Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ANKARA (AA) - AK Parti Genel Başkan Vekili ve Başbakan Binali Yıldırım, "Aralık 2017 itibarıyla ülkemizdeki Suriyelilerin 976 bini, okul çağındaki yavrularımızdan oluşuyor. Devlet okullarında, geçici eğitim ve barınma merkezlerinde 612 bin yavrumuza eğitim öğretim veriyoruz. Bu çerçevede, 2016 yılında yüzde 30 düzeyinde seyreden okullaşma oranı, 2017-2018 öğretim yılında yüzde 65 seviyesine ulaşmış bulunuyor." dedi.

        Yıldırım, AK Parti Sosyal Politikalar Başkanlığınca "Anadolu Dünya Dolu" sloganıyla Point Hotel'de düzenlenen Göç ve Uyum Sempozyumu'nda yaptığı konuşmada, Göç İdaresinin başlattığı çalışmalarla göçmenlerin, mültecilerin 7 gün 24 saat her türlü konuda bilgi alacakları Yabancılar İletişim Merkezi (YİMER) Alo 157 iletişim merkezinin hizmete girdiğini söyledi.

        Bu iletişim merkezinden 7 gün 24 saat, 7 dilde anında arayıp cevap alınabildiğini, her konuda bilgi edinilebildiğini ve konuların takip edilebilindiğini belirten Yıldırım, bu sayede göçmenlerin ihtiyacı olan hizmetleri aldığını dile getirdi.

        Yıldırım, bir yılda 2 milyonun üzerinde bu merkeze çağrı geldiğine değinerek, güvenlik güçlerine tercüme hizmeti sayesinde de 8 binden fazla insanın Ege Denizi'nde boğulmasının önüne geçildiğini bildirdi.

        Devlet olarak imkanları, bu insanlık dramının ortaya çıkardığı yaraları iyileştirmek için kullandıklarını, kullanmaya da devam edeceklerini vurgulayan Yıldırım, şunları kaydetti:

        "Türkiye Myanmar'dan Somali'ye, Kolombiya'dan Sudan'a, Moldova'dan Yemen'e bütün mazlumların yanında olmuştur, olmaya devam ediyor. Suriye'de başlayan iç karışıklıkların hemen ardından yaşanan drama da sessiz kalmayarak, darda ve zorda olan insanları bağrımıza bastık, kapılarımızı açtık. Uluslararası verilere göre, 20 yılda Akdeniz'de 55 bin sığınmacı hayatını kaybetti. Akdeniz'de kıyıya adeta cansız insan bedenleri vuruyor. Üzülerek, söylemek isterim ki bugün Akdeniz bir anlamda en büyük insan mezarlığı haline gelmiştir."

        Yıldırım, bugün Suriye, Irak, Afganistan uyruklu 3 milyon 300 bin kişiye 6 yıldır barınma merkezlerinde ve şehirlerde hizmet verildiğini aktardı.

        Bunlardan 235 bininin 10 ilde bulunan 21 barınma merkezinde halen yaşamlarını sürdürdüğüne işaret eden Yıldırım, şunları söyledi:

        "Ülkemize giriş yapan Suriyeliler kayıt altına alınmakta, sağlık taramasından geçirilmektedir. Savaş mağduru kardeşlerimizin sadece günlük barınma ihtiyaçlarını değil her türlü ihtiyaçlarını da karşılamaktan asla imtina etmiyoruz. Bugün barınma merkezlerinde yaklaşık 300 sağlık çalışanımız hizmet veremeye devam ediyor. Bugüne kadar 31 milyon 500 bin poliklinik muayenesi gerçekleştirilmiş. 1 milyon 400 bin sığınmacı yatakta, hastanelerde tedavi görmüş. 1 milyondan fazla yine kardeşimiz ameliyat olmuş, sağlığına kavuşmuş. 276 bin yavru gözlerini dünyaya Türkiye'de açmış. Aralık 2017 itibarıyla ülkemizdeki Suriyelilerin 976 bini, okul çağındaki yavrularımızdan oluşuyor. Devlet okullarında, geçici eğitim ve barınma merkezlerinde 612 bin yavrumuza eğitim öğretim veriyoruz. Bu çerçevede, 2016 yılında yüzde 30 düzeyinde seyreden okullaşma oranı, 2017-2018 öğretim yılında yüzde 65 seviyesine ulaşmış bulunuyor."

        - "Maalesef bu taahhütte AB çok ağır gidiyor"

        Yıldırım, sadece çocuklar değil aynı zamanda yetişkinlerin de eğitimine önem verdiklerini, 216 bin Suriyeli yetişkine genel eğitim, 87 binden fazla Suriyeli yetişkine de mesleki eğitim imkanı sağladıklarını söyledi.

        Mart 2016'da AB ile varılan mutabakatı hatırlatan Yıldırım, şöyle devam etti:

        "Buna göre sığınmacılar, göçmenler için maddi yardımlar yapılacaktı. 3 milyar avro 2016-2017, takip eden yıllarda da tekrar bir 3 milyar avro verilecekti. Maalesef bu taahhütte AB çok ağır gidiyor. Bugüne kadar bu 3 milyarın bitmiş olması gerekirken şu anda 899 milyon avro tutarında bir kaynak aktarılmıştır. 2017 yılı sonuna kadar geri kalan miktarın da sözleşmeye bağlanması ve 2018 sonuna kadar da diğer 3 milyar avronun tahsisi öngörülüyor. Bu hızla giderse herhalde seneye değil önümüzdeki 6, 7 sene bile içerisinde bu kaynağın gelmesi söz konusu olmaz. İster gelsin ister gelmesin, Türkiye kendi imkan ve kabiliyetleriyle darda olanlara, zorda olanlara her zaman kucak açtı açmaya devam edecek. Aşımızı birlikte yeriz, ekmeğimizi böleriz ama Türkiye'yi böldürtmeyiz. Bunu herkes bilmeli."

        - "Zaman gelir, onların da başına gelir"

        Başbakan Yıldırım, "Bugün doğrudan bu göç hareketlerinden etkilenmeyenler de şunu bilsin ki bir zaman gelir, onların da başına gelebilir." dedi.

        Türkiye'deki sığınmacıların vatan hasreti çektiğini ifade eden Yıldırım, "Bülbülü altın kafese koymuşlar ille de vatanım demiş" sözüne atıfta bulundu. Hiç kimsenin şartlar ne olursa olsun, ne kadar yoksulluk olursa olsun, doğduğu, büyüdüğü, hatıralarının olduğu bir yeri terk edip, bir bilinmeyene yolculuk yapmayacağına işaret eden Yıldırım, "Ben 90-91 senesinde İsveç'te bulundum. İsveç, gelişmiş bir ülke, her türlü alt, üstyapısı mükemmel bir ülke. Ama benim oradaki günüm bittiği gün, bir sonraki gün değil, bittiği gün gelmek için bilet bulamadım. Danimarka'ya gittim oradan geldim. Bu, bütün insanların zihninde kalbinde böyledir. Ülkenizin şartları ne kadar zor olursa olsun, bir süre sonra hepsi zihninizden silinir gider ve vatan hasretiyle yanıp tutuşursunuz." diye konuştu.

        - "Onların hepsi, bizim gönüllü birer büyükelçimiz olacak"

        Türkiye'den 1960'lı yıllarda Avrupa'ya giden, Avrupa'nın inşası, imarı, kalkınması için hayatını ortaya koyan birinci, ikinci nesil gurbetçilerin emekli olur olmaz Türkiye'ye döndüklerini vurgulayan Yıldırım, onlardan sonraki üçünü, dördüncü kuşağın da orada doğup büyümelerine rağmen birçoğunun vatan hasretinin devam ettiğine, ilk fırsatta ülkelerine gelmenin özlemi içerisinde yaşadığına işaret etti.

        Yıldırım, "Suriye'de işler düzeliyor, yavaş yavaş rayına girmeye başladı. Fırat Kalkanı ile 2 bin kilometrekarelik bir alanı DEAŞ'tan, PKK'dan temizledik ve 75 bin Suriyeli kardeşimiz o bölgeye gitti, yerleşti, normal hayatına döndü." dedi.

        Başbakan Yıldırım, 75 bin Suriyelinin terörden temizlenen bölgeye giderek yerleştiğini ve normal hayatına döndüğünü belirterek, "İnanıyoruz ki barış atmosferinin Suriye'nin geneline yayılmasıyla birlikte bu dönüşler de hızlanacaktır. Buraya gelen, burada 3-5 senesini geçiren o insanların ömürlerinin geri kalanında, hafızalarında, hatıralarında hep Türkiye olacak. Türkiye sevgisi, sevdası olacak. Onların hepsi, bizim gönüllü birer büyükelçimiz olacak." diye konuştu.

        - "Kimliklerini unutturma politikası bizim kültürümüzde yok"

        "Biz, uyum politikalarını misafirlerimizle karşılıklı olarak yürütüyoruz." ifadelerini kullanan Yıldırım şöyle devam etti:

        "Asimilasyon, yani onları esaret altına almak, kimliklerini unutturma politikası, bizim kültürümüzde de inancımızda da devlet geleneğimizde de yok. Bizim insanlarımız, mazlumlara gönüllerini, sofralarını açtığı için bu güzelliği yaşayabiliyoruz. Bu aziz millet, muhacir ensar ilişkisinin ne demek olduğunu iyi bilir. İnşallah bu meziyetimizle de dünyaya örnek olmaya devam edeceğiz. Tarih, bu milletin, bu ülkenin hakkını mutlaka teslim edecektir. İnanıyorum ki bu sempozyum, göç ve uyum politikaları konusunda toplumun daha fazla gerçeklerle buluşmasına vesile olacak ve göçmenler hakkındaki haksız, yersiz bazı algıların ortadan kalkmasına yardımcı olacaktır.

        Göçmenlere de düşen bir görev var; toplumla bütünleşmeyi sağlamak, ülkemizin kanun ve nizamlarına uygun hal ve hareketlere riayet etmek. Bu da toplum huzuru ve ülkemizin güvenliği için olmazsa olmazımızdır. Bu ülkede yaşayanın, bu ülkenin değerlerinin dışına çıkmaması lazım. Eğer çıkarsa tabii ki karşılığı olacaktır. Bunun da bilinmesini istiyorum."

        Toplantı sonunda, yeni ev ödevleri getirecek değerli fikirlerin ortaya çıkmasının kendilerini memnun edeceğinin altını çizen Yıldırım, sempozyumun bu küresel sorunu hem Türkiye'de hem dünyada, insanlığın gündeme getirmesine büyük katkı sağlayacağını söyledi.

        Yıldırım, bu toplantıyı hazırlayan ve bugün bu temayı gündeme getiren AK Parti Sosyal Politikalar Başkanı Öznur Çalık ve çalışma arkadaşlarına teşekkür etti.

        - Notlar

        Program öncesinde Kilis Belediyesince hazırlanan Suriye'deki iç savaş ve sonrasında yaşananların yansıtıldığı kısa film izlendi. Filmde, Kilis'in nüfusundan daha fazla Suriyeli'yi anne şefkatiyle bağrına bastığı mesajı verildi.

        Programda, Türkiye'de yaşayan Suriyeli çocuklar, Başbakan Yıldırım'a el izlerinin yer aldığı bir tablo hediye etti.

        Başbakan Yıldırım, bu sırada Suriyeli miniklerin kendisini çay içmeye davet etmesi üzerine geleceğini söyledi.

        Sempozyumun açılışına, Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve AK Parti Sosyal Politikalardan Sorulu Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık, AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkanı Lütfiye Selva Çam ile milletvekilleri ve diğer davetliler katıldı.

        10 farklı üniversiteden 10 akademisyenin katılımıyla yapılacak Göç ve Uyum Sempozyumu'nda, göçün istihdam, eğitim, hukuk, kadın, çocuk, sosyal politikalar, yerel yönetimler, iletişim ve kültürel boyutları karşılaştırmalı örneklerle tartışılacak.

        Geçici koruma statüsündeki Suriyeliler olmak üzere "mülteci", "şartlı mülteci" gibi uluslararası koruma statüsündeki yabancıların uyum ve kabul süreçleri değerlendirilecek.

        Sempozyum kapsamında, uyum stratejik yol haritasına katkı içeren bir sonuç bildirgesi de hazırlanacak.

        (Bitti)

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Ankara haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Ankara Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler