Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        BURSA (AA) - Bursa'nın kurulduğu Hisar bölgesindeki arkeolojik kazılar kapsamında yürütülen Hisar Arkeopark Projesi için 3 ve 15 bina kamulaştırıldı.

        Osmangazi Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, 6 bin 900 metrekare alan üzerine kurulan Hisar Arkeopark için bölgedeki kamulaştırma çalışmaları tüm hızıyla sürdürülüyor.

        Çalışmalar kapsamında, 15 bina kamulaştırılıp yıkılırken, bölgedeki 3 arsa da kamulaştırılarak projeye eklendi. Son olarak kamulaştırılıp yıkılan binaların ardından bölgede 6 bin 250 metrekarelik alan elde edildi.

        Açıklamada değerlendirmelerine yer verilen Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, kazılarda Roma ve Osmanlı dönemi eserlerine rastlandığını belirtti.

        Kazıların ilk kademesinde, Osmanlı döneminde yapılmış, Pınarbaşı'dan akan suyun dağıtıldığı su künkleri bulunduğunu aktaran Dündar, şöyle devam etti:

        "Bir alt kademede, Roma dönemi mermerlerine rastlıyoruz. Son katmanda ise Roma dönemi mozaiklerini buluyoruz. Bölge kurulurken 4 ana cadde olan Ortapazar Caddesi, Kavaklı Caddesi, Oruçbey ve Zindankapı üzerinde yer alacak şekilde planlanmış. Bu caddeler günümüze gelene kadar özgün halini yitirmiştir. Özellikle Ortapazar Caddesi, yüksek katlı betonarme binalarla dolduğundan özgün dokusunu koruyamamıştır. İşte biz, çekirdek alan olarak belirlediğimiz 40 hektarlık alanda yenileme çalışması yürüteceğiz. Bu tarihi doku içerisinde Osmangazi Çıkmazı, Kale Sokak, Üftade Çıkmazı, Alaaddin Bey Caddesi üzerinde yaptığımız yenileme ve restorasyon çalışmaları ile bölgeye değer katmaya çalışıyoruz. Kazı çalışmalarımız devam ederken, kamulaştırmalar ile bölgeyi genişletiyoruz."

        - Hisar Arkeopark Projesi

        Bursa tarihinin gömülü olduğu, 1. derece arkeolojik sit alanı kabul edilen bölgede, 2014'te başlanan kazılarda, Roma ve Osmanlı dönemi eserlerine ulaşılmıştı.

        Kazılarda, 2. ve 3. yüzyıla ait olduğu düşünülen Roma dönemine ait burçlar ve mevsimleri konu edinen mozaik, milattan sonra 6. ve 7. yüzyıl Roma dönemine ait başka bir mozaik ortaya çıkarılmıştı.

        Roma ve Osmanlı dönemlerine ait sikkeler ile Osmanlı döneminde şehre su dağıtımının yapıldığı toprak künklerin bulunduğu kazılarda, ayrıca hamam ve çarşı gibi yapılara ait olduğu düşünülen duvar kalıntılarına da rastlanmıştı.

        Hisar bölgesindeki arkeolojik kazılarda, Roma dönemine ait burçlar ve mevsimleri konu edinen "Mitras mozaiği" ile duvar kalıntıları da bulunmuştu.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Bursa haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Bursa Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler