Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ANKARA (AA) - Başbakan Binali Yıldırım, "Bangladeş ile ikili ilişkilerimizin daha da güçlendirilmesinin güçlü göstergesi olarak addettiğimiz bu ziyaretin Rohingya Müslüman kardeşlerimizin yaşadığı zorlukların dünya kamuoyuna bir kez daha hatırlatılması için önemli bir vesile olacağını düşünüyorum." dedi.

        Yıldırım, Bangladeş'e resmi ziyareti öncesinde Esenboğa Havalimanı'nda düzenlediği basın toplantısında, yedi yıl aradan sonra Türkiye'den dost ve kardeş Bangladeş'e başbakan seviyesinde ilk ziyaretin düzenlendiğini belirtti.

        Ziyaretten duyduğu memnuniyeti aktaran Başbakan Yıldırım, "Ziyaret, Türk ve Bangladeş halkları arasındaki köklü dostluk ve kardeşlik bağlarını güçledirmesi ve Rohingya krizi başta olmak üzere bölgesel meselelerle ilgili görüş alışverişinde bulunulmasına vesile olacak." diye konuştu.

        Yıldırım, başkent Dakka'daki temasları kapsamında Bangladeş Başbakanı ve Cumhurbaşkanı ile görüşeceğini belirterek, büyükelçiliğin yeni binasının temel atma törenine de katılacağını söyledi.

        Dakka'daki temaslarının ardından Cox's Bazar bölgesine geçeceğini anlatan Başbakan Yıldırım, "Myanmar'dan Bangladeş'e sığınan Rohingya Müslümanları ile bir araya geleceğiz. Bangladeş halkı bizim kardeşimiz, kötü gün dostumuzdur. Bangladeşlilerin Kurtuluş Savaşı'nda bize verdikleri destek hala Türk milletinin hafızasındadır. Aradan geçen süre zarfında Bangladeş ile dostluk bağlarımızı bugüne kadar devam ettirdik." ifadelerini kullandı.

        - "Ekonomik işbirliğin için gerekli zemini bulmaya çalışacağız"

        Bangladeş'in genç nüfusu ve dinamik yapısıyla dünyanın önde gelen üretim merkezlerinden biri haline geldiğine dikkati çeken Başbakan Yıldırım, şöyle devam etti:

        "2017'de Asya-Pasifik bölgesinin en hızlı büyüyen ekonomilerinden biri olan Bangladeş ile ekonomik iş birliğimizi artırmak için de gerekli zemini bulmaya çalışacağız. Bu ziyaret vesilesiyle, daha önce başlattığımız insani yardım faaliyetlerine de devam etmiş olacağız. 25 Ağustos'tan itibaren Myanmar'da bulunan Rohingya Müslümanları maruz kaldığı şiddet ve kıyım olaylarını müteakip yüz binlercesi Bangladeş'e sığınmak mecburiyetinde kaldı. Bangladeş hükümetini Rohingyalı Müslümanların zor gününde yalnız bırakmamış olması, elini uzatmış olmasından dolayı bir kez daha takdir ediyoruz.

        Biz de halkımızın ve hükümetimizin Müslüman Rohingyalı kardeşlerimize yönelik hassasiyetimiz çerçevesinde uluslararası toplumu harekete geçirmek için yoğun bir diplomasi trafiğini bir yandan yürütürken diğer yandan da ihtiyaç sahibi Rohingya Müslümanlarına gereken her türlü insani yardımı ve desteği veriyoruz, vermeye devam edeceğiz. Ziyaretim münasebetiyle zor bir dönemden geçen Bangladeş'e elimizden gelen katkıyı yapmaya hazır olduğumuzu bir kez daha en üst seviyede vurgulama fırsatı bulacağız."

        Ziyareti sırasında bazı anlaşmaların da imzalanacağını kaydeden Yıldırım, "Bangladeş ile ikili ilişkilerimizin daha da güçlendirilmesinin güçlü göstergesi olarak addettiğimiz bu ziyaretin Rohingya Müslüman kardeşlerimizin yaşadığı zorlukların dünya kamuoyuna bir kez daha hatırlatılması için önemli bir vesile olacağını düşünüyorum." dedi.

        Başbakan Yıldırım, ziyareti kapsamında Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ravza Kavakcı, Bangladeş Dostluk Grubu Başkanı AK Parti Nevşehir Milletvekili Ebubekir Gizligider, Dışişleri Bakan Yardımcısı Ahmet Yıldız ile üst düzey görevlilerin kendisiyle Bangladeş'e geleceğini, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'nın da daha sonra heyete dahil olacağını kaydetti.

        (Sürecek)

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Ankara haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Ankara Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler