Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        BİLECİK (AA) - Bilecik'te faaliyet gösteren Kayı Boyu Çiftçi ve Girişimci Kadınlar Derneğinin mavi başörtülü üyeleri, hazırladıkları pancar pekmezini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a tattıracak olmanın heyecanını yaşıyor.

        Merkeze bağlı Yeniköy'de 2014 yılında Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünün "Birlikte Yeni Adımlar Projesi" kapsamında 3 yıl köylerinde üretilen ürünleri çevre il ve ilçelerde düzenlenen panayır, fuar gibi etkinliklerde tanıtmaya çalışan kadınlar çeşitli eğitimlere de katıldı.

        Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünün tarım alanındaki kurslarına katılan kadınlar, mart ayında kurdukları Kayı Boyu Çiftçi ve Girişimci Kadınlar Derneği çatısı altında bir araya geldi. Kayı Boyu'nu temsil eden mavi renk başörtüleriyle tanınan dernek üyesi kadınlar, evlerinin bahçelerinde özenle hazırladıkları şeker pancarı pekmezini Cumhurbaşkanı Erdoğan'a tattıracak.

        Dernek Başkanı Necla Türker, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2014 senesinde temelleri atılan bu birlikteliğin mart ayında resmiyete dökülüp dernek statüsüne kavuştuğunu söyledi.

        Ana hedeflerinin yörelerinde ürettikleri ürünlerini tanıtmak olduğunu aktaran Türker, şöyle devam etti:

        "İlk etapta mantı ile başladık. Yöremizin asıl ürünü mantıdır. Hepimiz köyde akşama kadar çalışıyoruz. Yazın sabahın altısında kalkıp tarlaya gidip, akşamın altısında dönüyoruz. İşimiz eve katkı vermek. Kendi paramızı kazanmak için ne yapabiliriz diye düşündük. Kendimize gelir kaynağı olsun dedik. Çok verimli topraklarımız var. Söğüt-Bilecik karayolu üzerinde bir yer açılırsa, bu ürünlerimizi kadınlar olarak satabiliriz. Doğal organik yer insanlar. En güzel ürünümüz kavundur. Kiraz, kayısı gibi çeşitli ürünümüz var."

        - Mavi başörtüsü

        Dernek olarak Kayı Boyunu temsil amacıyla mavi başörtüsünü tercih ettiklerini aktaran Türker, "Bu anlamda dernek üyesi tüm kadınlar mavi başörtü takıyor. İstiyoruz ki bütün köy kadınları kendi işlerini kendileri başarsınlar. Hem evine hem de devlete ve millete destek olsunlar." ifadesini kullandı.

        Türker, köyde pancar bulunmadığını ama her çeşit alternatifi değerlendirdiklerini belirterek, şunları kaydetti:

        "Bizim pancarımız olmuyor ama başka köylerden getirip evlerimizin bahçesinde pancar pekmezi yapıyoruz. Bunun ilerlemesini istiyoruz köyümüzde. Kabuğunu soyup suyla yıkandıktan sonra makineden geçiriyoruz, şimdi her şey teknoloji olduğu için biz de öyle yapıyoruz. Ardından büyük suyun içinde kaynıyor, suyunu alıp koyulaşmasını bekliyoruz. İçinde hiçbir katkı maddesi yok. Kalbe, karaciğere faydası var. Bugün davetliyiz, Cumhurbaşkanımıza pancar pekmezini tattırmak istiyoruz Allah izin verirse."

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Bilecik haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Bilecik Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler