Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ANKARA (AA) - Türk ve Mısırlı 54 sivil toplum kuruluşu (STK), Mısır'da 2013'te yapılan darbenin ardından verilen idam kararlarının durdurulması için uluslararası kamuoyu ve Mısır'ın üyesi olduğu uluslararası kurumlara çağrı yaptı.

        İstanbul Topkapı'daki Eresin Otel'de bir araya gelen STK'lar, düzenledikleri ortak basın toplantısında, darbe ile göreve gelen Sisi yönetiminin 2013'te 109, 2014'te 509, 2015'te 538 ve 2016'da 237 kişiye idam cezası verdiğini açıkladı.

        Açıklamada idama mahkum edilen 15 kişinin 26 Aralık'ta, Müslüman Kardeşler üyesi olduğu belirtilen 4 kişinin ise 2 Ocak'ta cezalarının infaz edildiği belirtildi.

        İdam edilen 19 kişinin, avukatları ve insan hakları örgütlerinin ifadelerine göre, cebren kaçırıldığı ve işkence altında ifadelerinin alındığının kaydedildiği açıklamada, söz konusu suçlamaların askeri mahkemelerde kabul ettirildiğine vurgu yapıldı.

        Açıklamada, siyasi liderler Muhammed Mursi ve Muhammed Biltaci'nin de idam mahkumu olarak hapishanelerde gayri insani şartlarda tutulduğunun altı çizilerek kamuoyuna ve Mısır'ın üyesi olduğu Birleşmiş Milletler (BM), İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ve Afrika Birliği gibi kurumlara hitaben şu ifadelere yer verildi:

        "Çoğu genç siyasi mahkum olan bu kişilerin idam cezalarının infaz edilmesini önlemek herkesin sorumluluğudur. Türkiyeli STK'lar olarak sesimizin ulaştığı herkesi, sadece muhalif oldukları, birçoğunun şiddete bulaşmamış, sivil barışçı aktivist, alim ya da gazeteci oldukları bilinen bu kişiler hakkında hukuksuz bir şekilde verilen idam cezası kararlarını durdurmaya ve Mısır'daki insan hakları ihlallerinin son bulması için göreve davet ediyoruz."

        - Mısır'a insan hakları heyetleri gönderilmeli

        Son 70 senenin büyük bölümünü askeri yönetim altında geçiren Mısır'da seçimle göreve gelen ilk cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin henüz ilk yılı dolmamışken görevden darbeyle alındığı belirtilen açıklamada bu darbenin arkasında Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve İsrail olduğu iddia edildi.

        Açıklamada Mısır'ın üyesi olduğu uluslararası kurumların bu ülkeye insan hakları heyetleri göndermesi gerektiği belirtilerek "Bu idamların durdurmak için derhal açıklamalar yaparak etkili diplomatik temas kurmalarını talep ediyoruz. Başta ABD ve İsrail olmak üzere Sisi rejimini destekleyenleri de tüm idamlar ve insan hakları ihlallerinden hukuk önünde hesap vermek üzere sorumlu tuttuğumuzu beyan ediyor ve derhal bu desteği kesmeleri için çağrıda bulunuyoruz." ifadelerine yer verildi.

        - 54 STK ortak bildiriye imza attı

        Mısır'da İdamları Durduralım çağrısı ile bir araya gelen 54 STK, aynı isimle bir de bildiri imzaladı.

        10 Mısırlı örgütün da bulunduğu STK'lar arasında Türkiye'den MAZLUMDER, İHH, Türkiye Hukuk Platformu ve Adalet Platformu gibi kuruluşlar yer aldı.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Ankara haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Ankara Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler