Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        PHNOM PENH (AA) - Avrupa Birliği (AB), Yüksek Mahkemenin geçen ay ana muhalefetteki Ulusal Kurtuluş Partisinin (CNRP) kapatılması kararı vermesinin ardından Kamboçya Seçim Komisyonuna yardımını askıya aldı.

        AB'den yapılan açıklamada, Kamboçya'da haziran ayındaki yerel seçimler için Seçim Komisyonuna yardımda bulunulduğu hatırlatılarak Yüksek Mahkemenin, ana muhalefetteki CNRP'nin kapatılması kararı dahil son dönemde atılan adımların, seçmenlerin iradesinin hiçe sayılması anlamına geldiği belirtildi.

        Açıklamada, yerel seçimlerde CNRP'nin oyların yüzde 43,8'ini aldığına işaret edilerek "CNRP'nin kapatılması aynı zamanda 2018'de Ulusal Meclis seçimlerinde yarışamayacağı anlamına geliyor. Ana muhalefet partisinin keyfi biçimde seçim sürecinden dışlanması meşru görülemez." ifadesi kullanıldı.

        Kamboçya'da son olarak ordu, Başbakan Hun Sen'in sosyal medya paylaşımı nedeniyle vatan hainliğiyle suçlanması gerektiğini söylemesinden bir gün sonra CNRP'nin sürgündeki eski lideri Sam Rainsy hakkında dava açtı.

        Rainsy, Facebook'taki paylaşımında Kamboçya askerlerine emirlere uymamaları çağrısı yapmamakla suçlanıyor.

        Başbakan Hun'un 2013'teki seçimleri az bir farkla kazanmasından bu yana Kamboçya'da muhalefet üzerindeki baskı giderek arttı. Partinin o dönemdeki lideri Sam Rainsy, hakaret suçundan verilen hapis cezası nedeniyle 2016'da ülkeyi terk etti.

        Sam Rainsy'nin ardından bu yıl CNRP'nin başına geçen Kem Sokha da vatan hainliği suçlamasıyla gözaltına alındı.

        Ülkede 2018'in temmuz ayında genel seçimler yapılacak.

        Hun Sen yönetimi, CNRP'yi hükümeti devirme planı yapmakla suçlarken ana muhalefet partisi bu iddiaları kesin dille reddediyor.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Ankara haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Ankara Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler