Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ÇANKIRI (AA) - Çankırı'da bir lastik fabrikasında, arkadaşlarının sendikaya üye oldukları gerekçesiyle işten çıkarıldığını iddia eden işçilerin başlattığı eylem devam ediyor.

        Yakınkent Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren Sumitomo Rubber Ako Lastik Sanayi ve Ticaret AŞ'de çalışan bazı işçilerin sendikaya üye oldukları gerekçesiyle arkadaşlarının işten çıkarıldığını öne sürerek başlattığı iş bırakma eylemi sürüyor.

        Fabrika yöneticileriyle eyleme katılan işçiler arasında birkaç kez görüşme yapıldığı ve bazı işçilerin eylemi sonlandırdığı ancak ikna olmayan bazılarının iş bırakma eylemini devam ettirdiği öğrenildi.

        Konuyla ilgili Sumitomo Rubber Ako Lastik Sanayi ve Ticaret AŞ'den yapılan yazılı açıklamada, 12 Aralık'ta hayatın olağan akışı ve objektif performans kriterleri doğrultusunda 10 işçiye iş akdinin feshi konusunda bildirim yapıldığı, 3'ü ile anlaşma yoluyla iş akdinin feshedildiği belirtildi.

        Diğer işçilerin şartları kabul etmeyerek işi engelleme ve işgal yoluna gittikleri öne sürülen açıklamada, vardiya yöneticilerinin uyarıda bulunup işlerine devam etmeleri ve konunun yöneticilerle müzakere edilebileceğini bildirdiği aktarıldı.

        İşçilerin, işten çıkarmaların sendikal faaliyetler nedeniyle yapıldığı yönündeki asılsız iddialarla sloganlar atarak işgali ve iş durdurma eylemini devam ettirdiği ileri sürülen açıklamada şu değerlendirmelere yer verildi:

        "Yöneticilerle konu hakkında müzakereden uzak durmuşlar, yeni vardiyalar için işbaşı yapan ve yanlış bilgilendirilen işçiler kışkırtılarak, haksız işgal eylemi 13 Aralık Çarşamba sabahına kadar sürdürülmüştür. Bu süre zarfında yurt dışında olan CEO Norifumi Fujimoto fabrikaya gelmiş ve işçilerle toplantı yaparak eylemin durdurulmasını, gerekli yasal hakların kendilerine tanındığını, herhangi bir disiplin yaptırımın söz konusu olmayacağını bildirmiştir. Sayın Fujimoto'nun konuşması neticesi bir kısım işçi, eylemi sonlandırıp işbaşı yapmıştır. Olayları kışkırtmaya çalışan bir grup ise slogan ve zorlamalarla hem Fujimoto’nun konuşmasını engellemeye hem de sözlü sataşmalara başvurmuştur."

        Müzakere koşulları engellenen yönetimin haksız ve kötü niyetli eylemler içinde bulunan, işletmeye zarar vermeye çalışanlarla iş akdinin feshedileceği bildirimini yaptığı aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

        "Yönetimimiz, olayların nedeni olarak gösterilmeye çalışıldığı şekilde hiçbir sendikal faaliyete müdahil olmamıştır, olmayacaktır. İşletmemiz hiçbir zaman ve hiçbir koşulda çalışanlara tanınan sosyal hakları çiğnememiş, yükümlülüğü bulunan hiçbir hususu aksatmamıştır. Tüm işçilerin hakları defaten ödenmiştir. İş akdi fesihlerinde de haklarının fazlası ödenerek anlaşmalı fesih yolu öncelikli olarak önerilmiştir. Uluslararası alanda birçok yatırımı bulunan grubumuz Sumitomo Rubber Industries (SRI), Japon kültüründe yeri olan insana ve çalışana saygıyı önemsemektedir. Jeostratejik konumu nedeniyle Türkiye ve Çankırı'mıza yapmış olduğu bu dev yatırımda da diğer tüm şirketlerimizde olduğu gibi, çalışan ve işçi haklarına saygılı ve duyarlı tutumunu koruyacak, insani değerleri yüceltmeyi sürdürecektir. Bu olayın karşılıklı saygı çerçevesinde, yürütülen hukuki süreçleri de gözeterek sonlandırılması taraftarı olduğumuzu, konu hakkında üzerimize düşen her tür sorumluluğu şimdiye dek olduğu gibi yerine getireceğimizi kamuoyuna saygıyla bildiririz."

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Çankırı haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Çankırı Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler