Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ANKARA (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ), 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında komuta merkezi olarak kullandığı Akıncı Üssü'ndeki eylemlere ilişkin 473 kişinin yargılandığı davanın duruşmasına, Diyarbakır 8. Ana Jet Üs Komutanlığı'ndan Akıncı Üssü'ne gelip darbe girişimine katıldıkları ileri sürülen eski pilotların savunmalarıyla devam edildi.

        Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesince, Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmaya, sanıklar, şehit yakınları ve gaziler ile taraf avukatları katıldı.

        Duruşmanın öğleden sonraki bölümünde savunma yapan eski pilot kurmay yüzbaşı Ceyhan Karakurt, olay günü Diyarbakır 8. Ana Jet Üs Komutanlığı'nda görev yaptığını, saat 14.30 sıralarında diğer pilotlarla terörle mücadele harekatı görevi kapsamında havalanmak için uçakların yanına gittiklerini, uçağı çalıştırdıklarını fakat kendilerine uçuşun iptal olduğunun söylenmesi üzerine filoya döndüklerini anlattı.

        Karakurt, akşam evde oturduğu sırada gelen telefonla görev yerine döndüğünü ve saat 22.30 sıralarında hazırlıklarını tamamlayıp, Diyarbakır'dan kalkış yaptığını belirterek, "Bize Kazan'da bulunan Akıncı Hava Üssü'ne gideceğimiz söylendi. Bu kapsamda 6 uçak havalandık." diye konuştu.

        Akıncı Üssü üzerine geldiklerinde kule tarafından inmelerine izin verilmediğini öne süren Karakurt, sözlerine şöyle devam etti:

        "Kuleye yakıtımızın az olduğunu söyledik. İniş izni verildi. İniş yaparken bir trafo patlaması ya da havai fişek patlaması gibi bir patlama gördüm. Daha sonra 6 uçak iniş yaptık. Orada bizi bakım ekibi karşıladı. Bize 'Olaylardan haberiniz var mı?' diye sordular. Biz de haberimizin olmadığını terörle mücadele harekatı kapsamında geldiğimizi söyledik. Sonra bizi aldılar 141. Filo’ya götürdüler."

        Filo'ya indikten sonra herhangi bir yasa dışı olaya katılmadığını ve tekrar uçuş yapmadığını ileri süren Karakurt, tahliyesini talep etti.

        Sanık eski pilot yüzbaşı Yıldıray Korkmaz da 182. Filo Komutanlığında görev yaptığını, olay günü filo komutanı İbrahim Yozgat’ın emriyle sabah saatlerinde terörle mücadele harekatı olacağının bildirilmesi üzerine uçak başına gittiğini, daha sonra görevin iptal olduğunu ifade etti.

        Akşam saatlerinde gelen telefonla filoya gittiğini ve saat 22.30 sıralarında 6 uçakla kalkış yaptıklarını bildiren Korkmaz, "Filonun son uçağı bendim. Akıncı Üssü'ne geldiğimizde beklememiz emredildi. Yaklaşık yarım saat üssün üzerinde bekledik. Saat 00.00 gibi iniş yaptık. Filonun kapısında duran askerler öncelikle bizi içeri almadı daha sonra içeri girdik. Bir darbe teşebbüsü olduğunu orada öğrendik." dedi.

        Ankara ve İstanbul üzerinde alçak uçuş yaptığına dair iddiaları da reddeden Korkmaz, indikten sonra tekrar uçmadığını söyledi. Korkmaz, sabah pist vurulunca lojmanlar bölgesine kaçtıklarını daha sonra da gözaltına alındığını ifade etti.

        Sanık eski pilot yüzbaşı Aziz Ersel Emanet ise üzerine atılı tüm suçlamaları reddederek, savunmasına başladı.

        Emanet, iddianamede, geçen mühimmat yüklü F-16 uçağıyla Diyarbakır 8. Ana Jet Üs Komutanlığı'ndan Akıncı 4. Ana Jet Üssü'ne geldiği, gelirken Ankara üzerinden alçak irtifada yüksek süratle uçuş yaptığına yönelik tespitleri kabul etmedi.

        Duruşma, sanıkların Akıncı Üssü 141. Filo'daki görüntülerinin izletilmesi ve kule ile aralarında geçen telsiz kayıtlarının dinletilmesiyle devam ediyor.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Ankara haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Ankara Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler