Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        MUĞLA (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) Muğla'daki "çatı yapılanmasına" yönelik soruşturma kapsamında haklarında dava açılan 22'si tutuklu 41 sanığın yargılanmasına başlandı.

        Tutuklu sanıklar Muğla E Tipi Cezaevinden yoğun güvenlik önlemi altında duruşmanın yapılacağı Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Salonu'na getirildi.

        Muğla 3. Ağır Ceza Mahkemesince görülen davanın ilk duruşmasında aralarında örgütün şifreli haberleşme programı "ByLock"u kullandıkları iddia edilenlerin de bulunduğu 22’si tutuklu sanık ile tutuksuz sanıklar hazır bulundu.

        Duruşmada ilk olarak sanıkların yoklaması yapıldı, ardından kimlik tespitine geçildi.

        Tutuklu bulunduğu Çorum L Tipi cezaevinden SEGBİS aracılığı dinlenen örgütün sözde il imamı olarak görev yapan "Ertuğrul" kod isimli şüpheli İlker Kaya, etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanmak istediğini beyan ederek, bazı sanıkların örgütle olan ilişkileri hakkında bilgiler verdi.

        Kaya, kamu çalışanları arasında bulunan örgüt üyelerinin ByLock, Eagle gibi gizli haberleşme sistemlerini kullandıklarını anlatarak, esnaf ile ByLock üzerinden konuşma yapmadıklarını söyledi.

        Muğla’da örgütün şifreli haberleşme programı "ByLock"u kullanan bazı iş adamı ve kamu çalışanlarının isimlerini Mahkeme Başkanı Mustafa Güneş’e açıklayan Kaya, kentteki mahrem yapılanmada yer alan isimleri de mahkemede anlattı.

        - "Örgüt elemanları korku içindeydi"

        İfadesinde niçin kod ismi kullandıklarını bilmediğini söyleyen Kaya, "Ben 2014 öncesine kadar kod ismi kullanmadım. Muğla'ya geldikten sonra sürecin örgüt açısından sıkıntılı olması nedeniyle kod ismi kullanmaya başladım. Çünkü herkes bir endişe ve korku içindeydi." dedi.

        Bazı il imamların fotoğraflarının gazete ve sosyal medyada yer alması üzerine kod adı kullanmanın gizlilik açısından önemli olduğunu ifade eden Kaya, bunun örgütün endişe ve korku içinde olduğu için yapıldığını, birçok il imamının da kod ismi kullandığını itiraf etti.

        İlker Kaya, ifadesinde 28 Şubat'tan sonra "hizmet hareketi"nin bütün faaliyetlerini dernekler aracılığıyla yürütmeye başladığını anlatarak, şunları söyledi:

        "Muğla'da yapıya bağlı dernekler benden önce kurulmuştu. Ben kapatma taraftarıydım ama bu dernekler bana bağlı değillerdi. Bunlar federasyon ya da konfederasyonlar tarafından yönetiliyordu. Hizmet hareketi 28 Şubat'tan sonra bütün faaliyetlerini dernekler aracılığıyla yürütmeye başladı. Bu dönemden sonra sohbetler artık evlerde değil, derneklerde yapılmaya başladı. Böylelikle örgüte daha çok üye kazandırılıyordu."

        Kaya, Bereket Özel Eğitim Hizmetleri Ticaret AŞ ile örgütün okul, dershane ve yurtlarına yönelik yapılacak soruşturma ve operasyonlardan, kendisinin önceden haberi olduğunu da itiraf etti.

        Duruşma, yarına ertelendi.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Muğla haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Muğla Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler