Yerel Haber Hattı 0536 266 79 69
KONUŞMAYI BAŞLAT
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

Aylan uyudu dünya uyandı

Giriş: 04.09.2015 - 10:54 | Güncelleme:

Bodrum’dan Yunanistan’a geçmek isterken botları batınca boğulan Suriyeli Garip ve Aylan'ın sahile vuran minik bedenleri tüm dünyada gerçek bir şok etkisi yarattı; belki de göçmen krizinin ve Suriye’deki savaşın seyrini değiştirdi

Bodrum’dan çıktıkları umut yolculuğunda su alıp ters dönen bottan düşerek annesi ve ağabeyi Galip’le yaşamını yitiren Aylan’ın sahile vuran minik bedeni dünyayı sarstı, Batılı siyasetçilerin eleştiri yağmuruna tutulmasına yol açtı. Fotoğraf, sosyal medyada milyonlarca kez paylaşıldı; botları insan kaçakçıları ve Avrupalı ülkelerin güvenlik güçlerince batırılarak Akdeniz’in sularına gömülen binlerce mültecinin ölümünü anlatan bir simge haline geldi. IŞİD terör örgütünün saldırılarının ardından Kobani’den kaçarak Türkiye’ye ailesi ile birlikte gelen Aylan, “insanlığın utancını” gözler önüne serdi ve bir vicdan devriminin kıvılcımı oldu.

İngiliz The Independent gazetesi, milyonlarca sığınmacıya yardım eli uzatılması için harekete geçti. Gazete, sayfalarında ve internet sitesinden duyurduğu imza kampanyasıyla sığınmacılara kucak açılması gerektiğini belirterek bütün dünyadan kampanyalarına destek olmalarını istedi. Kısa süre içinde kampanyaya 200 binden fazla kişi imza attı.

"Sesinin duyulması için Independent'ın sığınmacıların kucak açılması kampanyasına destek ver" başlığı ile duyurduğu haberinde gazete, mülteci sorununun giderek ciddi boyutlara ilerlediğini bu yıl 2 bin 500 den fazla sığınmacının Avrupa'ya geçmek isterken Akdeniz sularında hayatını kaybettiğini aktardı.



"CESARET BEKLİYORUZ"

Suriyeli küçük Aylan'ın fotoğrafını yayınlama kararını da hatırlatan gazete şu ifadeleri kullandı:
"Bu trajik çocuğun fotoğraflarını gazetemizde yayınlama kararı hiç de kolay alınmadı. Bazıları bu kararın kamuoyunun ahlaki değerlerine tecavüz edebileceğimizi hissetti; bir kısmı da akılcı bir tartışmaya duygusallık eklediğimizi savundu. Ancak gerçek olan şey; bu perişan insanlar ölüyordu ve yardımımıza ihtiyacı vardı. Eğer bunu göremiyorsak o zaman hiçbir şey yapmamanın sonuçlarından kaçma hakkımız da yok.
Şimdi okuyucularımızdan savaştan kaçan mültecilerin eşit dağılımla İngiltere'ye gelebileceğine hükümetin kabul etmesi için hazırladığımız kampanyamıza destek istiyoruz. Ayrıca sosyal medya kampanyamıza katılarak gerçekten yardıma ihtiyacı olan bu insanların bu ülkede birçok kişiden şefkatle karşılanacaklarını kanıtlamanız için cesaret bekliyoruz.

Binlerce mülteci her gün Suriye'deki savaştan kaçarak ailelerini güvenli ve huzurlu topraklara ulaştırmaya çalışıyor...

INDEPENDENT'TAN AÇIK MEKTUP

Independent gazetesinin internet gazetesi i100.independent.co.uk haber sitesi mültecilerle ilgili olumsuz açıklamalar yapan herkese yönelik açık bir mektup yayınladı.
"Mülteci krizini aşağılayan herkese açık mektup" başlıklı yazı, 'İngiltere Başbakanı David Cameron, İçişleri Bakanı Theresa May, Nigel Farage Daily Express gazetesi, Almanya'daki protestocular, Katie Hopkins, Philip Hammond Dail Mail gazetesine hor gören yorumlar yazan herkes Macaristan'daki polis, Bulgaristan hükümeti, Çek Cumhuriyeti, Estonya Macaristan, Hollanda, Polonya ve Slovakya, İngiltere, Çek Cumhuriyeti polisi, Kos Adası'ndaki turistler, Tony Abbott, karikatüristler, UKIP milletvekilleri, Twitter'dakilere' hitap ediyor.

"Hepiniz, son birkaç hafta ve ay içinde sığınmacı ve göçmen karşıtı duyguları yaymaktan sorumlusunuz"  diye başlayan mektupta, yakın zamanda siyasi liderlerin sığınmacılarla ilgili yaptığı açıklamalar ve eylemler eleştirildi.

AVRUPA'NIN İNSAN HAKLARI ŞAMPİYONLUĞU İLE İLGİLİ SAYGINLIĞI BOZULUYOR

Mektupta şu ifadeler yer aldı: "Artık bu bitmek zorunda. Bitmek zorunda çünkü; binlerce insan ölüyor. Çünkü; Avrupa'nın insan hakları şampiyonluğu ile ilgili saygınlığı bozuluyor. Çünkü; şu anda harekete geçmezsek tarihimizin geri kalanında bundan pişmanlık duyacağız. Bu, sona ermek zorunda çünkü; sığınmacı çocukların ölü bedenleri Avrupa kıyılarına vuruyor.

Independent gazetesi, çarşamba günü Türkiye'deki sahilde ölü bulunan küçük Suriyeli çocuğun fotoğraflarını yayınladı. Bunları aynı sebeple yayınladık: Eğer bu fotoğraflar davranışımızı değiştirmeyecekse ne değiştirecek?"

ERDOĞAN: FOTOĞRAFI GÖRÜNCE YIKILDIM

Cumhurbaşkanı Erdoğan, CNN International'dan Becky Anderson'a verdiği mülakatta, "O resmi gördüğümde, bir aile ortamındaydı. Ne yazık ki çocuklarım ve torunlarım da benimle birlikte gördü. Yıkıldık. Kendimize 'insanlık nerede', 'insanlığın vicdanı nerede' sorularını sorduk" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, muhabirin "Suçlu kim" sorusuna, "Ben doğrusu tüm Batı dünyasını bu konuda suçlu buluyorum" yanıtını verdi. Erdoğan, Batı'yı "Akdeniz'i bir mezarlığa dönüştürmekle mi suçladığı" yönünde soruyu da "gerçeğin bu olduğunu" söyleyerek yanıtladı.


HOLLANDE: TÜRKİYE'YE DAHA FAZLA YARDIM EDECEĞİZ

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande telefonla görüşerek mülteci krizini ele aldı.
Hollande dün akşam saatlerinde gerçekleşen telefon görüşmesinde Türkiye’nin Suriyeliler başta olmak üzere mültecilere yardım eli uzatmasını taktirle karşıladıklarını ve bu konuda Türkiye’nin yanında yer aldıklarını belirtti.

Cumhurbaşkanlığı kaynakları Hollande’ın Fransa olarak mültecilerle ilgili olarak Türkiye’ye daha fazla yardım edeceklerine, AB’nin Türkiye ile daha fazla işbirliği yapması için çaba göstereceklerine değindiğini de belirtti. Hollande'ın Suriye konusunda siyasi çözüm bulunmaması halinde mülteci sorununun daha da artabileceğine dikkat çektiği de belirtildi.


İSVEÇLİ BAKAN AĞLADI

İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallström, önceki gün Yunanistan'a kaçak yollardan gitmeye çalışırken botlarının batması sonucu boğularak ölen küçük Aylan'ın fotoğrafı hakkında yorum yaparken ağladı.

İsveç devlet televizyonunda yayınlanan haber programı "Aktüel"e konuk olan Wallström, Bodrum'dan umuda yolculuk için çıktıkları yolculukta botlarının batması sonrası hayatını kaybeden küçük Aylan'ın cansız bedeninin fotoğrafı hakkında değerlendirmede bulunduğu sırada ağlamaya başlayarak, "konudan dolayı çok üzgün ve öfkeli" olduğunu söyledi. "Bu resme bakınca etkilenmemek ve üzülmemek elde değil" diyen Wallström, Avrupa ülkelerine göç sorunu ile ilgili olarak "acil eylem" çağrısında bulundu.




Değerli Haberturk.com okurları.

Haberturk.com ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.

Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Haberturk.com yorum sayfalarında yer almayacaktır.

Ayrıca Haberturk.com yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.

Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılamaz.

Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Haberturk.com bunlardan sorumlu tutulamaz.

Haberturk.com yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.

Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.

SEN NE DÜŞÜNÜYORSUN?
Misafir - 8 yıl önce - Cevapla
0 0 0
rahat rahat savaşın minicik bir Umut yaşamını yitirdi.Dünyada ki bütün paralar sizin olsun hepsini alın ve defolun...
Misafir - 8 yıl önce - Cevapla
0 0 0
koskoca dünyaya sığmadın be çocuk
Misafir - 8 yıl önce - Cevapla
3 0 +3
Allah zalimlerin belasını versin
Misafir - 8 yıl önce - Cevapla
0 3 -3
Lanet olsun bu dunyaya
Misafir - 8 yıl önce - Cevapla
3 0 +3
Avrupa kendi ülkesindeki insanların hakkını savunur. Lakin göçmenlerin değil...