Yerel Haber Hattı 0536 266 79 69
KONUŞMAYI BAŞLAT
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

Seda Zeynep Köse Antalya ve Alanya'nın gezilecek yerlerini sizler için değerlendirdi

Giriş: 03.06.2016 - 21:19 | Güncelleme:

Seda Zeynep Köse, turizm açısından zor bir döneme giren Antalya bölgesinde idi. Antalya, Side ve Alanya'yı sizler için gezdi.

Bir süre ara verdiğim gezilerime, ülkemizin en önemli turizm merkezlerinden biri olan Antalya ile devam etmeye karar verdim ve kendimi havalanına attım deyim yerindeyse... Neden Antalya sorusunun net cevabı, turizmin geçtiğimiz senelerden çok uzakta oluşu diyebilirim. Kendimce, her yıl binlerce turiste ev sahipliği yapan, güzel Antalya'ya destek olmak istedim aslında... O yüzden, bu yazımın formatı, bir parça değişik olacak. Sizleri gezdirirken, bölgenin şu andaki durumu ile ilgili izlenimlerimi de aktaracağım.

Akdeniz'in ışıklı şehri "Antalya"

Antalya turuna, Side'den başlayacağım için, havalimanından shuttle ile Side'ye geçiyorum. Antalya - Side arası yaklaşık 70 km sürüyor. İsterseniz, özel transfer araçlarını tercih edebilirsiniz. Dilerseniz, havalimanından otogara geçerek, oradan Side'ye geçebilirsiniz. Ulaşım fiyatları 20 - 30 tl arasında değişiyor. Bu arada, bazı havayolu şirketlerinin ücretsiz servisleri bulunduğunu da hatırlatayım.

KALABALIĞINA ALIŞILAN SİDE'DEN ESER YOK!

Side'ye vardığımda, sessizlik ve tenha sokaklar çekiyor dikkatimi hemen. Bu mevsimde, kalabalığına alıştığımız Side'den eser yok. Biraz dinlendikten sonra, ilk gün güneşi denize nazır batırmak güzel olur diye düşünüyoruz. Side, son dönemin havalı tabiri ile, beach club'lar açısından zengin bir lokasyon. Sahilde, zevkinize ve elbette kesenize uygun bir çok tesis bulunuyor. Önereceklerim; büyük plaj tarafında Seaside Beach Club, Apollon Beach Club ve küçük plaj tarafında kalan Shanty Beach Club. Beach girişleri ücretsiz. Bazılarında şezlong için ücret verebiliyorsunuz.

 

Side, tarihe tanıklık etmiş bir destinasyon. Anadolu'nun en eski yerleşim noktalarından biri olan Side'nin adının anlamını yeni öğrendim, Anadolu dilinde “nar” anlamına geliyormuş. Tarihi neredeyse, Hititlere kadar uzanan Side çarşısında bir tur atarak, biraz da halk ve esnaf ile sohbet etmek istiyorum.

ESNAF ÜZGÜN!

Turist sayısının yok denecek kadar az olması, doğal olarak esnafı üzüyor. İş olmaması, ekonomik olarak sarsmış, gerçekten de çok az turist var. Bu kadar güzel bir doğaya sahip olan bir noktanın, bu durumda olması çok üzücü. Çarşıdan geçerek, Side'nin görülmesi gereken en önemli noktası olan Apollon Tapınağı'na geçiyorum. Güneşin oğlu Apollon'a adanarak yapılan tapınak, gerçekten büyüleyici. Bu döneme kadar ayakta kalan bir eser herşeyden önce. Eğer akşamüstünde ziyaret ederseniz, tapınağın etrafında, deniz kenarındaki restaurant / cafelerde birşeyler için ve güneşin batışını izleyin. Çok keyifli.

Kelopatra ve Antionius'un aşkına sahne olan Side'de görmeniz gereken yerler arasında; Side Müzesi, Side Tiyatrosu, Vespasian Çeşmesi, çok yakınında bulunan Sorgun, Titreyen Göl, Manavgat şelalesi, Köprülü Kanyon Milli Parkı ve Oymapınar barajını sayabilirim. Ama özellikle, Oymapınar barajı dolaylarındaki Seleukeia Antik Kentini görmenizi öneriyorum. Side'de trekking, rafting ve jip safari yapabileceğinizi de hatırlatırım.

Antalya öncesi ikinci durak, Alanya. Yıllar önce ziyaret ettiğim Alanya'da, ilk durağım Alanya Kalesi oluyor. Gerçekten muazzam manzarası ile, mutlaka görmeniz gereken bir yer. Alanya'ya ve şahane manzarasına kuşbakışı bakmak, temiz hava kendinizi çok iyi hissettiriyor.

Alanya'da bir diğer görmeniz gereken yer, Kleopatra plajı. Sezon dolayısıyla yine tenha olan plaj, tam bir huzur alanı. Alanya çarşısında, dolanıyor, el yapımı hediyelik eşyalara bakıyorum. Bölgede oldukça rağbet gören bir cafede, kahve molası verdikten hemen sonra, bir Alanya klasiği olan Damlataş Mağarası'na geçiyorum. Damlataş; bir liman inşaatı esnasında dinamit ateşlemesi sayesinde tesadüfen bulunmuş. Korunma altına alınan mağarada, binlerce sarkıt ve dikit bulunuyor. Sene boyunca 6 ila 8 ay arasında damlayan mağaranın havasının, astım hastalarına iyi geldiği söyleniyor. Alanya'da Dim Mağarası'nı da ziyaret edebilirsiniz.

Alanya'daki küçük ve keyifli tur sonrasında, Side üzerinden, Antalya'ya geçiyorum. Antalya, Türkiye'nin en kalabalık şehirlerinden biri. Pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış ilin, bir diğer önemli özelliği de, ülkemizdeki en çok antik kent bulunan bölge olması. Expo 2016'ya ev sahipliği yapan Antalya, Altın Portakal film Festivali gibi pek çok kültür sanat olayının da gerçekleştiği bir il. 

"LARA" ANTALYA'NIN YEME-İÇME-EĞLENCE MERKEZİ...

Antalya'daki turuma, Lara'dan başlıyorum. Lara, Antalya'nın yeme, içme ve eğlence merkezi diyebilirim. Bunun yanı sıra, alışveriş merkezlerinin de toplandığı bölge. Antalya; otelleri, plajları, otantik lokasyonları ile son derece çekici bir turizm merkezi. Lara, Antalya otellerinin yoğunlaştığı bölge aynı zamanda. Ben önceliği, Lara merkeze veriyor, kendimi sokaklara atıyorum adeta. Bunda elbette, havanın mevsim normallerinin altında oluşunun da etkisi büyük. Biraz turladıktan sonra, Antalya'nın en sevilen restaurantlarından biri olan Sedir Restaurant'ta alıyorum soluğu. Tavsiye üzerine dana kavurma sipariş ediyorum. Kesinlikle çok başarılı. Tandır da öyle. Yolunuz düşerse mutlaka tadın.

Antalya turumun bir sonraki durağı, çarşı ve sonrasında Kaleiçi ile devam ediyor. Çarşısı cıvıl cıvıl Antalya'nın. Çarşı içinde tavsiye edeceğim iki lezzet durağı olacak. Birisi Sokak Pilavcısı. Nefis kavurmalı pilavının, kuru fasülyesinin tadına mutlaka bakın. Diğeri ise, Dondurma Dükkanı. Tüm çeşitler, o mevsimde ne tazeyse ondan üretiliyor. Bunun dışında, Çamlıca gazozlu, bebe bisküvili gibi ilginç çeşitlerde mevcut. Ben bayıldım, siz de bayılacaksınız eminim. Ziyafet sonrası, Üçkapılar'dan Kaleiçi'ne giriyorum. Amaaa, burası hakkında biraz bilgi vermek isterim. Muratpaşa bölgesinde yer alan Kaleiçi, hemen her turistin uğrak noktası. İnanılmaz hareketli olan bu lokasyon, tarihi evleri ile, güleryüzlü ve samimi esnafı ile, içerisinde yer alan cafe ve restaurantları ile Antalya'nın vazgeçilmezlerinden biri. Kale içi sınırları içersinde kalan, Yivli Minare'yi görmeden geçmeyin derim. Antalya'nın ilk İslami tarihi yapılarından biri olan Yivli Minare, aslında eski bir Bizans kilise imiş, fakat, Alaattin Keykubat zamanında minare eklenerek, bugünkü halini almış. Kaleiçi'nde, bir çok mekan yer alıyor. Özellikle akşamları, yerli halk ve turistler tarafından fazlaca rağbet görüyor. Dilerseniz, Kaleiçi'nde yer alan otellerde de konaklayabilirsiniz. Aklınızda olsun.

Şiddetle tavsiye edeceğim bir diğer lezzet noktası, Antalya klasiklerinden biri olan 7 Mehmet. Konumu, ambiyansı ve menüsü ile, uğrak duraklar listeme ilk beşten giriş yaptı bile. Geleneksel lezzetlerden oluşan zengin menüsünde en beğendiğim tat; bergamotlu, kabak çekirdekli ve bademli iç pilavın eşliğinde gelen ince et oldu. Çok, çok başarılı. Telatürlü patates tavanın bağımlısı oldum dersem, abartmış olmam. Yoğurtlu patates tava da ilginçti. Avakadolu salatasının da hakkını yememek gerek. Günü olmadığı için, meşhur etsulu kulaklı çorbanın tadına bakamadım, ama, siz giderseniz oğlak köftesi ve bu muazzam övgüler alan çorbanın tadına bakın muhakkak. Şunu da eklemeden geçemeyeceğim, 7 Mehmet'in inanılmaz iyi bir kavı var, bilginiz olsun. Fiyatları pahalı bulanlarda var, ama, bu kalitede hizmet veren bir restaurant için ben gayet normal buldum. Antalya, doğasıyla , kültürüyle, palmiyeli sokakları ile kesinlikle çok güzel bir şehir. 

Gelelim Antalya'nın olmazsa olmaz diğer noktalarına. Bu noktaları görmeden Antalya sınırlarını terk etmeyin.

Antalya Arkeoloji Müzesi

Düden Şelalesi

Kale Kilisesi

Şadırvanlı Medrese

Alarahan Kalesi

Phaselis (Faselis)

Benim ki; kısa bir tur olduğundan bu kez ziyaret edemedim ama, sizin vaktiniz olursa, Olimpos ve Çıralı'nın tadını da çıkarın derim. Doğayla içiçe, huzurlu birkaç saat için birebir olacaktır.

Bu küçük Antalya turunun bitmesini inanın hiç istemedim. Tatil için belki daha çok yurtdışı destinasyonlarını tercih ediyoruz ama, sanırım şu an, ülkemizin turizmine destek zamanı. Sadece bir haftasonu için bile olsa... İnanın, hem yöre halkının, turizme gönül verenlerin, esnafın buna çok ihtiyacı var. Bir sonraki keşif durağında buluşmak üzere...

Değerli Haberturk.com okurları.

Haberturk.com ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.

Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Haberturk.com yorum sayfalarında yer almayacaktır.

Ayrıca Haberturk.com yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.

Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılamaz.

Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Haberturk.com bunlardan sorumlu tutulamaz.

Haberturk.com yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.

Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.

SEN NE DÜŞÜNÜYORSUN?
Misafir - 8 yıl önce - Cevapla
6 0 +6
Gecen sene antalyada otelde hemşirelerimle konustum, ben tatil paketimi turkiyede almistim, anlaşıldı ki onlar yari fiyatina almişlar
Misafir - 8 yıl önce - Cevapla
3 12 -9
Herkes otel sahibi degil Antalyada. Sacma sapan yorumlar yapmayin. Gecimini turizme baglayan bir suru isci ya da kucuk esnaf var sektorde. Ne kadar sığ gorusler bunlar. Zaten o fiyatlari acentalar veriyor yabanci musteriye. Sezon acilmadan acenta pesin satin aliyo odayi. Herhalde fiyat farkli olacak
Misafir - 8 yıl önce - Cevapla
3 3 0
Bize suriyeliler yeter dermisim
Misafir - 8 yıl önce - Cevapla
15 0 +15
fiyatlar yerinde duruyor. hiç taviz yok.
Misafir - 8 yıl önce - Cevapla
24 0 +24
Yüzümüze bakmıyorlardı allah utandırdı:)
Misafir - 8 yıl önce - Cevapla
0 0 0
doğru
Misafir - 8 yıl önce - Cevapla
36 0 +36
zamaninda yerli turiste oda vermeyenler dusunsun
Misafir - 8 yıl önce - Cevapla
39 0 +39
Yabancılar varken binbir havalara giriyorlardı ya?:))))))) Hiçbirine acımıyoruz.
Misafir - 8 yıl önce - Cevapla
39 0 +39
yerli turiste yabancının iki katı fiyat çekiyorlardı. alma mazlumun ahını çıkar aheste aheste..
Misafir - 8 yıl önce - Cevapla
15 0 +15
Dun geldik tatilden bitmis Alanya antalya bir taneturistyok
Misafir - 8 yıl önce - Cevapla
33 0 +33
Yerli turisti üzdünüz beyler :)(
Misafir - 8 yıl önce - Cevapla
24 0 +24
siz truzimciler hakektiniz sanırım . kendi halkına verdigin fiyat ile yurt dışından yabancıların aldıgı fiyat arasında yarı yarıya fark vardı türkün türke yaptıgını kimse yapmıyor ağlamyıda ögrenmiş oldunuz bu sayede
Misafir - 8 yıl önce - Cevapla
9 3 +6
TÜRISTLERI KAZIKLARKEN DÜSÜNSEYDINIZ BUNLARI .... ALMANYADA YASIYORUM ,,,,, HER SENE ALMAN ARKADASLAR TÜRKIYEDEN GELINCE AYNI SEYI SÖYLÜYORLAR ,,, FAHIS FIYATLAR SADECE BIZE DIYORLAR ,, AYNISI SIZIN DEYIMINIZLE BIZE ... ALAMANCILARADA UYGULUYORSUNUZ EE ALMANLAR VE ÖBÜR TURISTLER UYANDI BOSUNA AGLAMAYIN
Misafir - 8 yıl önce - Cevapla
9 21 -12
bu kadar ülkenizi seviyorsanız yurt dışına turlara v.b çıkmayın. 3-5 bina beton görmek için düşmanlarınızın kasasına para koymayın . o parayı yurt içinde tatillerde harcayın. atıp tutmayla, tencere tavayla bu iş olmaz. gerçekten yaşadığınız yere kıymet verin. eğer damarınızda kan varsa. Türk kanı varsa !!!!!
Misafir - 8 yıl önce - Cevapla
18 0 +18
zamanın da yerli turiste oda vermeyenler...
Misafir - 8 yıl önce - Cevapla
3 0 +3
Kaliteli sokaklar ve kültürü yüksek işler olmadıkca turızm kalıcı olmaz
Misafir - 8 yıl önce - Cevapla
0 0 0
Sorunlar derin ama çözmesini yerel değilde dışardan uzman kişiler yapar
Misafir - 8 yıl önce - Cevapla
3 0 +3
Ulkemize hep yurt disindan turist gelecek diye beklenirse boyle olur...okul tatillerini 7 bolgenin hava srtlarina gire duzenlenmesi lazim kis tatili ilkbahar tatili yaz tatili ayri ayri zamanlarda duzenlenmesi lazim. Ic turizme cooook faydasi olur ve trafik sorunu azalir.vs vs.Bolgelere gore okul ta
Misafir - 8 yıl önce - Cevapla
60 0 +60
Turizimciler yerli turistlere vebalı gibi davaranıyorlar. onlara pahalı fiyatlarla hizmet ve ürün satmaya çalışıyorlar. Zora düştüklerinde de ağlıyorlar.
Misafir - 8 yıl önce - Cevapla
12 0 +12
antalyada yerel belediyeler yanlis islerle ugrasiyor bu yuzden sokaklarda temizlik görsellik hep oteller nerede ise o yönde sehir merkezininden 1kilometre disari cikin antalya degil sanki dogu illerimiz gibi bakim sadece otellerin ildugu bllgelere yapiliypr
Misafir - 8 yıl önce - Cevapla
6 3 +3
Sadece antalyamı?bütün sahillerde durum aynı,esnaf daha şimdiden nalları dikti
Misafir - 8 yıl önce - Cevapla
3 0 +3
antalya gercekten harika bir turizm bölgesi ama gelismesi gerek baya yol kat edilmeli büyük sehir bekediyesi yapiyor ama yerel belediyelerin antalyaya katkisi cok az oteller kadar yol boylari temizlik de önemli
Misafir - 8 yıl önce - Cevapla
6 6 0
2023 te düzelir :))
Misafir - 8 yıl önce - Cevapla
3 0 +3
Sadece antalya mı? İstanbula gelin bakın
Misafir - 8 yıl önce - Cevapla
3 3 0
Dost yok düşman çok
Diğer Yazılar
YENİ MEDYA

SEDA ZEYNEP KÖSE BENELÜKS TUR'LARININ ŞİRİN ÜLKESİ LÜXEMBURG'TA

Seda Zeynep Köse Almanya gezisi yaptı, Köln'e gitti, Schengen bölgesini keşfetti, Lüxemburg'u gezdi, sizler için Lüxemburg hakkında bilgi aldı

Benelüks turu Almanya Köln'ün ardında Schengen bölgesi ve Lüxemburg ile devam ediyor
YENİ MEDYA

BOZCAADA'DA BİR HAFTASONU KAÇAMAĞI

Haberturk.com seyahat yazarı Seda Zeynep Köse, Ege'nin cennet köşesi Bozcaada'ya haftasonu kaçamağı yaptı. Adanın bilinmeyenlerini, lezzetlerini, tarihi dokusunu ve en keyifli yanlarını sizler için keşfetti

Bozcaada'da gidilecek yerler, Bozcaada'ya nasıl gidilir? Bozcaada plajları ve feribot saatleri
YENİ MEDYA

UKRAYNA'NIN SAKLI CENNETİ LVİV

Seda Zeynep Köse, Ukrayna'nın şehirlerinden, en sevileni, spa turizmi ile önem taşıyan, gece hayatı ile ünlü Lviv'i sizler için keşfetti.

Lviv gece hayatı kadar yaşam biçimiyle de büyülüyor
YENİ MEDYA

SEDA ZEYNEP KÖSE 'AŞIKLAR ŞEHRİ' PARİS'TE

Seda Zeynep Köse, Paris gezisinde, Fransa'nın başkenti Paris'e gitti, Eyfel kulesi, Louvre müzesi, Paris Montmartre tepesini sizler için ziyaret etti.

Fransa'nın Başkenti Paris'te gezilecek yerler