Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        BURSA (AA) - Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, Gemlik ilçesindeki kentsel dönüşüme ilişkin, yerleşim yeri olan makilik alanlara sağlam ve deniz manzaralı konutlar yapılarak, isteyen vatandaşımızla maliyetine takas edileceğini söyledi.

        Çavuşoğlu, Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) tarafından Gemlik ilçesinde yapımına başlanan konutların temel atma töreninde yaptığı konuşmada, 226 konut ve 12 dükkandan oluşan toplu konutların hayırlı olmasını diledi.

        Türkiye'nin deprem kuşağında yer aldığını Kuzey Anadolu Fay hattının geçtiği Gemlik'in birinci derece deprem kuşağında olduğunu anımsatan Çavuşoğlu "Ne yazık ki fay hattı üzerinde yüzlerce bina bulunmakta ve binlerce vatandaşımız da bu riskli binalarda yaşamaktadır. Bazı yerlerde zeminin sıvılaşma potansiyelinin yüksek olması, binaların yapımında da deniz kumu kullanılmış olması, can ve mal güvenliğini daha da tehdit etmektedir." diye konuştu.

        Gemlik'in depremselliği için çözümler ürettiklerini aktaran Çavuşoğlu, şu değerlendirmede bulundu:

        "İşte bu nedenle hükümetimiz, son çıkardığı kanun hükmünde kararname ile deprem olmadan önce Gemliklilerin can ve mal güvenliğini koruyacak, Gemlik'in geleceğini inşa edecek, dönüştürecek, çehresini değiştirecek ve marka değerini arttıracak bir karar aldı. Gemlik'in sembolü zeytin ağaçlarından tek birine bile zarar vermeden, Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın tahsis edeceği zemini kaya gibi sağlam makilik alanlara yapılacak modern ve sağlıklı konutlarla Gemlik'i yepyeni bir geleceğe kavuşturacağız."

        - "Konutlar maliyetine takas edilecek"

        Çavuşoğlu, kentsel dönüşümün gönüllülük esasına dayanacağını, vatandaşların yapılacak binalarda huzur içinde oturabileceğini vurguladı.

        İlçenin çok küçük bir alana sıkıştığını riskli binaların da bir an önce dönüştürülmesi gerektiğine dikkati çeken Bakan Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

        "Ancak 1999 depreminden sonra imar planları 5 kattan 3 kata düşürüldü. Riskli ve çok katlı binalar, yenilenmek istendiğinde en fazla 3 kat yapılabilecek. Zemin, çok yüksek binaları taşıyacak nitelikte değil. Dolayısıyla bir kısım muhaliflerin iddia ettiği gibi her bina, yerinde dönüşemeyecektir. Yeni yerleşim yeri olan makilik alanlara sağlam ve deniz manzaralı konutlar yapılarak, isteyen vatandaşımızla maliyetine takas edilecektir. Kimsenin evi zorla elinden alınmayacaktır. AK Parti hiçbir zaman millete rağmen millet için bir şey yapmamıştır, yapmayacaktır."

        - "Gemlik nasıl dönüşür"

        Devletin ve belediyenin taşın altına elini koyduğunu aktaran Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

        "Belediyemizin Cihatlı Mahallesi'nde yapmakta olduğu bin 400 konut için 17 bin kişi talepte bulundu. Karşılayamadığımız talebi Cumhuriyet Mahallesi'nin hemen yanıbaşındaki makilik alanda yapacağımız 8 bin konutla karşılamayı düşünüyoruz. Durum, bu kadar net iken deprem olmadan önlem almayı amaçlayan kararnameyi, farklı yönlere çekmek doğru değildir. Kastı bulunan bir davranıştır. Bu nedenle bütün siyasetçileri sağduyulu davranmaya, Gemlik halkını istismar etmemeye, gerçeklerle birlikte tavır takınmaya davet ediyorum."

        Çavuşoğlu, "Gemlik nasıl dönüşür" diye soran bazı muhalif siyasilerin dedikodularına kulak asılmaması gerektiğinin altını çizerek, "Bazı siyasiler, Gemlik'te deniz manzaralı konutları alt ve orta gelirli vatandaşlarımıza çok görebilir, layık görmeyebilir ama bizler AK Parti kadroları olarak, herkesi birinci sınıf vatandaş olarak görmekteyiz. Onlara da denizin manzarasını ve güzelliğini yaşatacağız." dedi.

        Konuşmanın ardından Çavuşoğlu, Bursa Valisi İzzettin Küçük, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz, AK Parti Bursa milletvekilleriyle butona basarak konutların temelini attı.

        Hakan Çavuşoğlu, daha sonra 15 araçlık halk otobüsü filosunun hizmete alım törenine katıldı.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Bursa haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Bursa Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler