Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ANKARA (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bu yıl ilk iki çeyrekte yüzde 5,2'yi yakaladık. Üçüncü ve dördüncü çeyrekte çok daha büyük oranlar bekliyoruz. 2017 büyümesinin, yüzde 6'dan fazla muhtemelen yüzde 7 civarı olması kimseyi şaşırtmayacaktır." dedi.

        Erdoğan, Ankara Ticaret Odası tarafından ATO Congresium'da düzenlenen "Ankara'nın En'leri Ödül Töreni"nde yaptığı konuşmada, İstanbul'da Fener-Balat arasındaki Demir Kiliseyi ihya ettiklerini, bu ay içerisinde Bulgaristan Başbakanı ile açılışını yapacaklarını söyledi.

        "Biz buyuz, farkımız bu. 'Parasını ver de yapalım.' yok. Biz yaptık. Bu milletin cebi hümayunundan yaptık." diyen Erdoğan, geçen aylarda ziyaret ettikleri Belgrad'ın yıllarca Osmanlı'nın Balkanlar'daki en önemli yönetim merkezi olarak hizmet verdiğini, bu şehirdeki kimi rivayetlere göre 300, kimi rivayetlere göre ise 500 cami ve mescitten bugün sadece bir tanesinin ayakta kalabildiğini dile getirdi.

        Binlerce yıllık bir geçmişten değil, sadece iki asırlık yakın bir tarihten söz ettiğini belirten Erdoğan, "Evet, bir gaza kültürüyle dünyanın büyük bir bölümünü fethetmiş bir milletiz ama hiçbir zaman sömürgeci olmadık. Bugün yaşadığımız topraklarda kayda değer kıymette yer altı ve yer üstü zenginliklerimiz bulunmadığı gibi sömürgecilik ürünü kanlı bir birikim de söz konusu değildir. Ülke ve millet olarak bugüne kadar ne yaptıysak alın teriyle, bilek gücüyle çalışarak, çabalayarak yaptık. Bunun için yediğimiz her nokta eyvallah helaldir." diye konuştu.

        "Ahi Evran'ın en güzel ifadeleriyle, 'eline, diline, beline sahip olmayı, kalbini, kapısını, alnını açık tutmayı' öğütleyen bir medeniyetin bizleri başka bir yola çıkarması mümkün değildir." ifadesini kullanan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

        "Geleni saadetle karşılamayı, gideni selametle uğurlamayı tavsiye eden bir kültürden hayırsız bir iş sadır olabilir mi? Olmaz. Belki zahirde doğal kaynak veya sömürgecilik düzeni sayesinde emeksiz kazanç sağlayanların biraz gerisinde kalmış gözükebiliriz. Ama inanın bana aslında onların fersah fersah ilerisindeyiz. Çünkü o kaynaklar birgün bitecek, o sömürge düzeni birgün çökecek ama bizi bin yıldır bu topraklarda ayakta tutan medeniyetimizin ve kültürümüzün gücü hep devam edecek. Onun için maziden atiye kuracağımız güçlü köprü sayesinde sırtımız şanlı geçmişimize, yönümüz de aydınlık geleceğimize dönük olmalıdır."

        - "Bölmek isteyenlere fırsat vermeyin"

        Ankara'nın tarihte olduğu gibi bugün de bu kültürün en önemli merkezi olmayı sürdürmek zorunda olduğunu ifade eden Erdoğan, buradan taviz verilemeyeceğinin altını çizdi.

        ATO'nun yönetiminde işte bu ışığı ve kararlılığı gördüğünü vurgulayan Erdoğan, "Onun için de Ticaret Odamızın birliğini, beraberliğini, dayanışmasını çok önemsiyorum. Sizi bölmek, parçalamak isteyenler olabilir. Bunlara sakın ha fırsat vermeyin. Çünkü buralar artık bir FETÖ darbesi daha asla yememeli." dedi.

        Erdoğan, geçen 15 yılın Allah'ın lütfü ve ihsanı sayesinde, milletle el ele vererek Türkiye'yi her alanda baştan sona yatırımlarla, hizmetlerle donattıkları bir dönemin olduğunu belirterek, şunları söyledi:

        "Maalesef yakın geçmişimizi çok çabuk unutuyoruz. Bugün 'döviz üç kuruş yükseldi, akaryakıt iki kuruş arttı, enflasyon yarım puan fazla çıktı' diye karalar bağlayanlar, ancak 15-20 yıl öncesinin Türkiye'sini bilmeyenler olabilir. Ülkemiz ekonomisinin bir gecede yerle yeksan olduğu, dövizin öyle 3-5 kuruş değil, 5-10 kat artığı günlerden biz buralara geldik. Şimdi konuşuyorlar, 'kur şöyle arttı, kur böyle baskı yaptı, kur bilmem nereden gidiyor, nereye geliyor...' Bütün bunları konuşuyorsunuz da bir doların 7 bin 500 liralara çıktığı günleri niye konuşmuyorsunuz? Buralardan işi nerelere çektik, geldik. Şu anda biz güçlüyüz."

        - "En başta Türkiye yer alıyor"

        Geçen 15 yılda Türkiye'nin nereden nereye geldiğini hatırlatmak istediğini dile getiren Erdoğan, "Çünkü hafıza-i beşer nisyan ile maluldür." ifadesini kullandı.

        Türkiye'nin 2003-2016 arasında ortalama yüzde 5,7 büyüdüğünü hatırlatan Erdoğan, bu büyüme oranıyla Çin ve Hindistan gibi ölçeği çok farklı birkaç ekonomi dışında, gelişmekte olan ülkeler arasında en başta Türkiye'nin yer aldığını dile getirdi.

        Erdoğan, şöyle konuştu:

        "Herkesin adeta 'öldük, bittik, tükendik' havasıyla baktığı 2016 yılında dahi yüzde 3,2 oranında bir büyüme elde ettik. Bu yıl ilk iki çeyrekte yüzde 5,2'yi yakaladık. Üçüncü ve dördüncü çeyrekte çok daha büyük oranlar bekliyoruz. 2017 büyümesinin yüzde 6'dan fazla, muhtemelen yüzde 7 civarı olması kimseyi şaşırtmayacaktır. Yatırımlarda bu yılın ilk üç çeyreğinde yüzde 20'nin üzerinde bir artış elde ettik. Ve sanıyorum yıl bittiğinde tüm zamanların rekorunu kırmış olacağız."

        - "Hedef 1 trilyon dolar"

        Türkiye'nin toplam milli gelirinin göreve geldiklerinde 236 milyar dolar olduğunu hatırlatan Erdoğan, bunu şu anda 853 milyar dolara çıkardıklarını, az bir gayretle 1 trilyon dolara ulaşılabileceğini, hedefin bu olduğunu söyledi.

        "Bunu sizlerle beraber yaptık, sizlerle beraber yapmaya devam edeceğiz." diyen Erdoğan, kişi başına milli gelirin 3 bin 500 dolardan 11 bin dolara yükseldiğini ifade etti.

        Türkiye'nin, milli gelire göre dünyanın 17'nci, satın alma paritesiyle hesaplandığında ise dünyanın 13'üncü büyük ekonomisine sahip olduğunu aktaran Erdoğan, "Hedefimiz 10 büyük ekonomi arasına girmek. Türkiye böyle yürüyor. Bunun için mevcut durumumuzu ikiye katlamamız yeterli olacak." şeklinde konuştu.

        - "Durmak yok, yola devam"

        Geçen 15 yılda neredeyse 3,5 kat büyümüş Türkiye'nin yeni bir hamleyle, gelecek 6-7 yılda 2 kat daha büyümesinin önünde hiçbir engel olmadığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bunun için "2023" dediklerini belirterek, "Olur mu? Olur. Durmak yok, yola devam." dedi.

        Erdoğan, kapasite kullanım oranlarının yüzde 80'i bularak son 10 yılın zirvesine çıkmasının, üretimdeki artışın ve büyüme eğiliminin sürdüğüne işaret ettiğini kaydetti.

        (Sürecek)

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Ankara haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Ankara Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler