Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        KONYA (AA) - Uluslararası Mevlana Vakfı Başkan Vekili ve Mevlana'nın 22. kuşaktan torunu Esin Çelebi Bayru, "Beşiktaş Belediyesinin birkaç gün evvel ilan ettiği 'Noel ve Şeb-i Arus Kutlaması'nın birlikte yapılacağını' gösteren afişi, hem bizim milli ve manevi değerlerimiz açısından hem de bugünlerde, vuslat törenlerinde anmaya, anlamaya çalıştığımız Hazreti Mevlana'nın düşünceleri açısından kabul edilemez bir programdır." dedi.

        Bayru, araştırmacı yazar Ömer Tuğrul İnançer ile Vakfın Konya Şube binasında düzenlediği basın toplantısında, Mevlana'nın, Anadolu'da yetişen en büyük ariflerden olduğunu söyledi.

        Eserlerinde Kuran-ı Kerim'in, Hz. Peygamber'in ahlakının açıkça görülebildiğini vurgulayan Bayru, "Bir süredir ülkemizde ve yurt dışındaki bazı odaklar, Hazreti Mevlana'yı, kendi gerçekliğinden koparmak ve onu modern, merkezsiz, hatta basit aktüel meselelerin insanı gibi gösterme gayreti içindeler." ifadelerini kullandı.

        - "Kabul edilemez bir program"

        Mevlana'nın milyonlarca insanın sevgisini ve hürmetini popüler bir meşguliyetle değil, ebedi ve ezeli olan Hakk'a duyduğu muhabbetle kazandığına işaret eden Bayru, şöyle devam etti:

        "Beşiktaş Belediyesinin birkaç gün evvel ilan ettiği, 'Noel ve Şeb-i Arus Kutlaması'nın birlikte yapılacağını' gösteren afişi, hem bizim milli ve manevi değerlerimiz açısından hem de bugünlerde, vuslat törenlerinde anmaya, anlamaya çalıştığımız Hazreti Mevlana'nın düşünceleri açısından kabul edilemez bir programdır. Beşiktaş Belediyesinin bu afişle, hem Hazreti Mevlana'yı, onun yolu ve düşüncelerini anlamadığı hem de farkında olmadan, iki ayrı kültürü zorla bir araya getirerek çatışmaya meydan vereceği anlaşılmaktadır."

        Bayru, Şeb-i Arus'un Beşiktaş Belediyesinin afişinde belirtildiği gibi 13 Aralık'ta değil, 17 Aralık'ta olduğunu, Noel'in de, kutlamayı dini bir görev gibi görenler tarafından 25 Aralık'ta kutlandığını belirterek, "Buradan açıkça anlaşılıyor ki tarih boyunca bir arada bulunmuş ama asla birbirlerine karışmamış, birbirlerini ayrı ayrı yerlerde dursalar da yok saymayarak saygılı davranmış iki ayrı din ve kültür, Hazreti Mevlana'nın manevi şahsı istismar edilerek zorla bir araya getirilmeye çalışılıyor." diye konuştu.

        Bayru, Vakıf olarak bu yanlışın bir an önce düzeltilmesini talep ettiklerini aktardı.

        Araştırmacı Yazar Ömer Tuğrul İnançer de Mevlevi semasının, Mevlevilik kültürünü aksettirebilecek insanlar tarafından, o kültüre layık mekanlarda ve o kültürde yapılmasını emreden bir genelgenin yürürlükte olduğunu, Şeb-i Arus adını kullanarak yapılan usulsüz etkinlerinin kabul edilemeyeceğini söyledi.

        - "Noel Baba ile Hazreti Mevlana bir araya gelmez"

        Bu durumu hem vatandaş olarak hem de bu işe gönül verenler olarak protesto ettiklerini vurgulayan İnançer, şöyle konuştu:

        "Keşke Türkiye Cumhuriyeti Devleti, bir 'kültür savcılığı' kursa da ülkenin kültürleri muhafaza edilip, bu nevi pespayeliklere alet edilmese. 'Noel Baba' yalanı ile Hazreti Pir'in Şeb-i Arus'unu yan yana saymak, 'ayıp' kelimesinin bile yetmeyeceği bir davranış biçimidir. Kuran'ı Kerim'de Allah, 'İki deniz yan yanadır ama birbirine karışmaz' buyuruyor. Oksijen yakıcı bir gazdır, hidrojen de yakıcı bir gazdır. Bir araya geldi mi su olur ama 'Noel Baba' ile Hazreti Mevlana bir araya gelmez."

        İnançer, yetkilileri bu yanlışı düzeltmeye davet etti.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Konya haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Konya Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler