Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Yeniden inşa edilecek! 197 proje 88 milyar dolar - İş-Yaşam Haberleri

        Başta DEAŞ olmak üzere ülkenin üçte birinin işgalina yol açan terörist yapılanmalar nedeniyle ciddi problemler ve harabeye dönen Irak ekonomisinin ve altyapısının yeniden yapılandırılması için bağışçılar ve yatırımcılar Kuveyt'te bir araya geldi.

        REKLAM

        Irak'ın kısa vadede yeniden yapılandırılması için acilen 22 milyar dolarlık bir kaynak ihtiyacı olduğu belirtilirken Irak Planlama Bakanlığı Genel Direktörü Kusaty Abdülfettah ülkenin orta vadede 66 milyar dolara daha ihtiyacının olduğunu açıkladı.

        Hatırlanacağı üzere Irak, aralık ayında DEAŞ karşısında zafer ilan etmiş ve teröristlerin 2014 ve 2015 yıllarında ele geçirdiği toprakların tamamen geri alındığını duyurmuştu.

         Irak'ı yeniden inşa etmek umudu yeşertmek ve Irak'ın istikrarını dolayısıyla bölgenin ve dünyanın istikrarını yeniden sağlamak demek.
        Irak'ı yeniden inşa etmek umudu yeşertmek ve Irak'ın istikrarını dolayısıyla bölgenin ve dünyanın istikrarını yeniden sağlamak demek. Irak Planlama Bakanı Selman Ali Cumali

        Kuveyt'ten yapılan konferansta özel sektör fonlamasına ihtiyaç duyan 157 proje üzerinde durulurken yabancı ülke hükümetlerinden, özel sektörden ve kar amacı gütmeyen organizasyonlarından toplam 1900 delege katılımı gerçekleşti.

        138 BİN KONUT ZARAR GÖRDÜ

        Projeler arasında zarar gören Musul Havalimanı'nın yanı sıra ekonomiyi petrol satışları bağımlılığından kurtaracak ulaştırma, tarım ve çeşitli endüstrilere yatırım üzerinde duruldu. Petrole bağlı endüstrilerde ülkenin enerji verimliliğinin arttırılması için petrokimya ve rafineri yatırımları da görüşüldü.

        Genç kuşağa iş sağlamak için konut, hastane, okul, yol, telekomünikasyon yatırımlarının kilit önem taşıdığının üzerinde durulurken bu sayede onyıllardır süren politik ve mezhepsel vahşetin on bulacağı, yurtlarından olan binlerce Iraklının ülkelerine geri dönebileceği belirtiliyor.

        Çıkarılan ilk envantere göre Irak'ta 138 bin konut zarar görürüken bunların yarısı tamamen yıkık durumda. 2.5 milyon Iraklı da savaş nedeniyle yerinden olmuştu.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ