Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ANTALYA (AA) - Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından dün açıklanan yüzde 11,1'lik rekor büyüme rakamına ilişkin, "Biz zaten çift hane bekliyorduk. Bu büyüme geçen yılın düşüşü ve vergi, kredi teşvikleri kaynaklı olsa bile Türkiye'nin dinamizmini göstermektedir." dedi.

        Çetin, Antalya Sanayici ve İşadamları Derneği (ANSİAD) tarafından, Akdeniz Üniversitesi Atatürk Konferans Salonu'nda düzenlenen "15. Girişimcilik Günleri" programda, girişimciliğin Türkiye ve Antalya için hayati bir konu olduğunu, Antalya'nın Türkiye'de şirket kuruluşlarında dördüncü, ihracatta 15'inci sırada olduğunu söyledi.

        "Dün açıklanan yüzde 11'lik büyüme oranı var. Biz zaten çift hane bekliyorduk. Bu büyüme geçen yılın düşüşü ve vergi, kredi teşvikleri kaynaklı olsa bile Türkiye'nin dinamizmini göstermektedir." diyen Çetin, büyümenin üçte ikisi tüketimden üçte birinin yatırımdan geldiğini dile getirdi.

        Bu nedenle yüksek büyümenin sürdürülebilir olması için yapısal reformlarla yatırıma ve ihracata dayanan bir büyümeye geçilmesi gerektiğine dikkat etmeliyiz." ifadesini kullanan Çetin, Türkiye ekonomisinin gelecek yıllarda yüksek bir büyüme göstermesi için yenilikçi girişimlerin önemli olduğunu bildirdi.

        Yeni teknolojik alanlar, yani yapay zeka, büyük veri, biyoteknoloji gibi alanlarda hızlı ilerlemek gerektiğini ifade eden Çetin, sanayide 4,0'da kısa sürede bir sıçrama yapmak gerektiğini vurguladı.

        Artık defter tutma döneminin bittiğini, birkaç yıl içerisinde güvenlik, temizlik, şoförlük gibi birçok faaliyeti insanların yapmayacağını anlatan Çetin, "Robotlar 10 yıl sonra gelir diyorduk ama şimdiden gelmeye başladı. Bir yıl içinde robot memurlar görürseniz şaşırmayınız. Yapısal değişim ve yapısal reformlar bu nedenle zorunlu hale gelmiştir." dedi.

        - "İnanacaksınız ve çalışacaksınız"

        Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel de Türkiye ve Antalya'da girişimciliğin durumu ve sorunları konularında konuşarak engellerin azaltılması gerektiğini söyledi.

        Türk girişimcisi ve iş adamlarının ekonomi dünyasının dinamiklerini başardığını anlatan Türel, şunları kaydetti:

        "Sanayicisi, turizmcisi, inşaatçısı, tarım üreticisi ve köylüsü çalıştı ve üretimi geçen seneye göre rekor seviyede artırdı. Türkiye büyüyor Antalyamız da büyüyor. Teröre rağmen, yabancı basındaki kötü yayınlara rağmen, dezenformasyon yanlış bilgilendirme kampanyalarına rağmen Antalya geçen seneye göre gelen turist sayısını yüzde 60'a yakın artırmış, büyük başarıya imza atmıştır. Girişimciliğin ve kalkınmanın formülü inanmak ve çalışmaktır. İnanacaksınız ve çalışacaksınız. Her genç dünyayı fethetmek için yola çıkmalıdır. Günümüzde dünyayı fethetmenin yolu tamamen bilgidir."

        Belediye olarak akıllı şehir teknolojilerini kurmakla meşgul olduklarını belirten Türel, akıllı sağlık, enerji ve trafik gibi sistemleri hızla kurduklarını diye konuştu.

        - "Türkiye ekonomik büyümede iyi"

        ANSİAD Başkanı Abdullah Erdoğan ise küresel girişimcilik raporuna göre, Türkiye'nin girişimcilikte 137 ülke arasında 37'nci sırada yer aldığını söyledi.

        Dijital çağa girerken gençlerin önünde çok büyük fırsatların açılacağını belirten Erdoğan, "Gençlerimiz yetenekli ve istekliler. Ülke olarak yapmamız gereken şey gençlerimizin özgürce risk almaya, yenilik yapmaya yönlendirmektir. Eğitimde geleneksel hiyerarşik yönetim modeli, ezberci sınav sistemi değişmelidir. Yabancı dil öğretmeyen, yeterli mesleki bilgi sağlamayan fakülte ve yüksekokul programları değişmelidir. Üniversitelerimiz, inovasyon merkezlerinde teoriyle pratiği birleştiren evren kentler olmalıdır." diye konuştu.

        Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik'in de katıldığı programda, konuşmacılara plaket verildi.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Antalya haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Antalya Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler