Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ANKARA (AA) - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kanatlı sektöründe üretim ve ihracat artışının sürdüğünü belirterek, "Kanatlı sektörü daha fazla desteklenmeli, başta yem ve elektrik olmak üzere girdi maliyetleri makul düzeylere çekilmelidir. Sektörün Brezilya, Tayland gibi rakip ülkelerle rekabet edebilmesi sağlanmalıdır." ifadesini kullandı.

        Bayraktar, yazılı açıklamasında, Kasım 2017'de bir önceki yılın aynı ayına göre, tavuk eti üretiminin 178 bin 898 tona, tavuk yumurtası üretiminin de 1 milyar 667 milyon adede yükseldiğini bildirdi.

        Yumurta ve kanatlı etindeki ihracat artışının sürdüğünü, bunun üretime de olumlu yansıdığını vurgulayan Bayraktar, "Kasım ayı itibarıyla yıllık ihracat, kanatlı eti ve ürünlerinde 518 milyon doları, yumurta ve ürünlerinde 380,2 milyon doları aştı. Türkiye, 2016'da 361,6 milyon dolarlık kanatlı eti ve ürünleri, 289,6 milyon dolarlık da yumurta ve ürünleri ihraç etmişti." bilgilerini paylaştı.

        Bayraktar, sektörde üretim ve ihracatta bir sorun olmadığına, ihracattaki hızlı artışın üretimi desteklediğine işaret ederek, "Kanatlı sektörümüz dünyadaki modern teknolojiyi takip eden, kapasitesi yüksek bir sektördür. İç piyasada da kırmızı ete alternatif olarak tüketimi artmaktadır. Sektördeki yüksek kapasite halen tam olarak değerlendirilebilmiş değildir. Kanatlı sektörü çok daha fazla üretim ve ihracat yapabilecek durumdadır." değerlendirmesinde bulundu.

        Türkiye'nin milyarlarca dolarlık ithalat yapan Ortadoğu pazarına en yakın ülke olduğuna dikkati çeken Bayraktar, bu fırsatın değerlendirilerek Körfez ülkeleri başta olmak üzere yeni pazarlar bulunmasının sektörün geleceği açısından önemli olduğunu belirtti.

        Bayraktar, kanatlı sektörünün Türkiye'ye çok daha fazla döviz kazandıracak bir üretim alanı olduğunu vurgulayarak, "Kanatlı sektörü daha fazla desteklenmeli, başta yem ve elektrik olmak üzere girdi maliyetleri makul düzeylere çekilmelidir. Sektörün Brezilya, Tayland gibi rakip ülkelerle rekabet edebilmesi sağlanmalıdır." ifadesini kullandı.

        Kanatlı sektöründe üretici karındaki sıkıntıların sürdüğünü bildiren Bayraktar, şunları kaydetti:

        "Üretici fiyatlarında çok az artış oldu. Bu artış maliyet artışlarını karşılamadı. Üreticimiz, geçimini sürdüremez halde. Yaptığı yatırımın karşılığını 30 yılda alamıyor. Kanatlı sektöründe faaliyet gösteren firmalar üretici karındaki sorunu çözmelidir. Üretici, üretimini sürdüremezse bu firmalar nasıl üretim ve ihracat yapacak? Kazan kazan mantığına dayanmayan bir üretim şekli sürdürülemez."

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Ankara haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Ankara Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler