Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        BOLU (AA) - Bolu'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) Gerede ilçesindeki yapılanmasına yönelik soruşturma kapsamında haklarında dava açılan 8'i tutuklu 20 kişinin yargılanmasına başlandı.

        Bolu Ağır Ceza Mahkemesi'nce belediyenin nikah salonunda yapılan duruşmaya, tutuklu sanıklardan İbrahim Baygın ve Kemal Arkut tutuklu bulundukları cezaevlerinden SEGBİS vasıtasıyla katılırken, diğer tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile avukatları ve yakınları hazır bulundu.

        Sanıkların kimlik tespitinin yapılması ve iddianame özetinin okunmasının ardından sanıklar savunmalarına başladı.

        Tutuksuz sanık C.U, savunmasında, hakkındaki suçlamaları reddetti.

        İlçede düzenlenen sohbetlere de bir dönem gittiğini anlatan C.U, "Cemaat olarak bilinen yapının terör örgütüne dönüşmesi üzerine irtibatımı kestim. Suçsuzum beraatimi talep ediyorum." ifadesini kullandı.

        İlçede FETÖ/PDY tarafından kurulan Kardelen Eğitim A.Ş'nin kurucu ortaklarından tutuklu sanık Demiray Kayar da üzerine atılı suçlamaları kabul etmedi.

        Kayar, talimatla hareket edip bankaya destek sağladığı yönündeki iddiaları yalanlayarak, "Bankanın mali güçlüğe düştüğü ortaya çıkınca bankadaki bazı çalışanların yönlendirmesi ile mevduatımı korumak için birden fazla hesaba böldüm. Bu yüzden eşimin hesabına para aktardım. Söz konusu tasarruf tamamen mevduata devlet koruması sağlamaya yönelik gerçekleşmiştir." şeklinde konuştu.

        17-25 Aralık döneminden önce ilçede düzenlenen toplantılara katıldığı yönündeki iddiaları kabul etmeyen Kayar, Kardelen Eğitim A.Ş.'nin hissedarı olmasına ilişkin şunları kaydetti:

        "Bu şirket 2006 yılında kuruldu. O dönem 50 bin lira kadar sermayeyi hissem karşılığında şirkete aktarmıştım. İlçede her yıl 80 kadar öğrenci taşımalı olarak Bolu'ya dershaneye gidiyordu. Birkaç arkadaş ile bu şirketi kurma kararını almıştım. FEM Dershanesi bu şirket altında faaliyet gösteriyordu. Aynı zamanda 2 tane de yurt vardı. Ben hiçbir zaman şirket faaliyetlerine iştirak etmedim."

        Tutuksuz sanık H.Ç. de askerden sonra işsiz kaldığı için akrabalarının yönlendirmesiyle gazete dağıtıcısı olarak çalışmaya başladığını anlattı.

        Gazete dağıtmaya 2008 yılında başladığını belirten H.Ç. "Bu işi 2016 Şubat ayına kadar yaptım. Bu süreçte gazete dağıtım ofisimiz Kardelen Eğitim A.Ş'nin binası içindeydi. İlçe imamı denilebilir mi bilmiyorum ama Yunus Gürsoy isimli şahıs Kardelen Eğitim A.Ş. de yurt, öğrenci ve örgütle ilgili her türlü şeylerle ilgileniyordu. Ama her kurumun kendi müdürü de vardı. Görevli olduğu zaman diliminde İstanbul’da yaşamını kaybetti. O öldükten sonra yerine yurtta görevli olan tutuklu sanıklardan Yavuz Şen onun yerine geçti. Bundan sonra tüm işlemleri o takip etmeye başladı." şeklinde konuştu.

        Duruşmaya, diğer sanıkların dinlenmesi için yarına kadar ara verildi.

        - İddianameden

        Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan ve Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edilen 37 sayfalık iddianamede, 8'i tutuklu 20 sanık hakkında "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçlamasıyla 7 yıl 6 aydan on beşer yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.

        Tutuksuz sanık C.U. hakkında ayrıca "örgüt propagandası yapmak" suçlamasıyla 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Bolu haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Bolu Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler