Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ANKARA (AA) - Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı İlhan Yerlikaya, Kudüs ile ilgili deklarasyonun kabul edildiği İslam İşbirliği Teşkilatı Yayıncılık Düzenleyici Otoriteleri Forumu'nda (IBRAF) yaptığı konuşmada, İslamofobi ile mücadelenin en öncelikli hedeflerden biri olması gerektiğini bildirdi.

        RTÜK'ten yapılan açıklamaya göre, "Dünya Ahengi için Medya; Terörizm ve İslam Karşıtlığı ile Mücadelede Medyanın Rolü" ana temalı IBRAF Uluslararası Konferansı, 19 Şubat 2018'de Benin Cumhuriyeti'nin Cotonou şehrinde gerçekleştirildi. Toplantıya, RTÜK Başkanı Yerlikaya, IBRAF Genel Sekreteri ve RTÜK Üyesi Hamit Ersoy ile RTÜK Üyeleri Ebubekir Şahin ve İlhan Taşçı katıldı.

        Benin, Türkiye, Endonezya, Fas, Irak, Afganistan, Kırgızistan, Fildişi Sahili, Mali, Togo, Kamerun, Senegal, Somali, Gine, Mozambik, Moritanya, Gana, Comoros, Sudi Arabistan, Nijer ve Sierra Leone'nin içerisinde bulunduğu 21 farklı ülkede medya alanının düzenlenmesinden sorumlu devlet kurumlarının temsilcilerini bir araya getiren toplantıya İslam İşbirliği Teşkilatı Medya Departmanı, Afrika İletişim Düzenleyici Otoriteleri Ağı (African Communication Regulatory Authorities Network - ACRAN) ve İslam Yayıncıları Birliği (Islamic Broadcasting Union - IBU) temsilcileri de katıldı.

        - "İslam karşıtı bir algı oluşturmaya çalıştıkları görülmekte"

        RTÜK Başkanı Yerlikaya, konferansta gerçekleştirdiği açılış konuşmasında, son dönemlerde terör olgusunun küresel düzeyde önemli bir sorun haline geldiğini aktardı.

        Terörün dininin, dilinin ve ırkının olmadığını, İslam dininin terörün her çeşidini lanetlediğini belirten Yerlikaya, şunları kaydetti:

        "Özellikle bazı uluslararası medya gruplarının terör eylemlerinin sunumunda bilinçli bir şekilde 'İslami terör' ifadesine yer verdiği ve İslam ile terör kelimelerini yan yana getirmek suretiyle İslam karşıtı bir algı oluşturmaya çalıştıkları görülmektedir. Dolayısıyla İslam İşbirliği Teşkilatına üye olan ülkeler olarak, bilinçli bir şekilde İslam düşmanlığının (İslamofobi) yayılmasına sebep olan bu tür yaklaşımlarla mücadele etmek en öncelikli hedeflerimiz arasında yer almalıdır."

        IBRAF 6. Yıllık Toplantısının ana teması olan "Hızla Değişen Teknoloji ve Yayıncılık Alanında Hukuki Uyum" konusuna ilişkin olarak da Yerlikaya, iletim altyapısı veya biçimi nasıl olursa olsun hiçbir yayının terörizme, İslam düşmanlığına veya toplumun, özellikle çocukların zarar görmesine sebep olabilecek şekilde yapılmasına müsaade etmemesi gerektiğinin altını çizdi.

        RTÜK Başkanı Yerlikaya ayrıca, gerek medya okuryazarlığının gerekse internet okuryazarlığının toplumun ve özellikle küçüklerin internet yayınlarının zararlarından korunması noktasında çok büyük öneme sahip olduğuna işaret etti.

        IBRAF Genel Sekreteri ve RTÜK Üyesi Hamit Ersoy ise 2017'de Bandung'ta düzenlenen IBRAF 5. Yıllık Toplantısı'nda kabul edilen "Hoşgörünün Teşvik Edilmesinde, Terörizm ve İslam Düşmanlığına (İslamofobi) Karşı Mücadelede Medyanın Rolü Hakkında Bandung Deklarasyonu"na atıfla IBRAF'ın terörizm ve İslam düşmanlığına karşı mücadelede somut ve önemli bir adım attığını ifade etti.

        - "Kudüs Deklarasyonu" kabul edildi

        Konferansta, IBRAF üyelerinin görsel-işitsel medyada Kudüs konusuna nasıl yaklaşmaları gerektiğine ilişkin olarak hazırlanan "Kudüs Hakkında Cotonou Deklarasyonu" kabul edildi.

        21 ülkenin medya alanının düzenlenmesinden sorumlu devlet kurumlarının temsilcilerince kabul edilen deklarasyonda, şu ifadeler yer aldı:

        "Görsel-işitsel medyada Filistin ve Kudüs davasını savunmak için işbirliği ve eşgüdüm içerisinde hareket etmenin, yayıncılık düzenleyici otoritelere kendi otoriteleri altındaki yayıncıların Kudüs'e yönelik yayınlarında daha hassas bir medya dili kullanmalarını sağlamaları hususunda tavsiyede bulunmanın, kamu hizmet sağlayıcı kuruluşlara Kudüs hakkında raporlar yayınlamaları, program ve belgesel yapmaları, Filistin davasına ilişkin gelişmeleri izlemeye devam etmeleri hususunda tavsiyede bulunmanın, bölgede ve tüm dünyada barış ve istikrarı inşa etmek amacıyla Kudüs’ün çok kültürlü ve çok dinli karakterinin korunmasının önemini ifade etmek için medyada imkan sağlamaları hususunda yayıncıları teşvik etmenin öneminin farkındayız."

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler