Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ANKARA (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan katıldığı bir televizyon programında, "Ben TEOG olayını istemiyorum ve bunu da artık yanlış buluyorum. TEOG'un kaldırılması lazım." açıklamasının ardından TEOG sınavının yerine konulacak yeni sisteme ilişkin çalışmalar eylül ayı gündeminde yer aldı.

        Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, bu yıl TEOG sınavının yapılmayacağını belirterek, liselere geçişte yeni modele ilişkin, "Üzerinde Bakanlığımız çalışma yapıyor. Bakanlar Kurulumuza sunacağız, Bakanlar Kurulunda çıkan kararı da milletimizin bilgisine sunacağız." dedi.

        YÖK Başkanı Prof. Dr. Saraç, üniversiteye girişte sınavsız bir modelin söz konusu olmadığını ifade ederek, "Yükseköğretimde üzerinde iyi çalışılmayan büyük radikal değişikliklerin bazen yıkıcı tesirleri olabilir. Bundan dolayı giriş sistemini daha yalınlaştıran, daha sade bir sınav sistemine yönelik bir hazırlığımız var." açıklamasında bulundu

        Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM 72. Genel Kurulu Genel Görüşmeleri'nde Irak'ın da toprak bütünlüğü temelinde varılacak uzlaşmalara ve ortak gelecek inşa etme ideallerini hayata geçirmeye ihtiyacı olduğunu belirterek, "Bağımsızlık talepleri gibi bölgede yeni krizler, çatışmalar ortaya çıkartabilecek adımlardan uzak durulması gerekiyor. Buradan Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'ni bu doğrultuda başlattığı girişimden vazgeçmeye davet ediyoruz. Türkiye'nin bu konudaki çok açık ve kararlı tavrını görmezden gelmek, Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'ni elindeki imkanlardan da edecek bir sürecin önünü açabilir." diye konuştu.

        YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, üniversiteye girişte sınavsız bir modelin söz konusu olmadığını ifade ederek, "Yükseköğretimde üzerinde iyi çalışılmayan büyük radikal değişikliklerin bazen yıkıcı tesirleri olabilir. Bundan dolayı giriş sistemini daha yalınlaştıran, daha sade bir sınav sistemine yönelik bir hazırlığımız var." dedi.

        TBMM'nin, Irak ve Suriye'ye sınır ötesi operasyon konusunda hükümete verilen yetkinin 30 Ekim 2017'den itibaren bir yıl daha uzatılmasına ilişkin kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı.

        Diyanet İşleri Başkanlığı görevine Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Erbaş atandı.

        İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş görevinden istifa etti.

        Türkiye'nin ilk kadın bakanı Türkan Akyol, tedavi gördüğü hastanede 89 yaşında hayatını kaybetti.

        Eylül ayının önemli gelişmeleri şöyle:

        1 EYLÜL

        - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi'nde AK Parti'lilerle bayramlaşma töreninde yaptığı konuşmada, Washington'da Türkiye Büyükelçiliği önündeki kavgayla ilgili 15 koruması hakkında ABD'de iddianame hazırlanmasına tepki göstererek "Başlı başına bir skandaldır. Amerika'da adaletin nasıl çalıştığının çok açık net bir skandal ifadesidir." dedi.

        - Türkçe üzerine çalışmalarıyla tanınan Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesinin (İLEF) eski hocalarından Emin Özdemir, 86 yaşında yaşamını yitirdi.

        5 EYLÜL

        - Mynmar'da Müslümanlara yönelik baskıların sona erdirilmesi için temaslarını sürdüren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Mynmar'ın lideri Aung San Sus Çii ile telefon görüşmesi yaptı. Ardından Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Türkiye'nin bölgeye bin tonluk insani yardım yapmasına izin verildiğini bildirdi.

        - Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, adli yılın başlaması dolayısıyla Yargıtay Konferans Salonu'nda düzenlenen törende yaptığı konuşmada, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) mensuplarının yurt dışına kaçmaları ve bulundukları devletlerin, bunları, suçluların iadesine ilişkin kuralları hiçe sayarak iade etmemelerinin, meselenin oldukça farklı ve derin boyutlarını ortaya koyduğunu belirtti.

        Cirit, "Adil yargılanmadan söz eden uluslararası kuruluşların ve devletlerin öncelikle Türk adaletine yardımcı olmaları gerekir. Bir yandan şüphelileri iade etmeyerek adil yargılamaya engel olurken, diğer yandan adalet ve hukuk nutukları atanların samimiyetleri son derede sorunlu görünmektedir. Bu nedenle, kanun kaçaklarını iade etmeyen, aksine onları himaye eden devletlerin, öncelikle kendilerinin hukuka saygı duyması gerektiğini vurgulamak istiyorum." dedi.

        - Ankara 20. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan'daki duruşma salonunda, FETÖ'nün 15 Temmuz 2016 darbe girişimi sırasında, 4. Kolordu Komutanlığı ve 28. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığındaki eylemlere ilişkin 216'sı tutuklu, 268 kişinin yargılandığı davanın görülmesine başlandı.

        - Ankara 14. Ağır Ceza Mahkemesinde, FETÖ'nün 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında Gölbaşı'nda bulunan Özel Kuvvetler Komutanlığını ele geçirme teşebbüsüyle ilgili 68 sanığın yargılandığı davaya, TBMM, Milli Savunma Bakanlığı ve 2. Kolordu Komutanı Korgeneral Zekai Aksakallı da müdahil oldu.

        6 EYLÜL

        - Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin genel merkezinde düzenlenen 117. Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'ndaki konuşmasında, "Türkiye'nin en büyük şanssızlığı, çapsız, ruhsuz, plansız, projesiz ama bir o kadar da muhteris bir ana muhalefet partisine sahip olmasıdır. Ana muhalefet partisi, programı ve gayretiyle milletimizin gönlünü kazanarak iktidara gelmek yerine, AK Parti ve şahsımızla birlikte Türkiye'nin de kaybetmesi pahasına yönetimi ele geçirme anlayışıyla hareket ediyor. Dil, normal bir muhalefet dili değil, adeta bir terör örgütü dili." dedi.

        - Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Myanmar'ın Kuzey Rakhayn eyaletindeki insanlık dramına dikkati çekmek ve yaşanan olaylar neticesinde Bangladeş'e sığınmak zorunda kalan Arakanlılara yardım hususunda Türkiye'nin elinden geleni yapacağını göstermek için Bangladeş'e gitti. Emine Erdoğan'a, oğlu Bilal Erdoğan'ın yanı sıra Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya ile AK Parti İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Ravza Kan Kavakcı da refakat etti.

        - Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada, eski Bitlis Valisi Veysel Yurdakul ile eski İçişleri Bakanlığı Genel Sekreteri Mehmet Ergenoğlu, FETÖ/PDY ile ilgili davada "silahlı terör örgütü üyesi olmak" suçundan 7,5'er yıl hapis cezasına çarptırıldı.

        - Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesinde, FETÖ'nün 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında komuta merkezi olarak kullandığı Akıncı Hava Üssü'ndeki eylemlere ilişkin 486 kişi hakkında açılan davada, eski Yüksek Askeri Şura Üyesi Akın Öztürk'ün damadı Hakan Karakuş hakim karşısına çıktı. Kandırıldığını, bir kumpasla sanık konumuna düştüğünü öne süren Karakuş, o gece Akıncı Üssü'nden uçakların kalkması emrini kimin verdiğini bilmediğini iddia etti. Karakuş, kayınpederi Akın Öztürk'ün, darbe girişimi ve FETÖ ile ilgisinin bulunmadığını savundu.

        - Sosyolog ve siyaset bilimci Prof. Dr. Şerif Mardin (90), İstanbul'da bir süredir tedavi gördüğü özel bir hastanede yaşamını yitirdi.

        7 EYLÜL

        - Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesince,15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında komuta merkezi olarak kullanılan Akıncı Hava Üssü'ndeki eylemlere ilişkin görülen davada çapraz sorgusu süren Akın Öztürk'ün damadı eski yarbay Karakuş, kendisine ait olduğu bilirkişilerce belirlenen ortam kayıtları ile telsiz görüşmelerini reddederek, sesinin taklit edilmiş olabileceğini öne sürdü.

        - Türkiye'nin ilk kadın bakanı Türkan Akyol, tedavi gördüğü hastanede 89 yaşında hayatını kaybetti.

        8 EYLÜL

        - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kazakistan'a hareketinden önce Atatürk Havalimanı'nda düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan, Zafer Çağlayan'ın adının ABD'deki iddianamede yer almasına ilişkin, "Bizim eski Ekonomi Bakanımıza yönelik atılan bu adımı açık söylüyorum ben Türkiye Cumhuriyeti devletine yönelik bir adım olarak değerlendiriyorum. Atılan bu adımlar tamamen siyasidir. ABD bir defa bu konuyu tabii bu gidişimizde orada da inşallah görüşme fırsatı buluruz, gözden geçirmesi lazım. Bu işlerin arkasından çok pis kokular geliyor." değerlendirmesinde bulundu.

        - Muğla 2. Ağır Ceza Mahkemesinde, FETÖ'nün darbe teşebbüsü sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik suikast girişimi ve 2 polisin şehit edildiği saldırıya ilişkin 2'si firari, 43'ü tutuklu 47 sanığın yargılandığı davanın duruşması başladı.

        - Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, CHP İstanbul Milletvekili Mustafa Sezgin Tanrıkulu hakkında, Twitter'daki "devletin silahlı insansız hava araçlarıyla sivil vatandaşları vurduğu" paylaşımı nedeniyle soruşturma başlattı. Tanrıkulu, sosyal paylaşım sitesi Twitter'daki hesabından, "devletin silahlı insansız hava araçlarıyla sivil vatandaşları vurup öldürdüğü" yönünde paylaşımda bulunmuştu.

        - Orta Doğu Teknik Üniversitesinden (ODTÜ) geçmesi planlanan yolun proje uygulamasıyla ilgili Ankara Büyükşehir Belediyesi ile Rektörlük arasında anlaşma sağlandı. İmzalanan protokolle, ODTÜ Teknokent Kavşağı ile 1071 Malazgirt Bulvarı arasında bağlantıyı sağlayacak tünelin, kampüs alanının üst yüzeyine zarar vermeyecek şekilde yapılması kararlaştırıldı.

        9 EYLÜL

        - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Donald Trump telefonda görüştü. Erdoğan ve Trump, Türkiye ve ABD arasındaki stratejik ortaklığa dikkati çekerek, ikili ilişkilerin daha da güçlendirilmesi, bölgedeki istikrarın artırılması için birlikte çalışmaya devam etmenin önemini vurguladı.

        - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Akorda Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndaki resmi karşılama töreninin ardından yaptıkları baş başa görüşmenin basına açık bölümünde yaptığı konuşmada, "Astana Zirvesi önem arz ediyor. Ön çalışmalar bitmiş durumda. Artık burada finali yapılacak. İnşallah atılmış olan adımlar Astana'da noktalanır. Cenevre süreci de böylece çok daha kolay bir şekilde yol alır." dedi.

        10 EYLÜL

        - Kazakistan'ın başkenti Astana'daki İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Bilim ve Teknoloji Zirvesi'nde Arakan Müslümanlarıyla ilgili nihai rapor kabul edildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Burada alınan kararların kalıcı olması ve gelecek kuşaklar için önemli izler bırakması hepimizin gayretlerine bağlıdır." ifadesini kullandı.

        - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İİT 1. Bilim ve Teknoloji Zirvesi'nin açılış oturumunda yaptığı konuşmada, "İlk kıblemiz Kudüs'ün ve Harem-i Şerif'in kutsiyetinin ihlal edilmesine de asla izin veremeyiz. Mescid-i Aksa'ya yönelik saygısızlıkların, tahriklerin ve provokasyonların önüne geçilmesi için çok daha kararlı bir tutum ortaya koymalıyız." dedi.

        11 EYLÜL

        - Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığınca, Türk Kızılayı ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarının iş birliğinde "Arakan Kan Ağlıyor, Türkiye Yardım Elini Uzatıyor" yardım kampanyası başlatıldı.

        - Yükseköğretim Kurulunca (YÖK) engelli öğrencilerin özel yetenek sınavıyla öğrenci alan programlara başvuru için gerekli olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) puanının, sınavın yapıldığı yıl dahil 2 yıl süreyle geçerli olmasına karar verildi. YGS'den 100 puan ve üzeri alan ancak bu sene özel yetenek sınavıyla herhangi bir programa yerleşemeyen engelli öğrenciler, 2018'de YGS sınavına girmeden yetenek sınavına başvurabilecek.

        12 EYLÜL

        - Ankara 23. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Jandarma Okullar Komutanlığındaki darbe faaliyetlerine ilişkin, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ile dönemin Emniyet Genel Müdürü Celalettin Lekesiz'in de arasında bulunduğu bazı idarecilerin alıkonulması planına ilişkin 13 sanığın yargılandığı davanın ilk celsesi başladı.

        - CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, Danıştay Başkanlığına, "Danıştay Başkanı Zerrin Güngör'ün hakimlik mesleği ile bağdaşmayan beyan ve eylemleri olduğu" iddiasıyla, Danıştay Başkanlık Kurulunca Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk edilmesi ve "hizmet süresine göre istifa etmeye veya emekliliğe davet" ile cezalandırılması istemiyle Danıştaya başvuruda bulundu.

        - Genelkurmay Başkanlığınca, "SİHA'ların sivilleri vurduğu" iddiaları üzerine yapılan açıklamada, Türk Silahlı Kuvvetlerinin bugüne kadar hiçbir sivil ve masum vatandaşa zarar verecek uygulama içinde olmadığı, 31 Ağustos'ta Hakkari Oğulköy kırsalında silahlı insansız hava aracı (SİHA) ile icra edilen operasyonda da aynı esas ve usullerin kullanıldığı bildirildi.

        13 EYLÜL

        - Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin Yerel Yönetimler Başkanlığınca düzenlenen, "Belediye Başkanları İstişare ve Değerlendirme Toplantısı"ndaki konuşmasında, "2019 seçimlerinde sadece cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği değil aynı zamanda belediye başkanlığı seçiminde de yüzde 50+1 oya ulaşmayı hedefliyoruz, bu bir hedeftir. Şayet belediyecilik hizmet işiyse ki kesinlikle öyledir, AK Parti belediyelerinin hizmet büyüklüğünü ve kalitesini diğer belediyelerle kıyaslamak mümkün değildir." dedi.

        14 EYLÜL

        - Katar ile bazı körfez ülkeleri arasında yaşanan krizin ardından ilk yurt dışı ziyaretini Türkiye'ye yapan Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde bir araya geldi. Körfez'de, Katar ekseninde yaşanan krizin de ele alındığı görüşmede, soruna diplomatik yollardan çözüm bulmanın gerekliliği vurgulandı.

        - Terörle mücadelede Türkiye ile Kuveyt arasında mutabık kalınan bildiri, Başbakan Binali Yıldırım ile Kuveyt Başbakanı Şeyh Cabir el-Mübarek el-Hamad es-Sabah tarafından imzalandı. Bildiride, terörle mücadele ve terörün yok edilmesi yönündeki uluslararası çabaların birleştirilmesinin önemi vurgulanarak terör eylemlerinin herhangi bir din veya kültürle ilişkilendirilmesinin toptan reddedilmesi çağrısında bulunuldu.

        - Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada, olağanüstü hal kapsamında çıkartılan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile meslekten ihraç edilen, işlerine dönmek amacıyla açlık grevi yapan Nuriye Gülmen ile Semih Özakça'nın, "silahlı terör örgütüne üye olmak", "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet" ve "terör örgütü propagandası yapmak" suçlarından yargılanmalarına başlandı.

        15 EYLÜL

        - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, katıldığı bir televizyon programında, "Ben TEOG olayını istemiyorum ve bunu da artık yanlış buluyorum. TEOG'un kaldırılması lazım. Biz TEOG'la mı geldik? Ne TEOG vardı, ne bir şey vardı." açıklamasında bulundu.

        TEOG'a ilişkin kararın hükümetçe verileceğini belirten Erdoğan, "Bu ülkenin Cumhurbaşkanı olarak bunu Bakanıma, Başbakanıma bir kere söylerim olur biter. Ama ben Sayın Bakan'a söyledim, yarın zaten Sayın Başbakanımızla da burada görüşmem var, kendisiyle bunu paylaşacağım. Bak böyle böyle. Hafta başı bu böyle başlamış veya önümüzdeki hafta devam edecek, bu konuda artık kararı kesinlikle süratle alalım Başbakanım, bunlardan kurtaralım bu ülkeyi. Biz artık böyle ilkel bir durumda değiliz, o geçmişte kaldı, neler çekti bu ülke yetti artık." diye konuştu.

        - CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, Mecliste kabul edilen Meclis İç Tüzüğü'nün iptali istemiyle Anayasa Mahkemesine başvurudu.

        - Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Kanun Hükmünde Kararname ile kapatılan Yargıçlar ve Savcılar Birliğinin (YARSAV) eski Başkanı Murat Arslan hakkında "FETÖ'ye üye olmak" suçlamasıyla iddianame düzenleyerek mahkemeye gönderdi. İddianame, "Arslan'ın kendisini sol görünümlü sosyal demokrat olarak etrafına tanıttığı, yaşam tarzı olarak bu çerçeve içinde görünmeye çalıştığı bilinmektedir. Sosyal demokrat yapıyla ilgisi olmayan Fetullah Gülen yapılanması içinde yer aldığını ise sadece kendisi ile irtibatta olduğu diğer örgüt mensuplarının bildiği görülmektedir." ifadesine yer verildi.

        16 EYLÜL

        - Ankara'da FETÖ mensupları ve 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimine katılanların yargılamalarının yapılacağı yaklaşık bin 500 kişi kapasiteli 5 yeni duruşma salonunun inşaatına başlandı.

        - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Myanmar'ın Kuzey Rakhayn eyaletindeki insanlık dramına dikkati çekmek ve Bangladeş'e sığınmak zorunda kalan Arakanlı Müslümanlara yardım ulaştırmak üzere gerçekleştirdiği Bangladeş ziyaretinin ardından, dünya liderlerinin eşlerine uluslararası toplumu harekete geçirme konusunda iş birliği teklifi içeren bir mektup kaleme aldı.

        Mektupta, "Uluslararası kamuoyunun kulağını tıkadığı ve görmemeyi tercih ettiği bu insanlık dramının çağdaşı olmak gerçekten utanç vericidir. Evi yakılmış, tecavüze uğramış, çocukları ve eşleri gözleri önünde öldürülmüş nice kadının hikayesini dinlemek heyetime ve bana büyük acı vermiştir. Bir anne, bir kadın ve bir insan olarak, hiçbir etnik ve dini ayrım yapılmaksızın, herkesin birlikte insanca yaşayabildiği bir dünya tesis etmek zorunda olduğumuzu düşünüyorum. Bu bağlamda, lider eşleri olarak sürece olumlu katkı sağlayacak insani çabalarda buluşabilmeyi ve böylelikle uluslararası toplumu harekete geçirebilmeyi umut ediyorum." ifadeleri yer aldı.

        - Milli Eğitim Bakanlığınca hazırlanan "Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" Resmi Gazete'nin yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre ilk derse 5 defa geç kalan öğrenci, yarım gün devamsızlık yapmış kabul edilecek, zihinsel yetersizliği bulunan ya da otizmli öğrencilere, yaptırım gerektiren davranış ve fiilleri gerçekleştirmesi halinde disiplin cezası uygulanmayacak, öğrencilerin staj çalışmaları, notla değerlendirilecek.

        - MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, "Kerkük Türk'tür diyoruz. Hamaset yapmıyoruz. Şaka hiç yapmıyoruz. Bedel ödemekten bahseden Barzani'ye bedeli ödettirecek de güçteyiz. 25 Eylül referandum komplosunun ertelenmesi değil tamamen ilga edilmesi hayat mezat meselesidir. Aksini düşünmek felakete hizmettir." ifadelerini kullandı.

        - Diyanet İşleri Başkanlığı görevine Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Erbaş atandı. Dinler tarihi ve din bilimleri alanlarında araştırmaları bulunan Erbaş, 1998'de doçent, 2004'te ise profesör unvanı aldı.

        18 EYLÜL

        - Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin, bir televizyon programında yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemiyle ilgili açıklamalarının ardından Bakanlıkta bir çalışma grubu oluşturulduğunu, çalışma verilerinin Erdoğan'ın onayının ardından kamuoyuyla paylaşılacağını bildirdi.

        - Başbakan Binali Yıldırım, Şanlıurfa'nın merkez Karaköprü ilçesindeki Hacı Abdurrahman Özdemir Ortaokulu'nda düzenlenen 2017-2018 eğitim öğretim yılı açılış töreninde yaptığı konuşmada, "Amacımız, yavrularımızın ortaokuldan sonra gönül rızasıyla, gönül rahatlığıyla istedikleri, kabiliyetlerinin en uygun olduğu lise kısmına devam etmeleridir." dedi.

        - Başkentte, 13 Mart 2016'da Kızılay'daki Güvenpark otobüs duraklarında bomba yüklü otomobille düzenlenen, 36 kişinin hayatını kaybettiği, 349 kişinin yaralandığı terör saldırısıyla ilgili 9'u tutuklu 55 sanığın yargılandığı davada, tutuklu sanıklardan Baran Ergin'in, adli kontrol şartıyla tahliyesine karar verildi.

        - Başbakan Binali Yıldırım, kanaat önderleri ve sivil toplum kuruluşları ile buluşmasında yaptığı konuşmada, kimsenin Türkiye'nin güney sınırlarında oldu bittilerle iş çevirmeye kalkmaması gerektiğini belirterek, "Gerek Suriye'de gerek Irak'ta birtakım hayaller peşinde olanlar, burada yapay devlet kurmaya çalışanlar şunu iyi bilsinler, ulusal güvenliğimizi tehdit edecek, içeride ve dışarıda her türlü girişim, gerekli karşılığı anında görecektir. Bunu herkesin kafasına koyması lazım." dedi.

        - Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Erbaş, Diyanet İşleri Başkanlığı görevini, bu görevi vekaleten yürüten Ekrem Keleş'ten Diyanet İşleri Başkanlığı konferans salonunda düzenlenen törenle devraldı.

        - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, New York'taki BM binasının karşısında bulunan yeni Türkevi binasının temel atma töreninde, "Birleşmiş Milletlerin değişen şartlara ayak uydurmak için reforme edilmesi şarttır." dedi.

        19 EYLÜL

        - Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Afrika büyükelçileri ile kahvaltı programının ardından bir taksi durağını ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, bu yıl TEOG sınavının yapılmayacağını açıkladı. Yılmaz, liselere geçişte yeni modele ilişkin, "Üzerinde Bakanlığımız çalışma yapıyor. Bakanlar Kurulumuza sunacağız, Bakanlar Kurulunda çıkan kararı da milletimizin bilgisine sunacağız." dedi.

        - Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın, Bangladeş'e yaptığı ziyarete ilişkin "Dünya Rohi̇ngya Müslümanlarının acılarına gözleri̇ni̇ kapatamaz" başlıklı makalesi CNN International'da yayımlandı. Emine Erdoğan, "Türkiye'nin burada yaşanan krizi tek başına çözmesini beklemek makul bir yaklaşım değildir. Bu nedenle dünya liderleri, Türkiye'nin adımlarını takip ederek bölgede kalıcı çözümü sağlayacak kapsamlı ve uzun vadeli bir strateji geliştirmelidir." değerlendirmesinde bulundu.

        - Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, 19 Eylül Gaziler Günü dolayısıyla Gaziler Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde düzenlenen programda, "Önümüzdeki günlerde, eğer şehit yakınımızın kardeşleri ya da anne babasından istihdam hakkını kullanmayan olursa iki hakkının da çocukları tarafından kullanabilmesi için bir düzenleme yapılacağının müjdecisi olayım." dedi.

        - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, BM Genel Kurul Salonu'nda, BM 72. Genel Kurulu Genel Görüşmeleri Açılışı'nda yer alarak, Genel Kurul'a hitap etti.

        Irak'ın da toprak bütünlüğü temelinde varılacak uzlaşmalara ve ortak gelecek inşa etme ideallerini hayata geçirmeye ihtiyacı olduğunu belirten Erdoğan, "Bağımsızlık talepleri gibi bölgede yeni krizler, çatışmalar ortaya çıkartabilecek adımlardan uzak durulması gerekiyor. Buradan Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'ni bu doğrultuda başlattığı girişimden vazgeçmeye davet ediyoruz. Türkiye'nin bu konudaki çok açık ve kararlı tavrını görmezden gelmek, Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'ni elindeki imkanlardan da edecek bir sürecin önünü açabilir." diye konuştu.

        Erdoğan, "Tüm bu gelişmeler ve yaşanan insani trajediler, Türkiye olarak 'Dünya 5'ten büyüktür' diyerek sembolleştirdiğimiz Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin yeniden yapılandırılması çağrımızın haklılığını teyit ediyor." dedi.

        "Buradan tüm dünyanın huzurunda, topraklarında barındırdığı 3,2 milyon sığınmacının tüm yükünü Türkiye'nin omuzlarına bırakan ülkeleri ve uluslararası kuruluşları verdikleri sözleri tutmaya davet ediyorum." çağrısında bulunan Erdoğan, uluslararası toplumun, tıpkı Suriye'de olduğu gibi, Arakan Müslümanlarının maruz kaldığı insani dram konusunda da iyi bir sınav veremediğini vurguladı. Erdoğan, "Şayet, Myanmar'da yaşanan bu trajedinin önüne geçilmezse, insanlık tarihi yeni bir kara lekenin utancıyla baş başa kalacaktır." diye konuştu.

        20 EYLÜL

        - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, BM 72. Genel Kurulu Genel Görüşmeleri sonrası konakladığı otele gelişinde, gazetecilerin sorusu üzerine bağımsızlık referandumu yapmayı düşünen Irak Kürt Bölgesel yönetimine yönelik yaptırımların gerek Bakanlar Kurulu gerekse Mili Güvenlik Kurulunda görüşüleceğini bildirdi.

        - Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, TRT'de katıldığı canlı yayında, TEOG'un kaldırılmasına ilişkin, "Arkadaşlarımız çalışıyor, alternatifleri hazırlayacaklar. Bu alternatifler bize geldikten sonra da Bakanlar Kuruluna sunacağız. Bakanlar Kurulumuzun vereceği talimata göre de en kısa zamanda velilerimizin, milletimizin, öğrencilerimizin ve evlatlarımızın önüne bir sonuç çıkaracağız." dedi.

        - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Birleşmiş Milletler 72. Genel Kurul açılışı çerçevesinde gerçekleştirilen Fashion for Development (F4D) etkinliğine katıldı. Etkinlikte, bu yıl ödül alan isimler arasındaki dünyaca ünlü Somalili model Iman, programda yaptığı konuşmada, Emine Erdoğan'a ve onun şahsında Türkiye'ye, Somali'ye verilen destekler için teşekkür etti.

        - BM Kentler ve İklim Değişikliği Özel Temsilcisi ve eski New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg tarafından düzenlenen "Bloomberg Küresel İş Forumu"na katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Suriye'de DEAŞ terör örgütü var, fakat Suriye'nin kuzeyinde de bir başka terör örgütü var. Bu terör örgütü de Türkiye'deki malum PKK terör örgütünün bir yan kuruluşu. PYD/YPG terör örgütü, şu anda Amerika'nın Rakka operasyonunda DEAŞ terör örgütüne karşı birlikte mücadele verdiği bir başka terör örgütü." dedi.

        21 EYLÜL

        - ABD'deki görüşmeleri kapsamında, Türk-Amerikan Ulusal Yönlendirme Komitesinin himayesinde düzenlenen, "Türk Amerikan ve Amerikalı Müslüman Toplumuyla Buluşma" programına katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Biz hiçbir zaman, 'Rohingyalı Müslümanları Budistler öldürdü' diye bir ifade kullanmadık. Katliamı Budistler yapıyor ama biz bunu kullanmadık. Şimdi buradan Budistleri dünyada bu kadar şirin gösteren kişilere sesleniyorum, insancıl olduklarını söyleyenlere sesleniyorum. Peki 'İslami terör' ifadesini siz hangi hakla söylüyorsunuz?" diye konuştu.

        - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump bir araya geldi. Görüşmede, bölgesel meselelerin çözümü için iş birliğinin geliştirilmesi ve tüm terör örgütleriyle mücadelenin kararlılıkla sürdürülmesi hususlarında mutabık kalındığı bildirildi.

        22 EYLÜL

        - FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in, yargıya yönelik çeşitli talimatlarının iletildiği "ByLock" mesajı ortaya çıktı. Mesajda, Gülen'in yargıya yönelik "Karşı tarafı oyalayacak, birbirine düşürecek, bizle uğraşmalarına fırsat verilmeyecek fikirler üretin." ifadelerine yer verildi.

        - Başbakan Binali Yıldırım, Türk-İş Genel Merkezi'ni ziyaretinin ardından kamuda taşeron olarak çalışanların statülerini kalıcı esasa bağlayacaklarını belirtti.

        - Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde yapılan MGK toplantısının ardından yayımlanan bildiride, IKBY'nin referandum kararı almasına ilişkin, "Tüm ikazlarımıza rağmen bu referandumun yapılması halinde Türkiye ikili ve uluslararası anlaşmalardan doğan haklarını mahfuz tutar. IKBY'nin 25 Eylül 2017 tarihinde düzenleyeceğini açıkladığı referandumun gayrimeşru niteliği ve kabul edilemezliği bir kez daha belirtilmiştir. Türkiye'nin yanı sıra BM Güvenlik Konseyi, uluslararası toplum ve Irak merkezi hükümetinin de kabul etmediği bu yanlışta ısrar edilmesi halinde, Kuzey Irak ile birlikte bölgemizin tamamına zarar verecek vahim sonuçların ortaya çıkmasının kaçınılmaz olduğu ifade edilmiştir." ifadesine yer verildi.

        IKBY yönetiminin vakit varken referandum kararından vazgeçmeye davet edildiği bildiride, "Bu takdirde Irak merkezi hükümeti ile IKBY arasındaki meselelerin görüşmeler yoluyla ve anayasal temelde çözüme kavuşturulması için Türkiye'nin elinden gelen katkıyı yapmaya hazır olduğu kaydedilmiştir." ifadesine yer verildi.

        - İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş, görevinden istifa ettiğini açıkladı. Topbaş, büyükşehir belediyesinde yaptığı açıklamada, "Muhalefet buradan siyaset üretmek istiyor. Buna müsaade etmem, asla müsaade etmem. Ben bugün itibarıyla buradaki görevimden ayrıldım, istifa ettim. Ama asla siyasi partimle bir bağ eksikliğim yok. Şu anda partimin üyesiyim. Buradan muhalefete ekmek çıkmaz." dedi.

        23 EYLÜL

        - Başbakan Binali Yıldırım, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin 25 Eylül'de yapmayı planladığı referandumu bir macera olarak niteleyerek, "Bütün dünyanın karşı olduğu, komşularının hiçbirinin istemediği bu yanlışta ısrar etmenin sonu hayır olmaz." dedi.

        - TBMM'nin, Irak ve Suriye'ye sınır ötesi operasyon konusunda hükümete verilen yetkinin 30 Ekim 2017 tarihinden itibaren bir yıl daha uzatılmasına ilişkin kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı.

        24 EYLÜL

        - Başbakan ve AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım, partisinin Mamak 6. Olağan İlçe Kongresi'nde yaptığı konuşmada, "Kuzey Irak'ta yarın gerçekleştirilecek referandum gayri meşrudur, yok hükmündedir. Bu referandum nasıl sonuçlanırsa sonuçlansın, bunun hesabını Kürtlerden, Araplardan, Türkmenlerden değil bu yanlışta ısrar edenlerden soracağız." dedi.

        25 EYLÜL

        - Başbakan Binali Yıldırım, Çankaya Köşkü'nde TRT Haber, A Haber, CNN Türk, Haber Türk ve NTV ortak yayınında gündeme ilişkin açıklamalarda bulunarak, asgari ücrette vergi dilimi değişmesinden kaynaklanan kayıpların ortadan kaldırılacağını bildirdi.

        Yıldırım, "Biz savaşa girmiyoruz. Biz, ülkemizin güvenliğini ilgilendiren konularda sınır ötesi tedbir alıyoruz. Vatandaşlarımız rahat olsun savaşa falan girdiğimiz yok, böyle bir şey yok. Bir endişe havası oluşturmayalım. Bunlar noktasal operasyonlardır." açıklamasında bulundu.

        - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Irak Kürt Bölgesel Yönetiminin referandumuna ilişkin, Irak merkezi yönetimi ile Türkiye ve İran'ın bir araya gelerek soruna ortak çözüm üretmesinin önemine değindi. Kılıçdaroğlu, "Eğer ortak bir çözüm üretilebilirse Türkiye bu konuda önemli mesafeler alabilir." dedi.

        - MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "Irak Merkezi Hükümeti'nin, bölge ülkelerinin ve uluslararası toplumun tüm uyarılarına kulak tıkayan Barzani'nin bağımsızlığa giden ilk adım olarak gördüğü sözde referandum, bölge için çok karanlık bir dönemin habercisidir. Barzani, çok ağır bir bedel ödeyeceği ve sonu hüsranla bitecek bir macera yolculuğunu başlatmıştır. Çocukluk hayalinin nasıl kabusa dönüşeceğini yaşayarak görecektir." değerlendirmesinde bulundu.

        - AK Parti Gaziantep Milletvekili Abdulkadir Yüksel, geçirdiği kalp krizi nedeniyle kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi.

        - RTÜK, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nden aldıkları lisansla yayınlarını gerçekleştiren "K24 TV", "WAAR TV" ve "Rudaw TV" kanallarının TÜRKSAT'tan çıkarılmasıyla ilgili işlem başlattı.

        26 EYLÜL

        - YÖK'ten, üniversite sınavında Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ve Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) ayrımının ortadan kalkacağı, yükseköğretim programlarına sayısal, sözel, eşit ağırlık ve dil puanlarıyla girileceği bildirildi.

        27 EYLÜL

        - FETÖ mensuplarının, Ankara Merasim Sokak'ta 17 Şubat 2016'da PKK/KCK tarafından düzenlenen, 29 kişinin hayatını kaybettiği bombalı terör saldırısını "Türk istihbaratının gerçekleştirdiği"ne ilişkin dezenformasyon yürütmek üzere ByLock'tan yazıştıkları belirlendi.

        - YÖK Başkanı Prof. Dr. Saraç tarafından açıklanan üniversiteye giriş sisteminde sadeleştirme modeliyle, marttaki Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ve hazirandaki Lisans Yerleştirme Sınavları'nın (LYS) kaldırılarak, haziranda bir hafta sonu tek sınav uygulanması planlanıyor.

        - Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, yaz saati uygulamasını sürekli hale getiren Bakanlar Kurulu kararının yürütmesinin durdurulmasına karar verdi.

        - MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, IKBY'de yapılan gayrimeşru referanduma ilişkin, "En az 5 bin ülkücü gönüllü, başta Kerkük olmak üzere, Türkmenlerin yaşadığı Türk kentlerindeki varlık, birlik ve dirlik mücadelesine katılmak üzere hazır beklemektedir. Türkmenler sahipsiz ve yalnız değildir, acı verici etnik soykırıma, vatansızlığa da asla terk edilmeyeceklerdir. Kararımız kesin, duruşumuz net, sözümüz senettir." değerlendirmesinde bulundu.

        - Genelkurmay Başkanlığınca, Irak'ın kuzeyinde icra edilen hava harekatı ile saldırı hazırlığında olduğu tespit edilen silahlı 13 bölücü terör örgütü mensubunun etkisiz hale getirildiği bildirildi.

        28 EYLÜL

        - Anayasa Mahkemesi, CHP'li bazı milletvekillerinin Serbest Bölgeler Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un bazı maddelerinin iptali ve yürürlüklerinin durdurulması istemiyle yaptığı başvuruyu reddetti.

        - Anayasa Mahkemesi, FETÖ/PDY elebaşı Fetullah Gülen'in bir kişiyle yaptığı telefon görüşmesinin dökümünü yayınlayan internet sitesinin sorumlu müdürünün "haberleşmenin gizliliğini ihlal ettiği" gerekçesiyle hapis cezasına çarptırılmasını, ifade ve basın özgürlüğünün ihlali olarak değerlendirdi.

        - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Polis Akademisi Mezuniyet Töreni'ndeki konuşmasında, "Suriye'de yakılan ateşin nasıl ülkemize sıçramasına izin vermediysek Irak'ta teşebbüs edilen bu fitneyi de inşallah durduracağız. Yeni Lawrencelar bu defa başarılı olamayacaklardır, bunu bilmenizi istiyorum." dedi.

        - Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ile eski MHP'li yöneticilerin özel hayatlarına ilişkin görüntülerin internet ortamında yayımlanmasıyla ilgili FETÖ/PDY elebaşı Fetullah Gülen'in de aralarında bulunduğu 171 şüpheli hakkında, "silahlı terör örgütü kurma ve yönetme", "özel hayatın gizliliğini ihlal" gibi 8 ayrı suçtan iddianame hazırladı. "Kaset" iddianamesinde, FETÖ mensuplarının, suç örgütleriyle bağlantılı gibi göstererek sahte belgelerle eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Ahmet Hurşit Tolon'un telefonlarını dinledikleri tespitine yer verildi.

        - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde bir araya geldi. Erdoğan, görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında, Irak ve Suriye dahil bölgesel konuları da mütalaa ettiklerini belirterek, "Gerek Irak'ın gerekse Suriye'nin toprak bütünlüğü konusunda hemfikiriz." dedi.

        - Kadir Topbaş'ın istifasıyla boşalan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na, Büyükşehir Belediye Meclisinde yapılan seçim sonucunda Mevlüt Uysal getirildi.

        29 EYLÜL

        - Adalet Bakanlığı, Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklandıktan sonra kanser hastalığı nedeniyle tahliye edilen ve tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden iş adamı Kuddusi Okkır'ın ailesiyle "dostane çözüm" görüşmeleri sonucu mutabakata vardı.

        - Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan "Kaset" iddianamesinde bilgi sahibi olarak beyanına yer verilen polis memuru Fatih A, Deniz Baykal ile eski MHP'li yöneticilerin telefonlarını dinlediklerini itiraf etti. Eski CHP Genel Başkanı Baykal ile bazı eski MHP'li yöneticilerin özel hayatlarına ilişkin görüntülerin internetten yayımlanmasıyla ilgili hazırlanan iddianamede, görüntülerin yayımlanmasını sağlayan Yener Dönmez'in aktif olarak ByLock kullandığı kaydedildi.

        30 EYLÜL

        - Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan "kaset" iddianamesinde, MHP'li yöneticilerin İBDA-C terör örgütü mensubu gibi gösterilerek, sahte isimlerle ve usulsüz olarak dinlendiği belirtildi.

        FETÖ üyelerinin dinleme ve görüntüleme yapmak üzere evlere girmek için kullandıkları çilingir, "Kılıç" adıyla gizli tanık oldu. Gizli tanık, örgüt üyelerinin İstanbul ve Ankara'da pek çok adreste evlere girmek için kendisini kullandığını söyledi.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Ankara haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Ankara Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler