Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        MANİSA (AA) - Manisa'nın Sarıgöl ilçesinde dünyaca ünlü çekirdeksiz sofralık Sultaniye üzümleri soğuk kış ayına rağmen dalından taze olarak kesilip, yurdun dört bir yanına gönderiliyor.

        Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sarıgöl ve çevresinde 110 bin dekarlık alan üzerinde üzüm bağı bulunduğunu belirtti.

        Bağların büyük bir kısmının temmuz ayında kanaviçeyle örtüldüğünü aktaran Ülgen, "Bu bağların bu yıl yüzde 90'ı koruma altına alındı. Aralık ayının ortalarına gelinmesine rağmen, dalında taze olarak korunuyor. Kış ayına kadar üzümü bağda bekleyen bağlar özel bağlardır. Bunlar için özel ve iyi bakım yapılması gerekiyor. İçi fazla sürülmeyecek toprak havalandırılmayacak, hayvan gübresi kullanılıyor ve bağlar örtü altına alınarak doğal afetlere karşı korunuyor." dedi.

        Koruma altına alınan üzüm bağlarının açık soğuk hava deposunu andırdığını aktaran Ülgen, şunları söyledi:

        "Bağlarımız adeta açık soğuk hava deposu gibi. Burada tek sorun hava sıcaklıklarının eksi 3-4 dereceye düştüğünde sıkıntı olmaktadır. Bekletilen üzümlere özenle bakım yapılıyor. Sulanması, üzüm salkımlarının temizlenmesi ve haftada bir tarım ilacı atılması gerekir. Tüketiciler çok rahatlıkla tüketebilirler artık ilaç kalıntısı yok ilçe tarım müdürlüğü ekiplerince artık üzüm bağları sık sık denetleniyor. Bağlardaki üzümlerin kış ayına kadar sağlıklı bir şekilde gelmesi için bağlarımızı iyi koruyoruz."

        Ülgen, 2017 yılında Sarıgöl ve çevresinde 350 bin ton yaş üzüm yetiştiğini sözlerine ekledi.

        - "En büyük korkumuz don olayı"

        Sarıgöllü üzüm üreticisi Musa Topdemir de üzüm üreticilerinin en büyük sıkıntısının don olayı olduğunu anlattı.

        Sarıgöl'ün üzümüne büyük rağbet olduğunu dile getiren, Topdemir, şöyle konuştu:

        "Üzümlerimizi kış ayına kadar kendi dalında muhafaza altında tutabiliyoruz. Üzümlerimize rağbet var yurt genelinde yoğun bir talep var. Herkesin merak ettiği üzüm bu mevsime kadar nasıl kaldığı konusudur. Bağlarımızı organik gübre kullanmanın yanı sıra çift örtü sistemi ile koruyoruz. Ayrıca dona karşı saman yakma sistemi ile ısıtıyoruz. Damlama suyla 17 derece sıcak su veriyoruz."

        Çiftçilerden Ahmet Sarı ise üzüm sezonunun aylar önce bittiğini belirterek "Şu an bağımda kesim yapılmaktadır. Bağlarda don olayına karşı sabaha kadar uykumuz olmaz. Bağlarda sabaha kadar, don zararı olmasın diyerek damlama suyunu açarım. Ardından bağın dört yanına kapatırım. Bağın çevresinde saman veya lastik yakılarak dumanlama sistemi uygulaması yaprak don olayından korunma yaparız." diye konuştu.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Manisa haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Manisa Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler