Yerel Haber Hattı 0536 266 79 69
KONUŞMAYI BAŞLAT
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

Metruk binalar butik otele dönüştürülecek

Giriş: 23.11.2015 - 10:14 | Güncelleme:

Eminönü’nde yer alan hanların, butik otele, Nişanca bölgesinde yer alan evlerin ise pansiyona dönüştürülmesinin önü açıldı...

Kurthan DEMİR / GAZETE HABERTÜRK

Fatih’te metruk binalar turizme kazandırılacak. Fatih Belediye Başkanı Demir “Bir binaya ticari değer vermezseniz onu koruyamazsınız. Plan, Anıtlar Kurulu tarafından onaylanırsa isteyen mülk sahipleri özellikle Yenicami, Eminönü, Postane tarafındaki bölgede, evlerini butik otele çevirebilecekler” dedi.

Büyükşehir Belediye Meclisi’nin kasım ayı toplantılarında Fatih Belediyesi’nin turizm sektörüne ilişkin yeni düzenlemelerini içeren teklifleri oyçokluğu ile kabul edildi. Eminönü’nde yer alan hanların, butik otele, Nişanca bölgesinde yer alan evlerin ise pansiyona dönüştürülmesinin önü açıldı... Eminönü ve çevresinde konaklama tesislerinin yapılabilmesine olanak sağlayan yeni düzenleme kapsamında tarihi hanlar restore edilecek ve isteyen mülk sahipleri evlerini pansiyona dönüştürebilecek. UNESCO ve Şehir Planlama Müdürlüğü ise plan değişikliklerinin uygulamaya geçmesi halinde bölgenin tarihi dokusunun bozulacağı yönünde görüş belirtti. İBB Meclisi’nin CHP’li üyeleri de yapılan plan değişikliğine eleştirilerde bulundu.

Habertürk’e konuşan Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, proje üstünde 5 yıldır çalıştıklarını ifade ederek, “Bir binaya ticari değer vermezseniz onu koruyamazsınız. Plan, Anıtlar Kurulu tarafından onaylanırsa isteyen mülk sahipleri özellikle Yenicami, Eminönü, Postane tarafındaki bölgede, evlerini butik otele çevirebilecekler. Eminönü’nde gece de insanlar dolaşacak” dedi. Eminönü ve çevresinin sahip olduğu turizm potansiyelini yeterince değerlendiremediğini ve bu durumun değişmesi için çalışmalar yürüttüklerini belirten Demir, “Çünkü gözümüzün önünde binalar boşalıyor ve metruk hale geliyordu. Bizde tarihi eser niteliği taşıyan bu binaların değerlendirilmesi gerektiğine karar verdik’’ diye konuştu.

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, "Eminönü’nde gece de insanlar dolaşacak" dedi

"KENDİ OTURAMIYOR KİRAYA DA VEREMİYOR"

İstanbul Fatih’te, tarihi noktalarda mülk sahiplerinin evlerini terk etmesi ve birçok tarihi binanın atıl durumda bulunması üzerine harekete geçtiklerini belirten Demir, "Eminönü ve çevresinde çok fazla tarihi yapı var fakat o binalar ‘geleneksel ticaret alanı’ kapsamında değerlendirildiğinde çok fazla bir anlamı olmuyor. Mülk sahipleri o bölgede oturmadıkları gibi mevcut durumu itibarıyla orada bulunan evlerini de doğru düzgün bir rakama kiraya veremiyorlar. Bölgede genelde bekâr evleri bulunuyor ve informel işlerde çalışan insanlar konaklıyor."

HEDEF METRUK HALDEKİ BİNALARI KURTARMAK

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, "İllegal orada kalan insanların ne çevreye ne de mekâna bir faydası olmuyor fakat biz şimdi bunu legal hale getirince, buradaki tarihi eserleri koruyacak, restorasyonunu yapacak yatırımcılar gelecek. Mesela Kumkapı’da tarihi Ermeni Patrikhanesi’nin etrafında çok güzel tarihi eser binalar var ve bunların hepsi metruk halde, birçoğu yıkılmak üzere, neden çünkü ev sahipleri bırakıp gitmiş. İnsanların evlerini metruk halde bırakıp gitmesinin önüne geçilecek, bu bizim başlıca hedefimiz" dedi.

Kurthan Demir’e konuşan Başkan Demir, “Bu, şehir açısından da ekonomi açısından da, ülke açısından güzel bir çalışma. Kimseyi dönüşüme zorlamıyoruz sadece insanların önünü açıyoruz. Bir de biz hiç kamu kaynağı harcamıyoruz” dedi

YENİCAMİ’YE BUTİK OTEL, NİŞANCA’YA PANSİYON

Plan notları Anıtlar Kurulu tarafından onaylanırsa isteyen mülk sahipleri özellikle Yenicami, Eminönü, Postane bölgesindeki evlerini butik otele çevirebilecekler. Nişanca bölgesindeki mülk sahipleri ise Kumpapı ve çevresinde dilerlerse binalarını ev pansiyonculuğuna dönüştürebilecek. Eminönü’nde tarihi değeri olmayan klasik işhanı olarak kullanılan binaların bulunduğunu belirten Demir sözlerini şöyle sürdürdü:

"ESKİ BİNA İMARA UYGUN DEĞİL DÖNÜŞÜMLE BU DEĞİŞECEK"

"Hanlarda genellikle giriş katları kullanılıyor, üst katları ise ya hiç kullanılmıyor ya da depo olarak kullanılıyor. Tarihi eser değeri olmayan bu binaların da, butik otele dönüştürülmesinin önünü açıyoruz. Ayrıca bölgedeki binaların büyük bir kısmı imar planlarına uygun değil imarda 3-4 kat izin verilmiş çoğu bina 6 katlı. Binasını butik otele dönüştürmek isteyen imar planına uygun olarak fazla katlardan kurtulmak zorunda olacak bu sayede şehrin değeri korunacak. Fazladan çıkılan katlar azaltıldığında bu durum şehre refah olarak geri dönecek."

"EMİNÖNÜ'NDE GECE DE İNSANLAR DOLAŞACAK"

Yapılanplan değişkiliğine getirilien eleştirilere de cevap veren Demir, "Biz bu kararı alana kadar üzerinden 5 yıl geçti ve bunların hepsini düşündük. Fakat geçen zamanın şehrin aleyhine olduğunu gördük. Çünkü Eminönü gündüz dünyanın en kalabalık bölgelerinden ama kışın saat 18.00’den sonra oraya insanlar giremiyor. Orayı koruyalım dokunmayalım dersek bölgeyi şehrin dışana atmış oluruz. Bunları görmek lazım. Plan notları geçerse burada gece ve gündüz nüfusu eşitlenmiş olacak. Gece de insanlar dolaşacak" dedi.

Başkan Demir, "Mahalle kültürünün devam ettiği bir yere ev pansiyonculuğu verirseniz sıkıntı yaşarsınız. Ama bizim söylediğimiz yerlerde bir mahalle dokusu yok; çok ciddi bir yozlaşma var" dedi

"ORADA MAHALLE KÜLTÜRÜ YOK YOZLAŞMA VAR"

Ev pansiyonculuğunun konut dokusunu bozacağı yönündeki eleştirilere ise Demir şu cevabı verdi:

"Mahalle kültürünün devam ettiği bir yere ev pansiyonculuğu verirseniz sıkıntı yaşarsınız. Ama bizim söylediğimiz yerlerde bir mahalle dokusu yok; çok ciddi bir yozlaşma var. Bu binaların dönüşümü Koruma Kurulu’nun kontrolünde olacağı için tarihi eserlerin niteliği bozulmayacak, kat planlarına dokunulmayacak şekilde dönüştürülecek. Siz bir binaya ticari değer vermezseniz onu koruyamazsınız."

Bölgede otopark olmadığı yönündeki eleştirilere de değinen Demir, “Turizm de otopark ihtiyacı çok olmaz. Turistler zaten arabaları ile gelmiyorlar sadece otobüsler var. Onlar için de gerekli düzenlemeler yapılacak’’ dedi.

 

Değerli Haberturk.com okurları.

Haberturk.com ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.

Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Haberturk.com yorum sayfalarında yer almayacaktır.

Ayrıca Haberturk.com yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.

Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılamaz.

Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Haberturk.com bunlardan sorumlu tutulamaz.

Haberturk.com yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.

Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.

SEN NE DÜŞÜNÜYORSUN?