Yerel Haber Hattı 0536 266 79 69
KONUŞMAYI BAŞLAT
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

Gülen'in iadesi için ilk adım atılıyor!

Giriş: 16.11.2015 - 15:15 | Güncelleme:

Adalet Bakanı Kenan İpek, Fethullah Gülen'in ABD'den iadesi için, "Önümüzdeki günlerde somut adımlar atılır" dedi

"FETÖ/PYD terör örgütü kurucusu ve yöneticisi" olduğu gerekçesiyle hakkında dört kez yakalama kararı çıkarılan Fethullah Gülen'in Türkiye'ye iadesi için çalışmalar hız kazanıyor. Sabah Gazetesi'ne konuşan Adalet Bakanı Kenan İpek, Gülen'in ABD'den iadesi için, "Önümüzdeki günlerde somut adımlar atılır" dedi.

Hakkında dört kez yakalama kararı çıkarılan Fethullah Gülen, İçişleri Bakanlığı'nın hazırladığı "Aranan teröristler" listesinde kırmızı kategoride yer almıştı. Gülen hakkında "Taşhiye kumpası", "14 Aralık", "Askeri Casusluk kumpası" ve "Selam Tevhid'e kumpas" iddianameleri hazırlandı.

KIRMIZI BÜLTEN

Fethullah Gülen için 14 Aralık operasyonu kapsamında Savcı Hasan Yılmaz, “terör örgütü kurma ve yönetme” suçlamasıyla yakalama kararı çıkardı ve kırmızı bülten çıkarılması için de Adalet Bakanlığı'na yazı yazıldı.

KIRMIZI BÜLTEN NEDİR?

Bir tutuklunun ya da tutuklama emri çıkartılan kimsenin görüldüğü yerde tutuklanıp, iade edilmesini belirten bültendir. Tutuklunun ya da bir ülke tarafından tutuklama emri çıkartılmış kişinin yakalandığı ülkenin kanunlarına göre suçlu sayılması halinde iadesi mümkündür, aksi halde sadece takibe alınır.

ADALET BAKANI: SOMUT ADIMLAR ATILIR

Antalya'da G20 Zirvesi'nin düzenlendiği günlerde, Gülen'in, ABD'den iadesi için adli süreç resmen başladı. Adalet Bakanı Kenan İpek, Gülen için iade amaçlı yakalama kararlarının bakanlığa ulaştığını ve iade için dosya hazırlıklarına başlandığını açıkladı.

Adalet Bakanı İpek, "Mahkemelerin verdiği yakalama kararları Bakanlığımıza yeni ulaştı. Uluslararası Hukuk Genel Müdürlüğü'ndeki arkadaşlar çalışıyor. Önümüzdeki günlerde somut adımlar atılır" dedi.

GÜLEN'E DÖRT SUÇLAMA

Fethullah Gülen'in 1 numaralı şüpheli olduğu Tahşiye iddianamesinde, Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca ve eski Zaman Gazetesi Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı şüpheli olarak yer aldı. Dumanlı'nın dosyası daha sonra ayrıldı.

Tahşiye kumpası: 2010 yılında başlayan Tahşiye operasyonları, Fethullah Gülen’in 6 Nisan 2009'da yaptığı bir konuşmayla basılmıştı. Gülen, kendi internet sitesine konulan bir konuşmada Tahşiyeciler için "Türkiye'de de Hizbul vahşetten sonra El-Kaide'yi icat ettiler. Yarın daha başka şeyler de icat edebilirler. Mesela Tahşiye diye bir şey icat edebilirler. Onları güçlendirirlerse ellerine silahlar da verebilirler. Adlarına da Tahşiyeciler derler. Sonra da Kalaşinkoflar verirler ellerine, iki yerde bir şey yapınca bunlar. Demek ki imkân bulunca bunlar da silahlanabiliyor. İnsanlara terörist damgasını vuracaklar orada" demişti. Gülen'in bu sözlerinin ardından, 22 Ocak 2010'da Türkiye çapında El Kaide bağlantılı olduğu iddia edilen yerlere düzenlenen operasyonda çok sayıda isim gözaltına alınmıştı. Soruşturma kapsamında 33 kişi hakkında dava açılmış, dava sonunda tüm sanıklara beraat kararı çıkmıştı. Tahşiye operasyonlarının ardından başlatılan "Tahşiye kumpası" operasyonları sonrası Gülen için "Silahlı örgüt kurmak ve yönetmek" suçlamasıyla dava açıldı.

Askeri casusluk kumpası: İzmir merkezli "askeri casusluk" operasyonunda, "FETÖ/PYD terör örgütü kurucusu ve yöneticisi" olduğu gerekçesiyle Fethullah Gülen ve 7 şüpheli hakkında "yakalama emri" çıkarıldı.

25 Aralık: 25 Aralık Soruşturması'nda kumpas iddialarına yönelik olarak aralarında Fetullah Gülen ve eski İstanbul Mali Şube Müdürü Yakub Saygılı'nın da bulunduğu 69 şüpheli hakkında hazırlanan 1453 sayfalık iddianame İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edildi.

Selam Tevhid'de Kumpas: İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, "Selam Tevhid'de Kumpas" soruşturması kapsamında aralarında Fethullah Gülen, Emre Uslu, Yurt Atayün ve muvazzaf subayların da bulunduğu 122 şüpheli hakkındaki iddianameyi kabul etti.

Değerli Haberturk.com okurları.

Haberturk.com ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.

Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Haberturk.com yorum sayfalarında yer almayacaktır.

Ayrıca Haberturk.com yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.

Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılamaz.

Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Haberturk.com bunlardan sorumlu tutulamaz.

Haberturk.com yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.

Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.

SEN NE DÜŞÜNÜYORSUN?