konu ve kazanımlarla sınırlı olacak” diyor.

Soruların her üniteden kazanımları ölçmeye yönelik oldukları düşünüldüğünde ve konuların birbirini tamamladığı dikkate alındığında soruları yanıtlayabilmek için ilk dönemin konularının da biliniyor olması gerekiyor. Bu yüzden ilk dönemde gördüğünüz üniteleri tekrar gözden geçirmek gerekiyor.

EN ÇOK SORU NEREDEN ÇIKACAK?

Peki, ikinci dönem TEOG sınavlarında en fazla soru nereden çıkacak? Bakın, bu soruya Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürü Bayram Çetin katıldığı bir televizyon programında ne yanıt verdi: “Bu sınavda ağırlıklı olarak ikinci dönem soruları olacak. Daha düşük oranda birinci dönem konularından da soru gelecek.”

SÜRPRİZ SORU OLMAYACAK

Çetin, TEOG sınavlarında öğrenciler için sürpriz sorular olmadığını söyleyerek, “Sınavlarda hangi kazanımların sorulacağını daha önceden açıklıyoruz. Bu yüzden de öğrenci için sürpriz bir soru yok. Nereden yazılı olacaklarını, hangi kazanımların sorulacağını öğrenciler biliyor. Bu yüzden de kaygıya düşmemek gerekiyor” diyor.




AKADEMİSYEN KONTROL EDİYOR AMA HATA ÇIKIYOR

Son iki yıldır TEOG sınavları sorularını devlet okullarındaki görevli öğretmenler hazırlıyor. Geçen yıl TEOG sorularını 70 öğretmen hazırladı, bu yıl sayı 83 oldu. Öğretmenler soruları hazırladıktan sonra Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) uzmanları kontol ediyor, ardından da akademisyenlere gidiyor. Buna rağmen yine de sorularda hata çıkıyor. Tıpkı ilk dönem sınavlarında bir fen sorusunun iptal edilmesi gibi. Hataların nedenini Bayram Çetin şöyle açıklıyor:

DENEME UYGULAMASI OLMADIĞI İÇİN

“Soru hazırlamada uzmanlaşmış bir ekibimiz var. Eğitimini almış öğretmenlerimiz var. Öğretmenler soruları hazırlayıp tekrar okullarına dönüyor. Uzmanlarımız sorular üzerinde inceleme yapıyor. Akademisyenlerin inceleyebileceği formata getiriliyor. Alanlarında uzman akademisyenler, dil uzmanı, ölçme değerlendirme uzmanlarımız tarafından sorularımız inceleniyor. Sorularımız hazırlanıp soru bankasına atılıyor. Geçen dönem bir soru iptal edildi. Bunun da olmasını tabii istemezdik. Bu kadar uzmandan geçiyor sorular ama deneme uygulamasını yapamadığımız için bazen bu gibi durumlarla karşılaşabiliyoruz.”

ÖZEL VE DEVLET OKULLARINDA OKUYAN ÖĞRENCİ MUAF

Teog Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi sınavından geçen yıla kadar azınlık okulları öğrencileri muaftı. Ancak geçen yıl ilk kez Özel Ulus Musevi Ortaokulu öğrencileri kendi müfredatlarına göre hazırlanan din sınavına girdiler. Ardından da bu yıl Ermeni okullarında öğrenim gören 218 öğrenci kendi müfredatlarına göre hazırlanmış sorulardan oluşan din sınavından sorumlu oldular. Rum okullarında okuyan öğrenciler ise TEOG’da din sınavına girmeyecek. Onlar gibi özel ya da devlet okullarında öğrenim gören gayrimüslim öğrenciler bu yıl din sınavından sorumlu değiller. Onların yerleştirme puanları hesaplanırken 5 ders ve toplam 10 sınavın sonuçları dikkate alınacak.

YAZI DİZİSİ 2

SON GÜN ÇALIŞACAKLAR: TEST ÇÖZMEYİN, KONU TEKRARI YAPIN

Yaklaşık 1.3 milyon öğrencinin gireceği ve sonuçları liselere yerleştirmelerde kullanılacak Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi’nin (TEOG) sınavları için artık gün sayılıyor. İlk 3 sınav 27 Nisan Çarşamba günü yapılacak. Öğrenciler ilk olarak saat 09.00’da Türkçe sınavına girecek. 40 dakika sürecek sınavın ardından 30 dakikalık bir mola olacak. Ardından da saat 10.10’da Matematik sınavı başlayacak. 40 dakikalık sınavın ardından verilen molanın sonrasında öğrenciler bu kez de saat 11.20’de ilk günün son oturumu olan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sınavına girecekler.

İkinci gün ise yine aynı saatlerde sırasıyla Fen ve Teknoloji, TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile Yabancı Dil sınavları var. İki günde 6 sınavın tamamlanmasıyla bu yıl 8. sınıfların gireceği TEOG maratonu da sonlanmış olacak.

Peki sınava sayılı günler kaldı. Bugünleri nasıl değerlendirmek gerekiyor, konu tekrarları mı yapmalısınız yoksa bol bol test mi çözmelisiniz? İşte bu soruları uzmanlara sorduk ve bakın onların önerileri ne oldu.

DENEME SINAVLARINDA SÜRE TUTUN

Nesibe Aydın Okulları Rehberlik Koordinatörlüğü uzmanları sınava girecek öğrencilere öncelikle olumsuz düşünmemeleri ve motivasyonlarını yüksek tutmaları gerektiğini vurgulayarak, şu önerilerde bulunuyor:

-Kendinize güvenin ve başarılı olacağınıza inanın.

-Hangi konularda ne eksikliğiniz olduğuna bakın. Bu konuları tekrar edin ve sonra da bunlarla ilgili soru çözün. Anlamadığınız konular, yapamadığınız sorular olduğunda, paniğe kapılmayın öğretmenlerinize sorun.

-Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) örnek sorular ve konu kazanım testleri yayımladı, bunları çözün.

-Deneme sınavlarını çözerken mutlaka süre tutmaya özen gösterin. Bu şekilde gerçek sınavda zamanı etkin kullanmayı başarır, süreyi yetiştirememe gibi bir kaygınız varsa da, bunu yok etmiş olursunuz.

-Deneme sınavı sonuçları beklediğiniz gibi gelmediğinde moralinizi bozmayın, “Yapamayacağım” yerine, “Eksiklerimi görmüş oluyorum” diye değerlendirin.

-Evinizde yaptığınız deneme sınavlarında cevapları optik forma kurşun kalemle işaretlemeniz sınav için pratik kazanmanızı sağlar.

-Bu son günlerde beslenme ve uyku düzenine dikkat edin, hastalanmamaya çalışın.

-Sakatlanma ve yaralanmaya yol açabilecek ağır sporlar ve bedensel hareketlerden uzak durun.

-Sınavla ilgili yoğun kaygı, korku yaşıyorsanız rehber öğretmeninizden ya da uzmandan yardım isteyin.

ISRARLA ÇALIŞMAK İSTEYENİ ENGELLEMEYİN

Kimi aileler çocuklarının sınava girdiği ana kadar ders çalışmasını beklerken, kimi aileler de sınavdan önceki gün çalışmaya son vermesini ve dinlenmesini ister. Uzmanların büyük çoğunluğu son dakika yapılan çalışmaların yararlı olmadığını belirtiyor olsa da kimi çocuklar çalışmayı bırakmaya yanaşmaz. Özel İzmir SEV Ortaokulu psikologu Göker Gülçür de bu çocukların ailelerine “Engellemeyin” önerisinde bulunarak, “Israrla ders çalışmak isteyen öğrenci büyük ihtimalle yaşadığı kaygıyla, bildiği tek yöntemi yani ders çalışmayı kullanarak baş etmeye çalışıyordur. Eğer son gün çalışmak istiyorsa soru çözmesi yerine konu tekrarı yapmasını tavsiye edebilirsiniz” diye konuşuyor.

BİLGİLERİNİZİ KARIŞTIRMAYIN

Kültür Temel Liseleri Eğitim ve Rehberlik Direktörü Salim Ünsal da sınava sayılı günler kala öğrencilere konuları tekrar etmelerini öneriyor. Özellikle son hafta yeni şeyler öğrenmeye çalışmanın yararlı olmadığına değinen Ünsal, “Her yeni bilgi pekişmemiş ve sağlamlaşmamış eski bilgilerin daha karmaşık hale gelmesine neden olur” diyor.

Uzmanların bir başka önerisi ise son gün uyku kalitesinde yaşanabilecek olumsuzlukları engellemek adına çok yağlı yiyeceklerin tüketilmemesi. Olağan beslenme rutininin dışında kalan yiyecekler tüketilmemeli ve besin zehirlenmesi gibi olumsuz durumlardan kaçınmak için güvenilir yerlerde pişen yemekler yenmeli.

MEF Okulları Psikolojik Danışmanı Özlem Sendan da öğrencilere “çalışma alanlarını daraltmaları” gerektiğini söyleyerek, konuların tümünü bitiren öğrencilerin de eksiklerini ortaya çıkarmak için deneme testleri çözebileceklerini söylüyor. Sendan sınavda hataların dikkatsizlikten yapıldığını da vurgulayarak, ailelere de çocukların kaygı düzeyini artıracak mesajlar vermemeleri önerisinde bulunuyor.

TEOG SINAVLARINDAN SONRA TATİL OLMAYACAK

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) sınavları önümüzdeki hafta çarşamba ve perşembe günleri gerçekleştirilecek. Öğrenciler sınavlara öğrenim gördükleri okullarda girecek. İki gün boyunca ortaokullarda ders olmayacak. TEOG sınavlarına girmeyen 5., 6. ve 7. sınıf öğrencileri de sınav günlerinde okula gelmeyecek. 8. sınıf öğrencileri ise 12.00’de sınavların bitmesiyle evlerine gidecek.

CUMA TATİL OLACAK MI?

Sınava giren öğrenciler de aileler de sınavların ertesi günü yani 29 Nisan Cuma günü okulların hafta sonu tatili ile birleştirilip birleştirilmeyeceğini soruyor. Bu soruyu Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) yetkililerine sorduk. Yetkililer sınavın ertesi günü tatil olmayacağını söylediler. 29 Nisan Cuma günü okullar açık olacak. Tüm ortaokul öğrencileri ders işlemeye devam edecek.

YAZI DİZİSİ 3

HEYECAN VE DİKKATSİZLİK YANLIŞ ŞIKKI İŞARETLETİYOR

Tüm sınavlarda olduğu gibi TEOG sınavlarında da öğrencilere en çok hata yaptıran dikkatsizlik oluyor. Soruyu sonuna kadar okumamak, soru köklerine dikkat etmemek ve işlem hataları öğrencileri yanlış şıkka götürüyor. Bir de sınavda çok heyecanlı olmak hata yaptırıyor

Sonuçları hem devlet hem de özel okullara yerleştirmelerde kullanılacak olan Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) sınavlarında öğrencilerin hata yapmasının en büyük nedeni dikkatsizlik. Özellikle uzun paragraftan oluşan soruları sonuna kadar okumaktan yorulan ve okuma alışkanlığı da olmayan öğrenciler bu tür sorularda hata yapabiliyor. Soruyu tam okumamak, ne istendiğini anlamamak, soru kökünü dikkate almamak, basit işlemleri kafadan yapmaya çalışmak öğrencileri hep yanlış şıklara götürüyor. Bu yüzden sınavlarda acele etmeden ve soruyu tamamen okumadan cevaplamaya geçmemeniz gerekiyor. Bir de heyecanınızı kontrol etmelisiniz. Çünkü heyecan da hata yaptıran bir başka neden olarak karşımıza çıkıyor. Fen Bilimleri Eğitim Kurumları Rehberlik Koordinatörü Cihan Yeşilyurt, öğrencilerin Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji, Yabancı Dil, İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi olmak üzere yaptıkları en temel hataları şöyle sıralıyor:

TÜRKÇE: Türkçe’de soruların doğru okunmuş olması, soru kökünün ne istediğinin doğru belirlenmesi, altı çizili, olumsuz ifadelere öğrencilerin dikkat etmesi gerekir.

MATEMATİK: Özellikle işlem hatalarından kaynaklı ve dikkatsizlik ile ilgili yanlışlar yapılıyor. Öğrenci bütün soruları çözdükten sonra, turlama tekniğini kullanarak sorulara geri dönmeli, emin olmadığını düşündüğü soruların sağlamasını yapmalı, işlem hatası yapıp yapmadığı ile ilgili kontrollerini dikkatlice gerçekleştirmeli.

FEN VE TEKNOLOJİ: Fen bilgisi sorularının çözümünde, öğrenci sorunun ne istediğini doğru kavramalı, birden fazla işlem gerektiren veya birden fazla bilgi istenen sorulara dikkat etmeli, soruların çözümünde işlemin devamını getirmeli.

İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK: Öğrenciler en çok öncüllü sorularda zorlanıyor. Öğrencilerin bilgileri doğru yorumlamaları gerekiyor. Soruları çözmek için acele etmeden, bütün şıkları tarayarak ve süreyi verimli kullanarak cevap vermeli.

YABANCI DİL: Öğrenciler daha çok kelimelerin anlamlarını bilmediklerinden dolayı hata yapıyor. Şıkların tamamını okuyarak bildikleri kelimelerin anlamlarını yanlarına yazmalı, bilmedikleri kavramlar ile ilgili çıkarımda bulunmaya çalışmalı.

BASİT İŞLEMLER HATA YAPTIRIYOR

Final Eğitim Kurumları Rehberlik Koordinatörü Celil Vardar da sınavlarda yapılan en temel hatanın soruyu yanlış okuma, yanlış anlama ve işlem hatalarından kaynaklandığını söyleyerek şu uyarılarda bulunuyor: “Soruları dikkatli okuyun, tam olarak ne istendiğini anlamadan cevaplamaya çalışmayın. Bunu yapmazsanız hatalı seçeneğe gidersiniz. Basit görünen işlemler ise hata yaptırıyor. İşlemli sorularda kontrol yapın. Kâğıt kalem kullanın, kafanızdan soruları çözmeye çalışmayın.”

DAHA ÇOK KONUDAN SORU ÇIKACAK

Vardar, öğrencilerin ikinci dönem TEOG sınavlarında daha çok konudan sorumlu olduklarını hatırlatarak, “Bu yüzden birinci dönem sınavlarına göre daha zor olabilir. İkinci dönem sınavlarında, öğretim yılı başından bu yana öğrenilen bütün konulardan soru sorulacak. Bu bakımdan birinci dönem sınavlarına göre çerçevesi biraz daha geniş olacak” diye konuşuyor

GEÇMİŞ SORULARA BAKIN

Vardar’ın bir başka önerisi ise sınava sayılı günler kala geçmiş yılların sorularını çözmek. Geçmiş sınavlarda yöneltilen soruları çözerek öğrencilerin eksik oldukları konuları rahatlıkla belirleyebileceklerini söyleyen Vardar bu eksikliklerini de konu tekrarlarıyla kapatabileceklerini ifade ediyor

HAFIZA KUVVETLENDİREN BESİNLERİ TÜKETİN

Öğrenci ve ailelerinin sınav öncesinde dikkat etmesi gereken konularda Harvard Üniversitesi Toplum Sağlığı Fakültesi’nin yaptığı çalışmaları değerlendiren Sabri Ülker Vakfı ders çalışmaktan yorgun düşen bedeni zinde tutmak, konsantrasyonu artırmak ve zihni uyandırmak için bedenin ihtiyaçlarını doğru şekilde karşılayabilmek gerektiğini vurguluyor. Vakfın öğrencilere beslenme ile ilgili önerileri ise şöyle sıralanıyor:

-Hafızayı seven besinleri ihmal etmeyin: Ceviz başta olmak üzere fındık, badem gibi yağlı tohumlar, balık, zeytinyağı, taze sebze-meyveler, tam tahıllar, bulgur, tam buğday unu ve yumurta tüketin.

-Tam hazırlık için tam kahvaltı: Süt, yumurta, peynir, tam buğday ekmeği veya süt ile karıştırılmış kahvaltı gevrekleri bu öğünde iyi birer seçenek olabilir.

-Bedeni susuz bırakmayın: Özellikle gün içinde 6-8 bardak su tüketin. Vücudun susuz kalması halsizlik, baş ağrısı veya konsantrasyon bozukluğu yaratabilir.

-Ara öğünlerde ceviz, badem, fındık gibi yağlı tohumlar, sütle hazırlanabilecek meyveli içecekler, tam buğday ekmekli ve sebzeli sandviçler ya da taze meyve salataları tüketin.

-Uyku ihmale gelmez: Mutlaka aynı saatte yatıp aynı saatte kalkın.

SINAVDA EN SIK YAPILAN HATALAR NEDİR?

YANLIŞ KODLAMA YAPMAK: Cevap kâğıdına birçok öğrenci yanlış kodlama yapıyor, sırayı kaydırıyor. Bu da doğru yaptığı soruların yanlış kabul edilmesine neden oluyor. Kodlamayı nasıl yapacağınıza ilişkin strateji geliştirebilirsiniz. Her sayfadan sonra cevaplarınızı yazabilirsiniz ve sınav sonunda bunları kontrol edebilirsiniz. 

SORUYU ANLAMAMAK: Soruyu sonuna kadar okumayan öğrenciler ne istendiğini anlamıyor. Uzun sorularda kelimelerin altını çizebilirsiniz ve soruyu sonuna kadar okuyup tam olarak ne istendiğini anlamalısınız. 

SORU KÖKÜNÜ DİKKATE ALMAMAK: Soru köküne dikkat etmeli, “Değildir” diye biten kelimeleri dikkatli okumalısınız. 

İŞLEM HATASI YAPMAK: Kâğıt kalem kullanmadan yapılan işlemlerde hata yapılıyor. Basit görünse işlemleri bile yazarak yapın.

YAZI DİZİSİ 4

OKULUN NOTUNU DİKKATE ALAN DA SINAV PUANINA BAKAN DA OLACAK


Her yıl olduğu gibi bu yıl da 8’inci sınıfı bitirip liseye başlayacak velileri yaz aylarında zorlu bir tercih ve kayıt süreci bekliyor. Geçmiş yıllarda, merkezi sınav sonuçlarına göre öğrencilerini seçen özel okulların tümü ortak bir “puan” üzerinde anlaşır ve öğrencilerini de bu puanlara göre kaydederdi. Ancak geçen yıldan itibaren okulların her biri farklı bir puan hesaplama yöntemi ile öğrenci almaya başladı. Bu yüzden de veliler her okulun puan hesaplama sistemini öğrenmek zorunda kalıyor.

Özel liseler öğrencilerini alırken Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) derslerinden yapılan sınavların puanlarını dikkate alacak. 6 dersten 12 sınavın yapıldığı TEOG’da, okullar ya bu sınavların tümünü okul notlarının da hesaplandığı bir puanlamayı kullanacak ya da okul notlarını hiç önemsemeyecek.

ÖNCE PUAN, SONRA ÖNKAYIT

Aralarında yabancı özel liselerin de yer aldığı okulların büyük kısmı merkezi yerleştirmeye girmeyecek. Bu okullar önce TEOG dersleri sınavlarından hangilerini dikkate alıyorlarsa buna göre hesapladıklarını taban puanlarını açıklayacaklar. Sonra da önkayıt- kesin kayıt takvimini duyuracaklar.

TERCİH LİSTESİ HAZIRLANMAYACAK

Bu okullar için veliler devlette olduğu gibi tercih listesi hazırlamayacak. Veliler de açıklanan taban puana göre çocuklarının puanları bunları tutuyorsa okullara önkayıt, ardından da kesin kayıt yaptıracak. Veli istediği kadar okula önkayıt yaptırabilecek ancak kesin kayıt yalnızca tek okula olacak. Özel okullar genellikle 3 önkayıt-kesin kayıt dönemi yapıyor. Ardından da boş kontenjanları kalırsa serbest kayıt dönemine geçiyor. Her kayıt döneminde okullar taban puanlarında değişikliğe gidebiliyor, düşürebiliyorlar.



ROBERT’İ İSTEYEN İÇİN İKİNCİ TEOG’LAR ÇOK ÖNEMLİ

Aralarında yabancı özel liselerin de yer aldığı okulların kimi için TEOG sınavlarının etkisi eşit olacak, kimi için tüm sınavlar ve okul notları önemli olacak. Ancak yabancı özel okullar arasında en yüksek puanla öğrenci alan Amerikan Robert Lisesi için ikinci TEOG sınavları çok daha önemli. Geçen yıl kontenjanı 222 olan ve okul notlarını dikkate almayan okul; Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji, TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük derslerinden yapılan toplam 8 sınavın sonucuna bakacak. Okulun yerleştirme puanının oluşmasında birinci dönem sınav sonuçları yüzde 30, ikinci dönem ise yüzde 70 etkili. Bu yüzden de hedefi Robert olan öğrencilerin bu sınavdan iyi puanlar alması gerekiyor. Okulun puan hesaplamasında Türkçe ve Matematik sınavlarının katsayıları 3, Fen ve teknoloji ile TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersleri sınavlarının katsayısı ise 2 olacak.

AMERİKAN LİSELERİ: Üsküdar, Tarsus, İzmir Amerikan liseleri de TEOG’un Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji, TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük derslerinden yapılan toplam 8 sınavın sonucunu kullanacak. Okul notları önemli olmayacak. Birinci ve ikinci TEOG sınavlarının etkisi eşit yani yüzde 50 olacak.

FRANSIZ LİSELERİ: Saint Josep, Saint Benoit, Notre Dame De Sion, Sainte Pulcherie, Saint Michel, İzmir Saint Joseph olmak üzere tüm Fransız liseleri Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji, TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük derslerinden yapılan toplam 8 sınavın sonucunu kullanacak. Birinci ve ikinci TEOG sınavlarının etkisi yüzde 50 olacak. Okul notları ise dikkate alınmayacak.

ALMAN LİSESİ: Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji ve Yabancı Dil sınav puanlarını kullanacak olan lise okul notlarını dikkate almayacak. Her dönem sınavlarının etkisi yüzde 50 olacak.

İTALYAN VE AVUSTURYA LİSELERİ: Galileo Galilei İtalyan Lisesi, İtalyan Lisesi ve Sankt Georg Avusturya Lisesi ve Ticaret Okulu ise 6 dersten yapılan toplam 12 TEOG sınav sonuçlarını kullanacak. Okul notlarını da dikkate alacak. Bu okullar Milli Eğitim Bakanlığı tarafından açıklanan Yerleştirmeye Esas Puan’ı (YEP) dikkate alacak.

TÜRK OKULLAR NASIL ÖĞRENCİ ALACAK?

Yabancılar gibi birçok özel okul da YEP’e göre öğrencilerini alacak. Türk özel okullara yerleştirmelerde 4 farklı yöntem kullanılacak.

YEP SONUCUNA BAKACAKLAR: Bazı okullar 6 dersten toplam 12 tane yapılan ve okul notları da eklendikten sonra Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından açıklanan Yerleştirmeye Esas Puanı (YEP) dikkate alacak. Bu okullardan bazıları merkezi yerleştirmeye girecek ve tercih listesinde yer alacak. Öğrenci bu özel okullara gitmek istiyorsa 25 okuldan oluşan tercih listesine bu okulları da ekleyecek.

İLKÖĞRETİMDEN GEÇİŞ YAPTIRACAK: İlköğretim okulları olan liselerin birçoğu dışarıdan gelen öğrencilerini TEOG puanlarına göre alırken, kendi ilköğretimden gelen öğrencilerine belli bir kontenjan ayırarak lisesine de devam ettiriyor. Ancak bu okulların bazıları baraj olarak “not ortalaması” koyabiliyor.

TABAN PUAN AÇIKLAMAYACAK: Bazı liseler taban puan açıklamayacak ama başvurulanları puan üstünlüğüne göre kayıt edecek.

OKUL NOTU VE MEZUN OLMAK YETERLİ: Bazı özel okullar öğrenci kayıtlarını okul notu ya da sadece 8’inci sınıfı başarıyla bitirmiş olmasını dikkate alarak yapacak.

DEVLET OKULLARI ‘YEP’ DİYECEK

Anadoluve fen liseleri başta olmak üzere devlete ait tüm liselere TEOG Yerleştirmeye Esas Puan (YEP) ile öğrenci alınacak. Bu puan hesaplamasında 6 dersten yapılan toplam 12 sınav sonucu yüzde 70, 3 yıllık okul notları da yüzde 30 etkili olacak. YEP, 500 tam puan üzerinden açıklanacak. Bu okullara tercih listesi hazırlanılarak merkezi yerleştirme ile öğrenci alınacak.

 

YAZI DİZİSİ-5

SORULARLA İNATLAŞMAYIN TURLAYIP TEKRAR DÖNEBİLİRSİNİZ

Her öğrencinin sınavlarda kullandığı bir stratejisi vardır. Ancak çözemediğiniz sorularla inatlaşmak size zaman kaybettirir. Bu yüzden de takıldığınız sorulara işaret koyun, test kitapçığını bitirdikten sonra tekrar bu sorulara dönün TEMEL Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) sınavları iki günde toplam 6 sınav olmak üzere yapılacak. Öğrenciler her gün 3 sınava girecek, 40’ar dakika sürecek her dersin sınavında 20’şer soru yöneltilecek. Her soru için 2 dakika süre olacak. Eğitimcilere göre soruları okuyup yanıtları bulmak için bu yeterli bir süre. Ama önemli olan acele etmemek ve süre konusunda endişeye kapılıp aşırı heyecanlanıp, paniklememek zamanı dikkatli ve programlı kullanmak. Çözemediğiniz soruya 2 dakikadan fazla zaman ayırmamalısınız. Eğer soruyu çözmek zaman alırsa yanına işaret koyarak diğer sorulara geçebilir ve test kitapçığını tamamladıktan sonra yapamadığınız bu sorulara geri dönebilirsiniz. Bu yönteme “turlama tekniği” deniliyor.

KODLAMA TAKTİĞİ OLUŞTURMAK

Öğrencilerin bazıları kodlama işlemini sınavın en sonuna bırakır bazısı da çözdüğü her sorudan sonra cevaplarını kodlar. Hangisinin doğru olduğu öğrencinin dikkat seviyesine ve alışkanlıklarına göre değişir. Deneme sınavlarında kulladığınız yöntemi sınavda da sürdürmeniz doğrudur. Ancak cevapların tümünü soruları tamamladıktan sonra cevap kâğıdına geçiriyorsanız süreyi iyi hesaplamanız gerekiyor. Ayrıca kodlama sırasında da kaydırma yapmamalısınız. Aksi halde emekleriniz boşa gider. Cevaplarınızı, zaman kalırsa soruları çözdükten sonra doğru geçiip geçirmediğinizi kontrol etmelisiniz.

SINAV ARALARINDA KONUŞMAYIN

TEOG sınavlarının en önemli özelliklerinden biri de her dersin sınavının tamamlanmasının ardından 30 dakikalık mola verilmesi. Bu sürenin sonunda ikinci ve üçüncü sınavlara girilecek. Bir sınavdan çıkıp mola verdikten sonra bir başka sınava girmek “dinlenme” açısından olumlu ama bu süreyi nasıl geçirdiğiniz önemli. Sınav aralarında arkadaşlarınızla sınav sorularını ve cevaplarınızı tartışmamalısınız. Çünkü bir soruya hatalı cevap verdiğinizi anlarsanız moralinizi bozarsınız ve bir sonraki sınavda olumsuz etkilenirsiniz. Bu yüzden molalarda sınavın zorluğu, kolaylığı ya da cevaplarınız üzerinde tartışmayın.

TEOG MARATONU 3 SINAVLA BAŞLIYOR

Sonuçları liselere yerleştirmelerde kullanılacak Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) sınavlarında maraton yarın başlıyor. Sınavlara 8. sınıfta okuyan yaklaşık 1.3 milyon öğrenci girecek. İlki geçtiğimiz kasım ayında yapılan TEOG’da ikinci dönem sınavları 27-28 Nisan tarihlerinde iki günde tamamlanacak. İlk 3 sınav yarın yapılacak. Öğrenciler ilk olarak saat 09.00’da Türkçe sınavına girecek. 40 dakika sürecek sınavın ardından 30 dakikalık bir mola olacak. Ardından da saat 10.10’da Matematik sınavı başlayacak. 40 dakikalık sınavın ardından verilen molanın sonrasında öğrenciler saat 11.20’de ilk günün son sınavına Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sınavına girecekler. İkinci gün ise yine aynı saatlerde sırasıyla Fen ve Teknoloji, TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile Yabancı Dil sınavları var. İki günde 6 sınavın tamamlanmasıyla bu yıl 8. sınıfların gireceği TEOG maratonu da sonlanmış olacak. Sınavlar öğrencilerin öğrenim gördükleri okullarda yapılacak. İki gün boyunca ortaokullarda ders olmayacak. TEOG sınavlarına girmeyen 5., 6. ve 7. sınıf öğrencileri de sınav günlerinde okula gelmeyecek. Ancak sınavların ertesi günü yani 29 Nisan Cuma günü hafta sonu tatili ile birleştirilmeyecek. O gün okul var.



4 FARKLI KİTAPÇIK KULLANILACAK

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) sınavlarda kopyayı engellemek için geçen yıldan bu yana A, B, C ve D olmak üzere 4 farklı kitapçık kullanıyor. Bu kitapçıklarda sorular aynı ama dizilişi farklı olacak. Ayrıca kopyaya engel olmak için sınavlarda gözetmenlik yapan öğretmenler sınavın yapıldığı dersin branşından farklı olacak. Yani Türkçe sınavına Türkçe öğretmenleri girmeyecek. Sınavlar özel okullarda da yapılıyor ancak sınavlarda gözetmen olarak özel okul öğretmenlerine görev verilmiyor.

KOPYAYI GÖZETMEN BELİRLEYECEK

Sınavda her sınıfta 20 öğrenci olacak ve sınıf yoklama listesinde belirtilen sınıf ve sıra numaralarına göre sıralara tek başına oturacaklar. Öğretmen gerektiğinde sınav yerlerini değiştirebilecek. Sınavda kopya çekilip çekilmediği bilgisayar taramasıyla değil, sınavdaki gözetmen tarafından belirlenecek ve gözetmenler tutanak tutacak. Sınavda kopya çektikleri salon görevlileri tarafından belirlenen öğrencilerin sınavları iptal edilecek

İLK 15 DAKİKA GEÇ KALAN SINAVA GİRECEK

TEOG sınavları başladıktan sonra ilk 15 dakika içerisinde gelenler sınava alınacak ancak bu öğrencilere ek süre verilmeyecek. Her dersin yazılısı başladıktan sonra ilk 20 dakika süresince sınıftan çıkılmayacak, 20 dakikadan sonra sınavını tamamlayan öğrenci sınıftan ayrılabilecek.

SAYFALARI KONTROL EDİN

Sınav öncesinde soru kitapçığınızda baskı hatası ya da eksik sayfa olup olmadığına bakmalısınız. Cevap kâğıdınızda yer alan TC kimlik numarası, ad, soyad gibi bilgileri de kontrol etmelisiniz.

YANLIŞ DOĞRUYU GÖTÜRMEYECEK

TEOG sınavlarında verdiğiniz yanlış cevapların doğruları etkilemesi söz konusu değil, etkisiz olacak. Bu yüzden uğraştığınız ancak çözemediğiniz bir soruda size en yakın gelen cevabı işaretleyebilirsiniz.

BUNLARI GETİRMEYİN

Bilgisayar özelliği bulunan her türlü cihaz ve saat fonksiyonu dışında özellikleri bulunan saatler ile sözlük, hesap cetveli, hesap makinesi, çağrı cihazı, cep telefonu, telsiz veya radyo gibi iletişim araçlarını sınava getirmek yasak. Aksi halde sınavınız geçersiz sayılır

MAYIS AYINDA 'MAZERET' VAR

TEOG sınavlarına mazeretli ya da mazeretsiz katılamayan öğrencilerin bilgileri okul müdürlüğünce sınav günü bitiminde 5 gün içerisinde e-okul sistemine işlenecek. Bu öğrenciler 14-15 Mayıs tarihlerinde yapılacak mazeret sınavlarına katılacak.

BAKMADAN GEÇME