Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        İSTANBUL (AA) - Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar (YTB) Başkanı Mehmet Köse, "Halihazırda Türkiye Bursları ile 16 bin uluslararası öğrenci ülkemizde eğitim görmektedir. Dünyanın 160 ülkesinden 100 binin üzerinde başvuru aldığımız Türkiye Bursları ile her yıl yaklaşık 4 bin 500 uluslararası öğrenciye burs imkanı sağlanmaktadır." dedi.

        Cumhurbaşkanlığı himayesinde YTB tarafından İstanbul'da düzenlenen "Türkiye Yeniden: Mezun Buluşması" programına, Başbakan Binali Yıldırım, YTB Başkanı Köse, dünyanın dört bir yanından gelen Türkiye mezunları, üniversiteler, kamu kurumları ve iş örgütleri temsilcileri katıldı.

        YTB Başkanı Köse, burada yaptığı konuşmada, Türkiye mezunlarıyla ilişkileri son derece önemsediklerinin altını çizerek, "Bugünkü program öncesinde Ankara’da mezunlarımızla birlikte yaptığımız istişarelerle Türkiye Mezunu derneklerinin sayısının yıl sonu itibariyle 40’a, iki yıl içinde de 100’e ulaşması hedefini ortaya koyduk. Halihazırda Türkiye Bursları ile 16 bin uluslararası öğrenci ülkemizde eğitim görmektedir. Dünyanın 160 ülkesinden 100 binin üzerinde başvuru aldığımız Türkiye Bursları ile her yıl yaklaşık 4 bin 500 uluslararası öğrenciye burs imkanı sağlanmaktadır." ifadelerini kullandı.

        "Türkiye, siz mezunlarımızla ilişkilerini son derece önemsemekte, mezuniyet sonrasında bölgesel ve küresel çapta kurulan iletişim ve ilişki ağlarının, daha iyi bir dünya arayışında olan bizlerde bir ortaklık ruhunu da canlandırdığına inanmaktadır." diyen Köse, mezunların, Türkiye'deki üniversite, kamu kurumları ile özel sektörle tanışıklığı ve Türk toplumuyla kurduğu dostane ilişkilerin, ülke ve toplumlar arasındaki iş birliğini derinleştirdiğini kaydetti.

        Köse, Türkiye’nin demokratik kazanımlarını tersine çevirmeye çalışan 15 Temmuz hain darbe girişimine karşı, Türkiye mezunlarının büyük bir dayanışma gösterdiğini vurgulayarak, "(Türkiye mezunları) O hain gecede (15 Temmuz darbe girişimi) kimileri ülkelerinde sokağa çıkarak, kimileri televizyonları başında elleri semada dualarla ülkemizi ve Cumhurbaşkanımızı (Erdoğan) destekledi." diye konuştu.

        Her bir mezunun Türkiye tarihinin birer canlı tanığı olmakla bu ülkenin bir parçası haline geldiğini belirten Köse, "Sizlerle paylaştığımız kahvemiz, dostluğumuz ve hiç kimsenin dışlanmadığı bir dünyaya dair ortak ideallerimiz, bizleri ve ülkelerimizi birbirine bağlayan en güçlü paroladır. Bir üniversitenin aynı sınıfındaki farklı ülkelerden iki öğrenci arasındaki arkadaşlığın ne tür küresel etkilere sahip olabileceğini, bugün Libya’dan, Afganistan’dan, Kosova’dan ve daha birçok yerden biliyoruz. İnşallah, bu ve benzeri daha birçok adımları, hepimizin faydasına olacak şekilde, beraber atacağız." değerlendirmesinde bulundu.

        YTB Başkanı Köse, şunları kaydetti:

        "Cumhurbaşkanımıza, bu etkinliği himayelerine aldıkları ve katılımlarıyla bizleri onurlandırdıkları için şükranlarımızı arz ederiz. YTB olarak, bu buluşmaya katılan mezunlarımıza ve tertipte emekleri geçen Başbakanlık, Dışişleri Bakanlığı, YÖK, TİKA, Yunus Emre Enstitüsü, Türkiye Maarif Vakfı ile Türk Hava Yollarına teşekkürü bir borç biliriz. Türkiye Mezunları ailesini bugün Türkiye’de toplu olarak yeniden ağırlamaktan duyduğumuz büyük onuru bir kez daha ifade eder, aslında gönüllerinizde hiç ayrılmamış olduğunuz ikinci vatanınız Türkiye’nin yanınızda olduğunu bilmenizi isteriz."

        Son yıllarda bölgesinde önemli eğitim üssü haline gelen Türkiye, "Türkiye Bursları" programıyla dünyanın dört bir yanından öğrencilere yükseköğrenim alanında eğitim fırsatı sunarken, her yıl binlerce mezun veriyor. Türkiye’de çeşitli üniversitelerde lisans, yüksek lisans ve doktora düzeylerinde eğitim alarak ülkelerinde dönen mezunlar toplumlarının kalkınmasına katkı sağlıyor ve Türkiye ile ülkeleri arasında dostluk köprüleri kuruyor.

        YTB, Türkiye'deki uluslararası öğrencilerin iyi bir eğitim almasının yanı sıra burada geçirdikleri zamanların kültürel ve sosyal bakımdan da başarılı geçmesine gayret ediyor. Bu sayede, hem Türkiye mezunlarının Türkiye'ye bakışı hem de Türk toplumunun uluslararası öğrencilere misafirperver yaklaşımının korunması amaçlanıyor. Böylece Türkiye ve mezunlarının ülkeleri arasındaki gönül bağı küresel boyutta korunmuş oluyor.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Ankara haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Ankara Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler