• Canlı Yayın
  • 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramınız Kutlu Olsun
Yerel Haber Hattı 0536 266 79 69
KONUŞMAYI BAŞLAT
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

YAZI DİZİSİ 1

12 Mart’ta yapılacak üniversiteye giriş sınavlarının ilk aşaması olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı’na (YGS) girmek için 2 milyon 265 bin 902 aday başvurdu.

Yükseköğretim kurumlarına girmenin yolu iki aşamalı sınavlardan geçiyor. Bu sınavlardan ilkini YGS oluşturuyor. YGS’de barajları aşabilenler önlisans ve açıköğretim programlarını tercih etme ve haziran ayında yapılacak Lisans Yerleştirme Sınavları’na (LYS) katılma hakkına sahip oluyor.

Her yıl olduğu gibi bu yıl da üniversite sınavlarına girecek adayları ilgilendiren değişiklikler söz konusu. Bunlar puan türü değişikliklerinden hesaplama yöntemlerine kadar birçok alanda yapılan düzenlemeleri içeriyor. Örneğin ilk kez bu yıl öğrencilere açık uçlu sorular yöneltilecek ve cevabın kodlanması istenecek. Öğretmenlik programlarının da eklenmesiyle başarı puanı barajı getirilen fakültelerin sayısının 5’e çıkması da bu yılın değişiklikleri arasında bulunuyor.

Adayları ilgilendiren önemli değişikliklerden biri de puan hesaplamasında ilk kez bu yıl başlayacak uygulama. YGS puanıyla öğrenci alan bazı programların bundan sonra LYS puan türüne geçmesi ve sınav saatleriyle ilgili uygulama bu yıl sınavlara girecek adayları yakından ilgilendiriyor. Sınav sisteminde yer alan bu değişikliklerin tümüne hazırladığımız yazı dizisinde yer vereceğiz. Ayrıca YGS barajlarını nasıl aşacağınız, hata yaptıran sorular, sınavda dikkat etmeniz gereken kurallar, soruların puan değerleri de ele alacağımız konular arasında yer alıyor.

YGS’de aşılması gereken iki farklı baraj var. Bunlardan biri geçen yıl 10 puan artırılan 150 puan barajı, diğeri de LYS’lere girmek için ulaşılması gereken 180 barajı. İlk barajı 20 net, ikincisini de 32 net çıkararak aşabilirsiniz

YÜKSEKÖĞRETİME Geçiş Sınavı’na (YGS) girecek 2 milyondan fazla gencin tercih hakkı kazanabilmesinin yolu YGS’nin barajlarını aşmaktan geçiyor. YGS’nin ilk barajını aşanlar önlisans programlarına, ikincisini aşanlar ise önümüzdeki haziran ayında yapılacak Lisans Yerleştirme Sınavları’na (LYS) girecek. Şimdi gelin, bu barajların neler olduğuna bakalım...

YGS’NİN İLK BARAJI 150 OLDU

YÖK, Aralık 2015’te bir değişiklik yaptı ve YGS’nin ilk aşılması gereken baraj puanını 10 puan artırdı. Böylece YGS’nin 140 olan ilk barajı 150’ye çıktı. Bu değişiklik geçen yıl sınava giren adaylarda ilk kez uygulandı. Her yıl ortalama 200 bin kişi YGS’de ilk barajı aşamıyordu ve puanının yükseltilmesi ile sayının 400 binleri bulacağı tahmin ediliyordu. ÖSYM, bu nedenle de geçen yıl YGS’nin sorularını çok kolay hazırladı. Buna rağmen sınavda 150 puan barajını aşamayanların sayısı 237 bin 262 oldu.

150 PUAN BARAJI NASIL AŞILACAK?

YGS’de her biri 40’ar sorudan oluşan Türkçe, Sosyal Bilimler, Temel Matematik ve Fen Bilimleri olmak üzere 4 ayrı testten çoktan seçmeli 160 soru yer alıyor. YGS’de 6 farklı puan türü hesaplanıyor. Sınav sonucunda 150 puanı aşanlar açıköğretim ve önlisans programları ile bazı lisans programlarını tercih edebiliyor ve özel yetenek sınavlarına da katılabiliyor. Bu barajı aşabilmek için 160 sorunun yer aldığı YGS’de her testte yüzde 12.5 başarı oranını yakalamanız gerekiyor. Her biri 40’ar sorudan oluşan 4 testten ortalama 5’er net olmak üzere toplam 20 net çıkarırsanız, YGS’nin ilk barajı olan 150 puana da ulaşmış olursunuz.

BARAJI AŞAMAYAN NE OLACAK?

Adaylar YGS’nin ilk barajı olan 150 puanı aşamadıkları takdirde bu yıl herhangi bir programı tercih etme hakkına sahip değiller. Geçen yıla kadar 150 puan barajını aşamayan mesleki ve teknik lise mezunları alanlarının devamı niteliğindeki programlara sınavsız geçiş yapabiliyordu. Ancak bu yıl sınavsız geçiş de kaldırıldığı için böyle bir hakları yok. İlk barajı aşamayanlar bu yüzden gelecek yıl tekrar sınava girmek zorundalar.



180 PUAN BARAJINI AŞMAK İÇİN KAÇ NET GEREKİYOR?

YGS’nin ikinci barajını ise 180 puan alarak aşabileceksiniz. YGS’de 180 ve üzerinde puan alanlar haziran ayında yapılacak LYS’lere katılma hakkını elde edecek. Bu barajı aşabilmek için 160 soruda yüzde 20 başarı oranını yakalamanız gerekir. Bunun için 4 testten ortalama 8’er net olmak üzere 32 net çıkarmalısınız. Bu durumda sınavda yüzde 20 başarı oranını tutturup 180 puan barajına ulaşabilirsiniz.

15 DAKİKA ÖNCE SALINA ALINACAK GEÇ KALAN SINACA GİREMEYECEK

BU yıl üniversite sınavlarındaki değişikliklerden biri de sınav salonlarına giriş ile ilgili oldu. Bu yıl ilk kez uygulanacak düzenlemeye göre, adayların sınav başlamadan 15 dakika önce sınava gireceği binada olması gerekiyor. Bu uygulamaya göre adaylar saat 10.00’da başlayacak oturum için 09.45’te sınav binasında bulunacak. ÖSYM, adayları uyararak “Adaylar, saat 10.00’da başlayan sınavlarda saat 09.45’ten sonra; saat 14.30’da başlayan sınavlarda saat 14.15’ten sonra sınav binalarına alınmayacak. Geç kalmayın” dedi. Bu yıl 2017 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi Kılavuzu’nda da yer alan değişikliklerden bazıları şöyle:

- Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından önlisans programlarına sınavsız geçişle yerleştirme işlemi kaldırıldığından mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından mezun olanlar, önlisans programlarına ek puanları ile yerleştirilecek.

- LYS’lerde kısa cevaplı sorular yer alacak

- LYS-1’de (Matematik Sınavı) Matematik Testi olacak. Burada Geometri Testi kaldırıldı.

- Açıköğretim önlisans/lisans programlarına da puan türü konuldu, puan türü programın örgün programdaki puan türü ile aynı.

- Öğretmenlik programlarında baraj puan 240 bin olarak oldu.

- Öğretmenlik programlarının tamamı ve İlahiyat programı LYS puan türüne geçti.

AÇIKÖĞRETİM PROGRAMLARINA PUAN TÜRÜ GELDİ

BU yılın değişikliklerinden birini de açıköğretim programlarına puan türü konulması oluşturuyor. Fen Bilimleri Eğitim Kurumları Rehberlik Koordinatörü Cihan Yeşilyurt, bu değişikliği şöyle yorumluyor: “Açıköğretim önlisans/lisans programlarına da puan türü konulmuş olup puan türü programın örgün programdaki puan türü ile aynıdır. Örneğin; Açıköğretim Fakültesi’nden İşletme Bölümü tercih etmek isteyen bir adayın eskiden sadece YGS’ye girmesi yeterli idi. 2017’den itibaren ise bu aday YGS’den 180 puan barajını geçecek ayrıca LYS’ye de girecek ve İşletme programının aldığı TM-1 puan türünde tercih yapacak.”

BU YIL SINAVSIZ GEÇİŞ HAKKI YOK

BU yıl sınava girmek için başvuran aday sayısı 2 milyon 265 bin 902. Geçen yıl YGS için başvuran aday sayısı ise 2 milyon 256 bin 422 olmuş, bu adaylardan 2 bin 117 bin 77’si sınava girmişti. Bu yıl mesleki ve teknik lise mezunlarının sınavsız geçiş hakkı bulunmuyor. Bu yüzden de bu liselerin mezunları da tercih yapabilmek için YGS’ye girmek zorunda. Önce kaldırılan ek puan uygulaması ise daha sonra tekrar geri geldi. Adaylar alanlarının devamı niteliğindeki programları tercih ettiklerinde 0.06 ek puan almaya bu yıl da devam edecek.

YAZI DİZİSİ - 2

DİKKAT: BU YIL YENİ KONULAR VAR

Birden fazla işlem gerektiren matematik soruları hata yaptırıyor

YÜKSEKÖĞRETİME Geçiş Sınavı’nın (YGS) 4 testinden birini matematik oluşturuyor. Bu testte adaylara yanıtlamaları için 40 soru yöneltilecek. Geçen yıl matematik sorularından biri iptal edildiği ve sorular da kolay olduğu için testlerin yapılma ortalaması 40 soruda 7.89 oldu. Oysa 2015 yılında bu ortalama 5.2 olmuştu. Geçen yılın matematik soruları ise hem adaylar hem de uzmanlar tarafından kolay bulundu. Geçen yıl önceki yıllarda ortalama 10 sorunun çıktığı problemler konusunda soru sayısı 13 oldu. Seçiciliği yüksek yalnızca 3 soru vardı.

İŞLEMLERE DİKKAT EDİN

Matematik sorularında en büyük hatayı anlamadan soruyu çözmeye çalışmak ve işlemlerdeki hatalar oluşturuyor. Fen Bilimleri Eğitim Kurumları Rehberlik Koordinatörü Cihan Yeşilyurt eksik bilginin hataya neden olduğuna dikkat çekerek şu uyarılarda bulunuyor: “Özellikle soru, analiz sentez düzeyinde ise ne yapacağını bilemeyen öğrenci heyecanlanarak hata yapmaya başlar ve sonra gelen sorularda bu durum devam eder. Ancak fazla güvenin de ‘Nasılsa yaparım’ düşüncesine kaymaması gerekir çünkü fazla güven dikkat eksikliği doğurabilir. Onun için her soru ciddiye alınmalıdır. Bunun dışında aritmetiksel işlem hataları önemli. Bu da genellikle hızlı çözme isteğinden kaynaklanır. Özellikle sayılar ve problem çözme sorularında dikkatsizliğe sık rastlanır. Geometri sorularında da hata soruyu çabuk ve anlamadan okuyup çözmeye çalışmaktan kaynaklanıyor.”

BU YIL HANGİ SORULARA DİKKAT EDİLMELİ?

Final Eğitim Kurumları Rehberlik Koordinatörü Celil Vardar da matematik sorularında hatanın özellikle problemler bölümünde yapıldığını söyleyerek “Denklemin kurulması, sorunun matematiksel denklem olarak ifade edilmesi yaşanan en büyük sorunlardan biri” diyor. Vardar, bu yıl ilk kez YGS’de ikinci dereceden denklemler, polinomlar ve parabol konularının da yer alacağını belirterek bu konulara dikkat edilmesi uyarısında bulunuyor. Çoklu işlem gerektiren sorularda da hata yapıldığına değinen Vardar, “Öğrenciler bu tür sorular yüzünden süreyi yetiştirmekte sıkıntı çekiyor. Ancak YGS kötü de geçse bunu LYS’de telafi etme şansı olduğu unutulmamalı” diyor. Kültür Eğitim Kurumları Eğitim ve Rehberlik Direktörü Salim Ünsal, adayların YGS’de en çok yorum, mantık ve muhakeme sorularında hataya düştüklerini, bilgi gerektiren sorularda da hatanın azaldığını belirtiyor. Ünsal da özellikle birkaç işlem gerektiren sorularda hata yapıldığına işaret ediyor.

BU YIL MATEMATİKTE HANGİ YENİ KONULAR VAR?

Uğur Okulları Akademik Kurul üyeleri de her sorudan cevap şıkkını işaretlemeden önce bir kez daha kontrol edilmesi gerektiğini söyleyerek bu yıl matematikte ilk kez yer alacak konularla ilgili şu uyarılarda bulunuyor: “Matematikte 2013 yılında yapılan müfredat değişikliği ilk defa bu sene sınava yansıyacak. YGS’de 9. ve 10. sınıf konularından soru sorulduğunu dikkate alırsak ikinci dereceden denklemler, parabol, polinom, karmaşık sayının ifadesi ve bir fonksiyonun grafiğinden faydalanarak simetri dönüşümleri yardımı ile yeni bir fonksiyonun grafiğini çizme konuları soru olarak sınavda yer alabilir.”

YGS’de en fazla hata yaptıran çok işlemli matematik soruları oluyor. İşlem basamaklarından birinde hata yapınca sonuca ulaşılamıyor. Bir başka hata nedeni de acele etmek ve hesaplamaları akıldan, kalem kullanmadan yapmak

YGS YİNE ÇOK KOLAY OLURSA SIRALAMA ŞAŞAR

GEÇEN yıl adayların yaşadığı en büyük hayal kırıklığı yüksek puanlara karşılık başarı sıralamalarında bir önceki yıla kıyasla yaşanan düşüşler oldu. Bunun nedeni de YGS’nin kolay olmasıydı. Sorular kolay olunca adayların puanları da yüksek oldu. Ancak bu da başarı sıralarında gerilemeye neden oldu. Özellikle de YGS puan türleriyle tercih yapan adaylar geçen yıl sıkıntı yaşadı. Uzmanlar sınavın kolay olmasının dengeleri bozduğunu belirterek şöyle konuşuyor: “Geçen yıl YGS çok kolaydı. YGS- 1 puan türünde 2015’te 365 puan alan bir aday 42.718. iken, 2016 da 89.259. olmuş. Yani beklediğinin 2 katı kadar geri bir başarı sırası gelmiş. YGS-5 puan türünde de 2015’te 359 puan alan 39.479’uncu başarı sırasında yer alırken, 2016 da aynı puanla 106.622’nci oldu.”

HER SORU PUAN TÜRLERİNE FARKLI ETKİ YAPIYOR

YGS’de çözülen her sorunun YGS puan türlerine katkısı da farklı oluyor. YGS’de YGS-1 ve YGS-2 (Sayısal), YGS-3 ve YGS-4 (Sözel) ile YGS-5 ve YGS-6 (Eşit ağırlık) olmak üzere 6 farklı puan türü bulunuyor. Örneğin sayısal puanlardan YGS-1’in hesaplanmasında temel matematik testinden bir sorunun yüzde 40 oranında katkısı var ve bir sorunun puan değeri yaklaşık 3.660 iken, yüzde 20 katkısı olan Türkçe sorusunun puan değeri 2.100, yüzde 10’luk katkıya sahip sosyal sorusunun puan değeri 1.21 oluyor. Buna karşılık sözel puanlarda bir matematik sorusunun puan değeri 1.6 ile 1.7 arasında değişiyor. Puan türlerine göre soruların yaklaşık değerlerini hazırladığımız tabloda görebilirsiniz. YGS PUANLARI 2 AYRI HESAPLAMADA KULLANILIYOR Adayların YGS puanlarının hesaplanabilmesi için Türkçe, Temel Matematik, Fen Bilimleri ile Sosyal Bilimler olmak üzere 4 testin en az ikisinden 0.5 net çıkarmak gerekiyor. YGS’de çözülen her soru hem YGS puanlarının hesaplanmasında hem de LYS puanlarının hesaplanmasında olmak üzere 2 ayrı hesaplamada kullanılıyor. YGS puanlarının yerleştirme puanına katkısı ise yüzde 40.

GEÇİCİ KİMLİK BELGESİ İLE SINAVA GİREBİLİRSİNİZ

BU yıl YGS’ye girecek adaylar yeni TC kimlik kartlarının edinilmesi için yoğunluk olduğundan dolayı 12 Mart’ta yapılacak sınava kadar bu kimlikleri alamıyor. Bu yüzden de geçici kimlikler veriliyor. Ancak bu kimliklerin de 15 günlük süresi oluyor. ÖSYM, “Geçici Kimlik Belgesi’nin geçerliliği kişinin kimlik kartı teslim edilinceye kadar genişletilmiştir. YGS’ye girecek 1998-1999-2000 yılı doğumlu öğrencilerin kimlik kartlarının ‘öncelikli’ olarak basımı için gerekli sistemsel düzenlemeler yapılmıştır” dedi.

YAZI DİZİSİ - 3

BAZI SORULAR ÇOK KOLAY OLACAK 'BİTYENİĞİ' BULMAYA ÇALIŞMAYIN

Adayları en çok zorlayan Fen Bilimleri Testi’ndeki fizik soruları. Ancak bazı soruların ‘çok kolay’ olması adaya hata yaptırıyor. Çünkü ‘Bu kadar kolay soru olmaz’ dedikleri için çözmekte zorlanıyorlar. Uzmanlar, ‘Bityeniği aramayın, bazı sorular gerçekten kolay’ diye uyarıyor

YÜKSEKÖĞRETİME Geçiş Sınavı’nda (YGS) adayların en başarısız oldukları test Fen Bilimleri. Geçen yıl 40 soruluk bu testin yapılma ortalaması 4.6 oldu. 2015 yılında bu oran 3.9 olmuştu. Geçen yıl ortalamanın yükselmesinin nedeni bir sorunun iptal edilmesiydi. 40 soruluk Fen Bilimleri Testi’nde 14 tane fizik, 13’er tane de biyoloji ve kimya soruları yer alacak. Geçen yıl genel olarak YGS sorularını kolay bulan adayların en çok zorlandıkları sorular ise fizik ile din soruları oldu. Adaylara göre kimya soruları kolaydı ama biyolojide “müfredat” içinde yer almayan kavramlar hem adayları zorladı hem de eleştirilere neden oldu. Biyolojide bilgi içerikli sorular fazlaydı. Bu yıl da adayların bilgi içerikli sorular konusunda dikkatli olması gerekiyor.

ÇOK KOLAY OLABİLİR

Peki YGS’nin adaylar tarafından en zor kabul edilen ve soruların yapılma ortalamalarının da bunu doğruladığı Fen Bilimleri Testi’nde adaylar nerede hata yapıyor? Adayların en çok yaptığı hatalardan biri de özellikle fizik sorularında “kolay soru olacağına” inanmamaları. Bu tür sorularla karşılaştıklarında “Burada bir hata var, bu kadar kolay soru olmaz, hangi hatayı göremiyorum?” diyerek, kolay soruda hata bulmaya çalışmaları. Oysa sıralama sınavlarında olduğu gibi çok zor soruların yanı sıra çok kolay sorular da bu sınavlarda yer alıyor. Uzmanlar da adayları “Kolay sorular da olacak, bu yüzden ‘bityeniği’ aramaya çalışmayın. Sorunun kolay olduğuna inanın ve hatasız çözün” uyarısında bulunuyor.

İŞLEMLERE DİKKAT EDİN

Fen Bilimleri Eğitim Kurumları Rehberlik Koordinatörü Cihan Yeşilyurt bu testte yapılan hataları şöyle sıralıyor: Fizik soruları genel olarak lise müfredatını tam anlamıyla kapsayan bilgi sorularından oluşuyor. Sınav sırasında hata yapma riskinizi en aza indirmeniz için soruları çok dikkatli okumalısınız, soru ve şekil arasındaki bağlantıyı soruyu okurken kurmalısınız. Böylece hem zaman kazanır hem de istenen bilgiye nasıl ulaşabileceğinizi düşünebilirsiniz. Sorularda altı çizili sözcüklere dikkat etmelisiniz. Bazı sorular gerçekten çok kolay olacaktır. Bu sorularda bir bityeniği aramayınız. Kimya sorularında bilgiyi yorumlama ve bilgi transferi yapma konusunda hata oranı artıyor. Soruyu doğru okumamaktan kaynaklanan hatalar çoğunlukta. Soruyu yarısına kadar okumak yapılan hatalardan bir diğeri. Öğrenci soruyu okuduktan sonra 1-2 saniye durmalı ve işlemi sakin yapmalı. ‘Çabuk olmalıyım, hızlı çözmeliyim’ dediğinde hata yapma oranı artıyor. Soruyu küçümsemeyin ya da büyütmeyin. Sakin olmak ve soruyu sonuna kadar okumak gerekiyor. Biyolojide özellikle bilginin yorumlandığı, birden fazla konuya ait bilgiyi içeren ve grafik yorumlama sorularında hata yapılıyor.

ÖNCÜLLÜ SORULAR HATA YAPTIRIYOR

FİNAL Eğitim Kurumları Rehberlik Koordinatörü Celil Vardar da öncüllü sorulara dikkat çekerek, “Bunlarda hata yapılıyor. Fizikten hem bilgi hem de dikkat gerektiren sorular çıkıyor” diyor. Vardar özellikle dikkat edilmesi gereken konuları şöyle sıralıyor: “Fizik bilimine giriş, madde ve özellikleri, basınç, ısı, sıcaklık genleşme konularından gelebilecek öncüllü sorulara dikkat edilmeli.

BİYOLOJİ SORULARINA KARŞI ÖNYARGILI OLMAYIN KİMYADA İYONLARIN SAYIMINA DİKKAT EDİN

ADAYLAR en fazla zaman sorununu hep sona bıraktıkları biyoloji sorularında yaşıyor. Bilgi eksikliği olan öğrenciler bildikleri soruları bile yapmakta zorlanıyor. Bunun en büyük nedeni biyolojiye karşı önyargılı olmaları. En sık yapılan hata ise altı çizili kelimelere dikkat etmemek. Uzun ve şekilli sorulardan da öğrenci korkuyor ve yapmak istemiyor. Açıklamalar da dikkatli okunmayınca soru yanlış çözülüyor. Bu yıl da soru beklenen konular şöyle sıralanıyor: Canlıların temel bileşenleri, hücre, ekoloji, kalıtım, hücre bölünmeleri. Kimya sorularında da öncüllü sorular hataya yol açıyor. Ezber sorular, bileşiklerin okunuşu, iyonların sayımı gibi sorular hatalı yapılıyor. Özellikle hayatımızda kimya ve karışımların ayrılması konularına dikkat edilmeli.

TABLO VE GRAFİKLERİ DOĞRU OKUYUN

UĞUR Okulları Akademik Kurul üyelerinin sınava girecek adaylara önerileri ise özellikle biyoloji testinde, genellikle birkaç kazanımın sentezini gerektiren yoruma dayalı tablo ve grafik okuma gibi sorularda dikkatli olmaları. Kimya dersinde ise ‘yanlıştır, doğru değildir, olamaz, beklenmez, sıra ile, büyükten küçüğe, belirsizdir, kesindir, yazılamaz’ gibi ifadelerin olduğu soruların iyi okunması gerekiyor. Bu arada fizik sorularında işlem gerektiren denklem çözümleri yine hata yaptırıyor ve öğrencileri çeldiricilere yöneltiyor.

YAZI DİZİSİ - 4

YGS GEÇEN YILLA AYNI DEĞİŞİK SORU TİPİ YOK

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ömer Demir, 12 Mart Pazar günü yapılacak YGS’de adaylara “Kurallara uyun, sınavınız iptal edilmesin” çağrısı yaptı. Demir, “Bu yılki YGS geçen yılki sınav formatıyla aynı. LYS’de açık uçlu soru olacak ama YGS’de herhangi bir değişik soru tipimiz yok” dedi.

ÖSYM Başkanı Ömer Demir, 12 Mart Pazar günü yapılacak Yükseköğretime Geçiş Sınavı’na (YGS) 2 milyon 265 bin 902 adayın başvurduğunu, sınavda da yaklaşık 350 bin kişinin görev yapacağını söyledi. Demir, “350 bin dolayında görevlimiz ile sınava hazır bir durumdayız. Şu anda sınava ilişkin bütün tedbirler alınmış olup herhangi bir eksiklik ya da aksaklığa yol açacak bir risk bulunmamaktadır. Adaylarımız rahatlıkla sınavlara hazırlıklı bir şekilde gelsinler” dedi.

Demir’in YGS ile ilgili yaptığı açıklamalar şöyle:

ADAYLARA UYARI: Sınavda başarının iki koşulu bulunuyor. Birincisi sınav kurallarına uygun bir şekilde sınavı sonuçlandırmak, ikincisi sınavda sorulara doğru cevap vermek. Sınav öncesinde ve süresince sınav kurallarını ihlal etmek, sınavın iptaline yol açabilir.

‘SÜRE BİTTİ’ DENDİĞİNDE BIRAKIN: Aday kopya çekmeyebilir ama süre bittikten sonra işaretlemeye devam etmesi kural ihlalidir. Bunu kamera kayıtlarımızdan ve tutanaklardan belirlediğimizde sınavını iptal ediyoruz. Daha da acı olanı, bazı adaylar kuralları ihlal ettiklerinde ve bu durumu sonrasında tespit ettiğimizde, sınav geçmiş olsa bile geriye doğru iptal ediyoruz. Kanunun bu hükmü açık. Bu nedenle sonuçlar açıklandıktan sonra da eğer bir kural ihlali tespit edilirse sınav iptal edilebilir.

SINAVLARI İPTAL EDİLDİ: Geçmiş yıllarda sıklıkla karşılaşılan kural ihlalleri (Adayların yanlış salona girmesi ve bunun sonucunda salondaki adayların dikkatini dağıtması, sınav süresince salondan çıkmaması gerekirken sınav salonunu terk etmesi) nedeniyle adayların sınavı iptal edildi.

15 DAKİKA ÖNCE SALONA GİRİŞ OLACAK: Bu yüzden salona, binaya girişlerin sınav başlamadan 15 dakika öncesinde sonuçlandırılması kararı alındı. Sınav saat 10.00’da başlayacak ancak bina girişleri saat 09.45’te sona erecek. Evlerinden vakitlice çıkıp sınav binalarının kapatılacağı 09.45’e kadar binalara girilmesi gerekiyor.

SINAVA GİRİŞ BELGESİNDE UYARI VAR: 15 dakika öncesinde sınav binası önünde girişlerin sonlandırılmasına ilişkin kuralı sınav giriş belgelerine de yansıttık. Giriş belgesinin çıktısı alınırken bilgisayar ekranında ‘09.45’te binaya girişin sonlanacağına’ dair bir uyarı çıkacak. Adaylar, ‘Evet bunu anladım’ onayı verdiklerinde sınav giriş belgesini alabilecekler.

UYARMA ZORUNLULUĞU YOK: Kural ihlallerinin tespiti için adayın sınav sırasında uyarılmasına gerek bulunmuyor. Bütün adaylar kuralları bilmek durumunda. Görevlilerin adaylara gelip ‘Şunu yapmalısın, yapmamalısın’ şeklinde bir uyarı mecburiyeti bulunmamaktadır. Bu nedenle ‘Sınavda beni kimse uyarmadı’ şeklinde bir mazereti kabul etmiyoruz. Sadece sınavın ne zaman başlayacağı ve ne zaman bitirileceğine ilişkin görevlinin yapmak zorunda olduğu uyarılar var.

‘SINAV BİTTİ’ ANONSUNA DİKKAT EDİN: Görevlilerin “Sınav başlamıştır” uyarısından önce ve “Sınav bitmiştir” uyarısından sonra okumaya devam eden adayların sınavlarını da iptal ettik. Çünkü bir dakika, yarım dakikalık bir süre, çok fazla şey fark ettirir. İlave süre kullanıp soru kâğıdından cevap kâğıdına aktaranlara böyle bir hak verilmesi diğer adaylara büyük bir haksızlık olur.

YGS’DE DEĞİŞİK SORU TİPİ YOK: Bu yılki YGS geçen yılki sınav formatıyla aynı. LYS’de açık uçlu soru olacak ama YGS’de herhangi bir değişik soru tipimiz yok. YGS kurallarında da bu yıl başka değişiklik yok. Üst düzey güvenlik önlemleri alındı. Adaylar mağdur olmamak için sınav kurallara uymalı.

ADAYIN ‘PARADOKSAL’ İSTEKLERİ: Adayların bazen çok “paradoksal” istekleri bulunuyor. Bir taraftan çok sıkı kurallar olsun isteniyor, bir taraftan ‘Bizi çok sıkmayın. Kimliğimiz yanımızda yoksa anlayış gösterin. Sınava vaktinde gelemezsek anlayış gösterin’ beklentileri oluyor ama bir taraftan da kurallara aykırı bir şey olmasın, hiçbir haksızlık olmasın isteniyor. Bu isteklerden sadece kurallara uyma konusundaki hassasiyeti önemsiyoruz.

GÜVENLE GELSİNLER: Bu sınav bütün adayların yarıştığı bir sınav. Sınav konusunda çok özel bir telaşa gerek yok. Okullarında, sınıflarında sınava girerek not alıyorlar. Sınavlarda notları ile bilgileri ölçülüyor. Burada da ölçeceğiz. Bilgiyi iyi ölçeceğimiz bir sınav hazırladık. Bu işin iyi yapıldığına dair güvenle gelsinler sınava.

210 ADAYIN SINAVI İPTAL EDİLDİ? Geçen yıl YGS’de en fazla iptal nedeni kol saati oldu, bu gerekçeyle 210 kişinin sınavı iptal edildi. Sınavların yapıldığı bütün sınıflarda saat var, sınava saatle gelmemeliler.

TAKILARINIZI DA ÇIKARIN: Günlük kullanımdaki takılarla sınava gelinmesi de kural ihlaline giriyor. Şeffaf bir şişe içerisinde su dışında, yanlarında hiçbir yiyecek ve içecek getirmesinler.

TÜRKÇE'DE SORUYU ANLAYAMADIKLARI İÇİN HATA YAPIYORLAR

YÜKSEKÖĞRETİME Geçiş Sınavı’nın (YGS) 4 testi arasında en başarılı sonuç Türkçe’de alınıyor. Geçen yıl 40 soruluk Türkçe testinin yapılma ortalaması 19.10 oldu. Bunda soruların daha kısa, paragrafların anlaşılır ve kolay olmasının etkisi yüksekti. Çünkü 2015 YGS’de Türkçe testinin yapılma ortalaması 15.8 olmuştu. Peki Türkçe’de adaylar nelere dikkat etmeli? Fen Bilimleri Eğitim Kurumları Rehberlik Koordinatörü Cihan Yeşilyurt bu soruya şöyle yanıt veriyor:

‘DİKKATLİ OKUYUN’

“Türkçe’de en çok anlam sorularında hata yapılıyor. Anlam soruları paragraf, sözcükte anlam ve cümlede anlamdan oluşuyor. 40 Türkçe sorusunun yaklaşık 30’u anlam bilgisinden çıkıyor. Anlam soruları uzun paragraflardan oluştuğu için iyi konsantre olmayı gerektiriyor. Dikkatsizlikten soru kaçırılıyor. Bu sorular öğrencilerin kelime dağarcığını, sanatsal ve edebi kültürünü yoklayıcı sorulardan oluşuyor. Belli bir kültür birikimi olan öğrencinin zorluk çekmeyeceği ancak bundan yoksun olanları eleyen sorular bunlar. Dil bilgisi, ses bilgisi, yazım ve noktalama kurallarıyla ilgili sorular sınavın bilgi içeren bölümüdür. Bu sorular da ancak düzenli çalışma ile yapılabilir.”

Uğur Okulları Akademik Kurul üyeleri ise adaylara dikkat etmeleri gereken noktaları şöyle anlatıyor: “Özellikle dil bilgisinin sorgulandığı ‘karma dil bilgisi’ diyebileceğimiz, her seçenekte farklı bir konunun yoklandığı sorularda adaylar dikkatli olmalı. Son yıllarda cümlede anlam konusu içinde sıkça sorulan ‘Kesin olarak çıkar’ denilen sorulara da özellikle dikkat edilmesi gerekir. Türkçe’de ses bilgisi, yazım kuralları ve noktalama işaretleri konuları ile ilgili olarak da mutlaka Türk Dil Kurumu’nun (TDK) sayfası referans alınmalı.”

YAZI DİZİSİ - 5

GRAFİK VE TABLOYU OKUYAMAYAN COĞRAFYA BİLMEYEN HATA YAPIYOR

YGS Sosyal Bilimler Testi’nde 45 soru yer alacak ama adaylar 40 soruyu cevaplayacak. Din dersi alanlar ile muaf olanlar 5 soruyu farklı çözecek. Hangi sorulardan sorumlu olduğunuzu öğrenin. Tarihte bilgi eksikliği, coğrafyada önemli yerleri bilmemek ve grafik okuyamamak hata yaptırıyor

YÜKSEKÖĞRETİME Geçiş Sınavı’nın (YGS) 4 testinden birini Sosyal Bilimler Testi oluştuyor. Bu testte 45 soru bulunacak ancak adaylar 40 soru çözecek. Çünkü bu sorulardan 5 tanesi Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden olacak. Zorunlu din dersi alanlar testin ilk 40 sorusunu, din dersinden muaf olanlar ise 41., 42., 43., 44. ve 45. soruları yanıtlayacak. Cevap kâğıdına da buna göre işaretleme yapacak.

Bu testte hata yaptıran sorulara gelince; Fen Bilimleri Eğitim Kurumları Rehberlik Koordinatörü Cihan Yeşilyurt tarih sorularında hataya kavram bilgisi eksikliğinin neden olduğunu söylüyor. Bilgi ile kavramı eşleştirmeye yönelik sorularda adayların zorlandığına değinen Yeşilyurt, “Sınav öncesinde genel bir tekrar yapılmalı, önemli kavramlar yazarak çalışılmalı, özellikle de İnkılap Tarihi konuları gözden geçirilmeli” diyor. Yeşilyurt coğrafyada hatanın yer kavramı ile ilgili sorularda yapıldığını belirterek, “Türkiye ve dünyada önemli yerlerin nerede olduğunu bilmiyorlar. Özellikle grafik veya tablo sorularında üstte verilen bilgiyi okumadan soruyu çözmeye çalışıyorlar. Türkiye’nin ekonomik faaliyetleri ile yer kavramıyla ilgili bilgileri tekrarlamaları gerekir” diyor.

SORUNUN SONUNU UYDURUYORLAR

Felsefede ise hata şu sorularda yapılıyor: ‘Bu parçada aşağıdaki görüşlerden hangisi eleştirilmektedir?’ ya da ‘Hangisine karşı çıkılmaktadır?’ Öğrenci soru yöneltme cümlesinin başını dikkatle okurken sonuna doğru uydurup tamamlama eğiliminde ve soruyu şöyle algılıyor: “Bu parçada aşağıdaki görüşlerden hangisi dile getirilmektedir? Yukarıdaki türden sorularda ve tüm sorularda öğrenci paragraftan önce yöneltme cümlesini dikkatle okumalı. Ne istediğini iyi anlamalı. İlk seçeneklerin cevap olduğundan emin olsa bile diğer seçenekleri mutlaka gözden geçirmeli. Öğrenci o konu hakkında bilgi sahibi olsa bile kendini sadece paragrafta verilen bilgilerle sınırlı tutmalı.”

HANGİ KONULARA ÇALIŞMAK GEREKİYOR?

Final Eğitim Kurumları Rehberlik Koordinatörü Celil Vardar’ın ise öğrencilere uyarıları şöyle: “Tarih sorularında genel kavramlar bilinmediği ve aralarında ilişki kurulmadığı için hata yapılıyor. Paragraf sorularını tam okumuyorlar, olumsuz soru köklerine dikkat etmiyorlar ve özellikle öncüllü sorularda hata yapıyorlar. Özellikle bilgi sorusunun sorulduğu İslam Tarihi, Kurtuluş Savaşı, Muharebeler Dönemi ve Atatürk İlkeleri gibi konular gözden geçirilmeli. Coğrafya konularında özellikle boğazlar ve kanallar konusuna göz atılmalı. Felsefede özellikle Bilgi Felsefesi (Epistemoloji), Varlık Felsefesi (Ontoloji) ile Ahlak Felsefesi (Etik) konularında zorlanıyorlar. Çünkü çok kavram ile terimin bulunduğu bu konuları ezberlemek istemiyorlar. Bu yıl sınava gireceklerin bu konuların yanı sıra Felsefeye Giriş ile Siyaset Felsefesi konularına da hâkim olması gerekiyor.

Uğur Okulları Akademik Kurul üyelerine göre tarihte öncüllü sorulara dikkat etmek gerek. Bu sorularda önce soru kökü dikkatli okunmalı, anahtar kelimelere dikkat edilmeli. Coğrafyada ise soruyu anlamadan çözmeye çalışmamak gerekiyor. Maltepe Üniversitesi Rehberlik uzmanları da adayları soruları sonuna kadar okumaları, acele etmemeleri konusunda uyarıyor.

BUNLARA DİKKAT! SINAVINIZ İPTAL OLMASIN

Bir adayın sınavının geçerli sayılarak cevap kâğıdının değerlendirilmesi için adayın;

Sınava, atandığı salonda girmesi,

- Sınav başlamadan önce sınava giriş belgesini sınav görevlilerine teslim etmesi,

- Kopya çekme veya çekilmesine yardım etme girişiminde bulunmaması,

- Cevaplarını sınav süresi içinde cevap kâğıdına işaretlemiş olması,

- Cevap kâğıdına TC kimlik numarasını ve soru kitapçığı numarasını doğru olarak yazıp kodlaması,

- Soru kitapçığı ile cevap kâğıdına yazması ve işaretlemesi gereken bilgilerinin doğru ve eksiksiz olması,

- Sınav sonunda soru kitapçığını (sayfaları eksiksiz olarak) ve cevap kâğıdını sınav görevlilerine teslim etmesi,

- Salonda sınav kurallarına uyması zorunlu.

Sınav binalarında hiçbir eşya emanete alınmayacağından adayların sınav binalarına yalnızca sınava giriş belgeleri, kimlik kartları ile gelmeleri gerekiyor. Adaylar şeffaf pet şişe içerisinde su getirebilirler. Kalem ve silgi ise ÖSYM tarafından adaylara verilecek.

BU BÖLÜMLER İÇİN GİRİLECEK SINAV 1 İKEN 3 OLDU

Bu yıl sınava girecek adaylar bazı programlardaki puan değişikliklerini dikkate almalı. Çünkü YGS puanı ile öğrenci alan bazı bölümler YÖK’ün geçtiğimiz aralık ayındaki kararıyla artık Lisans Yerleştirme Puanları (LYS) ile öğrenci alacak. Bu bölümlerde okumak isteyen adayların önce YGS’de 180 puan barajını aşmaları gerek. Ardından da puanı değişen bölümler için en az iki LYS’ye daha katılacaklar. Adaylar için yalnızca tek sınav yani YGS yeterli iken bu yıl LYS’den de iki sınav olmak üzere toplam 3 sınava girmek zorunda kalacak. Puanı YGS’den LYS’ye geçen bölümler şöyle:

BİLGİSAYAR VE ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ ÖĞRETMENLİĞİ:

YGS-1 yerine MF-1 puanından öğrenci alacak. Aday YGS’de 180 puan barajını aştıktan sonra LYS’lerden Matematik (LYS-1) ve Fen Bilimleri (LYS-2) sınavlarına girecek.

BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLİĞİ:

YGS-6 puanı yerine TM-2 puanıyla yerleştirme yapılacak. Aday YGS’nin yarı sıra LYS’lerde Matematik (LYS-1) ile Edebiyat- Coğrafya (LYS-3) sınavlarına girecek.

KİMYA ÖĞRETMENLİĞİ:

YGS-2’ den MF-3 puanına geçti. YGS’nin ardından LYS’lerden LYS-1 ve Fen Bilimleri (LYS-2) sınavlarına girmek zorunda.

OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLİĞİ:

YGS-5 yerine TS-1 puanıyla öğrenci alacak. Aday YGS’nin ardından LYS-3 ile Sosyal Bilimler (LYS-4) sınavlarına girecek.

ÖZEL ÖĞRETİM ÖĞRETMENLİĞİ:

YGS-4’ten TS-1 puan türüne geçti. Bu bölümü isteyen YGS’den sonra LYS-3 ile LYS-4’e girecek

İLAHİYAT POGRAMLARI:

YGS-4 yerine TS-1 puanıyla öğrenci alacak. Aday YGS’den sonra LYS-3 ve LYS-4’e girmek zorunda. (BİTTİ)

BAKMADAN GEÇME