KATEGORİLER

Yazının devamını okumak için tıklayınız...

Cezayir

Cezayir Demokratik Halk Cumhuriyeti, Afrika'da yer alan ve yüzölçümü olarak Afrika Kıtası'nın en büyük ülkesi olan bir İslam, Arap ve Berberi ülkesidir. Ülkenin ismi Arapça'da "adalar" anlamına gelmektedir.

Ülkenin kuzeydoğusunda Tunus, doğusunda Libya, güneydoğusunda Nijer, güneybatısında Moritanya ve Mali, batısında Fas ve Batı Sahra bulunmaktadır. Ülkenin başkenti Cezayir'dir.

Tarihte 300 yıl boyunca Osmanlı İmparatorluğu hakimiyetinde kalan Cezayir, 1830'da Fransız sömürgesi altına girmiştir ve yaklaşık 150 yıl boyunca sömürgede kalmıştır. Cezayir, bağımsızlığını ise 5 Temmuz 1962 tarihinde kazanmıştır.

Günümüzde nüfusu tahminlere göre 40 ila 45 milyon kişi arasında değişmektedir. Ülkede para birimi olarak Cezayir Dinarı kullanılır ve telefon kodu 213'tür. Ülkede trafik sağdan akmaktadır.

Ülkenin başında 5 yılda bir seçilen cumhurbaşkanı bulunur. Cumhurbaşkanı ayrıca Bakanlar Meclisi ve Yüksek Güvenlik Konseyi'nin de başıdır. Cumhurbaşkanı ayrıca bakanları ve başbakanı da atar. Yasama, 1996 yılından bu yana çift meclisli sistem ile oluşuyor: "Millet Konseyi" ve "Ulusal Halk Meclisi". 144 üyeden ibaret Millet Konseyi'nin Başkanı gerektiğinde Cumhurbaşkanına vekalet etmekte. "Ulusal Halk Meclisi'nde ise, 48 seçim bölgesinden gelen 462 milletvekili yer alıyor.

Cezayir Haberleri