Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ANKARA (AA) - ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma ve ABD Büyükelçiliğini Tel Aviv'den Kudüs'e taşıma kararı tüm dünyada olduğu gibi Aralık 2017'de Türkiye'de de gündemde en çok yer alan başlıklardan biri oldu. İslam İşbirliği Teşkilatı, ABD'nin kararının ardından, dönem başkanı Türkiye'nin çağrısı üzerinde İstanbul'da olağanüstü toplandı. İİT üyesi ülkeler, zirve bildirisinde, Doğu Kudüs'ü Filistin Devleti'nin başkenti olarak ilan etti. İslam ülkeleri, bütün devletleri Filistin'i ve Doğu Kudüs'ün onun işgal altındaki başkenti olduğunu tanımaya çağırdı.

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yunanistan'a, Celal Bayar'ın 1952'deki temaslarının ardından 65 yıl sonra devlet başkanı düzeyinde ilk resmi ziyareti gerçekleştirdi. Erdoğan, başkent Atina'da Yunan mevkidaşı Prokopis Pavlopoulos ile baş başa görüşmesinde, Lozan Anlaşması'na ilişkin hala anlaşılmayan bazı incelikler olduğuna dikkati çekerek, "Batı Trakya'da, maalesef oradaki Müslümanların baş müftüsünü, oradaki imamlar, din adamları seçememiştir. Nasıl oluyor da Lozan Anlaşması'nın uygulamada olduğunu söylüyoruz. Demek ki Lozan uygulamada değil." dedi.

        Eski başbakanlardan Mesut Yılmaz'ın 38 yaşındaki oğlu Yavuz Yılmaz evinde vefat etti.

        İTO Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Başkan Yardımcısı İbrahim Çağlar, geçirdiği kalp krizi sonucu İstanbul'da 57 yaşında hayatını kaybetti.

        Aralık ayının önemli olayları şöyle:

        1 ARALIK

        - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya Şansölyesi Angela Merkel ile telefonda görüştü. İkili ilişkiler ve Suriye ekseninde bölgesel gelişmelerin ele alındığı görüşmede Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye, Rusya ve İran'ın katılımıyla Soçi'de gerçekleşen Suriye konulu üçlü zirve hakkında Merkel ile bilgi paylaşımında bulundu.

        - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve yakınları, haklarında iddialarda bulunan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'ndan 1 milyon 500 bin lira manevi tazminat istedi. Erdoğan, oğlu Ahmet Burak Erdoğan, eniştesi Ziya İlgen, kardeşi Mustafa Erdoğan, dünürü Osman Ketenci ve iş adamı Mustafa Gündoğan'ın avukatları tarafından hazırlanan dilekçe, İstanbul Anadolu nöbetçi asliye hukuk mahkemesine sunuldu.

        Dava dilekçesinde, "Yurt dışındaki herhangi bir şirkete vergi kaçırmış veya herhangi bir nedenle para göndermiş değiliz. Yurt dışına milyonlarca dolar para kaçırdığımızı ispat ettiğini söylediği belgeler, iddiasını ispat edemez. Çünkü iddia, maddi gerçekle bağdaşmıyor. Bu nedenle en basit tabirle bu belgeler üretilmiş belgedir, yani sahtedir." ifadesine yer verildi.

        - Başbakan Binali Yıldırım, Jandarma Genel Komutanlığının Beştepe Karargahı'nda düzenlenen "Bölge ve İl Jandarma Komutanları Toplantısı"ndaki konuşmasında, "Şunu rahatlıkla söyleyebiliriz, PKK terör örgütünün bir daha belini doğrultmasına imkan yoktur. Artık terör örgütünün yurt içindeki faaliyetlerinin sonlandırılmasına çok az bir şey kalmıştır." dedi.

        - Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Suriye'de PYD/YPG'ye "DEAŞ ile mücadele" adı altında verilen yaklaşık 4 bin tır silahın ve diğer ekipmanın gecikmeden toplanması gerektiğini belirterek, "Pentagon açıklamasında, 'Türkiye'ye tehdit oluşturmayan ekipmanların toplanmayacağı'na dair bir ifade var. Ulusal güvenliğimize kimin veya neyin tehdit oluşturduğuna başkaları değil, Türkiye Cumhuriyeti karar verir." açıklamasını yaptı.

        - Genelkurmay Başkanlığından, Teröristle Mücadele Harekatı kapsamında, 24-30 Kasım'da 2'si sözde lider kadroda olmak üzere 100 teröristin etkisiz hale getirildiği bildirildi.

        - İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca Rıza Sarraf hakkında başlatılan soruşturma kapsamında, Sarraf ve irtibatlı olduğu şahısların, "Türkiye Cumhuriyeti devletinin güvenliği, iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibari ile gizli kalması gereken bilgileri diğer bir yabancı devlet lehine casusluk maksadıyla temin ettiği ve mal varlığını kaçırma girişiminde bulunduğu"na dair bilgilere ulaşıldığından mal varlıklarına el koyma kararı alındı.

        - Seri cinayet zanlısı Atalay Filiz'e, tarih öğretmeni Fatma Kayıkçı'yı öldürdüğü gerekçesiyle yargılandığı davada, "kasten öldürme" suçundan ağırlaştırılmış hapis cezası verildi.

        - KHK ile kamu görevinden ihraç edilen, işlerine dönmek amacıyla açlık grevi yapan Nuriye Gülmen ile Semih Özakça'nın "silahlı terör örgütüne üye olmak", "toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet" ve "terör örgütü propagandası yapmak" suçlarından yargılandıkları davada karar açıklandı. "Silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 6 yıl 3 ay hapis cezası alan Gülmen'in adli kontrol şartıyla tahliye edilmesi kararlaştırıldı. Tutuksuz sanıklar Özakça ve Acun Karadağ'ın ise beraatlerine karar verildi.

        2 ARALIK

        - Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Kars 6. Olağan İl Kongresi'ndeki konuşmasında, "Öyle sanal oluşturulan mahkemelerle, o Feto denilen alçağın uydurma temsilcileriyle kurulan mahkemeler asla benim ülkemi mahkum edemez." dedi.

        Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, partisinin 28 Kasım 2017'deki TBMM Grup Toplantısında dile getirdiği iddialara ilişkin de "Bu zatın belge diye salladığı kağıtları görünce anladık ki bir şirket alışverişi için yapılan ödemelerin dekontlarını kendisine 'Cumhurbaşkanının yakınları yurt dışına para gönderiyor' diye yutturmuşlar. Hesap uzmanı ya, sevsinler senin gibi hesap uzmanını. Yani ortada yurt dışına gönderilen bir para falan yok. Halk Bankası ile Al Baraka arasındaki sadece bir alışverişin belgeleri var fakat bunun elindeki belgeler de sahte. Böyle bir hadise de mevcut değil. İnanın bana dünyanın en zor işi yok olan bir şeyi ispatlamaya çalışmak. Peki olan ne? Yurt içindeki bir bankadan, yine yurt içindeki bir başka bankaya yapılan havale." dedi.

        - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Mersin'de Mezitli Belediyesi tarafından Amfi Tiyatro'da gerçekleştirilen toplu temel atma ve açılış töreninde yaptığı konuşmada, TBMM grup toplantısında gündeme getirdiği iddialara ilişkin, "Sonuna kadar götüreceğim bu işi, sonuna kadar. Bankanın dekontuna sahte diyorlar. Banka sahte dekont mu düzenler?" dedi.

        - Bursa'nın merkez Nilüfer ilçesinde işçileri taşıyan midibüsün otomobile çarparak başka bir otomobilin üstüne devrilmesi sonucu 4 kişi öldü, 11 kişi yaralandı.

        - İzmir'in Güzelbahçe ilçesinin Belediye Başkanı Mustafa İnce, bir restoran çıkışı tartıştığı kişi tarafından silahla yaralandı.

        3 ARALIK

        - Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Muş 6. Olağan İl Kongresi'nde, "Son olay, bir kaset operasyonuyla bu zatı CHP Genel Başkanlığına taşıyanların 2019 seçimlerine farklı bir isimle gitmek istediklerine işaret ediyor. Gidicidir Bay Kemal. Geçen hafta göz göre göre tongaya bastırılmasının başka bir izahı olamaz." dedi.

        - Hatay'ın Altınözü ilçesinde minibüsle kamyonun çarpıştığı kazada 10'u Suriye uyruklu 11 kişi öldü, 9 kişi yaralandı.

        - Bingöl'ün Karlıova ilçesinde terör örgütü PKK'ya yönelik operasyonda 4 terörist öldürüldü. Etkisiz hale getirilen 4 teröristten birinin örgütün sözde Erzurum eyaleti doğu gücü tim komutanı "Soreş" kod adlı Şahabettin Naşa, bir diğerinin ise sözde Erzurum sorumlularından "Rohat Ahmet" kod adlı Hamdusena Atala olduğu belirlendi.

        - Erzincan'da, bir orduevi nizamiyesinde yakaladığı kediye işkence yapan askeri personel gözaltına alındı. Genelkurmay Başkanlığı da olayla ilgili inceleme başlatıldığını açıkladı.

        4 ARALIK

        - Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin Sosyal Politikalar Başkanlığınca düzenlenen "Engelleri Aşanlar 2017" programında, "Benim sermaye hareketlerinin sınırlandırılmasıyla ilgili bir talebim veya talimatım söz konusu değildir. FETÖ gibi, PKK gibi terör örgütleri ile iltisaklı oldukları için paralarıyla beraber bu ülkedeki kaynakları yurt dışına kaçıranlar zaten haindir. Bunu söylüyorum. Onlarla ilgili nefes tüketmeye de gerek duymuyorum." dedi.

        - Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, "Kaset operasyonunu yapan FETÖ ve onlarla iş birliği içerisinde olan baronlar ve karanlık güçler, Kılıçdaroğlu'nun son kullanma tarihinin dolduğuna karar vermiş durumdalar. Bu malzemeyle daha fazla bir fayda elde edemeyeceğini gördükleri için Sayın Kılıçdaroğlu'nu bir rezillikten öbür rezilliğe iterek toplum içine çıkamaz hale getirmek istiyorlar." dedi.

        Bozdağ, ABD'de devam eden ve eski Halk Bankası Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla'nın sanık, Rıza Sarraf'ın tanık olduğu dava konusunda da, "Türkiye hakkında herhangi bir ülkenin yargılama yapması ve Türkiye aleyhine mahkumiyet kararı vermesi söz konusu değildir, olamaz da." dedi.

        - CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Bülent Tezcan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, partisinin 28 Kasım 2017'deki TBMM Grup Toplantısında dile getirdiği iddialarına dayanak gösterdiği evrakı Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına teslim etti.

        - Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca, 2 Mayıs 2016'daki TBMM Anayasa Komisyonu toplantısını terk ederken Meclis koridorlarında "terör örgütü propagandası yaptıkları" iddiasıyla 19 HDP milletvekili hakkında fezleke hazırlandı.

        - Erzincan'da orduevi nizamiyesinde yakaladığı kediye işkence yaptığı gerekçesiyle adliyeye sevk edilen er, serbest bırakıldı. Genelkurmay Başkanlığınca, kediye işkence yaptığı belirlenen askere disiplin cezası verildiği bildirildi.

        5 ARALIK

        - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Kadın Kolları tarafından Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilişinin 83'üncü yıl dönümü dolayısıyla Ankara Spor Salonu'nda düzenlenen "Eşitlik ve Adalet Kadın Buluşması"ndaki konuşmasında, "Kudüs, Ortadoğu'nun kilit taşıdır. Kudüs üzerinde kimse oyun oynamasın. Eğer Kudüs ile ilgili yanlış bir karar alırlarsa, Ortadoğu'da yeniden kanın, gözyaşının nedeni olurlar. İsrail ile Filistin'in bir araya gelip görüşerek devletlerini kurmalarını, Filistin'i tanımalarını istiyoruz. Filistinli kardeşlerimizi destekliyoruz. Hiç kimse onlara olan desteğimizi engelleyemez." dedi.

        - Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ABD yönetiminin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyacağı haberlerinin, son derece endişe verici olduğunu belirterek, "Bu, Kudüs'ün dini ve tarihi statüsüne, uluslararası anlaşmalara ve BM kararlarına tamamen aykırıdır." değerlendirmesinde bulundu.

        - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, AK Parti TBMM Grup Toplantısındaki taşeron işçilerin kadroya alınacağı açıklamasının ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, bir televizyon kanalının canlı yayınında, "450 bin işçi kardeşimizi direkt olarak kadrolu işçi statüsüne alıyoruz. Bu beklenen bir düzenlemeydi, istenen, talep edilen bir düzenlemeydi." ifadesini kullandı.

        - Eski CHP Genel Başkanı ve CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal, 51 gündür tedavi gördüğü İbn-i Sina Hastanesi'nden fizik tedavi ve rehabilitasyon için ambulans uçakla Almanya'daki bir merkeze götürüldü.

        Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş, Baykal'ın sağlık durumuna ilişkin, "Çok kritik zamanlar yaşadık ama şükürler olsun ki bugün Deniz Bey iyi bir durumda hastanemizden çıktı. Bundan sonraki süreç, hastanemizde başlayan fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamalarının Almanya'da devamıyla, daha iyi bir durumda Türkiye'ye dönmesidir. " dedi.

        - Gaziantep'in Nizip ilçesinde minibüs ile kamyonetin çarpışması sonucu 5 kişi yaşamını yitirdi, 3 kişi yaralandı.

        - Batı medyasında "DEAŞ ile mücadele eden YPJ'li" olarak lanse edilen "Zozan Cudi" kod adlı Zozan Temir'in, Şırnak'ta düzenlenen hava harekatında ölü ele geçirilen teröristlerden biri olduğu öğrenildi.

        - Halk oyunları yarışması için gittikleri Macaristan'da iltica talebinde bulunduğu iddia edilen 11 kişi hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca soruşturma başlatıldı. Macaristan makamları iltica iddialarını yalanladı.

        6 ARALIK

        - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Ürdün Kralı II. Abdullah, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde bir araya geldi. Baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Tüm dünyaya şu çağrıyı yapmak istiyorum; Kudüs'ün Birleşmiş Milletler kararlarıyla da defalarca teyit edilmiş hukuki statüsünü değiştirecek her türlü adımdan uzak durulmalıdır. Hiç kimsenin kişisel hevesleri uğruna milyarlarca insanın kaderleriyle oynamaya hakkı yoktur. Böylesi bir adım sadece terör örgütlerinin ekmeğine yağ sürecektir." dedi.

        - ABD Başkanı Donald Trump'ın "Kudüs'ü resmen İsrail'in başkenti olarak tanıma zamanı gelmiştir. Tel Aviv'deki büyükelçiliğimizin Kudüs'e taşınması talimatını verdim." açıklaması Türkiye'de tepkiyle karşılandı.

        Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, ABD'nin kararına ilişkin, "Aldığı haksız, gayri adil, bölgeyi, dünyayı ateşe atan, uluslararası hukuk ve BM kararlarının açık ihlali olan bu kararından dolayı ABD'yi kınıyoruz. Bu karar, bizim için yok hükmündedir. Müslümanların ve İslam ülkelerinin, Kudüs'e, Kudüs'ün statüsüne sahip çıkmak mecburiyeti vardır." ifadelerini kullandı.

        Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü ve Genel Sekreter Yardımcısı İbrahim Kalın, karara ilişkin "ABD yönetiminin Kudüs ile ilgili sorumsuz ve hukuksuz açıklamasını reddediyoruz ve kınıyoruz. Bütün dünya, uluslararası hukuk ve BM kararlarını ihlal eden bu kararı reddetmeli ve Filistin halkının yanında yer almalıdır." ifadelerini kullandı.

        CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz da kararı "kabul edilemez" bulduklarını ve kınadıklarını belirterek, "Bu talihsiz karar, iki devletli çözüm perspektifine indirilmiş ağır bir darbedir." değerlendirmesini yaptı.

        - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu hakkında, partisinin dünkü "Eşitlik ve Adalet Kadın Buluşması"nda yaptığı konuşmada kullandığı ifadeler nedeniyle "cumhurbaşkanına hakaret"ten suç duyurusunda bulundu.

        - Başbakan Binali Yıldırım, resmi ziyaret için bulunduğu Güney Kore'de Başbakan Lee Nak-Yeon ile düzenlediği basın toplantısında, "Kuzey Kore'nin nükleer silahlanma hevesi ve BM kararlarına, uluslararası hukuka aykırı kışkırtıcı davranışlarının sona erdirilmesinin ve diyalog yoluyla bölgede barışın sağlanmasının önemini ifade ettik. Türkiye olarak her zaman bu konuda Kore Cumhuriyeti'nin yanında olduğumuzu bir kez daha ifade etmek isterim." dedi.

        - Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Doğu Karadeniz'de halk arasında "kuş dili" olarak ifade edilen "ıslık dili"nin "UNESCO Acil Koruma Gerektiren Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi"ne alındığını açıkladı.

        7 ARALIK

        - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasına ilişkin, Yunanistan'a hareketi öncesinde Esenboğa Havalimanı'nda yaptığı açıklamada, "Böyle bir adımı atmak dünyada, özellikle bu bölgeyi ateş çemberinin içine atmaktır. Ey Trump, sen ne yapmak istiyorsun? Bu nasıl bir yaklaşımdır? Siyasi liderler karıştırmak için değil barıştırmak için olurlar." dedi.

        Erdoğan, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Kudüs'teki son gelişmelere ilişkin telefonda görüştü. Görüşmede Erdoğan, ABD yönetiminin attığı son adımın bölgedeki barış ve istikrarı olumsuz etkileyeceğini kaydetti. Erdoğan, Katoliklerin ruhani lideri Papa Franciscus ile de telefon görüşmesi yaptı. Görüşmede, Kudüs'ün Yahudiler, Hristiyanlar ve Müslümanlar için kutsal olduğu, bu kentin statüsünü değiştirmeye yönelik her türlü teşebbüsten uzak durulması gerektiği vurgulandı.

        - Başbakan Binali Yıldırım, ABD'nin Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıması ve buna bağlı adımların, Türkiye Cumhuriyeti'ne göre yok hükmünde olduğunu bildirdi. Güney Kore ziyareti dönüşü uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yıldırım, Kudüs'ün İslamiyet, Hristiyanlık ve Musevilik için kutsal bir mekan olduğunu vurgulayarak, "Dolayısıyla buranın konumuyla, statüsüyle oynamak adeta pimi çekilmiş bir bomba şeklinde bir sonuç doğurur." dedi.

        - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Celal Bayar'ın 1952'deki temaslarının ardından Yunanistan'a 65 yıl sonra devlet başkanı düzeyinde ilk resmi ziyareti gerçekleştirmek üzere Atina'ya gitti.

        Erdoğan, başkent Atina'da Yunan mevkidaşı Prokopis Pavlopoulos ile baş başa görüşmesinde, Lozan Anlaşması'na ilişkin hala anlaşılmayan bazı incelikler olduğuna dikkati çekerek, "Batı Trakya'da, maalesef oradaki Müslümanların baş müftüsünü, oradaki imamlar, din adamları seçememiştir. Nasıl oluyor da Lozan Anlaşması'nın uygulamada olduğunu söylüyoruz. Demek ki Lozan uygulamada değil." dedi.

        Anlaşmanın güncellenebileceğine de değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ben hukuk profesörü değilim ama siyaset hukukunu iyi bilirim. Siyaset hukukunda da özellikle 'anlaşmaların güncellenmesi' diye bir şart vardır ve bunu da biz yaparız. Yeter ki ülkeler bu konuda mutabık kalsınlar. Bunun dünyada çok örnekleri var." ifadesini kullandı.

        Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile görüşmesinin ardından düzenlediği basın toplantısında ise "Bizim Türkiye olarak hiçbir komşu ülkenin toprak bütünlüğü noktasında herhangi bir gözümüz yok. Geleceği çok daha sağlam zeminde inşa etmeliyiz. Bunun için yapabileceğimiz çok şey var. Eğer gerçekten söylem birliğini oluşturabilirsek, ortak akıl oluşturabilirsek bunları çözeriz." diye konuştu.

        - "Ayla" filmiyle hikayesi beyaz perdeye aktarılan Koreli Eunja Kim'in manevi babası Kore Gazisi Astsubay Süleyman Dilbirliği, İstanbul'da tedavi gördüğü hastanede 91 yaşında vefat etti.

        - FETÖ'nün İstanbul'daki adliye yapılanması davasında 114 sanığa 1 yıl 6 ay ile 12 yıl arasında değişen oranlarda hapis cezası verildi.

        8 ARALIK

        - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yunanistan ziyareti kapsamında Atina'daki temaslarının ardından Gümülcine'ye geçti. Erdoğan, Batı Trakya Türklerine hitaben, "Sizlerin, Lozan Anlaşması, Avrupa Birliği müktesebatı ve evrensel insan hakları anlayışına uygun olarak her türlü imkandan yararlanmanızı istiyoruz. Bu çerçevede, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin kararlarının uygulanmasını bekliyoruz." dedi. Yunanistan devletinin, soydaşlardan asimile olmalarını istememesi gerektiğini kaydeden Erdoğan, "Entegrasyon ayrı bir konu ama asimile olmasını istememeli. Çünkü biz, hiçbir farklı etnik unsurdan bunu bugüne kadar istemedik ve istemeyiz." ifadesini kullandı.

        - Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, ABD'nin Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıması ve İsrail'in kararı protesto eden Filistinlilere müdahalesine ilişkin, "Bugün Mescid-i Aksa, Batı Şeria'da yaşananlardan dolayı İsrail'i, buna sebep Trump yönetimini kınıyoruz. İsrail'i aklıselim ile hareket etmeye ve şiddete son vermeye davet ediyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

        - İçişleri Bakanlığı, hakkında mülkiye müfettişlerince düzenlenen raporlar ile adli mercilerce yürütülen soruşturma ve kovuşturmalar sebebiyle Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi'nin görevden uzaklaştırıldığı bildirdi.

        - "Ayla" filmiyle hikayesi beyaz perdeye aktarılan Koreli Eunja Kim'in manevi babası olan ve dün tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitiren Kore Gazisi Astsubay Süleyman Dilbirliği'nin eşi Nimet Dilbirliği de İstanbul'da 85 yaşında vefat etti.

        - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve yakınları, 5 Aralık Eşitlik ve Adalet Kadın Buluşması'ndaki konuşmasında, haklarında iddialarda bulunan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'ndan 1 milyon 500 bin lira manevi tazminat talebiyle dava açtı.

        9 ARALIK

        - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından düzenlenen İnovasyon ve Girişimcilik Haftası kapanış töreninde, ABD'nin Kudüs'le ilgili kararının hiçbir hükmü ve geçerliliği olmadığını ifade ederek, "Kudüs, senelerdir Filistinlilere devlet terörü uygulayan bir ülkenin insafına terk edilemez. Kudüs'ün kaderi 1967'den beri hiçbir hukuk, ahlak tanımadan Filistinlilerin topraklarını gasbeden işgalci bir devletin ellerine bırakılamaz. Bunun adı kuzuyu vahşi bir kurda teslim etmek olur." dedi.

        Erdoğan, Kudüs ile ilgili son gelişmelerle ilgili, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Endonezya Cumhurbaşkanı Joko Widodo, Nijerya Cumhurbaşkanı Muhammed Buhari, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn ile telefonda görüştü.

        - İçişleri Bakanlığından, Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi'nin görevden uzaklaştırılmasına ilişkin, "Bakanlığımızca bütün belediye görevlileri ile ilgili işlemlerde olduğu gibi Ataşehir Belediyesi görevlileri hakkında da objektif hukuk kuralları gözetilerek, adalet ve hakkaniyete uygun olarak karar verilmiştir." açıklaması yapıldı.

        CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İlgezdi'nin görevden uzaklaştırılma kararını, "Belediye Başkanımız daha önce medyada yer alan haberler üzerine ve benim isteğimle doğrudan doğruya gidip savcılığa kendisini, ailesini ve yakınlarını ihbar etmiştir. 'Buyurun her türlü soruşturmayı yapın' demiştir. O soruşturmaların tamamı yapılmıştır, tamamından da aklanmıştır. Şu anda yapılmak istenen, tam bir haysiyet cellatlığıdır." sözleriyle değerlendirdi.

        - "Bağımlılık ile Mücadele Yüksek Kurulu" oluşturulmasına ilişkin genelge, Başbakan Yıldırım'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlandı.

        10 ARALIK

        - Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Sivas 6. Olağan İl Kongresi'nde "Yedi yıldır süren ve bir milyon kardeşimizin canına mal olan Suriye krizini hal yoluna koymak için adım attığımız günlerde bir bakıyorsunuz Kudüs'te yeni bir provokasyon önümüze çıkıyor. Türkiye barış, istikrar ve güvenlik için çalıştıkça birileri de çatışma ve savaş için gayret gösteriyor." dedi.

        Erdoğan, ABD'nin Kudüs kararına ilişkin "Trump'un açıklaması bizim için zaten bir yok hükmündedir. Bunun bir kıymetiharbiyesi yoktur. Orayı başkent olarak ilan etmenizin, büyükelçilik binanızı oraya taşımanızın bizim nezdimizde bir kıymetiharbiyesi yoktur. Yok hükmündedir." ifadesini kullandı.

        - İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, AK Parti Ortahisar İlçe Kongresi'ndeki konuşmasında, "Demiş ki 'Seni asmayacağım da rezil edeceğim, bütün kirli çamaşırlarını ortaya çıkaracağım'. Kılıçdaroğlu, senin aklın gibi ipin de çürüktür, sen onu da beceremezsin. Kılıçdaroğlu, sana açık açık söylüyorum sen bittin." ifadesini kullandı.

        - MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Antalya'nın Serik ilçesindeki bir otelde partisince düzenlenen ve basına kapalı gerçekleştirilen "Belediye Başkanları Toplantısı"nın ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. İttifak tartışmalarına ilişkin soru üzerine Bahçeli, "C ittifakı da Türkiye'de mümkün olabilir. C ittifakı aynı zamanda Cumhurbaşkanlığı seçimine atfen cumhur ittifakı demektir. Burada C'nin anlamı bize göre budur." dedi.

        - İYİ Partinin 1. Olağan Kurultayı'nda, Meral Akşener yeniden genel başkanlığa seçildi.

        - Saadet Partisinin çağrısıyla ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararını protesto için düzenlenen "Kudüs İslam'ındır" mitingi İstanbul Yenikapı'da yapıldı.

        11 ARALIK

        - İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı İbrahim Çağlar, geçirdiği kalp krizi sonucu İstanbul'da 57 yaşında hayatını kaybetti.

        - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti İnsan Hakları Başkanlığınca düzenlenen "Dünya İnsan Hakları Günü" etkinliğinde, "Kudüs'ü Müslümanlara ve diğer dinlerin mensuplarına zindan edenler, ellerine bulaşan kanı asla temizleyemeyeceklerdir." dedi. Türkiye ekonomisinin yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 11,1 büyümesini de değerlendiren Erdoğan, "Bu rakamlarla, ülkemizi zayıf göstermek için var güçleriyle çalışan iç ve dış fesat odaklarına en güzel cevabı verdiğimize inanıyorum." ifadesini kullandı.

        - Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin resmi temasta bulunmak üzere Ankara'ya geldi. Putin'i, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde resmi törenle karşıladı. İki liderin ortak basın toplantısında Erdoğan, S-400 hava savunma sistemi alımına ilişkin, "İlgili arkadaşlarımız gerekli çalışmayı yapmak suretiyle bu hafta içerisinde bir araya gelip bu işi de neticelendirecektir." açıklamasını yaptı. Erdoğan, "Kudüs konusunda Sayın Putin ile benzer yaklaşımlar içerisinde olduğumuzu gördüm. Bu konudaki temaslarımızı sürdürmek hususunda mutabık kaldık." diye konuştu.

        - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu hakkında, 5 Aralık'ta katıldığı bir televizyon programındaki ifadelerinden dolayı suç duyurusunda bulundu ve Soylu'ya tazminat davası açtı.

        - FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimini önceden bildikleri iddiasıyla, Mehmet Altan, Ahmet Altan ve Nazlı Ilıcak'ın da sanıkları arasında bulunduğu İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki davada cumhuriyet savcısı, esas hakkındaki mütalaasını mahkemeye sundu. Mütalaada, Mehmet Altan, Ahmet Altan ve Ilıcak'ın da arasında olduğu 6 sanığın "anayasayı ihlal" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması talep edildi.

        12 ARALIK

        - İstanbul'da 11 Aralık'ta yaşamını yitiren İTO Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Başkan Yardımcısı İbrahim Çağlar'ın cenazesi Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Camisi'nden kılınan cenaze namazının ardından Sahrayıcedid Aile Kabristanı'na defnedildi. Cenaze namazına, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım da katıldı.

        - FETÖ'nün darbe girişimi sırasında Mamak 28. Piyade Tugay Komutanlığına bağlı tank taburu personelinin katıldığı eylemlere ilişkin 63 sanığın yargılandığı davada esas hakkındaki mütalaasını açıklayan cumhuriyet savcısı, 52 sanığın 52'şer kez ağırlaştırılmış müebbetle cezalandırılmasını, darbe girişimi sırasında vatani görevini yapan 11 erin de beraatini talep etti.

        - Isparta'da, FETÖ/PDY'ye yönelik geçen yıl darbe girişiminden önce başlatılan davada, bazı eski MHP milletvekillerine ait görüntülerin bulunduğu hard disklerin ele geçirildiği sanık Halil Karakoç'a 25 yıl 19 ay 15 gün hapis cezası verildi.

        - 2010 KPSS sorularının sızdırılmasına ilişkin davada yargılanan 6 sanık "FETÖ üyesi olmak" suçundan 6 yıl 3'er ay hapis cezasına çarptırıldı.

        - Sanatçı Zuhal Olcay hakkında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret ettiği iddiasıyla 4 yıl 8 aya kadar hapis cezası istemiyle İstanbul'da dava açıldı.

        13 ARALIK

        - İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma ve ABD Büyükelçiliğini Tel Aviv'den Kudüs'e taşıma yönündeki planını açıklamasının ardından dönem başkanı Türkiye'nin çağrısı üzerine İstanbul'da olağanüstü toplandı. Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda düzenlenen zirveye, 50'den fazla ülkeden katılım oldu, 18 ülke en üst düzeyde temsil edildi.

        İİT üyesi ülkeler, zirve bildirisinde, Doğu Kudüs'ü Filistin Devleti'nin başkenti olarak ilan etti. İslam ülkeleri, bütün devletleri Filistin Devletini ve Doğu Kudüs'ü onun işgal altındaki başkenti olduğunu tanımaya davet etti.

        Cumhurbaşkanı Erdoğan, zirvenin ardından Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve İİT Genel Sekreteri Yusuf bin Ahmed El Useymin ile düzenlediği ortak basın toplantısında, "Biz, bugün Kudüs'ü Filistin'in başkenti olarak tanıdığımızı ilan ettik. Artık bizim nazarımızda Filistin Devleti'nin başkenti Kudüs'tür ve öyle kalacaktır." ifadesini kullandı. Erdoğan, "Amerika'nın artık İsrail-Filistin arasında arabuluculuk yapması diye bir şey söz konusu olamaz. Bu süreç artık bitmiştir." açıklamasını yaptı.

        - Sağlık Bakanlığınca, İTO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çağlar'ın vefatının ardından gündeme gelen ihmal iddiaları üzerine inceleme başlatıldı.

        - Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, CHP İstanbul Milletvekili Mustafa Sezgin Tanrıkulu ve HDP Diyarbakır Milletvekili Sibel Yiğitalp hakkında farklı gerekçelerle ayrı ayrı fezleke hazırlandı.

        - Anayasa Mahkemesi, Diyanet İşleri Başkanlığı çalışanlarının, siyasi partilerden herhangi birini veya onların tutum ve davranışlarını övmesi ya da yermesi halinde işine son verileceğini düzenleyen kanun hükmünün iptal istemini oy birliğiyle reddetti.

        - FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Bayrampaşa'daki Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü'nü işgal ettikleri ve bu sırada bir kişinin ölümü, 15 kişinin de yaralanmasına neden oldukları gerekçesiyle yargılanan 18 sanıktan 2'si ikişer kez ağırlaştırılmış müebbet, biri ağırlaştırılmış müebbet, 15’i de müebbet ve çeşitli oranlarda hapis cezasına çarptırıldı.

        - Türkiye'nin internet ile tanışmasında önemli katkıları olan Bilkent Üniversitesi Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Akgül, bir süredir tedavi gördüğü hastanede 69 yaşında vefat etti.

        14 ARALIK

        - Başbakan Binali Yıldırım, Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen İstihdam Şurası'nda yaptığı konuşmada, "Yılın üçüncü çeyreğinin büyüme rakamı yüzde 11,1. Dünyada bir rekor. Çin'i de Hindistan'ı da geride bırakarak, Türkiye listenin başına yerleşti. Türkiye'ye yakışan da budur. Aynı şekilde ihracatta da rekora gidiyoruz. Yıllık bazda aralık ayında 155,5 milyar dolarlık ihracatı yakaladık. Yıl sonu itibarıyla da bütün dönemlerin rekoruna ulaşmayı hedefliyoruz." değerledirmesinde bulundu.

        - MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, yazılı açıklamasında, İslam İşbirliği Teşkilatı'nın Doğu Kudüs'ü Filistin'in başkenti ilan etmesine ilişkin, "Başkenti Doğu Kudüs olan egemen ve bağımsız Filistin devletinin teyidiyle birlikte dünyaya tanınması yönünde çağrıda bulunulması, zalimlere okkalı bir şamar, muazzam bir cevaptır." ifadesini kullandı.

        Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü ve Genel Sekreter Yardımcısı İbrahim Kalın da, bir televizyon kanalının canlı yayınında yaptığı değerlendirmede, İİT'nin kararının ABD'nin kararına bir misilleme olarak görülmemesi gerektiğini belirterek, "Zaten birçok ülke, biz de dahil, fiilen Doğu Kudüs'ü Filistin Devleti'nin başkenti olarak tanır gibi muamele ettik şu ana kadar." diye konuştu.

        - İzmir'in Dikili ilçesi açıklarında lastik botla yasa dışı yollardan Yunan adalarına geçmeye çalışırken kayalıklarda mahsur kaldığı tespit edilen 51 göçmen, Türk Sahil Güvenlik Komutanlığının havadan ve denizden yaptığı operasyonla kurtarıldı.

        - Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu Başkanvekili ve Devlet Denetleme Kurulu Üyesi Salih Tanrıkulu, komisyon başkanlığına getirildi.

        - İstanbul Teknik Üniversitesi, üniversite kampüslerinin yeşil ve sürdürülebilirlik açısından değerlendirildiği Green Metric (Yeşil Ölçüm) sıralamasında 619 üniversite içerisinde 77. sırada yer alarak, ilk 100'e girdi.

        15 ARALIK

        - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Konya Mevlana Meydanı'nda düzenlenen "Davamız Kudüs Konya Buluşması"na, İstanbul'dan canlı yayınla bağlanarak yaptığı konuşmada, "Amerika'nın Kudüs'le ilgili kararının iptali için Birleşmiş Milletler nezdinde de girişimler başlatıyoruz." dedi.

        - Erdoğan, Üsküdar Meydanı'nda düzenlenen Üsküdar-Ümraniye Metro Hattı Açılış Töreni'nde yaptığı konuşmada, "Ana muhalefet partisini, ana hıyanet partisi haline getirenlere de CHP'nin kendi seçmenlerinin de en kısa sürede gereken cevabı vermesini bekliyorum. Yalnız bu ara bir şeyi iyi ezberlemiş. Man Adası, Man Adası, herhalde bu mankafa olmaktan kaynaklanıyor. Yatıyor, kalkıyor Man Adası." diye konuştu.

        - Esenyurt Belediye Başkanı Necmi Kadıoğlu istifa etti.

        - Gaziantep ile özdeşleşen lezzetlerden "Antep katmeri", Gaziantep Sanayi Odasınca, Türk Patent ve Marka Kurumuna yapılan başvuru sonucu, coğrafi işaret olarak tescillendi.

        16 Aralık

        - Eski Başbakanlardan Mesut Yılmaz'ın 38 yaşındaki büyük oğlu Mehmet Yavuz Yılmaz, Beykoz'daki evinde ölü bulundu. Yavuz Yılmaz'ın evde silahla başından vurulmuş halde bulunması üzerine, Asayiş Şube Müdürlüğü Cinayet Büro Amirliği ile Beykoz İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri çalışma başlattı. Mesut Yılmaz ve eşi Berna Yılmaz, Yavuz Yılmaz'ın vefat haberini akşam saatlerinde, ABD'den döndükleri İstanbul'da aldı.

        - Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Spor Salonu'ndaki AK Parti Karaman 6. Olağan İl Kongresi'nde yaptığı konuşmada, "Çıkmış Kemal konuşuyor, 'Orası hemen Filistin'in başkenti olarak ilan edilmeli' diyor. Yahu biz zaten Filistin'in başkenti olarak Kudüs'ü çoktan ilan ettik. Fakat Kudüs şu anda işgal altında olduğu için ne yapamıyoruz? Oraya gidip büyükelçiliğimizi açamıyoruz. Ama bizim şu anda Başkonsolosluğumuz bile neyle temsil ediliyor? Büyükelçiyle temsil ediliyor. Fiili olarak biz bu işi yapmışız ama inşallah o gün de yakın, bizzat resmi olarak da büyükelçiliğimizi ayrıca da orada açacağız." diye konuştu.

        - Ataşehir Belediye Meclisi, Belediye Başkanı Battal İlgezdi'nin görevinden uzaklaştırılmasının ardından Belediye Başkan Vekilliği'ne CHP Grubu'nun adayı İlhami Yılmaz'ı seçti.

        17 ARALIK

        - İstanbul Kent Üniversitesi Mütevelli Heyeti, Beykoz'daki evinde ölü bulunan eski başbakanlardan Mesut Yılmaz'ın oğlu Yavuz Yılmaz'ın "Temporal Lop Epilepsi" hastalığı dolayısıyla felce doğru ilerleyen komplikasyonları nedeniyle ağır stres altında bulunduğuna ilişkin açıklama yaptı.

        18 ARALIK

        - Eski başbakanlardan Mesut Yılmaz'ın oğlu Mehmet Yavuz Yılmaz, için, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Tatbikat Camisi'nde öğle namazı sonrası cenaze töreni düzenlendi. Törene, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yanı sıra CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Bahçeli'nin de aralarında bulunduğu çok sayıda isim katıldı. Yılmaz'ın cenazesi Kanlıca Mezarlığı'nda toprağa verildi.

        - İsrail tarafından gözaltına alındıktan sonra, tüm dünyada yankı bulan tepkiler üzerine serbest bırakılan down sendromlu Muhammed et-Tavil, Uluslararası Down Sendromu Federasyonu'nun girişimleriyle Türkiye’ye getirildi. Federasyon tarafından misafir edilecek Muhammed'e sosyal ve psikolojik destek sağlanacak.

        19 ARALIK

        - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmi ziyaret için Türkiye'ye gelen Cibuti Cumhurbaşkanı İsmail Omar Guelleh ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde bir araya geldi. Görüşmelerin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Erdoğan, "Kudüs'ün tarihi statüsünü değiştirecek bu tehlikeli hamleyi önleme amacıyla Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyine sunulan karar tasarısı maalesef Amerika Birleşik Devletleri'nin vetosuna takıldı. Karar tasarısının diğer 14 ülkenin tamamı tarafından desteklenmiş olması önemli ve manidardır." dedi.

        Erdoğan, "Genel Kurul'da üçte ikilik bir destek aslında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyindeki vetonun adeta reddi anlamına gelecektir. Buradan bir kez daha Birleşmiş Milletler üyesi tüm ülkeleri Kudüs'ün tarihi statüsüne sahip çıkmaya davet ediyorum. Türkiye olarak bu meselenin sonuna kadar takipçisi olmayı sürdüreceğiz." dedi.

        - Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ da, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyine (BMGK) sunulan Kudüs'le ilgili karar tasarısının, ABD'nin tek oyuyla veto edilmesine ilişkin, "ABD, uluslararası hukuka aykırı bu tutumunda ısrar etmemelidir. ABD, yanlış kararından bir an önce geri adım atmalıdır." ifadesini kullandı.

        - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bir televizyon kanalının canlı yayınında, kızının Ataşehir'de rezidans sahibi olduğu iddialarına ilişkin, "Hayret ediyorum gerçekten. Bir sefer gittim evine eşimle beraber, bu kadar mütevazı, sıradan bir ev nasıl olur da böyle milyon dolarlık... Versinler 1 milyon dolar, hemen verelim. Hiç tereddüdüm bile yok. Hatta 1 milyon dolardan da vazgeçtim, 500 bin dolar versinler, hatta 100 bin dolar versinler vallahi hemen veririz." diye konuştu.

        - Ankara'nın Gölbaşı ilçesinde durdurulan yolcu otobüsündeki kimlik kontrolü sırasında şüphe üzerine araçtan indirilen kişinin kaçması üzerine havaya açılan ateş sonucu bir polis memuru şehit oldu. Ankara Emniyet Müdürlüğünden yapılan açıklamada, Gölbaşı ilçesi girişindeki uygulama noktasında meydana gelen olayda şehit olan polis memurunun kazaen vurulduğu bildirildi.

        - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) "mülkiye" yapılanmasına ilişkin eski İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ile eski İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın'ın da aralarında bulunduğu biri firari 11'i tutuklu 15 eski vali ve kaymakamın yargılandığı davada, savcı, Çapkın ve Mutlu'nun da aralarında bulunduğu 4 sanığın tahliyesine karar verilmesini istedi. Mahkeme heyeti eski İstanbul Emniyet Müdürü Çapkın'ın da aralarında bulunduğu tutuklu 4 sanığın tahliyesine karar verdi. İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi, tahliye ettiği Çapkın ile ilgili "konuttan çıkmama" zorunluluğundan oluşan adli kontrol tedbiri uygulanmasını kararlaştırdı. Eski İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, gece saatlerinde cezaevinden çıktı.

        20 ARALIK

        - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "42. Muhtarlar Toplantısı"nda, Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanı Şeyh Abdullah bin Zayed'in Twitter'da bir kullanıcının, Medine müdafisi Fahreddin Paşa'nın "yerel halka karşı suç işlediğini" iddia eden ve Cumhurbaşkanı Erdoğan aleyhinde görüş içeren mesajını paylaşmasıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

        "Medine korumasını yaparken Fahreddin Paşa, ey bize bühtanda bulunan zavallı, senin ceddin neredeydi?" diyen Erdoğan, Fahreddin Paşa'nın İstanbul'dan Medine'ye mukaddes toprakları korumak için gittğini söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Şimdi bakıyorsunuz maalesef oraya (Medine) yakın topraklarda bulunanlar bize utanmadan sıkılmadan bühtanda bulunuyorlar. Önce haddini bil. Sen demek ki bu milleti tanımamışsın, sen Erdoğan'ı da tanımamışsın, Erdoğan'ın ceddini ise hiç tanımamışsın." açıklamasını yaptı.

        - Esenyurt Belediye Başkanı Necmi Kadıoğlu'nun 15 Aralık'ta belediye başkanlığı görevinden istifa etmesi üzerine İlçe Belediye Meclisi yeni başkanı seçmek üzere bugün toplandı. Toplantıda, Esenyurt Belediye Başkanlığı'na AK Parti'nin adayı Ali Murat Alatepe seçildi.

        - İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Üyesi Öztürk Oran, İTO'nun yeni başkanı oldu. Geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitiren İbrahim Çağlar'ın vefatının ardından gerçekleştirilen ilk yönetim kurulu toplantısında, İTO Yönetim Kurulu Üyesi Öztürk Oran, İTO'nun 23. başkanı seçildi.

        - Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın 15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında, AK Parti İstanbul İl Başkanlığı'nın işgal girişimine katıldığı iddia edilen 15 sanığın yargılandığı davada, "anayasayı ihlal" suçundan 4 sanık ağırlaştırılmış müebbet, 11 sanık da müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Ankara haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Ankara Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler