Yerel Haber Hattı 0536 266 79 69
KONUŞMAYI BAŞLAT
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

Seda Zeynep Köse Cumalıkızık'ta

Giriş: 06.10.2015 - 11:11 | Güncelleme:

Seda Zeynep Köse günümüze değin ayakta kalan son Osmanlı köyü Cumalıkızık'a gitti. Unesco tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilen köyün sokaklarını dolaştı, yöresel lezzetlerini tattı, tarihi noktalarını ziyaret etti

Seda Zeynep KÖSE / HABERTURK.COM
szk@haberturk.com

Cumalıkızık, adını duyduğum ve ne zamandır gitmek istediğim bir seyahat durağıydı. Havanın da güzel olmasını fırsat bilip, düştüm yollara. Bu şirin köy, Osmanlı’nın ayakta kalan son köyü ve Unesco tarafından koruma altına alınmış özel bir destinasyon. Zaten daha köyün girişinden itibaren, neden bu denli özenle korunmaya çalıştığını anlıyorsunuz. Sanki, bir kapı var ve bu kapıdan girdiğiniz an, bugün yaşadığımız zamanı, dönemi geride bırakıp o döneme giriyor gibi hissediyorsunuz. Bir nevi zaman yolculuğu gibi.

Cumalıkızık, aslında yıllar öncesinden tanıdık bir köy. Hatırlayanlarınız vardır, bir dönemin efsane dizisi “Kınalı Kar”ın çekimlerinin yapıldığı köy olarak ta hafızalarda kalmış. Tabii haliyle dizinin çekimlerinin yapıldığı evde oldukça rağbet gören noktalardan biri.

Cumalıkızık, Bursa’ya oldukça yakın bir köy. Yıldırım ilçesine bağlı köy, Uludağ’ın eteklerine kurulmuş beş Kızık köyünden biri. Adının hikayesi de en az kendisi kadar ilginç olan köye ulaşım çok kolay. Bursa’dan Ankara’ya giden yola çıkıyor, yolun sağındaki yol ayrımından girip, sadece yaklaşık 12 km. sonra köye varıyorsunuz. Kendi aracınızla gitmiyorsanız, şehir merkezinden kalkan minibüslerle de ulaşım sağlayabilirsiniz. Şehrin her yerinde tabelalar var, bulamama ihtimaliniz yok.

Köyün kuruluşu 1300 yıllara denk geliyor ve köy biraz önce de belirttiğim gibi, 2000 yılında Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alınarak, 2014 yılında da Dünya Mirası olarak tescil edilmiş. Dar sokaklarda, beyaz, sarı, mavi mor, kırmızı renkli evler gerçekten görsel bir şölen oluşturuyor, bakmaya doyamıyorsunuz. Köyde yaklaşık 150 hane bulunuyor ve bu evlerde yaşam devam ediyor.

Köyün merkezinden, içeri kısma devam eden sokaklarda köy halkının kurduğu tezgahlarda sergilenen ev yapımı reçeller, turşular, el yapımı şallar, taze meyve ve sebzeler, organik ürünler ve bununla birlikte hediyelik eşyalar yöreye özgü temalar. Merkezde hemen sağda Aysel Teyze’nin cevizli ekmekleri var, pas geçmeyin.

Burada kahvaltı ve yeme içme hadisesi üzerine bir çok alternatif mekan bulunuyor. Özellikle kahvaltı efsane diyebilirim. Hem sunum çok güzel, servis hızlı, hem de masaya getirilen tüm ürünler organik ve inanılmaz taze. Bu yörenin olmazsa olmazı gözlemeleri. Çeşit çeşit gözleme yapılıyor, ıspanaklı, peynirli, patatesli, kıymalı, otlu ne isterseniz var. Amaaa, bakın benim favorim ne oldu?

Nefis bir kahvaltının ardından, Cumalıkızık’ta, merak ettiğim iki noktadan ilkine doğru ilerlemeye başladım. Adı “Cin Aralığı” olan ve dar bir sokağın sonunda bulunan noktanın hikayesi çok enteresan. Bu arada, köyde en çok ilgimi çeken detay, hemen her yerde, Mustafa Kemal Atatürk’ün resim ve afişlerinin bulunması oldu. Köy halkı ile gurur duydum.

Cin Aralığı’ndan köy merkezine ilerlerken, yol üzerinde Unesco uygulama evini görüyorsunuz. Burası Unesco tarafından seçilen bir nevi örnek bir ev. Evde yaşam devam ediyor, Nurdan hanım ve ailesi yaşıyor, ama ev aynı zamanda ziyaretçilere açık. Ziyaret ücreti 2 tl. Ev tam bir dönem evi, ziyaretin ardından, bu otantik ortamda, geleneksel sunumla servis edilen bol köpüklü bir Türk kahvesi için derim. Kahve 5 tl.

Köyde ziyar  et edilmesi gereken diğer önemli duraklar Etnografya Müzesi ve Sal Efendi Türbesi. 1992 yılında hizmet vermeye başlayan Etnografya Müzesi, bu yıl yenilenmiş. Müzede, sergilenen eserler, halk tarafından bağışlanmış. Osmanlı padişahı Orhan Bey'in köye verdiği berat ilgi çekici. Sal Efendi ise, rivayete göre köyü ve halkı savaştan koruyan bir isim olduğundan, yöre halkı için değerli.

Camiinin hemen karşısındaki küçük köy kahvesindeki yorgunluk çayının ardından, köyün hemen yakınındaki Saitabat Şelalesi’ni görmeden geçemedim. Buraya, yine minibüslerle ya da özel aracınızla ulaşmak mümkün. Doğa ile iç içe olmak için birebir. Kestel ilçesine bağlı Saitabat’ın balı çok meşhur, şelaleye giden yolda rengarenk arı kovanlarını görüyorsunuz. Rakım yükseldikçe, oksijen artıyor. Şelaleyi en doğru ziyaret zamanı Mayıs ayı. Bu dönemde su azalıyor, ama, temiz havası yetiyor.

Burada yine hediyelik eşya tezgahları ve restoranlar bulunuyor. Bunun dışında Saitabat’ın en önemli özelliklerinden biri Kadın Dayanışma Derneği. Saitabat Köyü Dayanışma Derneği Türkiye’nin ilk köy kadınları derneği. 2002 yılında kurulmuş olan dernekte, köyün kadınlarının yaptığı nefis yöre lezzetleri servis ediliyor. Derneğe ayakkabı ile girilmiyor bunu paylaşayım. Kahvaltı 30 tl. Mantısını şiddetle tavsiye ediyorum.

Peki, şelaleyi gezmek dışında ne yapabilirsiniz Saitabat’ta? Şelalenin serin suyunun kıyısında bir şeyler içebilirsiniz, ben hayvan sevgim nedeniyle, tasvip etmesemde küçük pony’lerle veya atlarla gezinti yapabilirsiniz. Pony gezintisi 10 tl.

Bir de, çocukluğumuzun en güzel lezzetlerinden biri olan macunu tatmadan Saitabat’tan ayrılmayın diyorum.

 

Farklı bir hafta sonu aktivitesi yapmak isterseniz, Cumalıkızık ve hemen yakınındaki Saitabat’ı ziyaret edebilirsiniz. Ulaşım kolay, üstelik oldukça ekonomik ücretler söz konusu. Yani bedenen de madden de sizi yormayacak bir hafta sonu alternatifi. Cumalıkızık’ı görmenizi şiddetle tavsiye ediyorum. Bir sonraki seyahat durağında görüşmek üzere.

Değerli Haberturk.com okurları.

Haberturk.com ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.

Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Haberturk.com yorum sayfalarında yer almayacaktır.

Ayrıca Haberturk.com yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.

Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılamaz.

Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Haberturk.com bunlardan sorumlu tutulamaz.

Haberturk.com yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.

Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.

SEN NE DÜŞÜNÜYORSUN?
Misafir - 8 yıl önce - Cevapla
0 0 0
CANIM BURSAM KÖYÜMM...
Misafir - 8 yıl önce - Cevapla
0 0 0
çok güzel bir köy bizde gittiğimizde hayran kaldık
Misafir - 8 yıl önce - Cevapla
0 0 0
yaşayan son Osmanlı Köyü olduğuna emin misiniz?!