Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        MERSİN (AA) - Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, ABD'nin Kudüs'ü başkent olarak tanıma kararına ilişkin, "Asla kabul etmiyoruz. Reddediyoruz, kınıyoruz." dedi.

        Elvan ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, kanun hükmünde kararname (KHK) kapsamında görevlendirme yapılan Mersin'in merkez Akdeniz Belediyesini ziyaret edip Belediye Başkan Vekili Kaymakam Muhittin Pamuk'tan çalışmalar hakkında bilgi aldı.

        Burada bir konuşma yapan Elvan, Akdeniz Belediyesinin kayyum atamasıyla önemli bir değişik sürecine girdiğini söyledi.

        Kayyum atanmadan önce belediyede kaynakların çarçur edildiğini belirten Elvan, şöyle devam etti:

        "Vatandaşların çok ciddi şikayetleri söz konusuydu. Özellikle altyapıya yönelik hemen hemen her mahallede sorun söz konusuydu. Birçok yerde asfalt bile yoktu. Sağ olsun belediye başkanımız atanır atanmaz süratle çalışmalara başladı. Yaklaşık 150 kilometreye yakın sıcak asfalt yaptı. Kaldırımlar, çok sayıda parklar, spor tesislerini yaptı. Çok sayıda destek programını başlattı. Bundan sonraki süreçte inşallah Akdeniz ilçemiz çok daha farklı bir çehrede olacak. Vatandaşımızın memnuniyeti, talebi bizim için son derece önemli. Her bir mahalleye mutlaka bir dokunuş gerçekleştirdi."

        ABD'nin Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıma kararına da değinen Elvan, şu değerlendirmeyi yaptı:

        "ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak kabul etmesini asla kabul etmiyoruz. Reddediyoruz, kınıyoruz. Kudüs tam 500 yıl Osmanlı egemenliği altında kalmış ki o dönemde barış, mutluluk içerisinde insanların yaşadığını görüyoruz. Kudüs aynı zamanda 3 din için kutsal bir yer. Burada ABD'nin tek taraflı almış olduğu bir karar bir anlamda bu bölgedeki barışı, istikrarı yok eden bir karardır. Burada şunu çok açık ve net bir şekilde ifade etmek istiyorum. Biz Filistinli kardeşlerimizin yanındayız. Kudüs İslam için kutsal bir yer, ilk kıblemiz. Bu doğrultuda gerekli tüm çalışmaları sonuna kadar yapacağımızı ve hiçbir şekilde bu konuda geri adım atılmaması gerektiğini düşünüyorum. Burada Sayın Cumhurbaşkanımız gerçekten ABD'nin almış olduğu bu karar sonrası çok güçlü bir diplomasi çalışması yürütmüş, İslam Konferansı Teşkilatını önümüzdeki günlerde topluyor ve burada Sayın Cumhurbaşkanımızın gayretlerine diğer İslam ülkelerinin de destek vermesinin önemli olduğunu düşünüyorum. Allah Sayın Cumhurbaşkanımızdan razı olsun."

        Elvan, bölgede barış, huzur ve istikrar isteniyorsa mutlaka bu kararın geri çekilmesi gerektiğini vurgulayarak "Türkiye olarak tüm Filistinli, Müslüman kardeşlerimiz şundan emin olsunlar. Biz her zaman Müslüman kardeşlerimizin tüm İslam coğrafyasındaki Müslümanların arkasındayız. Filistin'in arkasındayız ve arkasında durmaya devam edeceğiz." diye konuştu.

        - "Cumhurbaşkanımız dünyada sayılı liderlerindendir"

        Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü de siyasete girdikten sonra ilk defa Mersin'e, Akdeniz'e geldiğini dile getirdi. Bugün Mersin sanayisi ve ekonomisine yönelik bir dizi görüşmeler yaptıklarını ifade eden Özlü, "Mersin Türk ekonomisinin dinamo şehirlerinden birisidir. Mersin diğer şehirlerden üstünlüğü olan, farklılık arz eden bir şehrimizdir." dedi.

        Türkiye'yi uluslararası ortamda kuşatmaya, sıkıştırmaya yönelik gayretler olduğunu aktaran Özlü, şunları söyledi:

        "Bir taraftan ABD'de bir tiyatro oyunu gibi bir senaryo yazılmış ve tiyatro oynanıyor. Bir mahkeme devam ediyor. Burada o kadar basit ki Amerika Atilla'ya karşı. Böyle bir mahkeme adı olabilir mi? Ne demek yani? Bu kadar mı basit olur? Bu kadar mı kolay olur? Bunu hepimiz açıkça görüyoruz ki bu daha önceki 17-25 Aralıkların devamı olan bir dava ve Türkiye'de gerçekleştiremedikleri hukuk darbesini ve akabinde askeri darbe girişimini yurt dışı ortakları üzerinden gerçekleştiremeye çalışan bir yapıyla karşı karşıyayız."

        Türkiye'nin çok badirelerden geçtiğini vurgulayan Özlü, şöyle konuştu:

        "15 yıldır iktidardayız ve çok sayıda badire atlattık. Kapatma davasından tutun, ilk iktidara geldiğimizdeki o günkü egemen güçlerin tavırlarına kadar çok badireler atlattık. 15 Temmuz hain darbe girişimi de en son olan. Ondan önceki hukuk darbe girişimleri bunları hep Allah'ın izniyle, yardımıyla atlattık. Bugün de içinde bulunduğumuz ortamda, uluslararası camiada Türkiye'ye karşı açık, net bir tavır var. Bu nereden geliyor? Niye böyle açık bir tavırla karşı karşıya? Çünkü biz yanlış yapanlara yanlış yaptıklarını söyleyebiliyoruz. Yani buna yüreğimiz, cesaretimiz yetiyor. Bunu söyleyebiliyoruz. Bakın Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda dünyanın egemen güçlerine karşı 'Dünya 5'ten büyüktür' diyebilmek yürek, cesaret ister. Bunu herkes söyleyemez. Türkiye'nin lideri Cumhurbaşkanımız artık küresel bir liderdir. Sayın Cumhurbaşkanımız sadece Türkiye'nin değil, dünyada sayılı liderlerindendir. Küresel bir liderdir."

        Özlü, bundan birkaç ay kadar önce Myanmar da birtakım olaylar yaşandığını anımsatarak dünyada en güçlü sesin yine Türkiye'den çıktığını aktardı.

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bu konuda girişimlerde de bulunduğunu hatırlatan Özlü, şu görüşleri dile getirdi:

        "Heyetler gönderdi, yardımda bulunuyoruz. Bugün İslam dünyasının önemli aktörlerinden olduğunu tahmin ettiğimiz ülkelerden pek ses çıkmadı. İşte İslam dünyası denilince akla kim gelir? İşte İran, Mısır, Suudi Arabistan gelir. Bakın pek bir ses çıkmadı. Benzer bir şekilde Kudüs'le ilgili ABD Başkanı'nın aldığı kararda da yine dünyada, İslam dünyasından belli bir güce sahip olan ülkelerden çok sesler çıkmadı. Türkiye'den çıkıyor. Çünkü biz haksızlığın karşısındayız. Çünkü biz hakkı ve adaleti savunuyoruz. Bizim partimiz Adalet ve Kalkınma Partisi. Sadece Türkiye'de değil biz küresel düzende, küresel bir oyuncu olmuş, bölgesel bir lider olmuş bir ülkeyiz."

        Özlü, Mersin'le ilgili bakanlıklarını ilgilendiren konularda görüşmeler yaptıklarını ve yapabilecekleri tüm işleri yapmaya söz verdiklerine işaret etti.

        Siyasete girdikten sonra çok fazla ile gittiğini vurgulayan Özlü, "Bizim partimizden olmayan illerin geri kaldığını gördüm. Örnek vermek istemem rencide olur iller. Ama sizde bakın belediyeleri AK Partili olmayan illerin hizmet alamadığını, sokakları caddeleri eskimiş olduğunu gördüm. 2019'da inşallah hem büyükşehir hem Akdeniz belediyesini almak için çalışacağız." dedi.

        - "Trump'ın böyle bir karar alması için önce BM kararı çıkartması lazım"

        ABD'nin Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıma kararına da değinen Özlü, şunları kaydetti:

        "Alınan karar BM Güvenlik Konseyi karalarına aykırı. BM Güvenlik Konseyi 2000'li yıllarda karar almış. Trump'ın böyle bir karar alması için önce BM kararı çıkartması lazım. Yani tek başına konuşuyor, karar alıyor. Aldığı karar kendisinin zayıflayan iktidarına, ABD'deki tartışma konusu olan hatta zaman zaman mizah konusu olan iktidarını sağlamlaştırmaya yönelik bir adımdır. Çok tehlikeli bir iştir. Yangına benzin dökmek gibi ya da bombanın pimini çekip atmak gibi bir eylemdir. Sorumsuz bir davranıştır, karardır. Yanlış bir karardır. İnşallah gerçeği görür ve bu kararından döner. Bu karardan sonra da en kuvvetli, hakikatli ses Türkiye'den çıktı. Sayın Cumhurbaşkanımız bir dizi diplomatik temaslarda bulundular. İslam dünyasının güçlü ülkeleri Mısır, Suudi Arabistan, İran nerede? Bir ses çıkıyor mu? Ama Türkiye'den samimi hakiki, güçlü bir ses çıkıyor. Bu Sayın Cumhurbaşkanımızın küresel bir lider olduğunun da bir göstergesidir. Sayın Cumhurbaşkanımız küresel bir liderdir ve Türkiye küresel bir lidere sahiptir."

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Mersin haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Mersin Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler