KATEGORİLER

Yazının devamını okumak için tıklayınız...

Edirne

Edirne, Türkiye'nin Marmara Bölgesi'nde yer alan, Bulgaristan'la sınır komşusu olan ve 844 km2 yüzölçümüne sahip olan ve Türkiye'yi Avrupa'ya bağlayan karayolu üzerinde yer alan sınır şehridir.

Tarihte bilinen ilk Edirne yerleşimcileri Trak kabilelerinden Odrisler ve Bettegerilerdir. M.Ö. 1400-1200 yılları arasında Edirne yöresi Akaların eline geçti. M.Ö. 510'lu yıllarda Ahameniş İmparatoru I. Darius bölgeye sefer düzenledi ve Edirne bölgesi Pers hakimiyetine girdi.

M.Ö. 460'da bağımsızlığını ilan eden Odrisler yeniden Edirne bölgesini hakimiyeti altına aldı. Bir süre boyunca Kelt istilasına uğrayan Edirne şehri, M.Ö. 168'de Romalılar'ın eline geçti.

1000'li yıllarda birkaç kez Peçenek ve Kuman saldırısına uğrayan Edirne, Bizans İmparatorluğu hakimiyeti altında kaldı. Haçlı Seferleri esnasında saldırı altında kalsa da, Latin İmparatorluğu kontrolüne giren şehirde Bulgarlarla 1205'teki savaşta Latinler mağlup oldu.

1361-1371 yılları arasında farklılık gösteren süreçte, Edirne şehri Osmanlı toprağı oldu. Birinci Dünya Savaşı'nın ardından Yunan işgalina uğrayan Edirne, Kurtuluş Savaşı'nın ardından da 25 Kasım 1922'de Türk egemenliğine girmiştir.

Günümüzde Edirne şehri, ekonomisini çiftçilik, tarım ve el sanatlarından sağlamaktadır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Edirne Haberleri

  • Kadın doktora saldırdı! İkinci kez tahliye oldu

    Gündem, 18 Nisan 2024

    Kadın doktora saldırdı! İkinci kez tahliye oldu

    Edirne'de kadın doktor B.B.Ö.'yü darp eden Volkan K., hakkında açılan davanın ikinci duruşmasında tahliye edilmişti. Şüpheli geçtiğimiz günlerde ise B.B.Ö.'yü tehdit ettiği gerekçesiyle yeniden gözaltına alınıp tutuklandı. Mahkeme heyeti de sanığın 1 aylık tutukluluk halini göz önünde bulundurarak adli kontrol şartıyla serbest kalmasına hükmetti. Gelişmeyle ilgili açıklamada bulunan Edirne Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gürcan Altun, "Caydırıcı yasal düzenlemeler yapılmadığı takdirde bunun önüne geçilebilme olasılığı yok. Bugüne kadar 10’un üzerinde hekim görevi başında katledildi, diyecek başka bir şey bulamıyorum" ifadelerini kullandı

  • Yurt dışına kaçmaya çalışırken yakalandılar

    Gündem, 18 Nisan 2024

    Yurt dışına kaçmaya çalışırken yakalandılar

    Edirne'de yurt dışına kaçmaya çalışan FETÖ, PKK ve DHKP-C terör örgütü üyesi 7 zanlı yakalandı.

  • Tunca Nehri alarm veriyor!

    Gündem, 18 Nisan 2024

    Tunca Nehri alarm veriyor!

    Edirne'de kuraklık nedeniyle suyu çekilen Tunca Nehri alarm veriyor. Geçen yıla göre su seviyesi 4 kat azalan nehirde adacıklar oluşurken, canlılar da yaşam savaşı veriyor.

    Kadın doktora saldırdı, yetmedi tehdit etti!

    Gündem, 17 Nisan 2024

    Kadın doktora saldırdı, yetmedi tehdit etti!

    Edirne'de kadın doktor B.B.Ö.'yü darp ettiği gerekçesiyle tutuklanıp hakkında dava açılan Volkan Kuşçu, ikinci duruşmada tahliye edilmişti. Serbest kalan Kuşçu bu kez B.B.Ö.'yü sosyal medya üzerinden tehdit edince ikinci kez tutuklandı

    Köylüsünü öldürdü

    Gündem, 17 Nisan 2024

    Köylüsünü öldürdü

    Edirne'de köylüsü tarafından silahla vurulan kişi hayatını kaybetti.

  • Sahipsiz köpeklerden kaçarken bu hale geldi

    Gündem, 16 Nisan 2024

    Sahipsiz köpeklerden kaçarken bu hale geldi

    Edirne'de sahipsiz köpeklerin saldırısından kaçarken düşen yaşlı kadın yaralandı. 75 yaşındaki kadın, "Her yerim çürüdü. Yüzüm gözüm morardı. Çok korktum, dışarı çıkmaya korkuyorum artık." diyerek yetkililerin bu konuya çözüm bulmasını istedi. Köpeklerin kadına saldırdığı anlar ise güvenlik kamerasına yansıdı.

  • Hırsız 'engel' dinlemedi!

    Gündem, 16 Nisan 2024

    Hırsız 'engel' dinlemedi!

    Edirne'de bir kişi, engelli gencin parasını ve cep telefonunu gasp etti. Zanlı kısa sürede polis ekipleri tarafından yakalandı.

  • Boşanma aşamasındaki eşini öldürdü

    Gündem, 14 Nisan 2024

    Boşanma aşamasındaki eşini öldürdü

    Edirne'de bir kişi, boşanma aşamasındaki karısını silahla öldürdü. Gözaltına alınan zanlı çıkarıldığı hakimlikçe tutuklanarak cezaevine gönderildi. Çiftin 4 yaşında bir kızlarının olduğu öğrenildi.

    Sınırda bagajda yakalandılar!

    Gündem, 09 Nisan 2024

    Sınırda bagajda yakalandılar!

    Kapıkule Sınır Kapısı'nda şüphe üzerine kontrol edilen bir otomobilin bagajından 2, arka koltukların arkasından da 1 düzensiz göçmen çıktı. Göçmenler Göç İdaresi'ne teslim edilirken sürücü gözaltına alındı

    28 mahallenin 7'si onlara emanet

    Gündem, 08 Nisan 2024

    28 mahallenin 7'si onlara emanet

    Edirne'de 2019 yılında yapılan yerel seçimlerde 1 olan kadın muhtar sayısı, 31 Mart seçimlerinde 7'ye yükseldi. Kentte mazbatalarını alan kadın muhtarlar görevlerine başladı. Mahallesinde 11 adaya büyük fark atarak muhtar seçilen Kurtuluş Mahallesi Muhtarı Nurcan Uzel, "Hepsini tek başımıza sollayarak galibiyet elde ettik." diye konuştu.

  • Sevinci kursağında kaldı! Aldığı oylar çöpe gitti

    Gündem, 01 Nisan 2024

    Sevinci kursağında kaldı! Aldığı oylar çöpe gitti

    Edirne'de yerel seçimlerde 1750 seçmenin bulunduğu merkeze bağlı Umurbey Mahallesi'nde, bir sandıkta muhtarlık için atılan oylar iddiaya göre temizlik görevlisi tarafından yanlışlıkla çöpe atıldı ve muhtar belirlenemedi. Toplam 6 sandığın 5'inden kendisinin önde çıktığını savunan mahallenin mevcut muhtarı Turhan Özgünden, "Tam seçim bitti derken birdenbire ortalık karıştı. Yıkıldık, üzüldük. Böyle bir talihsizlik yaşadık" dedi.

  • Esrarengiz cinayeti jandarma çözdü

    Gündem, 30 Mart 2024

    Esrarengiz cinayeti jandarma çözdü

    Edirne merkeze bağlı Hıdırağa köyünde yaşayan ve yaklaşık 10 gündür kayıp olarak aranan kişinin cansız bedeni jandarmanın çalışmalarının ardından toprağa gömülü şekilde bulunurken, olayla ilgili köyde hayvan ağılında çalışan 1 şüpheli gözaltına alındı

  • İkiye bölünen traktörde feci ölüm!

    Gündem, 27 Mart 2024

    İkiye bölünen traktörde feci ölüm!

    Edirne'de meydana gelen bir kazada minibüsle çarpışan traktör ortadan ikiye bölündü. Olayda traktör sürücüsü feci şekilde can verdi

    Ağzı bağlı çuvallardan yavru köpekler çıktı

    Gündem, 26 Mart 2024

    Ağzı bağlı çuvallardan yavru köpekler çıktı

    Edirne'de bir barınağın önüne bırakılan ağızları bağlı çuvallardan 14 yavru köpek çıktı. Havasızlıktan boğulmak üzere olan yavru köpekler, mama ve su verilerek bakıma alındı.

    Kadın doktoru dövmüştü! Sıcak gelişme!

    Gündem, 20 Mart 2024

    Kadın doktoru dövmüştü! Sıcak gelişme!

    Edirne'de, Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde annesinin ölümü sonrası doldurulması gereken belgeler konusunda kendisini bilgilendirmek isteyen doktor B.B.Ö.'yü yumruklayan Volkan Kuşçu, yargılandığı davanın ikinci duruşmasında tahliye edildi. Doktor B.B.Ö.'nün avukatlığını üstlenen babası Taner Özdeş, "Kızımın, aynı zamanda müvekkilimin gözünde hasar oluştu ve basit tedaviyle giderilemeyecek bir hasar bu" dedi

  • 1422'de inşa edildi... Restore ediliyor

    Yaşam, 20 Mart 2024

    1422'de inşa edildi... Restore ediliyor

    Edirne'de 15. yüzyıl yapısı Gazi Mihal Hamamı'nda restorasyon kapsamında temizlik ve kazı çalışmaları yapılıyor

  • Polisten kaçan araçta 6 düzensiz göçmen yakalandı

    Gündem, 16 Mart 2024

    Polisten kaçan araçta 6 düzensiz göçmen yakalandı

    Edirne'de polisin 'dur' ihtarına uymayıp ters yönde kaçan hafif ticari araçta 6 düzensiz göçmen yakalandı

  • "Hepsi özgün deneylerdi"

    Gündem, 15 Mart 2024

    "Hepsi özgün deneylerdi"

    Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, Edirne'de gençlerle bir araya geldi. Gezeravcı, Trakya Üniversitesi Balkan Kongre Merkezi'nde Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır'ın katılımıyla düzenlenen Gençlik Buluşması'nda Türkiye'nin insanlı ilk uzay misyonunu anlattı

    Balkan savaşlarının simgesi restorasyona alındı

    Yaşam, 12 Mart 2024

    Balkan savaşlarının simgesi restorasyona alındı

    Balkan Savaşları'nda Edirne'nin önemli savunma hatlarından Kıyık Tabya'nın restorasyonunun ilk etabı 26 Mart Balkan Şehitlerini Anma Günü'ne kadar tamamlanacak