Yerel Haber Hattı 0536 266 79 69
KONUŞMAYI BAŞLAT
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

Nobel'in peşindeki Türkler

Giriş: 07.10.2015 - 16:57 | Güncelleme:

Türkiye kimya dalında Nobel alan Prof. Dr. Aziz Sancar'ın gururunu yaşıyor. Sancar Orhan Pamuk'tan sonra Nobel Ödülü'nü Türkiye'den kazanan ikinci isim. Ancak Türkiye'nin Nobel macerası bununla sınırlı değil

Ece ÇELİK / HABERTURK.COM

ececelik@haberturk.com

Kuşkusuz ki Nobel Ödülleri verildiği dallarda çalışma yapan her bilim insanının, her yazarın hayali. 1895 tarihinden bu yana insanlığa katkı sağlamış çalışmaların ödüllendirildiği Nobel Ödülleri, verilen kişi ve çalışmadan öte ülkeler için de büyük anlam taşıyor.

Profesör Doktor Aziz Sancar 2015 Kimya Nobel Ödülü'nün sahibi oldu.

Hücrelerin hasar gören DNA'ları nasıl onardığını ve genetik bilgisini koruduğunu haritalandıran araştırmaları sonucunda kimya dalında Nobel Ödülü kazanan Profesör Doktor Aziz Sancar Türkiye'ye ikinci kez Nobel gururu yaşatan isim oldu.

Türkiye'ye ilk Nobel ödülünü ünlü yazar Orhan Pamuk getirdiğinde ülke olarak hem büyük bir gurur hem de Pamuk'un siyasi kişiliğinden kaynaklanan büyük bir tartışma yaşanmıştı.

Nobel Komitesi "2006 Nobel Edebiyat Ödülü 'Kentinin melankolik ruhunun izlerini sürerken kültürlerin birbiriyle çatışması ve örülmesi için yeni simgeler bulan' Orhan Pamuk'a verilmiştir." sözleriyle Türkiye'den ilk Nobel Ödülü kazanan yazarı müjdeliyordu.

Yazar Orhan Pamuk 2006 yılında Nobel Ödülleri'ni Türkiye'den ilk kazanan isim oldu.

Pamuk'un, 7 Aralık 2006'da, İsveç Akademisi'nde Babamın Bavulu başlığı altında hazırladığı Nobel konuşması Türkiye'nin tarihi anları arasına girdi, dünyadaki birçok televizyon kanalı konuşmasını canlı yayınladı.

PEKİ YA NOBEL ALAMAYANLAR?

Ancak Türkiye'nin Nobel macerası bu iki isimden ibret değil.

İnce Memed, Yer Demir Gök Bakır gibi unutulmaz romanların yazarı Yaşar Kemal ise Nobel Edebiyat Ödülü'ne aday gösterilen ilk Türk yazar oldu.

Daha sonra pek çok kez Nobel adayı olan Kemal, bir röportajında "Nobel'e 1973'ten beri adayım ölene kadar da aday olacağım" sözleriyle tepkisini dile getirmişti. 2015 yılında yaşamını kaybeden Kemal haklı çıktı. Türkiye halklarının gönlünde Nobel'in sahibiydi ancak ödüle ulaşamadan yaşamını kaybetti.

Türkiye'den Nobel Edebiyat Ödülü'ne aday gösterilen ilk kadın yazar ise Leyla Erbil oldu. Nobel Komitesi, 2002 yılında aday gösterilen Erbil'in, "Türk dili ve edebiyata egemenliği, aynı zamanda insana, hayata ve dünyaya karşı sorumlu aydın tavrı"nı vurgulamıştı.

2008 yılında o yıl yaşamını kaybeden yazar İlhan Berk, Yaşar Kemal ve Leyla Erbil ile birlikte Nobel adayı olarak gösterildi.

ABD'DE ÇALIŞAN BİLİM İNSANLARI NOBEL'E ADAY OLDU

Araştırmalarını ABD'de yürüten ve “sıvı metal” teknolojisi ile cep telefonunda devrim yapan Dr. Atakan Peker, kalp hastalıkları ve diyabete kalıcı çözüm peşinde koşan Harvard Üniversitesi’nden Prof. Gökhan Hotamışlıgil, ölümcül Alexander hastalığına gen tedavisi geliştiren Doç. Bahri Karaçay, ABD’deki laboratuvarında ekibiyle yaptığı araştırmalarla mobil teknolojilerin geleceğine yön veren Prof. İlhan Akyıldız ise Nobel'e aday olan Türk bilim insanları arasında bulunuyor.

Değerli Haberturk.com okurları.

Haberturk.com ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.

Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Haberturk.com yorum sayfalarında yer almayacaktır.

Ayrıca Haberturk.com yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.

Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılamaz.

Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Haberturk.com bunlardan sorumlu tutulamaz.

Haberturk.com yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.

Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.

SEN NE DÜŞÜNÜYORSUN?
Misafir - 6 yıl önce - Cevapla
1 1 0
NOBEL SPOR ÖDÜLÜ