KATEGORİLER

Yazının devamını okumak için tıklayınız...

Sabiha Gökçen Havalimanı

Sabiha Gökçen Havalimanı, Savunma Sanayi Müsteşarlığı tarafından hazırlanan “İleri Teknoloji Endüstri Parkı ve Havaalanı Projesi (İTEP)” kapsamında bir “Mükemmeliyet Merkezi” olarak geliştirilecek olan Teknokentin 6 ana unsurunun ilk aşaması olarak hayata geçirilmiştir.

1987 yılında Savunma Sanayi İcra Komitesi’nin kararı ile; Pendik Kurtköy mevkiinde  “İleri Teknoloji Endüstri Parkı ve Sivil Havacılık Merkezi (İTEP)” kurulmasına karar verilmiştir. İTEP Projesinin ilk adımı olarak da; İstanbul Anadolu yakasında yıllık 3 milyon dış hat yolcu, 500.000 iç hat yolcu ve 90 bin ton kargo kapasiteli  Sabiha Gökçen Havalimanı kurulmuştur.

Tüm geliri, ülkemiz savunma sanayinin teknolojik altyapısının geliştirilmesine ve dolayısıyla Türk Silahlı Kuvvetlerinin  ihtiyaçlarının temin edilmesine yönelik projelerde kullanılacak olan Sabiha Gökçen Havalimanı işletiminin, Türk Ticaret Kanunu hükümleri çerçevesinde faaliyet gösterecek kamu sermayesi ağırlıklı bir anonim şirket eliyle yapılmasına karar verilmiş ve 27 Ocak 2000 tarihi itibariyle Savunma Sanayi Müsteşarlığı’nın %96.4 sermaye payı ile Havaalanı İşletme ve Havacılık Endüstrileri A.Ş. (HEAŞ) tarafından işletmesine başlanmıştır.

27 Ocak 2000 tarihinde başta Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) olmak üzere, TUSAŞ Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TAI), Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı (TSKGV), Türk Hava Kurumu (THK), ASELSAN Elektronik Sanayii ve Ticaret A.Ş. (ASELSAN) ve Hava Elektronik Sanayii ve Ticaret A.Ş. (HAVELSAN) ortaklığıyla kurulan HEAŞ, 25.12.2014 tarihi itibariyle TAI, ASELSAN ve HAVELSAN'ın HEAŞ hisselerini TSKGV'na devretmesiyle 3 ortaklı şirket olarak faaliyetlerine devam etmektedir.

08 Ocak 2001 tarihinde trafiğe açılan, İstanbul’un ikinci, Anadolu yakasının ilk, Türkiye’nin ilk özel işletilen havalimanı olan Sabiha Gökçen Havalimanı, 2000’li yılların üstün teknolojisini, güvenlik ve müşteri memnuniyetine yansıtan ve her geçen yıl yolcu kapasitesini giderek arttıran havalimanı ünvanına sahip olmuştur.

Yıllık 47 Bin yolcudan 4 milyon yolcunun ağırlandığı bir “havalimanı markası” haline getiren HEAŞ, Yerhizmetleri, Akaryakıt, Terminal, Antrepo İşletmeciliğini Temmuz 2007’de yapılan bir ihale sonucunda 1 Mayıs 2008 tarihinden itibaren Limak-GMR-Malaysia Airports 3’lü konsorsiyumu tarafından kurulan İSG (İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı Yapım Yatırım ve İşletim A.Ş.)’ye devretmiş olup Sabiha Gökçen Havalimanı Meydan Otoritesi sıfatı ile faaliyetlerini sürdürmeye başlamıştır.

HEAŞ,  havalimanı  otoritesi olmanın getirdiği kural koyma, düzenleme ve denetim faaliyetlerinin yanı sıra; PAT sahası, hava bilgi yönetimi, yangın-uçak kaza kırım kurtarma, ilk yardım ve sağlık, seyrüsefer cihazlarının 24 saat faal tutulması, tüm havalimanının elektrik-su-doğalgaz-ısıtma-soğutma hizmetleri, havacılık bilgi işlem faaliyetleri, VIP hizmetleri ve hava tarafına geçiş kapılarının güvenliği ve denetimi faaliyetlerini de sürdürmektedir.

Sabiha Gökçen Havalimanı Haberleri