Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        HATAY (AA) - Ülkelerindeki iç savaşta uzuvlarını kaybeden Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde yaşayan 74 Suriyeli protez el ve ayaklarına kavuştu.

        İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı, Uluslararası Doktorlar Derneği (AID) ve Kuveyt Beyt-ül Zekat Kurumu tarafından Reyhanlı ilçesinde faaliyetini sürdüren protez merkezi, savaşta uzuvlarını kaybetmiş aralarında çocukların da bulunduğu Suriyelilere ücretsiz hizmet veriyor.

        Ham maddesi Almanya'dan gelen el ve ayak protezleri, İstanbul'daki merkezde işlenerek hazır hale getiriliyor. Takılacak duruma gelen el ve ayak protezlerin üzerilerine Suriyelilerin isimleri yazılarak Reyhanlı'ya gönderiliyor.

        İstanbul, Şanlıurfa ve Reyhanlı'daki protez merkezinde 74 Suriyeliye el ve bacak protezi takıldı.

        Burada Suriyeli hastaların muayene ve kontrollerinin yapılmasının ardından el ve ayak protezleri ücretsiz hediye ediliyor.

        Suriyelilerin, protezlerin takım işlemlerinin ardından fizik tedavileri aynı merkezde yapılmaya devam ediyor.

        İHH Suriye Çalışmaları Basın Sorumlusu Selim Tosun, AA muhabirine, Suriyeli uzuv kaybı yaşayanlara destek olunduğunu söyledi.

        İki protez merkezi kurulduğunu belirten Tosun, ''Savaş yüzünden uzuvlarını kaybetmiş Suriyeli kardeşlerimizin yanında olmaya devam ediyoruz. Reyhanlı ilçesinde ve İstanbul ve Şanlıurfa'da protez merkezleri hizmet veriyor. Şu ana kadar 191 hasta muayene edildi ve aralarında çocukların da bulunduğu 74 Suriyeliye el ve ayak protezleri takıldı.'' dedi.

        Protezin ham maddesinin Almanya'dan getirildiğini belirten Tosun, ''Yurt dışından gelen ham maddeler, İstanbul'daki ortez-protez merkezimizde işlenerek hazır hale getiriliyor. İşlemlerin sonunda merkezlere kayıt olmuş, muayenesi bitmiş olan Suriyeli kardeşlerimizin isimleri yazılarak Reyhanlı'ya gönderiliyor.'' diye konuştu.

        40 Suriyeliye daha protez takılması için çalışmaların devam ettiğini ifade eden Tosun, ''Suriyeli savaş mağdurları kardeşlerimizin en azından hayatı ilerleyen dönemler içerisinde daha rahat yürüyebilmeleri daha rahat edebilmeleri sağlamak istiyoruz. Bu anlamda çalışmalarımıza ara vermeden devam ediyoruz.'' şeklinde konuştu.

        - "Tekrar yürümek çok mutlu etti"

        Suriye'nin Halep kentinde çarşıda yürüdüğü sırada savaş uçaklarından atılan bombalar nedeniyle iki bacağını kaybeden Müslim Müslim (24) ise tekrar yürümenin heyecanını yaşadığını belirtti.

        Ülkesinde uzun yıllar otobüs şoförlüğü yaptığını anlatan Müslim, ''Hayatımız normal seyrinde devam ederken, başlayan iç savaş tüm hayatımızı kararttı. Ben bir yıldır Türkiye'de yaşıyorum. Suriye'de yaşam oldukça zorlaştı. İki bacağımı kaybettikten sonra protez bacak hayalimi gerçekleştirmek için buraya geldim, çok şükür buna kavuştum, çok mutluyum.'' dedi.

        Suriye'de 2011 yılında Esed Rejimi'ne karşı başlayan barışçıl gösterilere rejimin saldırısı ile başlayan iç savaşta insan hakları kuruluşlarına göre 470 binden insan hayatını kaybederken, 2 milyondan fazla insan yaralandı. Suriye'deki savaşta 200-250 bin kadar insanın ise uzuvlarını kaybederek bu şekilde yaşamlarını sürdürdükleri tahmin ediliyor.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Hatay haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Hatay Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler