Yerel Haber Hattı 0536 266 79 69
KONUŞMAYI BAŞLAT
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

Kadın cinayetlerinin haritası

Giriş: 25.11.2015 - 12:24 | Güncelleme:

Bugün 25 Kasım, Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele ve Uluslararası Dayanışma Günü...

Fulya Asena KAHRAMAN / HABERTURK.COM
fkahraman@haberturk.com

Samsun'da 55 yaşında, iki çocuk annesi bir kadın bugün Cumhuriyet Meydanı'nda yalnız başına eylem yaptı. "Bir araba dayak yedim de geldim buraya" deyip, 31 yıllık eşinden her gün şiddet gördüğünü ifade etti ve çevreden "en azından" hem cinslerinden "ne yazık ki" destek göremeyince "Bize neden kimse sahip çıkmıyor diyerek isyan etti. Daha sonra olay yerine gelen polis ekipleriyle ona her gün eziyet eden eşinden şikayetçi olmaya gitti.

 

19 YAŞINDAKİ BEYZA FACEBOOK'TA HESAP AÇINCA KOCASI TARAFINDAN ÖLDÜRÜLDÜ

Türkiye'de her gün kadınlar "en yakınlarından" şiddet görüyor ve öldürülüyor.  Sebepleri yani "bahaneler" ise korkunç... Bu haritaya bakınca yaşananları insanın aklı almıyor. Örneğin; 25 yaşındaki Meltem K. aldatılma şüphesi ile kocası tarafından öldürülmüş. 44 yaşındaki Nermin Tabak boşanmak isteyince eşi tarafından, 42 yaşındaki Şengül Ünlüyayla eşinin barışma isteğini reddedince, 19 yaşındaki Beyza Yılmaz, Facebook'ta hesap açması nedeniyle kocası tarafından, 27 yaşındaki Nekana Yusubova tanıdığı bir erkeğin erkekliğine laf söyleyince öldürüldü...

KADIN CİNAYETLERİNİN HARİTASI

kadincinayetleri.org sitesi 2010-2015 yılları arasında gerçekleştirilen kadın cinayetlerinin veritabanını oluşturmak, kadınların ne tür bahanelerle öldürüldüğüne, cinayetlerde yaşanan ihmallere dikkat çekmek ve ortaya çıkan büyük fotoğrafın vahametini gözler önüne sermek; böylece kadın cinayetlerinin önlenmesi ve cezalandırılması yolunda çağrı işlevi görmek amacıyla "Medyaya yansıyan kadın cinayetlerinin" haritasını hazırladı.

Haritaya göre; Türkiye’de 2010 - 2015 arasında 1134 kadın öldürüldü. Ölen kadınların 493'ü kocası, 115',i erkek arkadaşı, 83'ü ise tanıdığı bir erkek tarafından öldürüldü.

İSTANBUL BİRİNCİ SIRADA

Haritaya göre; 5 yıllık sürede en çok kadın cinayeti sırasıyla İstanbul, İzmir, Ankara, Adana ve Gaziantep'te işlendi.  

ÇOĞU NEDEN ÖLDÜRÜLDÜ BİLİNMİYOR

Haritada öldürülmenin bahanelerinde en yüksek oran "bilinmiyor." Evet bir insan ölüyor ama ne yaşandığı "bilinmiyor", 227 kadının ne sebeple öldürüldüğü bilinmiyor. 206 kadın tartışma ve kavga nedeniyle, 111'i ise aldatılma şüphesi ile öldürüldü.

PEKİ SONUÇ?

Araştırmada yer alan bilgilere göre; cinayetler büyük oranda yakalanma ile sonuçlandı, bu cinayetlerden 666'sını işleyenler yakalandı. En büyük ikinci oran ise intihar. Kadın cinayeti işleyen 187 kişi intihar ederek hayatını sonlandırdı. Cinayeti işleyenlerin 158'i ise teslim oldu.

SİYASİLER NE DEDİ?

Siyasiler de Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla açıklama yaptı. HDP İstanbul Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, "Bu şiddet önlenebilir" derken, CHP Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya tüm partileri bir araya gelmeye çağırdı. 

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu, Başbakan Ahmet Davutoğlu'na 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele ve Uluslararası Dayanışma Günü nedeniyle rozet verdi. Rozeti, AK Parti TBMM Grup Başkanvekili İlknur İnceöz taktı.

HDP'Lİ KERESTECİOĞLU: BU ŞİDDET ÖNLENEBİLİR

HDP İstanbul Milletvekili Filiz Kerestecioğlu Meclis'te 25 Kasım nedeniyle basın toplantısı düzenledi., kadınların ortak bir şiddete maruz kalabildiğini belirterek, şiddete maruz kalan kadınların hayatlarının her bakımdan güvence altına alınması ile bunun önlenebileceğini kaydetti. Kerestecioğlu, Kadınların ortak bir şiddete maruz kalabildiğini ifade eden Kerestecioğlu, şiddete maruz kalan kadınların hayatlarının her bakımdan güvence altına alınması ile bunun önlenebileceğini vurguladı.

CHP'Lİ AKKAYA: BÜTÜN PARTİLER BİR ARAYA GELMELİ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü nedeniyle yazılı açıklama yaptı. Akkaya, "Türkiye'de kadına yönelik şiddetin her geçen gün giderek artıyor.Hiç kuşkusuz kadına yönelik şiddet açısından kadın cinayetleri, birincil öneme sahip bir konumdadır ve bu sorunun çözümü için hiç vakit kaybedilmeksizin TBMM'deki bütün partilerin bir araya gelerek kalıcı ve gerçekçi çözümler üretmesi gerekmektedir" ifadelerini kullandı. Akkaya, 2002-2015 yılları arasında yaklaşık 5 bin 500, son beş yıl içinde ise bin 134 kadının cinayete kurban gittiğini belirtti.

ARAŞTIRMAYA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN

Değerli Haberturk.com okurları.

Haberturk.com ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.

Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Haberturk.com yorum sayfalarında yer almayacaktır.

Ayrıca Haberturk.com yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.

Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılamaz.

Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Haberturk.com bunlardan sorumlu tutulamaz.

Haberturk.com yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.

Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.

SEN NE DÜŞÜNÜYORSUN?
Misafir - 8 yıl önce - Cevapla
3 3 0
bingöl e alkış allahınıza kurban
Misafir - 8 yıl önce - Cevapla
3 6 -3
bingöl sıfır helal olsun !!!
Misafir - 8 yıl önce - Cevapla
0 6 -6
En az il tunceli
Misafir - 8 yıl önce - Cevapla
6 6 0
Erkekleri unutmayalım. Pozitif ayrımcılığa hayır.
Misafir - 8 yıl önce - Cevapla
0 12 -12
yav he he
Misafir - 8 yıl önce - Cevapla
3 30 -27
Kadin cinayetlerinin doguda az olmasinin sebebi hdp ve bilesenlerinin bu konudaki hasasiyetinden kaynaklidir